Η ψύχωση του Ολυμπιακού για νίκη είναι καλή, αρκεί να μη γίνεται μπούμερανγκ

Η ψύχωση του Ολυμπιακού για νίκη είναι καλή, αρκεί να μη γίνεται μπούμερανγκ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο το κρίσιμο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Άρη.

Επιστροφή* 100% στον αγώνα Ίντερ - Γιουβέντους και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν παραδοσιακά τον Ολυμπιακό είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε ψύχωση για τη νίκη. Είναι έτσι φτιαγμένος αυτός ο σύλλογος, που θέλει πάντοτε να παίζει για το καλύτερο αποτέλεσμα, σε βαθμό που να μην αντέχει όχι την ήττα, αλλά ούτε καν την ισοπαλία.

Αυτή η ανάγκη που νιώθει ο Ολυμπιακός για νίκη ει δυνατόν σε κάθε παιχνίδι είναι κι ένας από τους λόγους που τον ωθεί στις επιτυχίες στην Ευρώπη και στις κατακτήσεις των τίτλων στην Ελλάδα. Με τη διαφορά ότι καμιά φορά μπορεί να «γυρίσει» και να γίνει μπούμερανγκ. Είτε πιέζοντας την ομάδα ψυχολογικά, αφού ποτέ δεν είναι τόσο απλό να αισθάνεσαι ότι «πρέπει» να νικήσεις κάθε παιχνίδι σου, είτε κάνοντας την να ρισκάρει παραπάνω απ΄ ότι πρέπει στα παιχνίδια της, με συνέπεια από εκεί που πάει για τη νίκη, να μην σώζει ούτε την ισοπαλία.

Και τα γράφω αυτά με αφορμή τον αποψινό αγώνα του Ολυμπιακού με τον Άρη. Γιατί, είναι κατανοητό ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται πάση θυσία τη νίκη, και γιατί προέρχεται από άσχημα αποτελέσματα εκτός έδρας, αλλά και γιατί μόνο έτσι θα μείνει πρώτος στη βαθμολογία-και μάλιστα θα απομακρυνθεί πέντε πόντους της ΑΕΚ από την 6η κιόλας αγωνιστική, ενώ θα έχει και την πιθανότητα να αφήσει πίσω και τον ΠΑΟΚ τέσσερις η, πέντε πόντους, ανάλογα με το δικό του αποτέλεσμα στην Τρίπολη με τον Αστέρα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος του Ολυμπιακού στο Χαριλάου πρέπει να είναι και είναι το τρίποντο. Τέλος πάντων, αν θέλεις να αποδείξεις ότι φέτος είσαι αποφασισμένος να πάρεις πίσω το πρωτάθλημα, πας στο σπίτι του Άρη και κερδίζεις. Δείχνοντας σε ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια σου πόσο το θέλεις.

Ωραία και σωστά είναι όλα αυτά, αλλά από την άλλη υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που παίζουν ρόλο στην έκβαση ενός αγώνα. Και δεν αναφέρομαι στα «κλασικά», την τύχη και τη διαιτησία.

Πρώτον, ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ δυνατό αντίπαλο. Ο Άρης μπορεί να έχει κάνει γκέλες στα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια του, αλλά στα μεγάλα παιχνίδια του φέτος εμφανίζεται πάρα πολύ ισχυρός. Έχει δώσει έξι τέτοια, τέσσερα προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ και δύο ντέρμπι πρωταθλήματος και στα πέντε είχε εικόνα από καλή έως πολύ καλή-κι ανάλογα αποτελέσματα: 0-0 κι 1-0 με την ΑΕ Λεμεσσού, 3-1 τη Μόλντε εντός έδρας, 4-0 τον Παναθηναϊκό εντός έδρας και 2-2 με τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας. Το μόνο κακό παιχνίδι του από τα έξι ήταν το 0-3 από τη Μόλντε εκτός έδρας.

Δεύτερον, ο Ολυμπιακός πάει να παίξει στη Θεσσαλονίκη, προερχόμενος από άλλο εκτός έδρας αγώνα και δη για το Τσάμπιονς Λιγκ. Και μάλιστα αγώνα που τον σόκαρε με το αποτέλεσμα του. Ποτέ δεν είναι εύκολο να δώσεις δύο σερί παιχνίδια μακριά από το γήπεδο σου μέσα σε πέντε ημέρες, σε Ευρώπη κι Ελλάδα, πόσο δε μάλλον όταν έχεις υποστεί μία ήττα πάρα πολύ «άσχημη», απ΄ όποια πλευρά κι αν την πάρεις.

Πού θέλω να καταλήξω: ασφαλώς η προτεραιότητα του Ολυμπιακού σήμερα είναι η νίκη. Αλλά καμία νίκη δεν έρχεται με…παραγγελία. Και αν είναι να φτάσει στο σημείο να ρισκάρει μία ήττα, π.χ. δίνοντας πολλούς χώρους στον Άρη που είναι πολύ καλός σε αυτό τον τρόπο παιχνιδιού, μπορεί κι η ισοπαλία να μην είναι κακό αποτέλεσμα. Δεν λέω ότι θα είναι καλό, άλλωστε έτσι ο Ολυμπιακός θα έχει χάσει την πρώτη θέση, από την…Ξάνθη-λέω ότι δεν θα είναι κακό. Γιατί ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει στην Τρίπολη (το αποτέλεσμα του αγώνα θα το ξέρει ο Ολυμπιακός πριν αρχίσει το δικό του παιχνίδι), αυτό που θα συμβεί θα είναι η ισοβαθμία των δύο ομάδων.

Ασφαλώς κι η ισοπαλία ποτέ δεν μπορεί να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό, αλλά στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο άγραφος κανόνας που λέει ότι αν δεν μπορείς να πάρεις ένα παιχνίδι, τουλάχιστον μην το χάνεις. Και να υπενθυμίσω ότι αν ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι κρατούσε το διαμορφωμένο ως το 87’ 1-1, τώρα θα ήταν δεύτερος στον όμιλο, ένα πόντο πάνω κι από την Τότεναμ κι από τον Ερυθρό Αστέρα και θα ήταν το φαβορί για την 3η θέση, βλέποντας ακόμη και τη 2η

Η ουσία, βέβαια, είναι να κοιτάξει ο Ολυμπιακός σήμερα να βελτιώσει την εικόνα που έχει εκτός έδρας, με το ένα παιχνίδι του να είναι χειρότερο από το άλλο. Και συνακόλουθα το ένα αποτέλεσμα να είναι χειρότερο από το άλλο: Λάρισα (1-0), Παναθηναϊκός (1-1), Ερυθρός Αστέρας (1-3). Στη Λάρισα γλίτωσε στο 93’ το 1-1, στο ΟΑΚΑ δεν απέφυγε στο 90’ το 1-1 και στο Βελιγράδι δέχθηκε γκολ και στο 87΄ και στο 90’.

Άρα, κάτι δεν λειτουργεί καλά, ειδικά όσο το παιχνίδι οδεύει προς το φινάλε του. Ας το βρουν ο προπονητής κι οι παίκτες κι ας το διορθώσουν. Ας βρουν μία καλύτερη ισορροπία κι ας κυνηγήσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα απόψε.

Νομίζουν όλοι ότι κατάλαβαν μετά απ΄ όσα έγιναν χθες στον Παναθηναϊκό ότι κάποιοι θέλουν να μπει η Ξάνθη στα πλέϊ οφς. Δεν έχουν κατανοήσει ότι αυτό που θέλουν είναι να μπει και άλλη «Ξάνθη» εκτός από την Ξάνθη στα πλέϊ οφς!…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.