TOP ΑΓΩΝΕΣ
 • TOP ΑΓΩΝΕΣ
 • PREMIER LEAGUE
 • NBA
 • 7DAYS EUROCUP
 • CHAMPIONS LEAGUE
 • COPA DEL REY
 • CEV CUP
 • CHAMPIONS LEAGUE
 • TENNIS
 • CLUB FRIENDLY
 • CHALLENGE CUP
ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Το φυσιολογικό, στην ΑΕΚ μοιάζει με παράλογο

Το φυσιολογικό, στην ΑΕΚ μοιάζει με παράλογο

Το φυσιολογικό, στην ΑΕΚ μοιάζει με παράλογο

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ανυπομονησία της ΑΕΚ να δει αμέσως από τον Καρντόσο ένα είδος ποδοσφαίρου που απαιτεί χρόνο και συχνά πολλές ζημιές και βαριές ήττες στα αρχικά στάδια της παρασκευής του.

Επέλεξα αυτό το topic στο πρώτο σημείωμα της νέας σεζόν όχι επειδή το αντιλαμβάνομαι ως το πιο σημαντικό και ουσιαστικό από τα θέματα που μελέτησα στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αλλά επειδή αυτή ήταν η πιο συχνή ερώτηση που δέχομαι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Οι επαναλαμβανόμενες, γεμάτες από αγωνία ερωτήσεις των φίλων της ΑΕΚ είναι δηλωτικές του κλίματος που διαμορφώνεται στην κοινωνία της μετά από τη ρεβάνς με την Κραϊόβα. Ήταν τόσο ανησυχητική η εικόνα της ΑΕΚ στο β’ ημίχρονο και τόσο ανησυχητική η εντύπωση που δημιούργησαν, σχετικά με το κλίμα των αποδυτηρίων, τα όσα δήλωσε, εννόησε ή υπονόησε ο Μιγκέλ Καρντόσο, που να δικαιολογούν τέτοια και τόση αγωνία των ΑΕΚτσήδων για την προοπτική της αγαπημένης τους ομάδας; 

Αυτά που έχω δει από την ΑΕΚ στα φιλικά και σε διαστήματα των δύο αγώνων με την Κραϊόβα μου δημιουργούν μια εντύπωση που επιβεβαιώνει όσα είχα σημειώσει περίπου τρεις μήνες πίσω, όταν μετέφερα την εικόνα της φήμης που κουβαλούσε ο Πορτογάλος προπονητής: η ΑΕΚ έχει προσλάβει έναν προπονητή με πολύ καλές ιδέες για την δημιουργία του παιχνιδιού, ο οποίος δεν είναι καλός μόνο ως θεωρητικός. Η εικόνα της ΑΕΚ σε μια σειρά από επιθέσεις σε αφήνει με την εντύπωση ότι ο εκπαιδευτής ξέρει να εκπαιδεύει αποτελεσματικά, τουλάχιστον στο κομμάτι της ολοκλήρωσης των επιθέσεων στο τελευταίο τρίτο του τερέν, αλλά και συχνά σε όλο το χτίσιμο της επίθεσης που ξεκινά από τον τερματοφύλακα. 

Το σημείωνα από τότε, οι ιδέες του Καρντόσο είναι εξαιρετικές· είναι όμως και εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η άμεση εφαρμογή τους σε μια καινούργια ομάδα της οποίας η διοίκηση και οι οπαδοί είναι ανυπόμονοι να τη δουν να παίζει θεαματικά, σύγχρονα, και συγχρόνως αποτελεσματικά. Στη φάση κατοχής της μπάλας η ΑΕΚ είναι συχνά όμορφη στο μάτι. Λαχταράει όμως πολύ συχνά τους οπαδούς της διότι, όπως ήταν εξαρχής γνωστό, ο Καρντόσο είναι προπονητής που επιμένει εξαρχής στην υλοποίηση των ιδεών του. Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ απαιτεί από τον τερματοφύλακα να παίζει με τα πόδια και να μην επιλέγει τη λύση του άμεσου παιχνιδιού, δηλαδή της “γιόμας” προς τον σέντερ φορ. Και αυτό ο Καρντόσο το απαιτεί σε κάθε κατάσταση παιχνιδιού, δηλαδή ακόμη και στις στιγμές που ο αντίπαλος έχει επιλέξει να πιέσει πολύ ψηλά με ασφυκτικό πρέσινγκ. Μέχρι να μάθει, αλλά και μέχρι να μάθουμε αν έχει τους παίκτες για να παίζει με αυτόν τον τρόπο, ο Καρντόσο θα πάθει. Δηλαδή η ΑΕΚ θα πάθει, διότι θα πληρώσει τα λάθη αν δεν σταθεί πολύ πολύ τυχερή. Αλλά όλο αυτό η ΑΕΚ θα έπρεπε να το γνωρίζει και να το περιμένει εκ των προτέρων. Δεν μπορεί ξαφνικά να χάνει την υπομονή της επειδή της συμβαίνει να λαχταράει στα πρώτα δύο επίσημα παιχνίδια της σεζόν. Αν χάνει την υπομονή της με τον Καρντόσο, κακώς προσέλαβε τον Καρντόσο, διότι αυτή είναι η πρακτική του Καρντόσο, και αυτό ήταν εκ των προτέρων γνωστό. 

Χρησιμοποίησα αυτό το παράδειγμα επειδή είναι το πιο εύκολα ορατό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ακριβώς την ίδια συζήτηση σχετικά με τους χώρους που βρίσκει ο αντίπαλος στο κέντρο του γηπέδου, ή για τα ρίσκα που παίρνει η ΑΕΚ σε στιγμές που πιέζει ψηλά τον αντίπαλο χωρίς να καταφέρνει να είναι συμπαγής - δηλαδή με τις γραμμές της σε μικρή απόσταση - επειδή ακόμη βρίσκεται στο στάδιο της εκπαίδευσης. Υπάρχουν αρκετά σημάδια ανωριμότητας. Όλα όμως είναι φυσιολογικά για μια ομάδα με καινούργιο προπονητή και τόσους καινούργιους ποδοσφαιριστές. 

Αν υπάρχει κάτι πραγματικά ανησυχητικό, είναι το σχετικό με το κομμάτι των αποδυτηρίων. Βλέπεις τον Λιβάγια να συμπεριφέρεται σαν κλασικός Λιβάγια κατά την πρόωρη αντικατάστασή του, ακούς τον προπονητή εκ των υστέρων να μιλά δημόσια για την ανάγκη ομόνοιας και ομοψυχίας, διακρίνεις τον προβληματισμό του σε μια στιγμή δοκιμασίας. Και πάνω σε αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ρεπορτάζ που επενδύουν στην στιγμή και δημιουργούν μια αίσθηση αμφιβολίας σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ποδοσφαιριστών και μεταξύ ποδοσφαιριστών - προπονητικού επιτελείου. Όλα αυτά δημιουργούν μια καλή στιγμή επανάληψης: ο Καρντόσο, όπου εργάστηκε, έκανε “του κεφαλιού του”, δηλαδή επιχείρησε εξαρχής να εφαρμόσει το πλάνο του και να πάει από “τον δρόμο του”. Οπου είχε καλά πρώτα αποτελέσματα, έκανε καλά πράγματα. Οπου δεν ξεκίνησε καλά, έφυγε νωρίς. Και, επαναλαμβάνω, αυτά η ΑΕΚ τα γνώριζε. Συνεπώς σήμερα δεν μπορεί παρά να στηρίζει τον προπονητή που προσέλαβε, ο οποίος δεν κάνει “παλαβομάρες”. Επιλέγει να στηριχθεί σε ποδοσφαιριστές με τους οποίους μπορεί να συνεννοηθεί, διότι χωρίς καλή συνεννόηση και καλή επικοινωνία δεν μπορεί να αποδώσει τόσο άμεσα μια ομάδα σε διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού. Προφανώς ο Καρντόσο έκανε επιλογές που δεν του βγήκαν στα ματς με την Κραϊόβα. Και προφανώς επέλεξε να στηρίξει αυτές τις επιλογές παίρνοντας το ρίσκο να τις πληρώσει ακριβά. Ποιος αμφιβάλει ότι ο αποκλεισμός από την Κραϊόβα θα έβαζε σε αμφιβολία την παρουσία του στον πάγκο, ή τουλάχιστον θα του δημιουργούσε αφόρητη πίεση στη δουλειά; 

Αυτός ήταν και αυτός παραμένει ο Καρντόσο. Δεν πέρασε κάποιο νευρολογικό επεισόδιο που του “χάλασε” το μυαλό. Η ΑΕΚ, λογικά, τα είχε μελετήσει όλα αυτά στις μεθόδους του προτού τον προσλάβει. Αν τα είχε μελετήσει, η λογική λέει ότι θα τον στηρίξει τώρα που τον βλέπει να ζορίζεται, δηλαδή ότι θα του δώσει τον χρόνο να ωριμάσει την ομάδα που επιχειρεί να δημιουργήσει. Αν είχε μελετήσει τον τρόπο που δουλεύει ο Καρντόσο, η ΑΕΚ δεν θα αμφισβητήσει τον προπονητή της στην περίπτωση που δεν καταφέρει να προκριθεί επί της Τραμπζονσπόρ στην φάση των ομίλων του Europa League, διότι οι ομάδες που παίζουν αποτελεσματικά το ποδόσφαιρο του Γκουαρδιόλα δεν χτίζονται σε δύο μήνες και στο μεταξύ γράφουν ήττες και παθαίνουν ζημιές.  Ένας προπονητής δεν μπορεί να πείσει τους ποδοσφαιριστές για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων του και την ορθότητα των επιλογών του χωρίς νίκες σε παιχνίδια. Ο Καρντόσο έχει ανάγκη από νίκες στην αρχή. Κυρίως όμως έχει ανάγκη από απόλυτη διοικητική στήριξη προκειμένου να γίνει κατανοητό στα αποδυτήρια ότι δεν είναι αναλώσιμος και δεν κρίνεται από μια πρόκριση ή έναν αποκλεισμό. Αν τα αποδυτήρια μυρίσουν αίμα από τόσο νωρίς, το επόμενο tweet του Καρντόσο θα είναι αποχαιρετιστήριο και η ΑΕΚ δεν θα μάθει ποτέ αν μπορεί ή όχι να παίξει το ποδόσφαιρο που πρεσβεύει ο Πορτογάλος. Η φιλοσοφία του Καρντόσο θα φέρει λάθη, “γκέλες” και ήττες στο στάδιο της ωρίμανσης. Αν δεν είναι αποφασισμένη να τον στηρίξει, η ΑΕΚ κακώς τον προσέλαβε. 

Best of internet

Διάβασε το

Follow @ Twitter