Πανιώνιος: Φέτος δούλεψε και βελτιώνει τις αδυναμίες του (pics)

Θοδωρής Βασίλης
Πανιώνιος: Φέτος δούλεψε και βελτιώνει τις αδυναμίες του (pics)

bet365

Ο Θοδωρής Βασίλης κάνει μαι πρώτη αποτίμηση της προετοιμασίας του Πανιωνίου η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα τα περσινά χάλια.

Μπορεί να κουράζει αλλά επειδή είναι καλό να το έχουμε πάντα στην άκρη του μυαλού μας για την αγωνιστική σεζόν που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, η φετινή χρονιά του Πανιωνίου θα είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων ετών. Η μη εξασφάλιση άδειας επέφερε το -6 και περιορισμό στην μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας μειώνοντας κατά πολύ τις δυνατότητες για το πως θα κινηθεί ο Ιστορικός.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο περιορισμού διοίκηση και Ακης Μάντζιος προσπάθησαν για το καλύτερο δυνατό. Αρχικά αποφασίστηκε η αλλαγή φιλοσοφίας και η επιστροφή στο «παιδομάζωμα» νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών που μέσω του Πανιωνίου θα αναδειχτούν.

Στη συνέχεια, το «παιδομάζωμα» αυτό έγινε με γρήγορα βήματα και όσο γινόταν πιο κοντά στο ξεκίνημα της προετοιμασίας ώστε η ενσωμάτωσή τους στην υπόλοιπη ομάδα να μην καθυστερήσει. Μπορεί για κάποιους αυτά τα δύο πράγματα να μην θεωρούνται σημαντικά ή δευτερεύοντα αλλά για την ομαλή λειτουργία της ομάδας είναι το Α και το Ω. Η φιλοσοφία και το να μπορεί ο προπονητής να έχει στην διάθεσή του το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ (ανεξαρτήτου αξίας).

Εχοντας κάνει όλο αυτό τον πρόλογο πάμε να δούμε τις πρώτες μας εντυπώσεις από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου προετοιμασίας και τα δύο φιλικά με Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό. Και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ξεκάθαρο: Η φετινή προετοιμασία δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη περσινή και τα χάλια της περιόδου Ανιγκό.

Πέρυσι όποιος παρακολούθησε τον Πανιώνιο είδε ότι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η κακή αμυντική λειτουργία και το γεγονός ότι οι «κυανέρυθροι» δέχονταν πολλές τελικές. Και αυτό γιατί ο Γάλλος τεχνικός δεν δούλεψε καθόλου στο αμυντικό κομμάτι απόρροια και των πολλών καινούργιων προσώπων που είχε το περσινό καλοκαίρι. Έτσι, το πρώτο μέλημα του Ακη Μάντζιου και των συνεργατών του ήταν να δουλέψει πάνω σε αυτό το κομμάτι, αφού έχοντας το -6 στην πλάτη του ο Πανιώνιος χρειάζεται να είναι συμπαγής και σφιχτός πίσω ώστε να μην επιτρέπει ή έστω να περιορίσει τις πολλές φάσεις στον αντίπαλο. Και με βάση τα δύο πρώτα φιλικά σε Τρίπολη και Αγρίνιο δείχνει να το πετυχαίνει.

Και στα δύο ματς παρά την ήττα με 1-0 (ήττες που θα μπορούσαν όχι απλά να αποφευχθούν αλλά και να έρθουν νίκες που θα έφτιαχναν και λίγο περισσότερο την ψυχολογία των παικτών), οι Νεοσμυρνιώτες έδειξαν ότι πίσω θα είναι συμπαγείς, δεν επιτρέπουν με την ίδια ευκολία να γίνονται φάσεις, ενώ φαίνεται να έχουν δουλέψει πολύ στο πρέσινγκ, ένα στοιχείο που έλειψε πάρα πολύ πέρυσι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι «κυανέρυθροι» βγάζουν τρομερή ενέργεια και ταχύτητα πράγματα που συνήθως οι βάσεις μπαίνουν στο βασικό στάδιο προετοιμασίας, κάτι που δεν είχε γίνει στην Πολωνία με τον Ανιγκό.

Αυτό όμως που χρειάζεται βελτίωση -για το αμυντικό κομμάτι πάντα- είναι ο περιορισμός των ατομικών λαθών. Όποιος είδε τα δύο φιλικά και το γκολ του Αστέρα στην Τρίπολη όσο και αυτό του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο προήλθαν από ατομικά λάθη των Σταυρόπουλου και Μαλέρμπ, λάθη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν και οφείλονται κυρίως σε έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Αν περιοριστούν και αυτά ο Πανιώνιος θα είναι μεταμορφωμένος προς το καλύτερο σε αυτό το κομμάτι που αποτελούσε η αχίλλειος φτέρνα των Νεοσμυρνιωτών.

Παράλληλα, το ευχάριστο φαίνεται να είναι πως ο Ιστορικός δείχνει βελτίωση και στο επιθετικό κομμάτι ως προς την δημιουργία φάσεων ακόμα και από την πίσω ζώνη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη ποιότητας σε σύγκριση με την περσινή σεζόν κυρίως στις θέσεις των εξτρέμ (κάτι λογικό αφού αποχώρησαν Μπουμάλ και Σπιριντόνοβιτς και οι αντικαταστάτες τους είναι νέα παιδιά ελπιδοφόρα όπως ο Παπανικολάου, οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμα την εμπειρία για να κάνουν την διαφορά).

Και στην Τρίπολη φάνηκε αυτό ειδικά στο πρώτο τέταρτο όταν οι «κυανέρυθροι» έκλεψαν τρεις φορές την μπάλα και βγήκαν στην αντεπίθεση αλλά αυτό που είπαμε λίγο πιο πάνω η απειρία αλλά κυρίως η έλλειψη οξυδέρκειας δεν έφερε το ανάλογο αποτέλεσμα. Σε αυτό το κομμάτι χρειάζεται μεγαλύτερη βελτίωση και η απόκτηση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη από τον Παναθηναϊκό θα δώσει πολλές λύσεις, αφού ο 18χρονος εξτρέμ μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια και στις δύο πλευρές κι έχοντας πλέον κι ένα χρόνο στις πλάτες του από τους «πράσινους» μπορεί να ανεβάσει επίπεδο και να δώσει πολύτιμες λύσεις. Μιλάμε για ένα αυθεντικό ταλέντο, ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αντίθετα, το γεγονός ότι σε τρία φιλικά έχει έρθει μόλις ένα γκολ δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον για αρχή μια δυσκολία στο να μετουσιώσει τις αρκετές ευκαιρίες που κάνει σε γκολ, και εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Αραμπούλι με τον Γεωργιανό επιθετικό να δείχνει πολύ καλά στοιχεία και να είναι έτοιμος να επωμιστεί τον ρόλο του ανθρώπου που θα στείλει την μπάλα στο πλεχτό.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα δείχνει βελτιωμένη στο αμυντικό κομμάτι, στο πίεση στον αντίπαλο, είναι συμπαγής και δεν θα δέχεται πλέον τόσο εύκολα φάσεις, ενώ το σημαντικότερο το κλίμα μέσα στα αποδυτήρια είναι το ιδανικό. Σε αυτό έχει βάλει το... χέρι του ο κάπτεν Κόρμπος, που λειτουργεί ως πάτερ φαμήλιας. Αντίθετα, μεγαλύτερη βελτίωση χρειάζεται στο επιθετικό κομμάτι και στο τρανζίσιον, ειδικά όταν κλέβει πρώτες μπάλες.

ΥΓ. Στην τελική ευθεία έχει μπει η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού. Μετά τον Σέλκο τον οποίο ανακοίνωσε η Πάντερμπορν, οι «κυανέρυθροι» ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την απόκτηση του Εμμανουηλίδη από τον Παναθηναϊκό με την μορφή δανεισμού. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η υπόθεση να έχει τελειώσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι κινήσεις όμως θα συνεχιστούν, αφού στην Πλατεία περιμένουν και τους Μασούρα και Ανδρούτσο. Με τον πρώτο οι Νεοσμυρνιώτες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και μόλις κλείσει τότε μπορεί και ο Κούρντι ο οποίος έχει δεχτεί πρόταση από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας να αποχωρήσει φέρνοντας λεφτά στα ταμεία της ομάδας. Οσον αφορά τον Ανδρούτσο όλα θα εξαρτηθούν από την απόκτηση οκταριού από τον Ολυμπιακό. Αν αποκτηθεί τότε ο 22χρονος άσος δεν θα υπολογίζεται από τον Πέδρο Μαρτίνς με τον Ιστορικό να είναι το φαβορί για την απόκτησή του.

ΥΓ1. Εκτός από την πιθανή μεταγραφή του Κούρντι, θα δούμε και κάποιους άλλους νεαρούς παίκτες να αποχωρούν με την μορφή δανεισμού σε ομάδες της Super League 2 και της Football League για να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να δείξουν αν πράγματι αξίζουν να φοράνε την φανέλα του Πανιωνίου.

ΥΓ2. Φέτος με το -6 και τον περιορισμό στις μεταγραφές καταλαβαίνει κανείς πως οι υπόλοιπες ομάδες έχουν σημαδέψει τον Πανιώνιο για να είναι η πρώτη ομάδα που θα υποβιβαστεί. Κι επειδή βλέποντας τα περσινά που κάποιες ομάδες μεταμορφώθηκαν σε Μπαρτσελόνα στο τέλος και κάποιες άλλες έπαιρναν σφυρίγματα που δεν τα έπαιρνε η Ρεάλ των «γκαλάκτικος», η ομάδα θα δεχτεί πόλεμο. Κι εδώ έρχεται η διοίκηση που θα πρέπει να μην επιτρέψει σε κανένας να προσπαθήσει να την αδικήσει και να ασελγήσει πάνω της όπως έγινε πέρυσι σε αρκετά ματς με τους ρέφερι να στερούν βαθμούς με τις ή μη αποφάσεις τους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα