Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Ομάρ σε άλλες στροφές…

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Ομάρ σε άλλες στροφές…

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Ομάρ σε άλλες στροφές…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Ομάρ και τα φετινά στατιστικά του στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.

Η απόδοση του Ομάρ στο μεγάλο παιχνίδι με την Μπάγερν ήταν αντιπροσωπευτική του μέσου όρου της μέχρι στιγμής φετινής εικόνας του. Ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού ήταν όχι πολύ καλός, αλλά αρκετά αξιόπιστος αμυντικά και με κάποιες βοήθειες, αλλά όχι σε υψηλές στροφές, επιθετικά.

Θα ήμουν άδικος αν τον χαρακτήριζα κακό η, έστω μέτριο σε αυτό το πρώτο τρίμηνο της σεζόν, αλλά εγώ τον περίμενα καλύτερο τον Ομάρ, τόσο με την Μπάγερν, όσο και γενικότερα. Και γιατί είναι ένας δεξιός μπακ με αξία μεγαλύτερη από αυτή που βλέπουμε, αλλά και γιατί βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως ο κάθε παίκτης δίνει το κάτι παραπάνω για ευνόητους λόγους.

Ίσως ο Ομάρ να επηρεάζεται πολύ από τις υποχρεώσεις του στην Νορβηγία, ίσως και να είναι μια δική μου λανθασμένη εντύπωση. Αλλά η πραγματικότητα λέει ότι εδώ και 14 μήνες, από το Σεπτέμβριο του 2018, ο διεθνής άσος (υπαρχηγός και στην Εθνική του) έχει παίξει και στα 14 παιχνίδια της Νορβηγίας, χωρίς να χάσει ούτε λεπτό! Πολλά ταξίδια, πολλά παιχνίδια (ακόμη κι αρχές Ιουνίου κι ενώ λίγες ημέρες μετά έπρεπε να ξεκινήσει προετοιμασία με τον Ολυμπιακό, άρα με μικρές διακοπές για το καλοκαίρι) και πολλές «γεμάτες» εμφανίσεις-φτιάχνοντας άμα λάχει και πέντε γκολ-κόντρα σε αντιπάλους όπως οι Ισπανία, Σουηδία κ.α. Και γυρίζοντας από την Εθνική και το μακρινό ταξίδι από τη Νορβηγία, οι στροφές είναι σχεδόν πάντα πιο χαμηλές από το αναμενόμενο στα παιχνίδια του Ολυμπιακού…

Βλέπω στα χαρτιά μου τα φετινά στατιστικά του Ομάρ: μηδέν γκολ, μηδέν ασίστ. Την στιγμή που οι Τσιμίκας και Κούτρης, από την άλλη πλευρά, έχουν δημιουργήσει έξι γκολ, από τρία ο καθένας. Κι αν πάμε πιο αναλυτικά, θα δούμε ότι ειδικά ο Τσιμίκας έχει και αρκετές ακόμη σέντρες που έφτιαξαν ευκαιρίες, αλλά δεν έγιναν γκολ. Αντίθετα, ο Ομάρ δεν έχει καν τέτοιες προσπάθειες…

Ασφαλώς και δεν παραγράφουμε ότι ο Νορβηγός κρατάει αρκετά καλά τη θέση του πίσω κι ότι γενικά από την πλευρά του συνήθως είναι «καλυμμένος» αμυντικά ο Ολυμπιακός, κάτι καθόλου ασήμαντο. Αλλά είναι τέτοιο το παιχνίδι της ομάδας, που επιθετικά εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα ανεβάσματα των ακραίων μπακ. Κι όταν από δεξιά βλέπεις «μηδέν» γκολ κι ασίστ, αυτόματα προκύπτει κενό στο επιθετικό κομμάτι. Ειδικά όταν πέρσι ο Ομάρ μπορεί στα ευρωπαϊκά παιχνίδια να είχε συνεισφορά όλη κι όλη μία σέντρα που έγινε γκολ, αλλά σε επίπεδο πρωταθλήματος έκανε πέντε γκολ κι έξι ασίστ (την στιγμή που Κούτρης και Τσιμίκας είχαν στο πρωτάθλημα μηδέν γκολ και έξι ασίστ κι οι δύο μαζί…).

Τώρα, τα πράγματα έχουν αντιστραφεί κι ο Ολυμπιακός παίρνει από τα μπακ του πράγματα από αριστερά, αλλά όχι από δεξιά. Πολλά μπορείς να πεις, να μιλήσεις και για συγκυρίες, να σταθείς στο ότι ο Μασούρας από αριστερά βοηθάει περισσότερο τους μπακ σε σχέση με τον Ποντένσε-αν και με την Μπάγερν ο Πορτογάλος ο πάλεψε πολύ κι ανασταλτικά, στο δε ξεκίνημα της φάσης του γκολ του Ελ Αραμπί έκανε απίστευτο τάκλιν από θέση δεξιού μπακ και κέρδισε την μπάλα! Αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τις φορές που ανεβαίνει μπροστά ο Ομάρ, έχοντας παρεμπιπτόντως πολύ καλή συνεργασία με τον Ποντένσε, σπάνια βλέπουμε να περνάει μία καλή σέντρα η, μία καλή πάσα-κάτι που ενδεχομένως έχει να κάνει και με την κόπωση που βγάζει;

Η ουσία είναι ότι πλέον οι αντίπαλοι προπονητές έχουν καταλάβει ότι ο Τσιμίκας είναι επιθετική δύναμη για τον Ολυμπιακό και θα τον μαρκάρουν όλο και περισσότερο-π.χ. διαβάζουμε ότι ο Κωστένογλου μπορεί να βάλει σε θέση εξτρέμ τον μπακ Παουλίνιο ακριβώς για να μαρκάρει τον «ερυθρόλευκο» αριστερό μπακ. Αυτό σημαίνει ότι η ομάδα πρέπει να αρχίσει να παίρνει περισσότερες και κυρίως ουσιαστικές βοήθειες κι από τον δεξί της μπακ. Δηλαδή, να ανεβάσει στροφές ο Ομάρ.

Εδώ έπαιξε μισή ώρα με τον ΟΦΗ ο Μπρούνο Γκασπάρ, ερχόμενος από το «ψυγείο» (τελευταίο παιχνίδι του ήταν τον Ιούνιο) και τον είδαμε να κάνει φοβερές κούρσες, να πατάει επανειλημμένως την αντίπαλη περιοχή απειλητικά και να δίνει και πάσα μισό γκολ στο Μασούρα, στη φάση που ακυρώθηκε το εκπληκτικό σε δημιουργία γκολ του Γκερέρο για οφσάϊντ του Σουντανί στο ξεκίνημα της φάσης. Παρεμπιπτόντως, ο Πορτογάλος από ταχύτητα, τρεξίματα κι αντοχές σκίζει-στα τεστ που έγιναν τις προάλλες στο Ρέντη ήταν πρώτος! Απλά δεν ξέρω πόσο επαρκής είναι αμυντικά, γιατί φαίνεται λίγο light για μπακ.

Το θέμα είναι ότι ο Ομάρ πρέπει να ανεβάσει στροφές. Η ποιότητα, η εμπειρία του, αλλά και το παρελθόν του στον Ολυμπιακό «λέει» ότι πρέπει να δώσει παραπάνω πράγματα στην ομάδα. Είναι ένας από τους πέντε-έξι καλύτερους παίκτες της άλλωστε, και κατ΄επέκταση κι από τους πιο καλά πληρωμένους, οπότε κι οι απαιτήσεις είναι ανάλογες.

Άσχετο (εντελώς), αλλά για να καταλάβουμε τι παίζεται:

Στις 2 Νοεμβρίου, Σάββατο, παίζουν Ξάνθη-Ολυμπιακός. Την εβδομάδα λοιπόν πριν από αυτό το ματς υπάρχουν αγώνες Κυπέλλου. Πότε όρισε η ΕΠΟ να παίξει η Ξάνθη; Ναι, σωστά καταλάβατε-Τρίτη θα παίξει η Ξάνθη, όχι Τετάρτη, έτσι ώστε να έχει μία ημέρα παραπάνω να προετοιμαστεί για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Αντίθετα, ο έρμος ο Πανιώνιος, που παίζει κι αυτός, όπως η Ξάνθη, Σάββατο για το πρωτάθλημα, υποχρεώνεται να αγωνιστεί Τετάρτη για το Κύπελλο. Δηλαδή να παίξει δύο παιχνίδια μέσα σε τέσσερις ημέρες. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι όλως τυχαίως ο ορισμός του προγράμματος είναι ευνοϊκός για την Ξάνθη, που συμπτωματικά υποδέχεται τον Ολυμπιακό, και δυσμενής για τον Πανιώνιο…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.