Γκάγιας Ζαχίντ: Το scouting report ενός… αρτίστα! (vids)

Γκάγιας Ζαχίντ: Το scouting report ενός… αρτίστα! (vids)

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Γκάγιας Ζαχίντ: Το scouting report ενός… αρτίστα! (vids)

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου… ξαναβούτηξε στην κορυφαία ποδοσφαιρική πλατφόρμα, είδε... ώρες από Γκάγιας Ζαχίντ, μίλησε με ειδικό του Κυπριακού πρωταθλήματος και σας παρουσιάζει το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού!

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που μπήκα στην διαδικασία να ψάξω τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά ενός μεταγραφικού αποκτήματος του Παναθηναϊκού για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και να ανυπομονώ να τον δω με την πράσινη φανέλα! Μπορεί να έχει περάσει και μια πενταετία, από τον ερχομό του Μάρκους Μπεργκ!

Ο Γκάγιας Ζαχίντ είναι από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που σε ᾽᾽ψήνουν᾽᾽ με το καλημέρα. Είναι από εκείνους τους ποδοσφαιριστές, που το 2019 έχουμε μάθει να λέμε… παλαιάς κοπής. Περισσότερο αρτίστας παρά αθλητής, ένας παίκτης που ᾽᾽ζει᾽᾽μέσα από την δημιουργία, την εκτέλεση, την ντρίμπλα, τις ασίστ και τα γκολ.

Ένας παίκτης που έχει τεράστια ανάγκη ο Παναθηναϊκός στον άξονά του, τόσο σε χαρακτηριστικά όσο φυσικά και σε ουσία αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν του 25χρονου άσου σε Κύπρο και Νορβηγία.

Μετά από μελέτη των αριθμών του στην κορυφαία ποδοσφαιρική πλατφόρμα Wyscout, αρκετά εξειδικευμένα βίντεο και μία συνομιλία με τον Αντώνη Κωνσταντινίδη, τον Κύπριο συνάδελφο στην ιστοσελίδα kerkida.net πάμε να δούμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού.

ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ

Ο Ζαχίντ έφτιαξε το όνομά του στην Βαλερένγκα. Εκεί ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, εκεί πραγματοποίησε δύο σούπερ σεζόν ενώ ήταν βασικός μέλος της Εθνικής Νορβηγίας U21. Το 2016 αλλά και το 2017 μέχρι να πάρει την μεταγραφή για τον ΑΠΟΕΛ, ο 25χρονος άσος αγωνιζόταν ως αριστερός εξτρέμ, παίζοντας με… ανάποδο πόδι και πάντα κλείνοντας προς τα μέσα. Δεξιοπόδαρος γαρ.

Στις δύο του σεζόν στην Κύπρο μεταφέρθηκε πιο κεντρικά, αγωνιζόμενος κατά κόρον ως επιτελικός μέσος, είχε ματς και ως αριστερός εσωτερικός μέσος, χωρίς να λείψουν και τα παιχνίδια που έπαιξε είτε στο αριστερό είτε στο δεξί φτερό. Είναι ταχύς αλλά όχι ταχύτατος. Πάνω από τον μέσο όρο φυσικά.

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ᾽᾽᾽8άρι᾽᾽, καθώς δεν έχει ανασταλτικές αρετές και τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν περισσότερο σε ᾽᾽10άρι᾽᾽ ή σε παίκτη που παίζει ως ακραίος επιθετικός με εντολή να συγκλίνει.

ΖΑΧΙΝΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!

Σε όποια θέση και αν αγωνίστηκε, ο Ζαχίντ ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό… όπλο για τον προπονητή του. Είναι από τις φορές που οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια για το ποδοσφαιρικό ποιόν του Νορβηγού.

Το 2016 ολοκληρώνει με 10 γκολ και 7 ασίστ ενώ το 2017 και μέχρι να φύγει για την Κύπρο, πρόλαβε να σκοράρει 5 γκολ και να δώσει 4 ασίστ.

Την σεζόν 17-18 στον ΑΠΟΕΛ υπό τις οδηγίες του Γιώργου Δώνη κάνει… παπάδες! 10 γκολ και 14 ασίστ σε μία καταπληκτική χρονιά ενώ πέρυσι σκόραρε 3 φορές και μοίρεσε 8 γκολ τους συμπαίκτες του.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο Ζαχίντ είναι πέρα για πέρα ουσιαστικός. Έχει εντυπωσιακούς ρυθμούς σε σκοράρισμα και τελικές πάσες, συστατικά που τον κάνουν υπεραπαραίτητο σε έναν Παναθηναϊκό που δεν διαθέτει ποδοσφαιριστή με αυτές τις αρετές, και δεν διέθετε και τα τελευταία χρόνια σε καμία του έκδοση.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΗΜΕΝΑ, ΚΑΘΕΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ, ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΣ

Η τεχνική του κατάρτιση είναι άριστη. Όπως θα έλεγε και ο Νίκος Λυμπερόπουλος ᾽᾽την κάνει κομπολόι την μπάλα᾽᾽.

Έχει μέσο όρο καριέρας 85.6% στις πάσες. Πολύ υψηλό ποσοστό. Εξίσου υψηλό είναι το ποσοστό του και στις μακρινές μεταβιβάσεις με 57.6%.

Του αρέσει να πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός και να ντριμπλάρει τον αντίπαλο, έχοντας 4.61 επιτυχημένες ανά παιχνίδι!

Αρκετές από τις ασίστ που μοίρασε στην Κύπρο, αποτελούν πολύ ευχάριστα νέα για τον Παναθηναϊκό. Γιατί; Μα γιατί(θεωρητικά πάντα) θα του δώσουν λύσεις σε δύο τομείς που υστερούσε.

Πρώτον, στο κάθετο παιχνίδι. Πολύ καλή αίσθηση του χώρου, σούπερ περάσματα στο επιθετικό τρίτο με κάθετες πάσες.

Δεύτερον, στις στημένες φάσεις. Ο Νίκος Νταμπίζας δημόσια είχε αναφερθεί στην ανάγκη, να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός έναν αξιόλογο εκτελεστή στα στημένα. Και πέτυχε διάνα με τον Ζαχίντ που κυρίως από κόρνερ δημιουργούσε πολές καλές συνθήκες για τους συμπαίκτες του εντός περιοχής.

ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ

Όπως είπαμε και παραπάνω, το ανασταλτικό κομμάτι δεν είναι το… φόρτε του. Ειδικά αν ο Δώνης τον επιλέξει για βασικό στην τριάδα των χαφ ως εσωτερικό, αυτόματα χάνει πράγματα αμυντικά. Όμως επειδή μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα, στην πλειοψηφία των παιχνιδιών δύο μέσοι με ανασταλτικές αρετές είναι… υπεραρκετοί!

Ο Ζαχίντ έχει 1.6 κλεψίματα ανά παιχνίδι και 3.46 ανακτήσεις κατοχής. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης και να μπορέσετε να καταλάβετε την διαφορά:

Πέρυσι ο Χρήστος Δώνης είχε 4.1 κλεψίματα και 7.37 επανακτήσεις ενώ ο Γιάννης Μπουζούκης 2.19 κλεψίματα και 5.25 επανακτήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Όσα βίντεο και αν εξετάσεις, όσους αριθμούς και αν βάλεις στο… μάτι, πάντα η άποψη ανθρώπων που τον έχουν δει live σε δεκάδες παιχνίδια, έχει την δική τους ξεχωριστή σημασία.

Ο Αντώνης Κωνσταντινίδης, αθλητικογράφος στο kerkida.net, μας αναλύει τον Νορβηγό μεσοεπιθετικό:

᾽᾽O Zαχίντ είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν φοβάται να παίξει κάθετα και ας κάνει λάθος. Η εξυπνάδα, η τεχνική και η ποδοσφαιρική ευφυΐα τον κάνουν τόσο ξεχωριστό. Επίσης είναι ένας ομαδικός παίκτης που αρκετές φορές στο παιχνίδι του θα ψάξει την πάσα παρά το σουτ. Όχι πως δεν έχει το (τεχνικό) σουτ. Αντιλαμβάνεται την κίνηση του συμπαίκτη του και θα προσπαθήσει να τον βρει.

Όσον αφορά την θέση του μέσα στο γήπεδο;

Ο Δώνης στην αρχή τον χρησιμοποιούσε στα φτερά, σαν επιτελικό εξτρέμ. Ήταν αποδοτικός ως ένα βαθμό αλλά η φυσική του θέση είναι κεντρικά. Είτε πίσω από τον επιθετικό, σαν δεκάρι είτε σαν οκτάρι. Εκεί είναι εξαιρετικός. Παίρνει πρωτοβουλίες, του αρέσει να έχει τη μπάλα στα πόδια και να οργανώνει. Θεωρώ πως τέτοιο ποδοσφαιριστή δεν είχε ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια.

Προτέρημα του, αναμφισβήτητα η δημιουργικότητα του και οι πολλές ασίστ. Το να παίζεις κάθετα και να ψάχνεις τους κενούς χώρους για τους επιθετικούς δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Όπως όλοι οι παίκτες έτσι και ο Νορβηγός έχει και αυτός τα ελαττώματά του. Είναι παίκτης ψυχολογίας. Αν δεν του βγουν οι αρχικές φάσεις τότε δύσκολα θα το ανατρέψει κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Πέρυσι, δεν ξεκίνησε καλά την χρονιά, λόγω ενός τραυματισμού. Το καλοκαίρι του 2018 δεν ήταν και το ιδανικότερο, ήρθε και ένας αποκλεισμός και όλοι αμφισβητήθηκαν. Ξεκίνησε μέτρια και με τον ερχομό του νέου προπονητή, όλοι πήραν τις ευκαιρίες τους. Δυστυχώς για τον Ζαχίντ, εκτός κάποιων εξάρσεων δεν κατάφερε να κερδίσει θέση στην βασική εντεκάδα.

Ξεκίνησε στραβά και ολοκληρώθηκε στραβά. Ήταν ολοφάνερο πως ο ποδοσφαιριστής δεν κέρδισε… τον Πάολο Τραμεντζάνι και έτσι τέθηκε εκτός πλάνων.

Ο Δώνης, όμως, ξέρει τον Ζαχίντ, ο Ζαχίντ τον Δώνη και θεωρώ πως με την εμπιστοσύνη που θα του δείξει, ο 24χρονος χαφ θα μεγαλουργήσει στην Σούπερλιγκ. Πιστεύω πως θα δείτε το εξαιρετικό πρόσωπο του Ζαχίντ, δηλαδή αυτό που θαύμασε η ποδοσφαιρική Κύπρος την περίοδο, 2017-2018᾽᾽.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Κλείνοντας, ο Παναθηναϊκός βάζει στο έμψυχο δυναμικό του έναν ποδοσφαιριστή πολύ διαφορετικό από όσους έχει στην μεσαία του γραμμή. Βάζει γκολ, βάζει ασίστ, βάζει φαντασία και καλά χτυπήματα στα στημένα. Επαναλαμβάνουμε θεωρητικά πάντα, καθώς κρίνουμε από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του Ζαχίντ.

Τα πάντα στο ποδόσφαιρο είναι θέμα χημείας αλλά και άπειρων, μικρών λεπτομερειών. Το σημαντικό για τον παίκτη είναι πως θα ξαναδουλέψει με τον Δώνη. Έναν προπονητή που έκανε μαζί του, την καλύτερη χρονιά της καριέρας του.

Η επιλογή του τριφυλλιού με κριτήριο τι του έλειπε και τι παίρνει, και με βάση τα οικονομικά δεδομένα, είναι άριστη.

Τα υπόλοιπα στο χορτάρι…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.