Το VAR εξέθεσε άσχημα Φωτιά, Καλύβα και Χριστάκογλου. Παρακάτω;

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Το VAR εξέθεσε άσχημα Φωτιά, Καλύβα και Χριστάκογλου. Παρακάτω;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει και σχολιάζει μέσα από το blog του στο gazzetta τα πεπραγμένα της διαιτησίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τορίνο - Λέτσε με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Πρώτο περιστατικό…

Χθες στο Χαριλάου ζήσαμε μία εκπληκτική παράσταση από την ομάδα του Άρη, μία θλιβερή παράσταση από πλευράς Παναθηναϊκού και μία σκανδαλώδη απόφαση από τον άπειρο διαιτητή Φωτιά, που για κάποιο λόγο πήρε από την ΚΕΔ το προνόμιο να σφυρίξει το πρώτο σημαντικό παιχνίδι της χρονιάς.

Σε μία ξεκάθαρη, όπως βεβαίωσε κι ο Βαρούχας στην Αθλητική Κυριακή, περίπτωση αποβολής παίκτη του Παναθηναϊκού και δη του σέντερ φορ Μακέντα, ο ρέφερι από την Πέλλα Μακεδονίας του χαρίστηκε και του έβγαλε κίτρινη κάρτα, παρότι μάλιστα είδε τη φάση μέσα από το VAR! Και το να μην είχε πάρει χαμπάρι τη φάση στην εξέλιξη του αγώνα, ας πούμε ότι γίνεται, όχι ας πούμε, γίνεται. Αλλά να σε ειδοποιούν οι συνάδελφοι σου ότι υπάρχει παράβαση, να πηγαίνεις να το βλέπεις ο ίδιος και μετά να βγάζεις κίτρινη, αυτό παραπάει.

Υπενθυμίζω ότι την Κυριακή έχουμε το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (γιατί κάθε τέτοιο παιχνίδι ντέρμπι είναι, ακόμη και στη Β΄ Εθνική να παίζει η μία ομάδα) κι αν υπήρχε σωστή διαιτητική απόφαση, ο Μακέντα δεν θα έπαιζε. Μιλάμε για πιθανή αλλοίωση αποτελέσματος-ποιος μου λέει ότι δεν μπορεί να σκοράρει η, να κάνει ασίστ ο Μακέντα και να κριθεί έτσι το ντέρμπι;...

Δεύτερο περιστατικό…

Προχθές στο Περιστέρι είδαμε τον πιο συναρπαστικό αγώνα της αγωνιστικής, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται 0-2, τον Ατρόμητο να ισοφαρίζει σε 2-2 και τον ΠΑΟΚ να κάνει στο φινάλε το 2-3. Είδαμε, όμως, και την πιο απαράδεκτη μέχρι στιγμής υπόδειξη επόπτη στο φετινό πρωτάθλημα.

Τον Καλύβα από τη Φθιώτιδα να υποδεικνύει οφσάϊντ τον Μανούσο του Ατρόμητου, ενώ καλύπτονταν ένα μέτρο από την άμυνα του ΠΑΟΚ! Η φάση σώθηκε χάρη στο VAR, μόνο και μόνο γιατί ο επιθετικός δεν σταμάτησε τη φάση και συνέχισε την προσπάθεια του βγάζοντας τη σέντρα προς τον Βέλλιο για τη μείωση του σκορ (με 0-2 στο ημίχρονο, δεν γύρναγε με τίποτα το παιχνίδι). Ο δε ίδιος επόπτης έκανε κι άλλο σοβαρό λάθος πηγαίνοντας σέντρα στο οφσάϊντ γκολ του Βαρέλα στο 92’. Κι αυτό, δηλαδή, εις βάρος του Ατρόμητου κι υπέρ του ΠΑΟΚ.

Τρίτο περιστατικό…

Προχθές στο Καραϊσκάκη είδαμε το πιο μεγάλο σκορ της σεζόν έως τώρα, με τον Ολυμπιακό να βάζει τέσσερα γκολ στο τελευταίο 20λεπτο (και πέντε συνολικά) στον Βόλο.

Είδαμε, όμως, και τον επόπτη Χριστάκογλου από τη Χαλκιδική να υποδεικνύει οφσάϊντ τον Αραμπί σε μία κεφαλιά του λίγο άουτ μετά από εκτέλεση φάουλ του Βαλμπουενά, με το σκορ στο εύθραυστο 1-0. Όπως είπε κι ο Βαρούχας εάν η μπάλα έμπαινε στα δίκτυα, το γκολ θα μετρούσε, με χρήση VAR. Εδώ, η φάση δεν ήταν «προκλητική», ένα μέτρο όπως στο Περιστέρι. Ήταν οριακή, αλλά όχι οφσάϊντ, με τον συγκεκριμένο επόπτη πάντως να σηκώνει τη σημαία του στο ίδιο, α΄, ημίχρονο και σε άλλες τρεις περιπτώσεις (άρα τέσσερις συνολικά) οφσάϊντ πάντα εις βάρος του Ολυμπιακού. Σαν να λέμε ότι η σημαία ήταν όρθια σε όλο το ημίχρονο!

Που καταλήγουμε;

Τέσσερις φάσεις, όλες σημαντικές, τέσσερα λάθη. Το VAR διόρθωσε τις δύο (στο Περιστέρι), δεν χρειάστηκε στη μία (στο Καραϊσκάκη) και στην άλλη (Χαριλάου) δεν μπόρεσε καν να «υποχρεώσει» τον διαιτητή στην ορθή απόφαση (αναφορικά με την κάρτα, αφού το γκολ ακυρώθηκε-παρεμπιπτόντως, αυτός ο πιτσιρικάς κυνηγός που μπήκε αλλαγή, ο Περέα, ήταν ό,τι καλύτερο παρουσίασε ο Παναθηναϊκός).

Μπορεί κάποιος να προσέξει ότι έχουμε τέσσερις φάσεις κι οι τέσσερις προς την ίδια κατεύθυνση: οι δυο έβλαψαν τον Ολυμπιακό κι οι άλλες δύο ωφέλησαν τον ΠΑΟΚ. Ας το ξεπεράσουμε αυτό, αν και ειδικά δύο φάσεις ήταν ίδιες, με άλλες αποφάσεις, αφού ο ένας επόπτης στο οριακό οφσάϊντ του Βαρέλα την άφησε να εξελιχθεί, ο δε άλλος επόπτης στο οριακό μη οφσάϊντ του Αραμπί σήκωσε το σημαιάκι.

Παρακάτω; Εκτέθηκαν από το VAR ένας διαιτητής και δύο επόπτες. Και τώρα τι θα γίνει; Ποια θα είναι η συνέχεια εκ μέρους της ΚΕΔ; Όλα καλά με Φωτιά, Καλύβα και Χριστάκογλου; Γιατί εγώ θυμάμαι ότι πέρσι ακριβώς τέτοια εποχή, δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη, και χωρίς VAR, η ΚΕΔ είχε αποκεφαλίσει τον επόπτη που εξαιτίας του είχε ακυρωθεί το όντως κανονικό γκολ του Πανιώνιου επί του Ολυμπιακού στη Νέα Σμύρνη. Ο επόπτης δεν ξανάπαιξε, του το πήραν το σημαιάκι. Για να μην ξεχνιόμαστε…

Και μην υποτιμάμε αυτά τα και καλά λαθάκια των εποπτών, με τις υποδείξεις οφσάϊντ, όπως στην περίπτωση του γκολ του Βέλλιου. Διότι και με τέτοιες υποδείξεις αλλοιώνεται το πρωτάθλημα, καθώς οι φάσεις σταματάνε κι έτσι εμποδίζεται η επιτιθέμενη ομάδα να παράξει ευκαιρία κι άρα να βάλει γκολ. Ο Μανούσος έτυχε και συνέχισε-οι περισσότεροι παίκτες σταματάνε την προσπάθεια τους…

Τι βλέπω εγώ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές; Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλο πρόβλημα με τους επόπτες. Πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους διαιτητές.

Άσχετο: Τόσο η ΑΕΚ τη δεύτερη αγωνιστική, με το διπλό επί του Αστέρα στην Τρίπολη στο 93’, όσο κι ο ΠΑΟΚ την τρίτη αγωνιστική, με το διπλό επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι στο 93’, έδειξαν στον Ολυμπιακό ότι πολύ απλά δεν θα είναι εύκολοι αντίπαλοι, παρά τα προβλήματα που εμφανίζουν. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι αν μη τι άλλο έβγαλαν χαρακτήρα, γυρίζοντας δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.