Η Α.Ε.Κ. του Καρντόσο, ο Βέρντε και οι εκλογές...

Η Α.Ε.Κ. του Καρντόσο, ο Βέρντε και οι εκλογές...

Η Α.Ε.Κ. του Καρντόσο, ο Βέρντε και οι εκλογές...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για όσα είδε στο πρώτο φιλικό τεστ της Ένωσης στο Κίελτσε, για τις μεταγραφικές της υποθέσεις, τις εκλογές, ενώ έχει και υστερόγραφα

Κύπελλο Εθνών Αφρικής με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Η πρώτη... τζούρα από ΑΕΚ για τη σεζόν που έρχεται από το Κίελτσε της Πολωνίας, συνέπεσε (αυτό είναι που λέμε συνέβη εντελώς τυχαία) με τις εκλογές στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το ματς -σε ώρα Ελλάδας- με ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και να το τελειώσει με τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία... Για εμένα ήταν ότι καλύτερο για να γλιτώσω τον πανικό των καναλιών για τις εκλογές και τα πρώτα -ανεπίσημα- αποτελέσματα. Τι πιο όμορφο να έχεις τη δυνατότητα την ίδια ώρα, αντί να βλέπεις αντιδράσεις από Μαξίμου και Πειραιώς, να παρακολουθείς το πρώτο ματς της Ένωσης με νέο προπονητή και νέα πρόσωπα... Αναμφισβήτητα το είδα σα δώρο σε όλους εμάς που δεν μας αρέσει να ακούμε όλους όσοι περνάνε από τα κανάλια για να καταθέτουν την άποψή τους για το πόσο καλύτερα (δεδομένα χειρότερα) θα τα κάνουν από τους προηγούμενους!

Εστιάσαμε, λοιπόν, στην ΑΕΚ του Καρντόσο και ας μην την είδαμε ποτέ... Τι εννοώ; Ότι ήταν απόλυτα φυσιολογικό να μην έχουμε επί της ουσίας καμία εικόνα του κάτι νέου που θα φέρει στην ομάδα και στον τρόπο παιχνιδιού της ο Πορτογάλος τεχνικός. Αν εξαιρέσω μια μικρή βελτίωση στον τρόπο κατοχής της μπάλας στην άμυνα και στο ανέβασμά της από πίσω προς την μεσαία γραμμή με αρκετά καλή και δουλεμένη πίεση του αντιπάλου στο πρώτο τρίτο της ΑΕΚ, δεν είδαμε απολύτως τίποτα που να μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι με τον Μιγκέλ Καρντόσο θα δούμε διαφορετική ΑΕΚ και ποδόσφαιρο με εντελώς διαφορετικές αρχές... Καμία σχέση!

Θα ήταν μάλιστα κακό να συμβεί αυτό... «Είμαστε πολύ μακριά απ' αυτό που θέλω να δω. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», είναι τα λόγια του Πορτογάλου κόουτς που τα κρατάω και χαίρομαι για αυτά. Θα συνιστούσε ποδοσφαιρική ανωμαλία η εικόνα της ΑΕΚ να ήταν τέτοια στο πρώτο φιλικό που θα σε οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο προπονητής της έχει ήδη καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας στο χορτάρι! Η εικόνα σε ότι αφορά την προσπάθεια εκδήλωσης επίθεσης ήταν το ίδιο προβληματική με την περσινή σεζόν, δεν είδαμε κάτι από όσα θέλει να περάσει ο Καρντόσο και θα ήταν παράλογο να το βλέπαμε. Με μοναδική εξαίρεση επαναλαμβάνω το κομμάτι του να βγαίνει η μπάλα σωστά και ορθόδοξα χωρίς πανικό αλλά με παιχνίδι κατοχής και σωστές επιλογές στο passing game.

Η άποψή μου έχοντας αρκετές προετοιμασίες στην καμπούρα μου είναι πως αν όντως γίνεται σωστή δουλειά στο Κίελτσε την ΑΕΚ του Καρντόσο θα πρέπει να περιμένουμε να τη δούμε να βγάζει σε μεγάλο βαθμό στοιχεία του τρόπου που θέλει ο προπονητής της να παίζει στα φιλικά ματς στην Αθήνα. Προφανώς και ματς με το ματς θα μπορούμε να βλέπουμε και κάτι νέο από την ομάδα και τη δουλειά του Πορτογάλου τεχνικού. Αλλά τα σημαντικά, την πραγματική αλλαγή και τις αρχές που θα διέπουν το παιχνίδι της Ένωσης ελέω Καρντόσο, θα πρέπει να τα συναντήσουμε στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (και αργότερα να είναι ακόμη καλύτερα).

Οι έως τώρα πληροφορίες μου από το ρεπορτάζ κάνουν λόγο για έναν πολύ ικανό προπονητή με πολλή δουλειά και σωστή. Είναι σημαντική επισήμανση το σωστή δουλειά... Το να δουλεύεις υπερβολικά και να διαπιστώνεις ότι «τους πήζει» και τους «έχει λιώσει» (κλισέ που υπάρχουν γιατί συμβαίνουν σε προετοιμασίες) δεν έχει καμία αξία και ουσία αν η βάση της δουλειάς που γίνεται δεν είναι αυτή που πρέπει. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα μου μεταφέρουν από το Κίελτσε της Πολωνίας και μαθαίνω από αυτούς που γνωρίζουν το αντικείμενο, η δουλειά που γίνεται είναι σωστή και ξεχωριστού επιπέδου... Πολύ καλό μαντάτο αυτό!

Από το πρώτο φιλικό της ΑΕΚ αν πρέπει να εστιάσω κάπου είναι σε κάποια πρόσωπα και στο θετικό ότι η ομάδα δεν μου έδειξε πολλά, δεν εντυπωσίασε και μάλλον μας γέμισε ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορεί να αλλάξει με τα διαθέσιμα υλικά... Όμως αποδείχτηκε ότι ένας κούκος φέρνει την άνοιξη στην άμυνα ανεξάρτητα με τον παρτενέρ, όπως είναι ο Βράνιες, αλλά και πως με τον εξτρέμ επιπέδου Βέρντε που θα φέρει η ΑΕΚ και ένα πολύ καλό φορ, μπορεί να δούμε πολύ όμορφα πράγματα μεσοεπιθετικά... Επίσης αν κάπου μας επιτρέπεται να αναφερθούμε περισσότερο είναι στα πρόσωπα. Εκεί σου επιτρέπεται να δεις ξεχωριστά και μεμονωμένα κάποια δεδομένα για τον κάθε ένα ξεχωριστά.

Από τους παλιούς ξεχωρίζει μακράν του δεύτερου ο Μάρκο Λιβάια... Φάνηκε ότι γουστάρει πολύ, έχει σούπερ φυσική κατάσταση και είναι έτοιμος σε επίπεδο δύναμης! Έχει δουλέψει πολύ στο διάστημα των διακοπών του και αυτό φαίνεται συγκριτικά με πέρυσι που και πάλι ήταν μαζί με τον Πόνσε το σημείο αναφοράς σε μια κάκιστη σεζόν για την ΑΕΚ. Είναι πολύ σημαντικό ένας ποδοσφαιριστής όπως είναι ο Κροάτης, με την ποιότητά του και την ικανότητά του να αλλάζει ένα ματς μόνος του, να γουστάρει εκεί που βρίσκεται... Ο Μάρκο δείχνει ότι ισχύει αυτό (σ.σ.: γουστάρει κοινώς) και μάλιστα πολύ περισσότερο κι απ' την πρώτη του χρονιά...

Από τα νέα πρόσωπα μου άρεσε ο Σαμπανάτζοβιτς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Δεν είδα πολύ Ζεράλντες και δεν έχω άποψη... Όσο τον είδαμε δεν μπορούμε να 'χουμε κάποιο ουσιαστικό θετικό συμπέρασμα. Ο Σιμάο είναι καλός ποδοσφαιριστής παρά το λάθος του που θα στοίχιζε γκολ, έχει καλό αριστερό πόδι και δεν είναι Αϊντάρεβιτς (είναι πιο γρήγορος εννοώ), ο Παουλίνιο μαθαίνει αλλά θέλει πολλή δουλειά. Είναι όμως λάθος να εστιάσουμε ήδη στα πρόσωπα. Θα το κάνουμε και μάλιστα σύντομα στα επόμενα φιλικά. Δεν είναι λογικό να βγάζουμε συμπεράσματα για κανέναν τόσο νωρίς, είτε θετικά είτε αρνητικά. Απλά αν ήταν πολλά τα θετικά μάλλον θα έπρεπε να προβληματιστούμε και όχι να χαρούμε!

Υγ: Η υπόθεση Βέρντε προχωράει και δεν αποκλείεται στις επόμενες ώρες (μέσα στην ημέρα που διανύουμε, βαριά αύριο) να τελειώσει είτε θετικά (αυτό φαίνεται) είτε αρνητικά για την ΑΕΚ. Είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος μπορεί να δώσει πολλά στην ομάδα, έχει τη δυνατότητα εξέλιξης και ταυτόχρονα της άμεσης προσφοράς με απόδοση μάλιστα που θα κάνει τη διαφορά. Μια κίνηση (είναι 23 αλλά και 26 με 27 να ήταν το ίδιο ισχύει, όπως ο Καρτάμπια) για την Νέα Φιλαδέλφεια ξεκάθαρα... Μικρή σημασία έχει αν συμφώνησε η Ένωση με την Ρόμα, αν απομένει το deal με τους μάνατζερ, αν, αν, αν... Δεν υπάρχει καμία συμφωνία αν αυτή δεν συνοδεύεται με ανακοίνωση απόκτησης του ποδοσφαιριστή...

Υγ2: Στην υπόθεση του Νέλσον Ολιβέιρα παρατηρείται μη εξέλιξη, μη πρόοδο. Ο Πορτογάλος φορ έχει ζητήσει χρόνο για να βρει καλύτερο πρωτάθλημα, πιο ανταγωνιστικό και σημαντικό από το ελληνικό. Στην ΑΕΚ δεν χρειάζεται να βιαστούν... Θα πρέπει να είναι έτοιμοι μα προέχει να μη λαθέψουν στο θέμα του φορ ανεξάρτητα αν τον θέλει νωρίς ή όχι ο Μιγκέλ Καρντόσο. Πάντα είμαι υπέρ των προπονητών αλλά δεν είναι πάνω από την ομάδα για να παίρνει το εκάστοτε club ότι του ζητάει ο εκάστοτε κόουτς. Ήδη έχει καλύψει αρκετά σημαντικά τις επιθυμίες του Πορτογάλου κόουτς και πολύ σωστά το έκανε και εξακολουθεί να το κάνει. Όμως στο φορ απαιτείται λύση με δεδομένο το αποτέλεσμα και όχι να ρισκάρει... Αν δεν προχωρήσει του Ολιβέιρα που είναι μια περίπτωση που θα κάνει τη διαφορά τότε δεν πρέπει να ρισκάρει και να βιαστεί. Άλλωστε η ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι δεν είναι σαν τους αντιπάλους της, αποδεικνύεται πάντα πιο ικανή. Βρίσκει πάντα γκολ, την ουσία δηλαδή και όχι τη λεζάντα της απαίτησης για καλό τάχα μου φορ που τελικά δεν βγαίνει ποτέ!

Υγ3: Επαναλαμβάνω ότι οι λέξεις στήριξη και υπομονή είναι οι πλέον σημαντικές για να χτιστεί – δημιουργηθεί κάτι καλό στην ΑΕΚ φέτος. Πρέπει να διακρίνει όλους στην, γύρω, μέσα και από την ομάδα! Όπως είναι εξίσου σημαντικό να συναποφασίσουν διοίκηση και υπεύθυνοι ποδοσφαιρικού τμήματος πως πρέπει να αποκτηθεί ένα ακόμη στόπερ, ένα ακόμη εξτρέμ (πλην Βέρντε, ή άλλου αν δεν τελειώσει θετικά η υπόθεση του Ιταλού) και μάλιστα μίνιμουμ... Όπως απαιτείται και από εμάς, από το χώρο μου, σοβαρότητα και όχι ξανά μεγαλοστομίες από το πρώτο, δεύτερο, τρίτο φιλικό. Θα πρέπει να μην απογειώνουμε τον πήχη ακόμη και με υλοποίηση της υπέρβασης και συμμετοχής ξανά σε ομίλους του Europa...

Υγ4: Ελπίζω, εύχομαι και παρακαλώ με τη νέα κυβέρνηση να αλλάξει και η προφορική συμφωνία με τις ομάδες και την ΕΡΤ. Επαναλαμβάνω πως απαγορεύεται να δώσουν τέτοια ποσά σε ΠΑΕ από την Πολιτεια. Είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να γίνει... Ελπίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει τη συμφωνία και θα καταστήσει σαφές ότι τέτοια ποσά δεν μπορεί να δίνει κανείς σε τέτοιες εποχές για ποδοσφαιρικές ομάδες. Οφείλουμε εμείς από τούτο το χώρα, από τα ΜΜΕ, να το φωνάζουμε αυτό και ας μη γινόμαστε αρεστοί στους αφεντάδες του ποδοσφαίρου και των ΠΑΕ. Ακόμη και αν κάποιοι είναι εξαρτημένοι, ας κάνουν τη μικρή επανάστασή τους!

Υγ5: Ολοκληρώθηκε μια ακόμη εκλογική διαδικασία. Η γιορτή της δημοκρατίας... Είναι γεγονός και ως τέτοιο πρέπει να το περάσουμε στα παιδιά μας. Η Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι κυβέρνηση... Αδιάφορο μου ακούγεται γιατί θεωρώ ότι όλοι ίδιοι είναι σε ότι αφορά τα κόμματα εξουσίας και όσα κάνουν και επηρεάζουν τη ζωή μας δεν είναι καν δικές τους αποφάσεις: υπαλληλικό προσωπικό μου κάνουν. Το μόνο που διαπίστωσα διαφορετικό φέτος είναι -και ας διαφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της στο 99,9%- ότι η Νέα Δημοκρατία είπε πράγματα που προεκλογικά που σε άλλες περιπτώσεις θεωρούσα ότι σκόπιμα θα έκρυβε για να μη χάσεις ψήφους. Όπως το κομμάτι της ασφάλειας που σε εμένα ακούγεται ότι πάμε σε μια εποχή πάλι αστυνομοκρατίας, γεγονός απαράδεκτο και γελοίο ενώ έρχεται το 2020. Όμως για όλα όσα ακολουθήσουν όλοι ήξεραν. Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να θυμόμαστε και έτσι να σεβόμαστε την επιλογή των συμπολιτών μας. Όσα έπρεπε να ξέρουν τα γνωρίζουν προεκλογικά τούτη τη φορά και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε... Ευχάριστο μαντάτο η απουσία της ναζιστικής οργάνωσης από την βουλη. Όχι πως εξαφανίστηκαν τα φασιστάκια γενικά! Φόρεσαν και πάλι μανδύα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...