Ο ρεαλισμός του πρότζεκτ και ο ρεαλισμός της απόλυτης μιζέριας

Ο ρεαλισμός του πρότζεκτ και ο ρεαλισμός της απόλυτης μιζέριας

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο ρεαλισμός του πρότζεκτ και ο ρεαλισμός της απόλυτης μιζέριας

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τις δύο όψεις του πράσινου φεγγαριού σε ακόμη ένα καλοκαίρι που ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρεται ως… φτωχός συγγενής γιατί δεν έχει άλλο δρόμο και την εδώ και καιρό μοναδική λύση με τις μετοχές στον Ερασιτέχνη.

Ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ αποκτά για αναπληρωματικό του εξαιρετικού Λέο Μάτος, έναν ποδοσφαιριστή που ολοκλήρωσε την σεζόν που μας πέρασε μετρώντας στην πορτογαλική Λίγκα τέσσερα γκολ και εννιά ασίστ! Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να κάνει δικό του έναν στράικερ που αγαπήθηκε όσο λίγοι με την πράσινη φανέλα, τον Μάρκους Μπεργκ, εκμεταλλευόμενος την αμέλεια της ΠΑΕ να διατυπώσει έτσι τις ρήτρες το καλοκαίρι του 2017, ώστε για να ολοκληρωθεί αυτή η μεταγραφή να πρέπει να πληρωθεί ένα σημαντικό ποσό το ᾽᾽τριφύλλι᾽᾽. Βλέπετε εκείνη την εποχή, ο Σουηδός έπρεπε να πουληθεί όσο-όσο. Η ΑΕΚ μετά το περυσινό πρωτάθλημα, βλέπει το δικό της παλάτι να παίρνει σάρκα και οστά στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ένα νέο γήπεδο δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με πρωταθλήματα ούτε με κύπελλα, ούτε με ένα ακριβό ρόστερ. Ένα ιδιόκτητο γήπεδο είναι το διαχρονικό… εισιτήριο για πρωταθλητισμό, σε ανεβάζει επίπεδο, σου αλλάζει την ζωή.

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός γίνεται… ρεζίλι από την Ομόνοια που τον έβγαλε στα μανταλάκια για την μηδενική πρόταση αγοράς του Φάνου Κατελάρη, ενός ποδοσφαιριστή που στην Κύπρο θεωρείται ταλέντο αλλά μην τρελαθούμε κιόλας, οι πιθανότητες να ανεβάσει επίπεδο την μεσαία γραμμή του συνόλου του Δώνη είναι όσες να πιάσεις το λαχείο. Τουλάχιστον έτσι αναφέρουν όσοι τον γνωρίζουν καλά από τις εμφανίσεις του στην Μεγαλονήσο. Λαχείο.

Εξάλλου και εξετάζοντας την μεγάλη εικόνα, για… λαχεία κινείται ο Παναθηναϊκός, έχοντας ένα άδειο πορτοφόλι, ένα πορτοφόλι που δεν μπορεί να διαθέσει παραπάνω από 200-250.000 ευρώ για συμβόλαιο, δεν μπορεί να πληρώσει ομάδα για μεταγραφή, δεδομένα που μειώνουν δραματικά την διάθεσιμη δεξαμενή ποδοσφαιριστών που θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να σου κάνουν την διαφορά.

Την ίδια ώρα που οι διαχρονικοί ανταγωνιστές του μεγαλώνουν σε όλα τα επίπεδα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει μαντίλι να κλάψει, έχει αφήσει πίσω τον μεταγραφικό του σχεδιασμό γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα, η χρονιά που έρχεται με εξαίρεση το Κύπελλο είναι παντελώς αδιάφορη σε επίπεδο στόχων λόγω της ευρωπαϊκής τιμωρίας από την ΟΥΕΦΑ και η μιζέρια έχει ποτίσει τα πάντα. Ακόμη μία σεζόν έρχεται και ο Παναθηναϊκός, ο κανονικός, αγνοείται.

Αυτή είναι η μία πλευρά του φεγγαριού. Η πλευρά του ρεαλισμού της μιζέριας. Η πλευρά που είναι απόλυτα λογικό να φωτίζει περισσότερο, καθώς μιλάμε για τον Παναθηναϊκό, ένα τεράστιο μέγεθος που δεν βρίσκεται σε ελεύθερη ποδοσφαιρική πτώση τα τελευταία λίγα χρόνια αλλά βιώνει περίεργες καταστάσεις εδώ και αρκετό καιρό. Κι αυτή η μιζέρια έχει ποτίσει τα πάντα. Και δεν αντέχετε άλλο.

Η άλλη πλευρά του φεγγαριού είναι ο ρεαλισμός του πρότζεκτ. Ο μονόδρομος, στον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει ο Παναθηναϊκός για να μην επιτρέψει στον μεγαλομέτοχο του να… ξυπνήσει ένα ωραίο πρωινό(όπως έγινε προ διετίας) και να πει ´´σταματάω να πληρώνω᾽᾽, ο μονόδρομος για να παραμείνει ζωντανός, να μειώσει τα χρέη και να ελπίζει βάσιμα πως αργά ή γρήγορα θα γίνει το αυτονόητο και αυτό το μαγαζί γωνία θα βρει αγοραστή έτοιμο να τον οδηγήσει στην κανονικότητα.

Ο ρεαλισμός του πρότζεκτ είναι εκείνος που οδηγεί τον Νταμπίζα να παλεύει χωρίς λεφτά να λύνει συμβόλαια ποδοσφαιριστών που ενδιαφέρουν, ελπίζωντας πως θα πετύχει λαβράκι ανάλογο με εκείνο του Μπεργκ το καλοκαίρι του 13, όταν τον πήρε από το Αμβούργο… τσάμπα, επιτρέποντας μόνο μία ρήτρα μεταπώλησης στον γερμανικό σύλλογο. Η ωμή πραγματικότητα είναι εκείνη που υπαγορεύει πως για τον σύλλογο, είναι πολυτέλεια τούτη την στιγμή και αυτός ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής, είναι οι καλύτερες δυνατές λύσεις που θα μπορούσε να έχει ο Παναθηναϊκός, άνθρωποι που εξασφαλίζουν ποδοσφαιρική λογική σε όλα τα επίπεδα, σου εξασφαλίζουν πως θα είσαι το λιγότερο αξιοπρεπής πάνω στο χορτάρι και θα μπορέσεις να προοδεύσεις.

Μπορεί εταιρικά να μην είναι γνωστό κανένα πλάνο(και είναι αστείο να μιλάμε για συσπείρωση όταν η ΠΑΕ δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον) και οι μοναδικές τοποθετήσεις να προέρχονται από την κεφαλή του ποδοσφαιρικού τμήματος, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός καθαρά ποδοσφαιρικά έχει μία πυξίδα. Μία πυξίδα που δεδομένα δεν δείχνει άμεσες επιτυχίες ανάλογες του dna του αλλά υποδεικνύει τον σωστό τρόπο, ώστε να υπάρξει μία συνέχεια, μία βελτίωση που θα διατηρεί σε καλό επίπεδο το αγωνιστικό τμήμα.

Και τώρα, σε αυτό το σημείο, ερχόμαστε στην αλλαγή. Στην αλλαγή που είναι μονόδρομος. Ο Νταμπίζας το έθεσε πάρα πολύ σωστά. Χωρίς ενότητα δεν υπάρχει Παναθηναϊκός. Και να προσθέσουμε πως με Αλαφούζο στο τιμόνι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ενότητα, ούτε συσπείρωση, ούτε ελπίδα, ούτε τίποτα. Η λύση είναι εδώ και καιρό γραμμένη, ειπωμένη και δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε περισσότερο. Με καμμένα χαρτιά δεν μπορείς να δημιουργήσεις.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ οφείλει να καλύψει τα χρέη που του αναλογούν και να παραδώσει τις μετοχές στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό. Και τότε μια χαρά θα τον βρει τον δρόμο του ο σύλλογος μέσα από την ενότητα, την συσπείρωση και την μία γροθιά που θα σχηματιστεί από το τρίπτυχο διοίκηση-ομάδα-κόσμος.

Μόνο έτσι θα φύγει η μιζέρια. Μόνο όταν η ΠΑΕ περάσει σε 100% Παναθηναϊκά χέρια και ο σύλλογος ενωμένος χαράξει την επόμενη ημέρα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.