ΑΕΚ: Η επιστροφή Ολιβέιρα και τα ατού που ψάχνει επιθετικά

ΑΕΚ: Η επιστροφή Ολιβέιρα και τα ατού που ψάχνει επιθετικά

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Η επιστροφή Ολιβέιρα και τα ατού που ψάχνει επιθετικά

bet365

Η ΑΕΚ ποντάρει πολλά πάνω στον Νέλσον Ολιβέιρα στο κρίσιμο διάστημα μετά τη διακοπή, με τους κιτρινόμαυρους να πρέπει να εκμεταλλευτούν παράλληλα δύο σημαντικούς τομείς στον επιθετικό τομέα.

Η διακοπή για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων βρίσκει την ΑΕΚ στην 5η θέση, πέντε βαθμούς πίσω από την κορυφή. Το διάστημα που ακολουθεί αμέσως μετά και συγκεκριμένα η τετράδα των αγώνων με Βόλο (εντός), Ολυμπιακό (εκτός), Ατρόμητο (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός) είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ένωση. Μια σειρά αγώνων που θα δώσει τη δυνατότητα να βγουν και πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για ουσιαστικές κρίσεις.

Οι κιτρινόμαυροι επιστρέφουν την Τετάρτη στις προπονήσεις έπειτα από το τριήμερο ρεπό που πήραν μετά την ΑΕΛ. Το διάστημα που διανύουμε πριν την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων ο Νίκος Κωστένογλου θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί προκειμένου να δώσει συνέχεια στη δουλειά που είχε γίνει στην προηγούμενη διακοπή του Σεπτεμβρίου πάνω σε διάφορους τομείς και να προσπαθήσει να καλύψει κι άλλο το έδαφος που είχε χαθεί στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η επιστροφή του Ολιβέιρα και το «δέσιμο» με Λιβάια

Σε επίπεδο προσώπων, ένας παίκτης που έλειψε από την ΑΕΚ τον τελευταίο μήνα ήταν ο Νέλσον Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος φορ αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά... χαρτιά της Ένωσης και στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος καθώς τη στιγμή που είχε βρει ρυθμό τέθηκε νοκ-άουτ με τη θλάση που αποκόμισε στο παιχνίδι με τον Αστέρα στην Τρίπολη. Ο Ολιβέιρα όταν έμεινε εκτός είχε αρχίσει να αποδίδει, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκτός έδρας νίκη επί της Τράμπζονσπορ, όπου η ΑΕΚ πλησίασε μια επική πρόκριση, ενώ είχε αρχίσει να βρίσκει και δίχτυα στα ματς με Ξάνθη και Αστέρα.

Ο τραυματισμός του τον άφησε πίσω και στην επιστροφή του στο παιχνίδι με την ΑΕΛ (σε συνδυασμό φυσικά με τον απαράδεκτο αγωνιστικό χώρο ο οποίος τον επηρέασε) αυτό ήταν εμφανές. Η διακοπή, όμως, του επιτρέπει να καλύψει κι άλλο το χαμένο έδαφος και να επιστρέψει δριμύτερος στο ματς με τον Βόλο ώστε να πάρει ξανά τα πάνω του. Άλλωστε με το συνδυαστικό του παιχνίδι εκτός περιοχής και με την παρουσία του μέσα σε αυτή, πέρα από τα γκολ που μπορεί να προσφέρει ο ίδιος, απελευθερώνει και τον καλύτερο κιτρινόμαυρο, τον Μάρκο Λιβάια, σε ένα δίδυμο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η ΑΕΚ. Το επίπεδο τους είναι υψηλό και αμφότεροι ενόψει και του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, αλλά και των αγώνων με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό που θα ακολουθήσουν, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Η «πολυφωνία» που ψάχνει η ΑΕΚ σε σκοράρισμα και ασίστ

Γενικότερα στην επίθεση και συγκεκριμένα στη δημιουργία και στην εκτέλεση των φάσεων η Ένωση περιμένει περισσότερα από ένα ευρύτερο φάσμα παικτών. Η «πολυφωνία» σε γκολ και ασίστ ήταν κάτι πάνω στο οποίο πόνταρε η ΑΕΚ λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσωπα που έχει το ρόστερ από τη μέση και μπροστά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, και στους δυο τομείς το μεγαλύτερο βάρος σήκωσαν οι Λιβάια, Μάνταλος και ακολούθως ο Ολιβέιρα. Κάτι που με μια γρήγορη ανάγνωση κρίνεται λογικό μιας και μιλάμε για τρεις βασικούς πυλώνες της επιθετικής γραμμής, ωστόσο στην Ένωση χρειάζονται κι άλλους παίκτες να μπουν στην εξίσωση.

Παίκτες όπως ο Ντανιέλε Βέρντε και ο Τσίκο Ζεράλδες δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα ενώ στο ξεκίνημα της σεζόν οι κιτρινόμαυροι περίμεναν αρκετά και από τους δύο. Ο Χρήστος Αλμπάνης έδειξε ότι μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος και απλά επιζητά μια σταθερότητα. Ο Μίλος Ντέλετιτς πήρε τα πάνω του με το γκολ κόντρα στον ΠΑΟΚ αλλά πρέπει να αποδείξει πράγματα συνεχίζοντας να παίρνει χρόνο συμμετοχής. Ο Γιώργος Γιακουμάκης πρέπει να βρει ένα γκολ για την αυτοπεποίθησή του, αν και έχει βοηθήσει με τις κινήσεις του στην αντίπαλη περιοχή ως λύση από τον πάγκο, ενώ ο Βίκτωρας Κλωναρίδης έχει μικρό χρόνο συμμετοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Super League ο Λιβάια είναι με διαφορά ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες για την ΑΕΚ με 17, με τον Μάνταλο να ακολουθεί με 8 και τον Ντανιέλε Βέρντε να μετράει άλλες τόσες (8), αλλά χωρίς να είναι ουσιαστικός. Κάτι ανάλογο αποτυπώνεται και στις ασίστ της Ένωσης στο πρωτάθλημα με τους Λιβάια και Μάνταλο να έχουν από δύο, βοηθώντας έτσι σημαντικά και στον δημιουργικό τομέα, ενώ με μία ακολουθούν Αλμπάνης, Βέρντε και Παουλίνιο.

Η ΑΕΚ παράγει φάσεις αλλά αναζητεί και αποτελεσματικότητα

Η ΑΕΚ αποτελεί μια ομάδα που παράγει φάσεις. Άλλωστε είναι η δεύτερη στις τελικές προσπάθειες στη Super League μετρώντας 66, έχοντας περισσότερες και από Ολυμπιακό και από ΠΑΟΚ, και μένοντας μόνο πίσω από τον ΟΦΗ, ενώ είναι πρώτη και σε γεμίσματα μέσα στην αντίπαλη περιοχή με 119, έχοντας και τα περισσότερα επιτυχημένα (45). Αυτό που πρέπει να βελτιώσει μετά τη διακοπή είναι η αποτελεσματικότητα καθώς η ΑΕΚ μετράει εννιά γκολ στις έξι πρώτες αγωνιστικές και σε αναλογία γκολ ανά τελικών βρίσκεται στη 10η θέση από τις 14 ομάδες της Super League. Είναι σίγουρο ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα δεύτερο σημείο «κλειδί» μετά την «πολυφωνία» ώστε η ΑΕΚ να παίρνει νίκες ακόμα και στην κακή της μέρα ή όταν το παιχνίδι δεν της βγαίνει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα