Σκάνδαλο υπάρχει με Κουρμπέλη, αλλά όχι από τον δικαστή

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Σκάνδαλο υπάρχει με Κουρμπέλη, αλλά όχι από τον δικαστή

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος εξηγεί στο blog του στο gazzetta κάποια πράγματα με αφορμή την τιμωρία του Κουρμπέλη με μόλις μία αγωνιστική και συνακόλουθα τη δυνατότητα του να παίξει κατά του Ολυμπιακού.

Προκριματικά Euro 2020 με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Συνειρμούς δημιούργησε στους Ολυμπιακούς η τιμωρία με μία αγωνιστική του Κουρμπέλη για την πρόσφατη αποβολή του κι άρα η δυνατότητα συμμετοχής του στο ντέρμπι αιωνίων της μεθεπόμενης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ. Βλέπετε, υπήρχε το προηγούμενο του τελευταίου ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, όταν είχε «ξετιμωρηθεί» ο Μολέδο για να παίξει κατά των «ερυθρόλευκων»...

Βέβαια, οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές. Έχει αλλάξει ο κανονισμός κι η ποινή του αρχηγού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν διπλασιάζεται, άρα δεν γίνονταν να πάει δύο αγωνιστικές, έτσι ώστε να έχανε το πρώτο φετινό ντέρμπι της σεζόν. Παρόλα αυτά, πολλοί μίλησαν για σκάνδαλο σχολιάζοντας την τιμωρία του με μία μόλις αγωνιστική. Και βασικά είχαν δίκιο-ένα τέτοιο σκληρό, αντιαθλητικό μαρκάρισμα, δεν (πρέπει να) τιμωρείται με μία αγωνιστική.

Μπορεί κάποιος να πει ότι σκάνδαλο υπήρχε στην περίπτωση Κουρμπέλη. Μόνο που το σκάνδαλο δεν υπήρξε στην απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Λίγκας-ο αθλητικός δικαστής επί της ουσίας δεν μπορούσε να βγάλει άλλη απόφαση: αποφάσισε βάσει του κανονισμού. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο κανονισμός του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ!

Πολύ απλά γιατί πρόκειται για ένα πειθαρχικό κώδικα, ο οποίος βάζει όλα τα αντικανονικά μαρκαρίσματα σε ένα τσουβάλι και υποχρεώνει τον αθλητικό δικαστή να τιμωρεί μόνο με μία αγωνιστική τις αποβολές που προκύπτουν! Ο κανονισμός προβλέπει μία αγωνιστική είτε για «επικίνδυνο παίξιμο», είτε για «βίαιο μαρκάρισμα από πίσω, που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του παίκτη». Με αυτούς τους δύο όρους καλύπτει όλο το φάσμα των αποβολών για αντιαθλητικά φάουλ με μία αγωνιστική!

Κοινώς, κάνεις ένα σκληρό φάουλ, παίρνεις κόκκινη, τρως μία αγωνιστική. Σπάς το πόδι του αντιπάλου σου, κόκκινη θα πάρεις και πάλι μία αγωνιστική θα φας! Δεν υπάρχει η παραμικρή διαβάθμιση στα σχετικά με σκληρά μαρκαρίσματα παραπτώματα, με συνέπεια να τσουβαλιάζονται όλα με μία αγωνιστική.

Ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει άλλες τιμωρίες (από δύο αγωνιστικές και πάνω) μόνο για περιπτώσεις υβριστικής συμπεριφοράς, απόπειρας βιαιοπραγίας η, βιαιοπραγίας. Συνεπώς, η «υβριστική συμπεριφορά» τιμωρείται παραπάνω από ένα «θανατηφόρο» τάκλιν!!!

Το πρόβλημα λοιπόν για την περίπτωση του Κουρμπέλη και για την κάθε περίπτωση Κουρμπέλη δεν έχει να κάνει με την απόφαση του δικαστή, αλλά με την πρόβλεψη του κανονισμού. Για να καταλάβετε τι εννοώ: σε ολόκληρο το περσινό πρωτάθλημα, και στις 30 αγωνιστικές, μόνο δύο παίκτες (ο Ντζουρίσκοβιτς της Ξάνθης κι ο Παπαδόπουλος του Αστέρα) τιμωρήθηκαν με πάνω από μία αγωνιστική λόγω αποβολής!!! Άντε να υπάρχει κι ένας τρίτος παίκτης και να μην τον θυμάμαι τώρα.

Όλες οι αποβολές ενός ολόκληρου πρωταθλήματος είχαν τιμωρία μίας αγωνιστικής!!! Πολύ απλά, γιατί βάσει κανονισμού όλες ουσιαστικά μπήκαν στην ίδια παράγραφο του ίδιου άρθρου!

Ειλικρινά, τι μπορείς να σχολιάσεις;…

Εάν κάπου κάνω λάθος για τους κανονισμούς, ευχαρίστως να επανορθώσω…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.