ΟΦΗ: Νιόπλιας, Κωφίδης και Πατεμτζής στο νέο οργανόγραμμα της Ακαδημίας (pics & vid)

ΟΦΗ: Νιόπλιας, Κωφίδης και Πατεμτζής στο νέο οργανόγραμμα της Ακαδημίας (pics & vid)

Gazzetta team
ΟΦΗ: Νιόπλιας, Κωφίδης και Πατεμτζής στο νέο οργανόγραμμα της Ακαδημίας (pics & vid)

bet365

Ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΟΦΗ, Γιάννης Σαμαράς, ο Συντονιστής Ποδοσφαίρου, Νίκος Νιόπλιας, ο Τεχνικός Διευθυντής Τμημάτων Υποδομής, Μανώλης Πατεμτζής και ο Συντονιστής Τμημάτων Υποδομής, Σάββας Κωφίδης, παρουσίασαν το πλάνο και το οργανόγραμμα των τμημάτων υποδομής του ΟΦΗ.

Το εξαιρετικό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του ΟΦΗ, μετά το θετικό ξεκίνημα στη Super League 1 κι εσχάτως τη νίκη (3-1) επί του Παναιτωλικού στο Γεντί Κουλέ ήρθε να συμπληρώσει και η επισημοποίηση του νέου οργανογράμματος των ακαδημιών της ομάδας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε τη Δευτέρα (16/09) ο Γιάννης Σαμαράς παρουσίασε τους συνεργάτες του, Νίκο Νιόπλια (Συντονιστής Ποδοσφαίρου), Μανώλη Πατεμτζή (Τεχνικός Διευθυντής Τμημάτων Υποδομής) και Σάββα Κωφίδη (Συντονιστής Τμημάτων Υποδομής). Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν πλέον τα τμήματα υποδομής των Κρητικών, καθώς και την έμφαση που θα δίνεται στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στην προσοχή στην αθλητική αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη των νεαρών αθλητών.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Γ. Σαμαράς, αναφέροντας: «Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να ξαναχτίσουμε στην ουσία, κάτι που είχαμε πριν από πολλά χρόνια και είχα την τύχη να δουλέψω και έτσι ξεκίνησα να δουλεύω το 1996. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, αυτό που λέμε τμήματα υποδομής. Η ΠΑΕ είχε μείνει πίσω, πέρυσι είχαμε πει ότι θα ξεκινήσουμε με δύο τμήματα (U13, U14) με την δική μας εκπαίδευση ώστε τα επόμενα χρόνια να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά παιδιά που θα μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Σίγουρα, περίμενα περισσότερα πράγματα σε ότι αφορά τα τμήματα υποδομής, οι καταστάσεις τα έκαναν έτσι όμως από εκεί και πέρα συνεχίζουμε να χτίσουμε αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Έχουμε έναν μήνα που ήδη έχουν ξεκινήσει τα τμήματα U15, U14, U13 και στόχος είναι να ανεβάσουμε αρκετά το επίπεδο ώστε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο στα παιδιά. Για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρούμε ξανά την ταυτότητα μας. Το είχα πει και παλιότερα ότι είχαμε την τύχη να παίξουμε συμπαίκτες με παιδιά από τις ακαδημίες, κάτι που είχε μείνει πίσω και θέλουμε να το βρούμε ξανά. Σίγουρα, θα χρειαστεί χρόνος όμως για εμάς είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά, σε πρώτη φάση, επιλέγονται από ένα σύστημα σκάουτινγκ και για αυτόν τον λόγο εκπαιδεύουμε και θα εκπαιδεύονται σε θέματα σκάουτινγκ οι προπονητές για να φέρνουμε τα καλύτερα παιδιά.

Σε πρώτη φάση, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν εγγραφές και το μπάτζετ βγαίνει μέσα από την ομάδα ώστε και εμείς να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη της ακαδημίας. Τα πάντα έρχονται μέσα από το σκάουτινγκ. Το σκάουτινγκ έχει να κάνει, σε πρώτη φάση με το νομό Ηρακλείου, αν θεωρούμε ότι τα παιδιά που έρχονται για τα τμήματα μας θα μπαίνουν μέσα. Σε δεύτερη φάση, όπου ήδη έχουμε ξεκινήσει πολύ αργά αλλά και σωστά όμως, έχει να κάνει με την υπόλοιπη Κρήτη. Αυτήν την στιγμή έχουμε ήδη 9 παιδιά που μένουν σε διαμερίσματα, έχουν ξεκινήσει το σχολείο τους και ελπίζουμε πως στο μέλλον θα μεγαλώσει αυτός ο άριθμος.

Σε τρίτη φάση θέλουμε να έρχονται τα καλύτερα παιδιά από όλη την Ελλάδα ώστε να φτάσουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο αθλητών και στην συνέχεια να μπουν στην πρώτη ομάδα και στην τέταρτη φάση να έρχονται παιδιά από το εξωτερικό σε νεαρή ηλικία, να εκπαιδεύονται και να προωθούνται στην πρώτη ομάδα. Σίγουρα, θα υπάρξουν αρκετά σεμινάρια μέσα στην χρονιά για να δείτε και πως λειτουργεί η γενικότερη εκπαίδευση τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς.

Θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει γενικότερη ψυχολογική ενημέρωση για παιδιά και γονείς. Ήδη σε πρώτη φάση φτιάχνουμε τα ΤΕΠ, είναι η πρώτη χρονιά που το κάνουμε».

Στη συνέχεια μίλησε ο Σάββας Κωφίδης, αναφέροντας: «Βάσει όσων ειπώθηκαν από τα υπόλοιπα παιδιά για την λειτουργία και της δομής της ακαδημίας που θεμελιώνεται από αξίες και κανόνες. Είναι οριστική η εξέλιξη και η μεθοδολογία της προπόνησης. Εξασκούμε τους παίκτες όμως σε συνδυασμό με τις αξίες της ζωής. Το γήπεδο δεν είναι ένας άδειος χώρος.

Ο περιβάλλων χώρος αλλά και κάθε στοιχείο που υπάρχει εκεί, λειτουργεί ως μέσο ώστε να αναπτυχθεί ο αθλητής αγωνιστικά, συναισθηματικά και σωματικά. Εστιάζουμε την ανάπτυξη του ατόμου και του χαρακτήρα αλλά και ταυτόχρονα ως μέλος μιας ομάδας. Το ποδόσφαιρο ως μέλος της κοινωνίας όμως δεν είναι ένα άθλημα αλλά τρόπος και σκέψης για εμάς».

Απ' την πλευρά του, ο Νίκος Νιόπλιας δήλωσε: «Ο Γιάννης (σ.σ. Σαμαράς) σας έδωσε όλο αυτό που λέγεται ακαδημία, εγώ από την πλευρά μου ήμουν προπονητής σε αυτήν την ομάδα αλλά στην Β’ και την Γ’ Εθνική θέλω να σας δώσω την διαφορά. Εδώ υπάρχει ένα επαγγελματικό πρότυπο λειτουργίας. Την χρονιά που ήμουν προπονητής στον ΟΦΗ, χρειαστήκαμε δύο παίκτες για να γίνουν επαγγελματίες και ήταν πολύ δύσκολο.

Τώρα όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται μέσα από επιλογές που κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και θα είναι πιο εύκολο να μπαίνουν στην πρώτη ομάδα. Δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά θα παίξουν στην πρώτη ομάδα. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς ακαδημίες. Αφού επιλέγουμε, από μια “άλφα” ηλικία, θα εκπαιδεύονται σωστά και όταν φτάσουν στα πρόθυρα της πρώτης ομάδας θα γίνουν επιλογές για να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια οργανωμένη δουλειά, δεν είναι εύκολο αλλά δεν είναι και δύσκολο να γίνει. Eίμαστε σε καλό δρόμο, παρακολουθούμε όλες τις προπονήσεις, όλους τους αγώνες και ο χρόνος δουλεύει για την ομάδα.

Στην πρώτη ομάδα έχουμε δύο παιδιά, τους Σουρνάκη και Περδίκη που έγιναν επαγγελματίες και θέλουμε στο μέλλον να υπάρχουν πολλά παιδιά που θα έρχονται από τα κάτω στρώματα της ομάδας. Φανταστείτε πως ο Γιάννης είναι στην ομάδα έναν χρόνο και δύο παιδιά έγιναν επαγγελματίες και πως στο μέλλον πόσα παιδιά μπορούν να εξελιχθούν. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως το επίπεδο δουλειάς είναι πολύ υψηλό και επαγγελματικό. Από τις επιλογές των προπονητών που έκανε ο Γιάννης, μέχρι τις επιλογές των παικτών που έγινε μέσω σκάουτινγκ. Έχουν τελειώσει τα “έχω γνωστό και φίλο, θα έρθει στον ΟΦΗ”. Πλέον, είναι καθαρά ποιος μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον την ομάδα” ήταν τα λόγια του συντονιστή ποδοσφαίρου».

Τέλος, ο Μανώλης Πατεμτζής είπε: «Οι βάσεις έχουν μπει και τώρα ξεκινάμε αυτό που έχει όνειρο ο Γιάννης Σαμαράς: Να λειτουργήσει ο ΟΦΗ σαν ακαδημία – πρότυπο. Το καλοκαίρι ήρθαν στην ομάδα 60 νέα παιδιά και θέλω να ευχαριστήσω τις ομάδες τους για την συνεργασία που είχαμε. Έγινε μια απόλυτη στελέχωση ανθρώπων με τρομερή εμπειρία αλλά και τον χαρακτήρα με την φιλοσοφία όπως ο Νίκος Νιόπλιας και ο Σάββας Κωφίδης.

Είμαστε σίγουροι πως θα εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε μετά από μερικά χρόνια να βγάλουμε παίκτες για την πρώτη ομάδα αλλά και συγχρόνως να είναι σωστοί άνθρωποι. Είμαστε σε μια ομάδα που την αγαπάμε όλοι μας. Δύο παιδιά έγιναν επαγγελματίες αλλά και τέσσερα παιδιά πέρασαν στο Πανεπιστήμιο. Στόχος είναι να βγάζουμε παίκτες αλλά και ανθρώπους που να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία».

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης:

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα