Λάθος δεν ήταν ο Καρντόσο, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ΑΕΚ

Λάθος δεν ήταν ο Καρντόσο, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ΑΕΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Λάθος δεν ήταν ο Καρντόσο, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το λάθος της διαδικασίας που ακολουθεί η ΑΕΚ στην επιλογή του προπονητή και την ευθύνη του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Μιγκέλ Καρντόσο θα καταφέρει να χτίσει μια ΑΕΚ που θα αποδίδει αποτελεσματικά το positional play ποδόσφαιρο που οραματιζόταν ο Πορτογάλος, διότι στο μεταξύ μάθαμε αυτό που υποπτευόμασταν, δηλαδή ότι η ΑΕΚ δεν ήξερε ποιον προσέλαβε και γι' αυτό έχασε την υπομονή της στο τέταρτο επίσημο παιχνίδι του.

Είναι μια ειδική συζήτηση, η οποία μάλλον δεν έχει πολύ μεγάλο νόημα στη δεδομένη στιγμή, αυτή που είναι σχετική με την ευθύνη του Καρντόσο για αυτό που του συνέβη. Αυτό είναι ένα δικό του πρόβλημα, που το βάζει στις αποσκευές του μαζί με την τρίτη απόλυσή του σε διάστημα 14 μηνών για να το αναλύσει και να αποφασίσει αν θα αλλάξει κεφάλι στην επόμενη προσπάθειά του στην προπονητική. Αυτό που έχει νόημα και ενδιαφέρον για την ΑΕΚ, για να το κρατήσει ως ενθύμιο από αυτή την τραυματική εμπειρία ώστε να πάρει το μάθημα από το πάθημα, είναι ότι η ΑΕΚ αυτό που συνέβη έπρεπε να το περιμένει. Ηταν βέβαιο, γραμμένο στην ιστορία του, ότι ο Καρντόσο θα πέθαινε με τις ιδέες του. Ενας προπονητής που σε κάθε του συνέντευξη, προτού έρθει στην Ελλάδα, διακήρυττε ότι προτιμά να χάσει μένοντας πιστός στις αρχές του για επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής της μπάλας παρά να νικήσει με 1-0 σε μια κόντρα επίθεση, ήταν βέβαιο ότι δεν θα είχε την ευελιξία να πάει για λίγο από άλλο δρόμο προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να στρέψει σιγά σιγά το όχημα προς την επιθυμητή πορεία. Μια φάση που συνέβη περίπου στο 20' λεπτό του ματς με την Ξάνθη είναι όλη η ιστορία του Καρντόσο στην ΑΕΚ: ο Οικονόμου, που βλέπει ότι η ομάδα του δεν μπορεί να κυκλοφορήσει αποτελεσματικά την μπάλα για να χτίσει τις επιθέσεις από την άμυνά της λόγω της πρέσινγκ της Ξάνθης αποφασίζει να παίξει με μακρινή μεταβίβαση προς την επίθεση. Και ο Καρντόσο του φωνάζει ότι δεν θέλει να το ξαναδεί κι ας βλέπει ότι η ομάδα του δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στη δοκιμασία που της βάζει το πρέσινγκ του αντιπάλου.

Η ΑΕΚ διαπίστωσε τώρα ότι έκανε λάθος που προσέλαβε τον Καρντόσο. Είναι ένα αδιανόητο λάθος ότι προσέλαβε έναν προπονητή χωρίς να τον έχει προηγουμένως γνωρίσει. Κι αυτό είναι ακόμη ένα σοβαρό λάθος στον σχεδιασμό της στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 15 μηνών. Τα έκανε όλα λάθος αυτό το καλοκαίρι η ΑΕΚ και η ευθύνη βαραίνει τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Δικά του τα λάθη, δική του και η ευθύνη να βρει λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε. Ο Μελισσανίδης πληρώνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αυτά τα λάθη, διότι η ΑΕΚ θα γράψει ζημιά με τον διαφαινόμενο αποκλεισμό από την Τραμπζονσπόρ και γράφει ζημιά με την αποζημίωση στον Καρντόσο. Ο Μελισσανίδης τα έκανε όλα λάθος το καλοκαίρι, αναγνώρισε την ευθύνη του, πληρώνει τη ζημιά, και κάπου εκεί η κουβέντα για την ΑΕΚ πρέπει να τελειώνει προκειμένου αυτή να προχωρήσει.

Το χειρότερο στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, δεν είναι το να κάνεις λάθος αλλά το να διορθώνεις το λάθος με λάθος. Υπάρχει σήμερα αυτός ο κίνδυνος για την ΑΕΚ; Προφανώς. Οταν αλλάζει στις 25 Αυγούστου προπονητή και τεχνικό διευθυντή, δίχως μάλιστα να έχει αποσαφηνιστεί το με ποια σειρά και ποια διαδικασία θα το πράξει, προφανώς ελλοχεύει για αυτήν ο κίνδυνος να μειώσει τα ποσοστά επιτυχίας των επιλογών της επειδή τις κάνει βιαστικά, υπό την πίεση του χρόνου και της γενικευμένης δυσφορίας.

Της ΑΕΚ της χρειάζεται πρώτα και πριν από όλα να λειτουργήσει με ψυχραιμία. Να μπορεί να λειτουργήσει όπως, π.χ., η Σουόνσι, κοντά στην οποία βρέθηκε τον περασμένο Ιούνιο ο Γκας Πογέτ, που σήμερα ετοιμάζεται να ξαναπιάσει δουλειά στην ΑΕΚ. Τι έκανε η Σουόνσι μέχρι να καταλήξει, τον περασμένο Ιούνιο στον Στιβ Κούπερ, που την ανέλαβε; Εμεινε ξαφνικά, τον Μάιο, χωρίς προπονητή, όταν ο Γκράχαμ Πότερ αποφάσισε να πάει στην Μπράιτον. Αναζήτησε προπονητές, συνάντησε σε μια πρώτη συνέντευξη περισσότερους των δέκα, τους φίλτραρε και της προέκυψαν τρεις, με τους οποίους πήγε στο βήμα της δεύτερης συνέντευξης. Ανάμεσα στους τρεις ήταν και ο Πογέτ. Και πώς ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία; Με τους υποψήφιους να περνούν από μια πολύωρη... ιερή εξέταση, απέναντι στον πρόεδρο, τον επίτιμο πρόεδρο και θρύλο του συλλόγου Αλαν Κέρτις, και τον ειδικό σύμβουλο για την πρόσληψη προπονητή. Διότι ναι, η Σουόνσι έχει για πρόεδρο – εκτελεστικό διευθυντή έναν πρώην ποδοσφαιριστή & οικονομολόγο που έχει εργαστεί ως εκτελεστικός διευθυντής σε Τσέλσι, Λιντς, Εβερτον, Ντέρμπι Κάουντι, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, και έχει για σύμβουλο στα θέματα προπονητή τον – και πρώην προπονητή – Αλαν Κέρτις, και έχει πλέον και ειδικό σύμβουλο για θέματα προπονητή τον Λεον Μπριτον, έναν πρώην ποδοσφαιριστή της, που έχει σπουδάσει την προπονητική και εργάζεται πλέον ως σύμβουλος για θέματα προπονητή και μεταγραφών. Αυτό το set up η Σουόνσι το έστησε σε μια στιγμή κρίσης, δηλαδή σε μια περίοδο που λειτουργούσε χωρίς “τεχνικό διευθυντή” και ενώ ετοιμαζόταν να στελεχώσει την τεχνική διεύθυνσή της με επαγγελματίες που θα εργάζονται πάνω στις μεταγραφές και το scouting. Ολο αυτό το στήσιμο η Σουόνσι το έφτιαξε προκειμένου να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις κρίσεις και να μην μένει με άδεια χέρια όποτε απολύει ή χάνει προπονητή, και για να μην αποφασίζει υπό πίεση για την αλλαγή. Ο Μπριτον προσελήφθη και για αυτό, δηλαδή για να λειτουργεί ως “υπηρεσιακός” οποτεδήποτε προκύπτει τέτοια ανάγκη.

Στο διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη συνέντευξη η Σουόνσι είχε ζητήσει από τους υποψήφιους προπονητές τα προφανή: να μελετήσουν την ομάδα, να εκφράσουν άποψη για το ρόστερ της, να αναλύσουν το όραμά τους, να εξηγήσουν το πώς σχεδιάζουν να λειτουργήσουν σε θέματα ηγεσίας στα αποδυτήρια και να αποσαφηνίσουν το πώς θα παίξουν και με ποιους ποδοσφαιριστές.

Ακόμη και αν δεν είχε κάνει scouting, αν τον είχε περάσει η ΑΕΚ τον Καρντόσο από αυτή τη διαδικασία, θα τον είχε προσλάβει; Κι αν τον είχε προσλάβει, δεν θα ήξερε πώς να τον υποστηρίξει και πώς να τον επικοινωνήσει; Είναι απλό: αν το δικό της στήσιμο και ο δικός της τρόπος, η δική της διαδικασία στην επιλογή προπονητή ήταν σαν αυτόν που παραπάνω περιγράφω, ή δεν θα είχε προσλάβει τον Καρντόσο ή θα τον είχε προσλάβει με συνείδηση. Και στις δύο περιπτώσεις σήμερα δεν θα είχε απολύσει προπονητή, δεν θα είχε ζημιωθεί με +- 500.000 ευρώ και δεν θα έψαχνε προπονητή στις 26 Αυγούστου. Ο Μελισσανίδης, που τα αντιλαμβανόταν όλα αυτά και γι' αυτό είχε δίπλα του τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί επέλεξε να συνεχίσει μόνος του, δίχως να τον αντικαταστήσει.

Ο Μελισσανίδης έχει την ευθύνη. Εκείνος ορίζει το μπάτζετ, σε εκείνον “σκάνε” οι κρίσεις, εκείνος λαμβάνει τις αποφάσεις. Και αυτή, η σημερινή, είναι “ακόμη μια δύσκολη μέρα στη δουλειά”. Η ΑΕΚ ως κοινωνία όμως τούτη τη στιγμή το παρακάνει, και πάει να δημιουργήσει στον εαυτό της μια κρίση μεγαλύτερη από αυτή που της αναλογεί, σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου. Στους οπαδούς προφανώς αναλογεί να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή τους, αλλά προφανώς δεν αναλογεί να του υποδεικνύουν ποιον θα προσλάβει και ποιον θα απολύσει. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα κάνουμε όλα λάθος διότι τα βλέπουμε όλα λάθος. Στη δεδομένη στιγμή η ΑΕΚ έχει αποτύχει στην επιλογή προπονητή και αυτό πιθανότατα θα της κοστίσει την πολύ πρόωρη έξοδο από την ευρωπαϊκή σκηνή. Μεγάλες ζημιές, αλλά μέχρι εκεί. Τα σημερινά της προβλήματα δεν έχουν καμία σχέση με τα “χθεσινά”. Και – το σημαντικότερο – δεν απειλούν την ύπαρξή της. Οσο πιο έντονα το ζει η ΑΕΚ όλο αυτό που της συμβαίνει σήμερα, τόσο πιο πιθανό είναι να βάλει σε κίνδυνο όλη τη χρονιά που έχει μόλις αρχίσει. Αυτό δείχνει η ιστορία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.