Ολυμπιακός με σχέδιο, καλό κοουτσάρισμα, σούπερ Καμαρά και κλειδί την πρώτη αλλαγή

Ολυμπιακός με σχέδιο, καλό κοουτσάρισμα, σούπερ Καμαρά και κλειδί την πρώτη αλλαγή

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει με τον δικό του τρόπο στο blog του στο gazzetta την άξια επικράτηση του Ολυμπιακού στο χθεσινό ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

ΚΠΡ - Μπρέντφορντ με 200+ αγορές και σούπερ αποδόσεις στη Vistabet.gr.

Κατ΄ αρχάς, ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ άξια, πεντακάθαρα, δίκαια. Σπάνια σε ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος βλέπουμε μία ομάδα να κερδίζει και να μην αμφισβητεί η αντίπαλος της το αποτέλεσμα, διαμαρτυρόμενη για διαιτητικές αποφάσεις. Χθες, αντιθέτως, ο προπονητής της ΑΕΚ χαρακτήρισε «πολύ καλή» τη διαιτησία».

Βέβαια, η διαιτησία ήταν όντως «πολύ καλή», αλλά για την ΑΕΚ-και κυρίως για τον…ΠΑΟΚ, που θα ευνοούνταν περισσότερο κι από την ΑΕΚ εάν ο Ολυμπιακός στραβοπατούσε χθες. Για τον Ολυμπιακό, και για το ποδόσφαιρο λέω εγώ, η διαιτησία ήταν «πολύ κακή». Όμως, δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τον Ολυμπιακό από την 14η συνεχόμενη εντός έδρας νίκη του για το πρωτάθλημα (με συνολικά γκολ 44-6 σε αυτές τις 14 σερί νίκες !!!). Ούτε για να εμποδίσει τον Ολυμπιακό να έχει 17 νίκες (και μία ισοπαλία) στα 18 τελευταία παιχνίδια του στο πρωτάθλημα. Με τη μοναδική ισοπαλία, στο ΟΑΚΑ, από δύο εις βάρος του πέναλτι…

Οι «ερυθρόλευκοι», λίγα μόλις 24ωρα μετά την υπερπροσπάθεια τους στο Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Μπάγερν Μονάχου, πήραν το αποτέλεσμα που ήθελαν και διατηρήθηκαν μόνοι πρώτοι στη βαθμολογία, πάντοτε με δύο πόντους διαφορά από τον ΠΑΟΚ, που με τη σειρά του μια ημέρα πριν είχε νικήσει τον Βόλο, ο οποίος έπαιζε χωρίς έξι παίκτες του-δανεικούς από τον ΠΑΟΚ- και χωρίς τον καλύτερο του παίκτη, το Ισπανό Μουνίθ, που είχε αποβληθεί από τον Θεσσαλονικιό διαιτητή Ζαχαριάδη στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι του Βόλου. Ο ίδιος διαιτητής είχε αποβάλλει και τον Ιγκλέσιας της Τρίπολης την προηγούμενη αγωνιστική από το Αστέρας-ΠΑΟΚ.

Και πήρε ο Ολυμπιακός αυτό που ήθελε γιατί πρώτον οι ποδοσφαιριστές του το πάλεψαν πολύ για να το πάρουν το αποτέλεσμα κόντρα σε ένα αντίπαλο που κατά την γνώμη μου τα έδωσε όλα, παίζοντας ένα από τα τελευταία χαρτιά του, και δεύτερον γιατί ο προπονητής είχε ένα καλό σχέδιο.

Ο Μαρτίνς μπορεί να φάνηκε να επιλέγει πιο αμυντικογενές σχήμα (με τρία κεντρικά χαφ και τον Μασούρα στον πάγκο), ειδικά απέναντι σε μία ΑΕΚ, που κατέβηκε με τέσσερις επιθετικογενείς παίκτες (Λιβάγια, Ολιβέϊρα, Ντέλετιτς, Αλμπάνη), αλλά η επιλογή του αποδείχθηκε πολύ έξυπνη, αφού αφενός μεν έτσι έλεγξε καλύτερα το παιχνίδι, έχοντας και την κόπωση από το παιχνίδι με την Μπάγερν, αφετέρου δε είχε ένα κρυφό επιθετικό όπλο, τον Καμαρά, που έκανε όλη τη ζημιά στην ΑΕΚ.

Ο Καμαρά δεν ήταν μόνο ότι απείλησε τέσσερις φορές (!) την εστία της ΑΕΚ με σουτ από τα 20 μέτρα και τελικά αυτός κλείδωσε τη νίκη με το δεύτερο γκολ. Είναι κι ότι με δική του ασίστ, στον Ομάρ, δημιουργείται η πιο καθαρή ευκαιρία του αγώνα, με τη σωτήρια επέμβαση του Τσιτώντα. Από δικό του γύρισμα, ο Αραμπί βρίσκει γκολ, ανεξάρτητα από την ακύρωση του για φάουλ πολύ πιο πριν. Από δικό του σουτ έρχεται το κόρνερ και για το 1-0…Με την δε γενική απόδοση του έκανε να λείψει λιγότερο ο Βαλμπουενά, ενώ στην ΑΕΚ δεν συνέβη το ίδιο, δημιουργικά, με την απουσία του Μάνταλου.

Ορθή κι η επιλογή για την χρησιμοποίηση του Αβραάμ αντί του Μεριά, καθότι ο Έλληνας άσος στα δύο προηγούμενα παιχνίδια πρωταθλήματος ήταν μακράν ο κορυφαίος αμυντικός της ομάδας. Και χθες μπορεί στο α΄ ημίχρονο ο Αβράμης να μην ήταν στο ίδιο καλό επίπεδο, αλλά στο β΄ ημίχρονο που η ΑΕΚ κυνήγησε με πείσμα την ισοφάριση όρθωσε το ανάστημα του κι είχε πάρα πολλές εξαιρετικές επεμβάσεις και τοποθετήσεις με αποκορύφωμα τρία τάκλιν-καμικάζι, τα δύο πάνω σε Λιβάγια, Ντέλετιτς και το τρίτο και σωτήριο πάνω στο σουτ-φαρμάκι του Σιμάο, με την μπάλα να τον βρίσκει στο στήθος και να φεύγει κόρνερ.

Σοφή αποδείχθηκε η απόφαση του προπονητή να κρατήσει στην ενδεκάδα τον Σεμέδο, παρά το ντεφορμάρισμα του τον τελευταίο καιρό και τα σχόλια τύπου, «λίγος πάγκος ποτέ δεν κάνει κακό»... Ο Πορτογάλος στόπερ άνοιξε το σκορ, δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι το «έχει» το επιθετικό κομμάτι στις στημένες φάσεις, ενώ παρότι έπαιζε από το πρώτο λεπτό με κίτρινη κάρτα, έπαιξε πολύ ώριμα σε όλο το 90λεπτο, δεν έδωσε καμία αφορμή για δεύτερη κάρτα και είχε και δύο πολύ κρίσιμες επεμβάσεις σε δύσκολες φάσεις.

Ο Μαρτίνς ήταν πολύ εύστοχος και στις αλλαγές του. Μπορεί ο Σουντανί να φάνηκε να δυσφορεί στην αντικατάσταση του (με τον Σεμέδο πολύ έξυπνα να πηγαίνει πάνω του και να τον αγκαλιάζει), αλλά η είσοδος του Μασούρα αποτέλεσε κλειδί για την τελική έκβαση της μάχης. Ορθά είχε ξεκινήσει ενδεκάδα ο Σουντανί, καθότι είχε πάρει μόνος του το περασμένο Σάββατο το παιχνίδι με τον ΟΦΗ με τα δύο προσωπικά γκολ, αλλά και γιατί έπρεπε ο προπονητής μετά την Μπάγερν να φρεσκάρει την ενδεκάδα ενόψει ΑΕΚ με τουλάχιστον δύο νέα πρόσωπα (Αβραάμ, Σουντανί) κι όχι να έκανε το ίδιο λάθος με εκείνο της επιλογής της ίδιας ενδεκάδας και με την Τότεναμ και με τον Παναθηναϊκό, σε παιχνίδια μάλιστα που είχαν γίνει Τετάρτη-Κυριακή κι όχι Τρίτη-Κυριακή όπως τα τελευταία.

Ο Σουντανί έδωσε στην ομάδα αυτό που ξέρει, την εμπλοκή του σε γκολ, με τη σέντρα σουτ, που βγήκε ασίστ στον Σεμέδο για το 1-0. Από εκεί και πέρα, από την στιγμή που δεν είχε κάποια ιδιαίτερα καλή απόδοση, και δεν βοηθούσε και καθόλου ανασταλτικά, σωστά έγινε αλλαγή. Ο δε Μασούρας με το που μπήκε έδωσε φοβερή ενέργεια στην ομάδα! Έκοψε επανειλημμένως, κόντραρε ένα σουτ του Σιμόες, έκλεψε δύο φορές την μπάλα κι έτσι ξεκίνησαν δύο ευκαιρίες των Καμαρά, Γκερέρο. Στην δε τελευταία φάση, ο Γκερέρο (κι αυτή η αλλαγή σωστή και με βοήθειες) κακώς δεν του γύρισε την μπάλα, την ώρα που ο Έλληνας διεθνής έβγαινε με σπριντ απέναντι από τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Ο Μασούρας είχε εμπλοκή και στο δεύτερο γκολ, σε μία φάση την οποία ξεκίνησε με ένα ωραίο κόψιμο ο Τσιμίκας και την οποία συνέχισαν με ωραίο πάσινγκ γκέϊμ ο Μασούρας κι ο Μπουχαλάκης, με τους Καμαρά, Ποντένσε να αλλάζουν την μπάλα και τον Καμαρά να δικαιώνεται στην απόφαση του να σουτάρει συνεχώς χθες από τα 20 μέτρα-κι ας του γίνει και μάθημα ότι από εκεί πρέπει να σουτάρει κι όχι από τα 30 μέτρα που συνήθως κάνει-από τα 30 μέτρα θα βάλει ένα γκολ στα τόσα. Από τα 20 μέτρα θα βάλει κάμποσα. Άλλωστε, κάπως έτσι, με σουτ από το ημικύκλιο πάλι, ο Μαντί είχε σκοράρει και πέρσι κατά της ΑΕΚ (4-1) κάνοντας την ισοφάριση.

Είναι δε απορίας άξιον πώς στην ΑΕΚ ούτε είχαν…θυμηθεί το περσινό γκολ, ούτε περιόρισαν τον Μαντί να σουτάρει συνεχώς από την ίδια θέση, συνολικά τέσσερις φορές! Παρεμπιπτόντως, πολύ θετική εντύπωση μου έκανε ο Σιμάο στα 35 λεπτά που έπαιξε-καμία σχέση με τον εντελώς άπειρο για τέτοια παιχνίδια Γαλανόπουλο. Όπως δεν ξέρω γιατί βγήκε ο Αλμπάνης, που ήταν πολύ δραστήριος-εκτός κι αν δεν άντεχε άλλο από δυνάμεις, κάτι που δεν μπορώ να το ξέρω εγώ.

Γενικά γνώμη μου είναι ότι η ΑΕΚ δεν ήταν καθόλου κακή όπως την εμφανίζουν. Δεν λέω ότι ήταν πολύ καλή, αλλά ήταν πολύ αγωνιστική, έπαιξε πολύ δυνατά (τα φάουλ 22-12!), στο πεντάλεπτο 62-67 μπορούσε και να ισοφαρίσει και τέλος πάντων σαν γενική εικόνα ήταν πολύ καλύτερη απ΄ ότι στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ μέσα στο ΟΑΚΑ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.