Οι έξι των πλέϊ οφς, η δυσκολία των σέντερ φορ και οι πρωταγωνιστές των "τριών"

Οι έξι των πλέϊ οφς, η δυσκολία των σέντερ φορ και οι πρωταγωνιστές των "τριών"

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος βγάζει μέσα από το blog του στο gazzetta συμπεράσματα από την πρώτη εικόνα των ομάδων μας στα Κύπελλα Ευρώπης.

Πρέπει να ήταν μία από τις ελάχιστες φορές αυτή με τον Άρη χθες βράδυ που στενοχωρήθηκα για ένα αποκλεισμό άλλης ελληνικής ομάδας.

Έκανε πράγματι μία υπερπροσπάθεια και ξεκάθαρα άξιζε να περάσει την πρωτοπόρο του νορβηγικού πρωταθλήματος. Αν ένα σκορ δικαιολογούνταν από το παιχνίδι του Χαριλάου ήταν το 5-1! Ο Άρης θα μπορούσε να κάνει το 3-0 νωρίτερα, στις αρχές του β΄ ημιχρόνου, οπότε θα είχε άλλη δυνατότητα για πρόκριση στο 90λεπτο, αλλά ακόμη και στην παράταση, και μετά το 3-1, θα μπορούσε να κάνει δύο γκολ στη Μόλντε!

Κι όλα αυτά απέναντι σε μία διαιτησία που ήταν εχθρική από το πρώτο λεπτό. Ο Ιρλανδός τα έδινε όλα υπέρ των Νορβηγών και άρχισε να σφυρίζει…κανονικά μόνο μετά τη μείωση του σκορ και τη διαφαινόμενη ως βέβαιη πρόκριση τους…

Οι αριθμοί τις περισσότερες φορές λένε την αλήθεια: τελικές 24-8, εντός εστίας 10-4, κόρνερ 8-2, κατοχή μπάλας 59-41, φάουλ 11-25 (και πόσα ακόμη που δεν έδωσε ο χαμηλότατου επιπέδου αυτός διαιτητής).

Ο Άρης την τσάκισε τη Μόλντε, παρότι μάλιστα δεν πήρε από τους δύο σέντερ φορ του (στην αρχή τον Ιντέγε μόνος του, μετά τον Ιντέγε και τον Γιουνές μαζί, και στο τέλος τον Γιουνές μόνο του) αυτά που θα ήθελε, δηλαδή έστω ένα γκολ. Ούτε ο Λάρσον βοήθησε ιδιαίτερα, ο δε Τόνσο που στο πρώτο ματς ήταν σαν να μην έπαιζε (λάθος επιλογή η χρησιμοποίηση του τότε), πάλι δεν έκανε τίποτα μπαίνοντας χθες αλλαγή. Όλοι οι υπόλοιποι όμως παίκτες ήταν από συγκλονιστικοί έως πολύ καλοί.

Ο Παντελίδης είχε την ατυχία να χάσει τον Κορχούτ στην παράταση και, κυρίως αυτό, στην πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα, στο μοναδικό γκολ της Μόλντε, να αντιδράσουν αρνητικά δύο από τους καλύτερους παίκτες του. Αρχικά ο Σουηδός Σούντγκρεν δεν μπήκε με δύναμη στη φάση κι ο αντίπαλος του μπόρεσε κι έβγαλε την πάσα. Και στη συνέχεια, κι ακόμη περισσότερο, ο Δεληζήσης πήρε πολύ άσχημη θέση και κάλυψε τον σκόρερ αντί να τον βγάλει οφσάϊντ.

Ο Άρης απέδειξε (και) χθες ότι είναι μία από τις ελληνικές ομάδες που δικαιούται να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρώπη. Κι ο Ατρόμητος το παλεύει κάθε χρόνο, αλλά πρέπει να δεχθούμε ότι άλλη δυναμική έχει το γεμάτο Χαριλάου κι άλλο το Περιστέρι με δύο-τρεις χιλιάδες κόσμο.

Κι ο Ατρόμητος, πάντως, με τις επιλογές που κάνει, μοιάζει να είναι πάλι δυνατός κι υποψήφιος για τα πλέϊ οφς. Μαζί με τους τρεις πρώτους των τελευταίων ετών, αυτός, ο Άρης κι ο Παναθηναϊκός, που δείχνει στην προετοιμασία του πραγματικά δυνατός, φαντάζουν μεγάλα φαβορί για την πρώτη εξάδα που θα διεκδικήσει τις θέσεις της Ευρώπης. Λογικά θα τον βοηθήσουν παιδιά όπως οι Γούτας, Χαρίσης, Βέλλιος και προπάντων ο Φάρλεϊ Ρόσα, που για ένα ημίχρονο κρατούσε σχεδόν μόνος του όλο το επιθετικό βάρος κόντρα στη Λέγκια.

Νομίζω ότι θα ενισχυθούν κι άλλο ο Άρης κι ο Ατρόμητος, αλλά κομβικό θα είναι να πάρουν γκολ από τον Ιντέγε και τον Βέλλιο αντίστοιχα, κάτι που δεν συνέβη στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια τους. Γενικά, άλλωστε, βλέπουμε ότι για κάθε καινούργιο φορ δεν είναι τόσο απλό να αρχίσει να σκοράρει, αν κρίνουμε κι από τον Νέλσον Ολιβέϊρα στην ΑΕΚ, την ώρα που ο Ελ Αραμπί έχει παίξει ελάχιστα στον Ολυμπιακό.

Γενικά σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν το γκολ δεν φαίνεται εύκολη υπόθεση για τους φορ των ομάδων μας. Ο Γκερέρο έχει βάλει ένα στα τέσσερα παιχνίδια του Ολυμπιακού κι ο Ακπόμ ένα στα δύο παιχνίδια του ΠΑΟΚ.

Αντίθετα, ξεκάθαρα έχουν πάρει τον ηγετικό ρόλο ο Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό κι ο Μπίσεσβαρ στον ΠΑΟΚ, λογικά άλλωστε καθότι οι δύο πιο ποιοτικοί παίκτες τους μεσοεπιθετικά. Αυτοί δημιουργούν (περισσότερο ο Γάλλος) κι αυτοί σκοράρουν (περισσότερο ο Ολλανδός). Το ίδιο σε γενικές γραμμές ισχύει και στην ΑΕΚ με τον Μάνταλο-ο Λιβάγια με την ίδια ευκολία γίνεται θετικός, αλλά κι αρνητικός πρωταγωνιστής.

Αυτά σαν κάποια πρώτα, γενικότερα, συμπεράσματα, με την επισήμανση της τεράστιας σημασίας των στημένων φάσεων σε αυτή τη φάση των ευρωπαϊκών αγώνων. Είδαμε π.χ. ότι η νίκη του Άρη ξεκίνησε από ένα απευθείας φάουλ, το δεύτερο γκολ από κόρνερ κι ότι τουλάχιστον τρεις ακόμη ευκαιρίες του ήρθαν από εκτελέσεις κόρνερ…Ο ΠΑΟΚ έβαλε ένα γκολ στον Άγιαξ με κεφαλιά από φάουλ και δέχθηκε άλλα τρία από στατικές φάσεις…Κι ο Ολυμπιακός έχει βάλει τα τέσσερα από τα εφτά γκολ του από κόρνερ και φάουλ.

Και δεν μνημονεύω καν τα (έξι) πέναλτι που έχουν δοθεί, υπέρ και κατά…

Άσχετο: Καμία αλλαγή δεν είχε η λίστα του Ολυμπιακού για τα παιχνίδια με την Κράσνονταρ. Ίδια 22άδα με εκείνη των αγώνων με τους Τούρκους. Με την υπενθύμιση ότι επιτρέπονται δύο προσθαφαιρέσεις έως την Τρίτη, παραμονή του πρώτου αγώνα με τους Ρώσους. Αν κάνει δηλαδή δύο μεταγραφές έως τότε, τους δηλώνει έγκαιρα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.