Το +2 (αλλά και το -2!) του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ, η Ξάνθη, ο ΠΑΟ και το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη!

Το +2 (αλλά και το -2!) του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ, η Ξάνθη, ο ΠΑΟ και το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για διάφορες παραμέτρους της μάχης του τίτλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Μετά από δέκα αγωνιστικές πρωταθλήματος μπορούμε πλέον να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα «επί της μάχης του τίτλου»-βλέποντας και τα περσινά δεδομένα.

Ο Ολυμπιακός είναι αυτή την στιγμή στο +2 από την ΠΑΟΚ, από εκεί που πέρσι στην αντίστοιχη αγωνιστική ήταν στο -8, τυπικά στο -6, αλλά με τον ΠΑΟΚ να είχε και την αφαίρεση των δύο βαθμών. Ο Ολυμπιακός είχε 20 βαθμούς κι ο ΠΑΟΚ 26 (28 επί της ουσίας). Υπό αυτή την έννοια, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για τον Ολυμπιακό.

Ας βάλουμε, όμως, και κάποιες άλλες παραμέτρους στο παιχνίδι.

Για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός έχει δώσει περισσότερα εντός έδρας παιχνίδια σε σχέση με τον ΠΑΟΚ-έχει έξι έναντι πέντε. Κι αυτό παίζει το ρόλο του, διότι η δύναμη του Ολυμπιακού είναι το Καραϊσκάκη, στο οποίο έχει κάνει το έξι στα έξι, αντίθετα με τα εκτός έδρας παιχνίδια του, στα οποία έχει δύο νίκες και δύο ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν έχει ισορροπία, πέντε μέσα και πέντε έξω, ο δε Ολυμπιακός έχει έξι μέσα και τέσσερα έξω. Μάλιστα, μετά και το μεταξύ τους παιχνίδι σε δύο αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός θα έχει εφτά μέσα και πέντε έξω, ενώ ο ΠΑΟΚ έξι μέσα κι έξι έξω.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ο Ολυμπιακός θα χρειάζεται οπωσδήποτε νίκη, γιατί μόνο έτσι θα αξιοποιείται η διαφορά των παραπάνω αγώνων του μέσα στο σπίτι του. Διαφορετικά, αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει κι έτσι όπως παρουσιάζεται εκτός έδρας, μάλλον θα είναι θέμα χρόνου να χάσει την κορυφή από τον ΠΑΟΚ-αν υποθέσουμε ότι την άλλη αγωνιστική θα κερδίσουν τόσο ο Ολυμπιακός τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, όσο κι ο ΠΑΟΚ τη Λάρισα στην Τούμπα.

Κι ενώ η κατάσταση μοιάζει να είναι καλύτερη για τον Ολυμπιακό φέτος σε σχέση με τον ΠΑΟΚ, μία άλλη παράμετρος φέρνει τον ΠΑΟΚ σε καλύτερη μοίρα από τον Ολυμπιακό σε σχέση με πέρσι! Αν συγκρίνουμε δηλαδή τι έχουν κάνει έως τώρα φέτος με ό,τι είχαν κάνει πέρσι στα αντίστοιχα δέκα παιχνίδια τους στις ίδιες έδρες, θα διαπιστώσουμε ότι και οι δύο βασικοί διεκδικητές του τίτλου έχουν ο Ολυμπιακός -2 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι ίσα βάρκα, ίσια πανιά!

Ο μεν Ολυμπιακός έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα στα εννιά παιχνίδια του (ισοπαλία στην Ξάνθη έξω και νίκες έξω με Λάρισα, Άρη, συν νίκες μέσα με Αστέρα, Λαμία, ΑΕΚ, ΟΦΗ, Ατρόμητο και Βόλο-στη θέση του ο ΠΑΣ), αλλά έχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα: έχει φέρει ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο πέρσι είχε κερδίσει. Άρα, είναι στο -2.

Ο δε ΠΑΟΚ έχει επίσης ακριβώς ίδια αποτελέσματα στα οκτώ παιχνίδια του (ισοπαλίες μέσα με Άρη κι έξω με ΑΕΚ και νίκες μέσα με Παναιτωλικό, Πανιώνιο, Λαμία κι έξω με ΟΦΗ, Αστέρα και Βόλο-στη θέση του ΠΑΣ), αλλά έχει δύο διαφορετικά αποτελέσματα: έχει φέρει ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, όπου πέρσι τον είχε κερδίσει κι έχει κερδίσει τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, όπου πέρσι είχε φέρει ισοπαλία. Άρα είναι «μία η άλλη»!

Κοινώς, μπορεί να φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τον ΠΑΟΚ, με το +2, αλλά κρίνοντας τόσο το πρόγραμμα των δύο ομάδων (με τον Ολυμπιακό να έχει 6-4 τα εντός-εκτός και τον Ολυμπιακό 5-5), όσο και τους βαθμούς στα αντίστοιχα περσινά παιχνίδια (με τον Ολυμπιακό στο -2 και τον ΠΑΟΚ στα ίδια), βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι ουσιαστικά ισορροπημένη. Εξ ου και για τον Ολυμπιακό η νίκη επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη είναι μονόδρομος, όσο κι αν ακόμη και μία ισοπαλία δεν θα είναι γι΄ αυτόν κακή, εφόσον τον κρατήσει μόνο στην πρώτη θέση-σίγουρα όμως δεν θα είναι κι επιτυχία του…

Κατά την γνώμη μου, η ισοπαλία του Ολυμπιακού στην Ξάνθη συνιστά τεράστια γκέλα! Ο Ολυμπιακός εάν θέλει να ξαναπάρει το πρωτάθλημα μετά από δύο χρόνια, απαγορεύεται να κάνει τέτοιες γκέλες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός όφειλε να είχε δύο πόντους παραπάνω, δηλαδή να μην άφηνε δύο πόντους στην Ξάνθη. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά φοβάμαι ότι εκείνη η ισοπαλία στα Πηγάδια, όσο νωρίς κι αν έχει γίνει, μπορεί να του κοστίσει στην οικονομία της μάχης του πρωταθλήματος!

Να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας ότι ο ΠΑΟΚ αυτή την ώρα γκέλα ανάλογη με του Ολυμπιακού στην Ξάνθη δεν έχει κάνει. Δεν λέω ότι ήταν επιτυχία του το 2-2 με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, αλλά ντέρμπι είναι, όπως αποδείχθηκε και στο 1-1 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Ο δε ΠΑΟΚ και τις τρεις ισοπαλίες του τις έχει φέρει σε ντέρμπι (ΑΕΚ έξω, Άρη μέσα, ΠΑΟ μέσα). Και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω πρέπει να σκεφθούμε: ο Ολυμπιακός ακόμη και στο Καραϊσκάκη μπορεί να μην κερδίσει τον Παναθηναϊκό (ισοπαλίες έφερε και πέρσι και πρόπερσι…), όμως ο ΠΑΟΚ υπάρχει έστω μία περίπτωση να μην κερδίσει στην Ξάνθη, εκεί όπου ο Ολυμπιακός σκόνταψε και φέτος, όπως και πέρσι και πρόπερσι;…

Γενικά, ο ΠΑΟΚ, με βάση όσα έχουμε δει εδώ και πάνω από ενάμιση πρωτάθλημα, σκοντάφτει σπανίως κι όταν το κάνει είναι σε πραγματικά δύσκολα παιχνίδια, όπως τα τοπικά ντέρμπι με τον Άρη, τα παιχνίδια του στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ η, σε κάποιον αγώνα όπως με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και με την ΑΕΛ στη Λάρισα πέρσι, και με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα φέτος. Επιπλέον: σε μία από τις ελάχιστες έδρες όπου δεν περνούσε τα προηγούμενα χρόνια, στη Λάρισα (με ισοπαλίες και πέρσι και πρόπερσι), φέτος θα έχει το αβαντάζ ότι θα πάει να παίξει εκεί με την ΑΕΛ να μην έχει τους δύο καλύτερους της παίκτες, τους δανεικούς από τον ΠΑΟΚ Γουάρντα και Κάτσε…

Υπό αυτές τις συνθήκες, για τον Ολυμπιακό πρώτον ήταν πολύ μεγάλη αποτυχία το 1-1 στην Ξάνθη και απαραίτητο να σταματήσει τέτοια αποτελέσματα και δεύτερον είναι μεγάλη ανάγκη να κερδίσει τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει αν όχι γκέλα τουλάχιστον αποτυχία του και την ισοπαλία του με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός κέρδισε την ΑΕΚ κι έφερε ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, δεν θα ήταν εύστοχο κάτι τέτοιο, με τους «πράσινους» να είναι η μόνη ομάδα που σε σχέση με πέρσι έχει φέτος καλύτερα αποτελέσματα στα αντίστοιχα παιχνίδια τους και με τον Ολυμπιακό και με τον ΠΑΟΚ!

Και μπορεί να φαίνεται υπερβολή να ζητάω από τον Ολυμπιακό τόσο καλά και πολλά θετικά αποτελέσματα, όμως έτσι όπως προχωράει ο ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον Ολυμπιακό αν θέλει να στεφθεί αυτός φέτος πρωταθλητής. Ας δούμε άλλωστε ότι ο ΠΑΟΚ έχει ήδη περάσει από Περιστέρι, Τρίπολη, Ηράκλειο κι έχει βγάλει το εκτός έδρας ντέρμπι με την ΑΕΚ. Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πολλές έδρες για να χάνει βαθμούς-για την ακρίβεια το Καραϊσκάκη, το Χαριλάου και το ΟΑΚΑ, αν ο Παναθηναϊκός είναι στα καλά του.

Από εκεί και πέρα, μακάρι να πέσω έξω, αλλά έχοντας στο μυαλό μου τα δεδομένα κι όχι εικασίες, θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός πρέπει κι αυτός να κερδίζει σχεδόν συνεχώς (!), αν θέλει να είναι πρωταθλητής. Έστω κι αν έχει το πολύ σοβαρό μειονέκτημα ότι παίζει μεσοβδόμαδα μεγάλα παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ, με ό,τι φθορά συνεπάγεται για την ομάδα του. Δυστυχώς, όμως, η βαθμολογία στο πρωτάθλημα είναι αμείλικτη και δεν δέχεται ελαφρυντικά, όσο σοβαρά κι αν είναι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.