ΑΕΚ: Το ποδόσφαιρο κατοχής που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο

ΑΕΚ: Το ποδόσφαιρο κατοχής που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Το ποδόσφαιρο κατοχής που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο

bet365

Στην ΑΕΚ ξεκινούν σήμερα την προετοιμασία ενόψει της νέας σεζόν και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που θέλει να περάσει ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι η κατοχή της μπάλας.

Νορβηγία - Αγγλία με ακόμα καλύτερες αποδόσεις και άμεση απόδοση κερδών*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Η ΑΕΚ αρχίζει το απόγευμα την προετοιμασία της για τη νέα σεζόν υπό τις οδηγίες του Μιγκέλ Καρντόσο. Η δουλειά που έχει μπροστά του ο Πορτογάλος κόουτς είναι αρκετή καθώς καλείται να αλλάξει τη φιλοσοφία της ομάδας, κάτι που είχε κάνει ξεκάθαρο στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του.

Φυσικά αυτό το κομμάτι θα αρχίσει να δουλεύεται όλο και πιο έντονα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Πολωνία και πρακτικά θα αρχίζει να εφαρμόζεται στα φιλικά. Ο Καρντόσο, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θέλω μια ομάδα η οποία θα μπορεί να επιβάλλεται στον αντίπαλο και αυτό γίνεται με δύο τρόπους: Είτε έχοντας την κατοχή της μπάλας όσο το δυνατόν περισσότερο ή όταν είσαι πολύ επιθετικός και δεν αφήνεις τον αντίπαλο να παίξει. Σίγουρα για την κατοχή της μπάλας χρειάζονται και ποδοσφαιριστές με ποιότητα, όμως αυτό που με ενδιαφέρει εμένα και είναι πολύ σημαντικό ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να διαθέτουν θάρρος οι παίκτες».

Η φιλοσοφία του Καρντόσο σχετικά με την κατοχή της μπάλας είχε αναλυθεί και από τον ίδιο στο περιοδικό των προπονητών "Elite Soccer" στο οποίο είχε παρουσιάσει τόσο την κατοχή όσο και το αμυντικό transition, δύο από τους βασικούς άξονες του πλάνου που επιθυμεί να καθιερώσει και στην ΑΕΚ. Γι' αυτό άλλωστε και οι μεταγραφές τις οποίες έχουν ολοκληρώσει οι κιτρινόμαυροι έχουν χαρακτηριστικά για να «κουμπώσουν» σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο Καρντόσο. Μάλιστα για αυτό ακριβώς ο Πορτογάλος τεχνικός σε συνεργασία και με τον Νίκο Λυμπερόπουλο έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο στον αγωνιστικό σχεδιασμό της Ένωσης την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.

Οι Σιμάο και Ζεράλδες που αποκτήθηκαν για τα χαφ και τη μεσοεπιθετική γραμμή, αλλά και ο εξτρέμ που αναζητεί αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ είναι παίκτες που ο Καρντόσο εκτιμά ότι μπορούν να υπηρετήσουν το πλάνο του πάνω στο νέο μοντέλο παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει στην ΑΕΚ. Φυσικά, τα πάντα κρίνονται από τα αποτελέσματα, κάτι που δεν κατάφερε να πετύχει στις προηγούμενες δουλειές του σε Ναντ και Θέλτα. Ωστόσο, σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η αλλαγή στο ποδόσφαιρο κατοχής των ομάδων αυτών με τον Καρντόσο στον πάγκο ήταν εντυπωσιακή.

Στη Ναντ για παράδειγμα μέχρι τις αρχές Οκτώβρη που έμεινε στον πάγκο ο Καρντόσο είχε καταφέρει να ανεβάσει τα «Καναρίνια» στη 2η θέση στον μέσο όρο κατοχής των ομάδων της Ligue 1. Από τη 19η θέση που παρέλαβε τη Ναντ σε αυτόν τον τομέα επί Κλαούντιο Ρανιέρι όταν και ο μέσος όρος κατοχής ανερχόταν στο 44%, ο Καρντόσο κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να τον ανεβάσει στο 60%, μόλις 1% δηλαδή πίσω από την κορυφή και την Παρί Σεν Ζερμέν (61%).

Θεαματική διαφορά στο ποδόσφαιρο κατοχής ο Καρντόσο πέτυχε και στη Θέλτα. Παρότι και εκεί τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά εν τέλει και τον οδήγησαν στην έξοδο έπειτα από τέσσερις μήνες παρουσίας στην ομάδα, ο Πορτογάλος τεχνικός μέσα στον πρώτο μήνα στο Βίγο ανέβασε τα νούμερα του μέσου όρου της ομάδας σημαντικά. Με τον Αντόνιο Μοχάμεντ στον πάγκο η Θέλτα είχε μέσο όρο 48% στην κατοχή της μπάλας. Εκεί την βρήκε ο Καρντόσο, ο οποίος μέσα στον πρώτο μήνα ανέβασε τον μέσο όρο κατά 12%, δηλαδή πάλι στο 60%. Μένει πλέον να φανεί αν και στην ΑΕΚ θα έχει τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα άμεσα, όπως το έπραξε στις δύο τελευταίες ομάδες του...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα