Παναθηναϊκός: Εξέλιξη, οχύρωση και... ενισχύσεις

Παναθηναϊκός: Εξέλιξη, οχύρωση και... ενισχύσεις

Κώστας Ζάλιαρης
Παναθηναϊκός: Εξέλιξη, οχύρωση και... ενισχύσεις

bet365

Το τείχος των γραμμών στο αμυντικό παιχνίδι, οι δεύτερες μπαλιές που πάνε μόνο σε πράσινα πόδια, η βελτίωση συγκεκριμένων μονάδων και τα τρεξίματα. Το gazzetta.gr στέκεται σε όσα έχει παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός στη φετινή προετοιμασία και τη δικαίωση του Δώνη για την ώριμη, αλλά με κενά, ομάδα που έχει στα χέρια του...

Βικτόρια Πλζεν - Ολυμπιακός με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Ψυχολογία, χαμόγελα και σημειώσεις στον προπονητή. Αυτά είναι τα μοναδικά κέρδη των ομάδων στα φιλικά προετοιμασίας, έπειτα από αποτελέσματα όπως αυτό του Παναθηναϊκού κόντρα στον Άγιαξ. Οι «πράσινοι», μετά το 3-0 επί της Φέγενορντ κατάφεραν να επικρατήσουν 2-1 του Αίαντα των Μπλιντ, Φαν ντε Μπεεκ, Ντόλμπεργκ, Κουίνσι Πρόμες και των υπολοίπων, παρουσιάζοντας ξανά την τρομερά σφιχτή αμυντική λειτουργία αλλά και συγκεκριμένες αδυναμίες που χρειάζονται τη φροντίδα του Γιώργου Δώνη.

Ο Παναθηναϊκός έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους οπαδούς του, ανυπομονησία για τη στιγμή που όλα τα κομμάτια του παζλ θα έχουν συμπληρωθεί για τη νέα σεζόν και στην πράξη, φαίνεται πως είχε μεγάλη βάση η δήλωση του Γιώργου Δώνη περί της εμπειρίες και της ωριμότητας των παικτών του στη φετινή προετοιμασία συγκριτικά με πέρυσι...

Ένταση και τρεξίματα παντού: Με δεδομένο πως οι παίκτες των «πράσινων» έκαναν κανονική προπόνηση το πρωί της Δευτέρας πριν από το ματς με τον Άγιαξ κι όχι απλά χαλάρωμα όπως αυτό που είχε προηγηθεί κόντρα σε Φέγενορντ και Μπέερσοτ, οι ποδοσφαιριστές του Γιώργου Δώνη έδειξαν εξαιρετικές αντοχές και ένταση για την εποχή. Είναι λογικό οι ανάσες να βαραίνουν κάποια στιγμή ή τα πόδια να μην μπορούν ν' ακολουθήσουν τη σκέψη του μυαλού όσο πιο προχωρημένο είναι το χρονικό σημείο του παιχνιδιού, όμως, κόντρα στον Άγιαξ, η ένταση δεν έπεσε σχεδόν ποτέ. Και κυρίως αμυντικά φάνηκε ότι μέχρι και τη συμπλήρωση των 90', δεν θα άνοιγαν σημαντικά ρήγματα στα μετόπισθεν για ν' απειληθεί η εστία του Παναθηναϊκού.

Μεσοεπιθετικά και μέχρι τη στιγμή της αντικατάστασής τους, ξεχώρισαν για τα τρεξίματά τους οι Χατζηγιοβάνης (κυνηγούσε με πείσμα τη μπάλα πιέζοντας ασφυκτικά για το λάθος ακόμα κι αν ήταν ίσως μάταιο)και Μακέντα. Επιπλέον, σε αυτό το ματς δεν βοήθησε τόσο πολύ στο δημιουργικό κομμάτι ο Γιόχανσον, δεν άφησε τον Κουίνσι Πρόμες να πάρει πάρει ανάσα από την πλευρά του, σταματώντας τον και επιμένοντας στο μαρκάρισμά του κάθε στιγμή.

Πιο κοντά από ποτέ οι γραμμές: Η αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δουλεμένη από τον Γιώργο Δώνη στη φετινή προετοιμασία. Το «τριφύλλι», ναι μεν δέχεται τελικές για γκολ – αλίμονο να μην απειλούσαν οι Φέγενορντ και Άγιαξ σε αυτό το σημείο της προετοιμασίας – αλλά ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα οχυρώνεται στα μετόπισθεν ενώνοντας όλες τις γραμμές και τραβώντας ακόμα και τον επιθετικό πολύ πίσω από τη σέντρα, αποφέρει καρπούς. Η άμυνα μαζί με τη μεσαία γραμμή υψώνουν τείχος και κλείνουν όλους τους χώρους, με αποτέλεσμα να μην περνούν κάθετες πάσες προς την περιοχή των «πράσινων» για ν' απειληθεί σημαντικά η εστία. Η πιο σημαντική ολιγωρία στο ματς με τον Αίαντα ήταν στο πρώτο μέρος όταν ο Φαν ντε Μπέεκ κατάφερε να σουτάρει με το αριστερό αντί να στρώσει στον Ντόλμπεργκ, με τον Κολοβέτσιο να περιμένει τον Γιόχανσον να τρέξει πρώτος στη μπάλα και τους δυο τους να σταματούν, επιτρέποντας στον αντίπαλο χαφ να κάνει την τελική προσπάθεια προς την εστία. Ακόμα κι όταν είχε αρχίσει σταδιακά ν' αλλάζει όλη η ομάδα του Παναθηναϊκού και να παίρνουν ξανά χρόνο οι πιο νεαροί ποδοσφαιριστές, πάλι το πλάνο δεν χάλασε στην αντιμετώπιση της πίεσης.

Τα στημένα και η ανάγκη για δύναμη στον αέρα: Οι στημένες μπάλες είναι ένας τομέας στον οποίο ο κόουτς του «τριφυλλιού» θέλει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό τη φετινή σεζόν. Δουλεύει τις κομπίνες και τα σχέδια τα οποία θα εφαρμόζονται στα επίσημα ματς ώστε να υπάρξει εκμετάλλευση των στημένων φάσεων. Πέρυσι τα γκολ ήταν ελαχιστότατα από στημένες μπάλες. Στη φετινή προετοιμασία, ακόμα κι αν οι τακτικές στις εκτελέσεις των φάουλ δεν βγαίνουν ακριβώς όπως σχεδιάζονται στις προπονήσεις, δουλεύονται ξανά και ξανά για να παρουσιαστούν στην πιο σωστή μορφή τους όταν πραγματικά θα έχουν σημασία και τα ματς θα προσφέρουν βαθμούς στον πίνακα της Super League. Στο αμυντικό κομμάτι της αντιμετώπισης των στημένων από τους αντιπάλους, είναι φανερό το θέμα που έχει ο Παναθηναϊκός στον αέρα και τη δύναμη που του λείπει αυτή τη στιγμή. Φάνηκε στα δύο δυνατά φιλικά πως λείπει από τους «πράσινους» ο αθλητικός και δυναμικός στόπερ που θα δώσει λύσεις και θα καθαρίσει ανησυχητικές καταστάσεις και γι' αυτό γίνεται η προσπάθεια για την απόκτηση δύο κεντρικών αμυντικών. Πάντως, σε όλο αυτό, αξίζει να γίνει αναφορά στην μεγάλη βελτίωση του Αχιλλέα Πούγγουρα και την προσαρμογή του στα δεδομένα της ομάδας στην έναρξη της δεύτερης χρονιάς του στον Παναθηναϊκό.

Αν επιτεθεί... σκοράρει και οι ανεβασμένοι Μακέντα και Βέργος: Αν κοιτάξει κανείς τους πίνακες της Super League με τα στατιστικά των ομάδων και αντικρίσει τις επιθετικές επιδόσεις του «τριφυλλιού», θα δει πως πετύχαινε 1 γκολ σε 7 τελικές προσπάθειες. Πόσες επιθέσεις έχει κάνει η ομάδα του Γιώργου Δώνη σε αυτά τα φιλικά προετοιμασίας και πόσα γκολ έχει πετύχει; Η κυνικότητα μπροστά από την αντίπαλη εστία ήταν στοιχείο που έλειπε τρομερά, είχε παρουσιαστεί μεν στα πρώτα ματς της περασμένης αγωνιστικής περιόδου και φέτος δείχνει να παίρνει πολύ περισσότερες βοήθειες από τους επιθετικούς του, περιμένοντας βέβαια να βρει πολύ καλύτερα πατήματα και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος. Ο Φεντερίκο Μακέντα εμφανίζεται σε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση, με επίγνωση της ευθύνης που έχει να καθοδηγεί τους γύρω του (τους Χατζηγιοβάνη και Χατζηθεοδωρίδη που κινούνται κοντά του), ενώ και ο Νίκος Βέργος φροντίζει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παίρνει.

Ο Ιταλός αλλά και ο νεαρός φορ του Παναθηναϊκού κάνουν πολλές κινήσεις μακριά από την περιοχή, με τον σκόρερ των δύο τερμάτων απέναντι στον Άγιαξ να φανερώνει και περισσότερη αντίληψη των καλών στιγμών μπροστά από την εστία. Κόντρα στη Φέγενορντ τελείωσε μια τρομερά δουλεμένη φάση με συγκεκριμένες θέσεις για να καταλήξει η μπάλα στα δίχτυα. Στον Άγιαξ σκόραρε με κεφαλιά καταφέρνοντας να βοηθήσει με την κίνησή του τη μπαλιά του Χατζηγιοβάνη, αλλά και έχοντας βρεθεί σε σωστό σημείο από την εκτέλεση του φάουλ στο δεύτερο μέρος ώστε να πάρει το «ριμπάουντ» από την κακή επαφή του Ινσούα. Ο Βέργος, έκανε κίνηση στο δεύτερο δοκάρι για να πάρει τη μπαλιά του Εμμανουηλίδη στο πρώτο φιλικό πριν από μερικές μέρες, σκόραρε με πέναλτι στην πρώτη ορθολογική επίθεση του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μπέερσοτ, ενώ κράτησε μπάλα, έπαιξε με σώμα και προσπάθησε να ανεβάσει την ομάδα του απέναντι στον Αίαντα. Το πιο σημαντικό για το «τριφύλλι» είναι πως όσο δοκιμάζεται αμυντικά σε αυτά τα πολύ δυνατά τεστ, άλλο τόσο έχει αποτελεσματικότητα και γκολ στην επίθεση κι ας μην χρειάζεται μεγάλο αριθμό ευκαιριών.

Η δημιουργία, ο Κολοβός και ο Ζαχίντ: Ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Δηλαδή δεν έχει κάνει αυτό που θα κάνει στην συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών του σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Δεν θα είναι εκείνος που θα πρέπει ν' αμυνθεί όπως έκανε και στα τρία φιλικά που έχει δώσει μέχρι στιγμής (με αστερίσκο το ματς απέναντι στη Μπέερσοτ όπου ξεκίνησαν στην πρώτη ώρα του αγώνα όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές). Θα πρέπει να μάθει να κρατάει τη μπάλα περισσότερο και να φτιάχνει φάσεις για γκολ. Προς το παρόν, το θετικό για την ομάδα είναι πως όταν βρίσκει την ευκαιρία θα ανεβάσει κορμιά πάνω από το χώρο του κέντρου, θα πιέσει και δεν θα χάσει σχεδόν καμία δεύτερη μπάλα.

Θα έχει παίκτες εκεί που πρέπει για να κρατήσει το παιχνίδι στο μισό γήπεδο του αντιπάλου και σε αυτό έχουν συνεισφέρει πολύ οι Δώνης και Κουρμπέλης. Από εκεί και πέρα το δημιουργικό κομμάτι έχει εναποτεθεί στους πλάγιους επιθετικούς, με τις κούρσες των Χατζηγιοβάνη και Χατζηθεοδωρίδη. Ο τελευταίος, παίρνει φανέλα βασικού από τον Γιώργο Δώνη στην 11άδα αυτών που απαρτίζουν την πρώτη ομάδα μέχρι στιγμής στα φιλικά προετοιμασίας, όμως, στην γενικότερη προσπάθεια να παραμένει η μπάλα σε «πράσινα» πόδια, θα βοηθήσει τόσο ο Κολοβός, όσο και ο Ζαχίντ που ανακοινώθηκε δανεικός από τον ΑΠΟΕΛ. Ο Έλληνας άσος που μετακόμισε στο «τριφύλλι» έχοντας μείνει ελεύθερος από την Ομόνοια θα βρει σταδιακά ρυθμούς, θα κάνει περισσότερες προπονήσεις και θα παίρνει περισσότερο χρόνο από τον Γιώργο Δώνη, ενώ, όταν ενσωματωθεί και ο Ζαχίντ θα στηρίξει προσπάθειες πάνω του ο κόουτς του Παναθηναϊκού. Άλλωστε, τον ήθελε σαν τρελός, ξέρει σε πόσες θέσεις μπορεί να προσφέρει, ξέρει ότι μπορεί να ενώσει το κέντρο με την επίθεση και να δημιουργήσει, αλλά φυσικά αυτό θα φανεί αν επιτευχθεί και επί χόρτου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα