Η αδικία για Αραμπί, τα δύο γκολ του Γκερέρο και τι στερεί ο Σουντανί!

Η αδικία για Αραμπί, τα δύο γκολ του Γκερέρο και τι στερεί ο Σουντανί!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta περί Γκερέρο, Ελ Αραμπί και Σουντανί, καταλήγοντας στον Λοβέρα και στον Ραντζέλοβιτς!

Ολυμπιακός - Μπάγερν Μονάχου με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεσες αναλήψεις. |21+

Σχολιάστηκε από πολλούς φίλους του Ολυμπιακού η επιλογή του Μαρτίνς να βάλει τον Γκερέρο στην κορυφή της επίθεσης στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

Υπό την έννοια ότι ο προπονητής μας είχε συνηθίσει τόσο καιρό να χρησιμοποιεί συνήθως τον Ελ Αραμπί στο πρωτάθλημα και τον Γκερέρο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο δε Μαροκινός προέρχονταν από γκολ στον τελευταίο αγώνα, με τον Άρη στο Χαριλάου. Η δε δυσκολία της επικράτησης του Ολυμπιακού, με το οριακό 2-1, ήρθε να μεγαλώσει την σχετική κουβέντα, σε συνδυασμό με την αστοχία του Γκερέρο, σε ουκ ολίγες φάσεις.

Μπορεί κάποιος να πει ότι η ιδέα του Μαρτίνς αποδείχθηκε κακή, αλλά ας το δούμε λίγο πιο βαθιά κι όχι απλά επιφανειακά.

Πρώτον, δύο ερωτήματα: πόσο δίκαιο για τον Αραμπί είναι να μένει συνεχώς στον πάγκο στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε μία διοργάνωση στην οποία πάντοτε ονειρευόταν να παίξει και για πρώτη τα κατάφερε φέτος; Και πόσο δίκαιο για τον Γκερέρο είναι να παίζει σχεδόν αποκλειστικά στα πιο δύσκολα παιχνίδια, τα ευρωπαϊκά και να μπαίνει αλλαγή για λίγα λεπτά σε εκείνα του πρωταθλήματος, στα οποία ο φορ έχει περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει;…

Δεύτερον, μία πληροφορία: το πλάνο του προπονητή για τον αγώνα με τον ΟΦΗ βασίζονταν πολύ σε ένα κομμάτι, να «κτυπήσει» ο Ολυμπιακός στην αδυναμία του αντιπάλου του όταν πρεσάρουν τους αμυντικούς του πολύ ψηλά, στην περιοχή του Σωτηρίου. Κι αυτό το πρέσινγκ μπορούσε να το υπηρετήσει καλύτερα ο Ισπανός σε σχέση με τον Αφρικάνο. Ο Μαρτίνς δικαιώθηκε πλήρως σε αυτό το πράγμα!

Το 1-0 ξεκινάει από κλέψιμο της μπάλας του Γκερέρο σε πάσα του Γιαννούλη. Γκερέρο-Γκιγέρμε-Ποντένσε και γκολ Σουντανί. Το 2-0 ξεκινάει πάλι από κλέψιμο της μπάλας του Γκερέρο σε πάσα του έτερου στόπερ, Νάστου, υπό την πίεση του Μασούρα. Γκερέρο μπαλιά και γκολ Σουντανί.

Ατυχώς, ο Γκερέρο, με το θετικό της παρουσίας μέσα και στα δύο γκολ του Σουντανί, δεν είχε ανάλογα καλή δουλειά και στο πιο βασικό κομμάτι της δουλειάς του φορ, στα τελειώματα των φάσεων, εκεί όπου πήρε κακό βαθμό. Ενώ έκανε τη μισή δουλειά του φορ, δηλαδή μπήκε σε πάρα πολλές φάσεις, στην υπόλοιπη μισή, δεν τελείωσε καλά ούτε μία. Την πρώτη, από αρκετά καλή θέση, αστόχησε, πολύ. Την δεύτερη, από κοντά αλλά με δύσκολη γωνία όπως ήταν το σώμα του, έκανε ένα τακουνάκι, που δύσκολα θα είχε τύχη (κοντραρίστηκε από τον Γιαννούλη). Την τρίτη σούταρε υπό πίεση κι ο γκολκίπερ μπλόκαρε. Την τέταρτη τον πρόλαβε ο Μαρινάκης με προβολή στη μικρή περιοχή σε καθαρή φάση για γκολ-τέτοιες φάσεις ο φορ πρέπει να τις κάνει γκολ, λέω εγώ, πηγαίνοντας σαν καμικάζι στην μπάλα και να μπαίνει μαζί της στα δίχτυα. Την πέμπτη σούταρε από καλή θέση κι αμαρκάριστος πολύ άστοχα.

Όταν είσαι μέσα σε πέντε φάσεις για γκολ, τις συγκεκριμένες πέντε φάσεις, μπορείς να κάνεις δύο γκολ. Ο Γκερέρο έμεινε στο μηδέν, έχοντας και την ατυχία της ακύρωσης του γκολ του (από αυτά που δύσκολα χάνονται, από τόσο καλή θέση και φάτσα με τον αντίπαλο γκολκίπερ), λόγω οφσάϊντ στο ξεκίνημα της φάσης. Και νομίζω επιπλέον ότι θα έπρεπε να είχε κάνει και κάτι καλύτερο σε άλλες δύο φάσεις, σε επίπεδο τελικής πάσας.

Γενικά ήταν ένα παιχνίδι πραγματικά αυτό που λέμε με κακές και καλές στιγμές για τον Γκερέρο, όπως μία καλή επίθεση και πάσα του στον Ποντένσε, για τελικό σουτ. Νομίζω ότι τώρα θα έχει την ευκαιρία ο Ελ Αραμπί να παίξει ουσιαστικά για πρώτη φορά στην καριέρα του σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αύριο κόντρα στην Μπάγερν! Στο μοναδικό του παιχνίδι ως βασικός στη φάση των προκριματικών, μπόρεσε κι έβαλε δύο γκολ, στη Ρωσία με την Κράσνονταρ! Ανάλογη ρέντα θα του χρειαστεί και τώρα!

Και κάτι για τον Σουντανί (για να μην ξεχνιόμαστε, να είναι καλά το…ξαδελφάκι, η Νότιγχαμ, που τον έδωσε στον Ολυμπιακό…) και τον αποκλεισμό του από τη λίστα για το Τσάμπιονς Λιγκ: ευθύς εξ αρχής μύριζε λάθος η σχετική επιλογή του προπονητή κι η προτίμηση όχι σε ένα, αλλά σε δύο πολύ άπειρα παιδιά, όπως ο Ραντζέλοβιτς κι ο Λοβέρα. Η πιο ορθολογική απόφαση θα ήταν μέσα ο Σουντανί κι ένας από τους δύο μικρούς. Τι στερεί από τον Ολυμπιακό ο αποκλεισμός του Σουντανί;

Δεν είμαι σίγουρος ότι του στερεί μία βέβαιη λύση σε επίπεδο αρχικής ενδεκάδας, γιατί ο Αλγερινός δείχνει ακόμη λίγο βαρύς-και με τον ΟΦΗ, έχοντας δεχθεί κι ένα κτύπημα λίγο μετά το 2-1, νομίζω ότι άργησε να τον βγάλει ο Μαρτίνς (στο 82΄), αφού αρκετά νωρίτερα έδειχνε ότι δεν μπορούσε άλλο να βγάλει το ματς. Επιπρόσθετα, ο Σουντανί είναι παίκτης που δεν πολυμαρκάρει, κάτι που στα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι ακόμη πιο μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα το ζήτημα που είχε η ομάδα στα χαφ το Σάββατο με τον ΟΦΗ δεν οφείλονταν τόσο στην εικόνα των Γκιγέρμε και Μπουχαλάκη (όχι ότι κι αυτοί έσκισαν), όσο στην αδυναμία των Ποντένσε, Σουντανί και Λοβέρα να βοηθήσουν ανασταλτικά. Βλέπετε, όταν κι οι τρεις μαρκάρουν…εξ αποστάσεως, μένουν αβοήθητα και τα δύο κεντρικά χαφ, αλλά και οι δύο ακραίοι μπακ...

Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι χωρίς τον Σουντανί στη λίστα ο Ολυμπιακός χάνει στο Τσάμπιονς Λιγκ την καλύτερη επιλογή επιθετικογενή παίκτη του για αλλαγή στο β΄ημίχρονο. Με την ποιότητα που έχει και την ικανότητα του να μπαίνει στις φάσεις και να τις τελειώνει καλά, θα ήταν τεράστια υπόθεση να τον είχε η ομάδα σαν μία λύση για να «γυρίσει» ένα ματς μετά το 60’. Τώρα, τι λύσεις έχει σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή πέραν των 11 βασικών; Μόνο τον Γκερέρο (η, τον Αραμπί, ανάλογα με το ποιος φορ ξεκινάει) και την ελπίδα όποιος μικρός μπει, ο Λοβέρα η, ο Ραντζέλοβιτς, να κάνει το μπαμ.

Όπως, πάντως, το είχε κάνει τον Αύγουστο ο Ραντζέλοβιτς, μπαίνοντας αλλαγή στα παιχνίδια με Μπασάκσεχιρ (κερδισμένο πέναλτι) και με Κράσνονταρ (δύο γκολ), αλλά έκτοτε σαν να έχει χαθεί, αρχικά με τη δική του αναιμική παρουσία στις ευκαιρίες που πήρε τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια με τον αποκλεισμό του από κάθε 18άδα εδώ κι ένα μήνα. Προφανώς, γιατί ο προπονητής θέλει να δώσει τώρα τις ευκαιρίες στον Λοβέρα.

Παρεμπιπτόντως, ίσως έχει ένα νόημα να θυμηθούμε τι είχα γράψει την επομένη της ανακοίνωσης της μεταγραφής του Σουντανί, μέσα Ιουνίου (http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1366347/soyntani-enas-extrem-me-mo-39-symmetohes-17-gkol-ki-11-asist).

Κι ένα μήνα μετά, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Φορτούνη (http://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1375103/o-soyntani-kalyteros-antifortoynis-o-valmpoyena-me-ktypimata-poy-sfyrizoyn)

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.