Το Κόπα Άφρικα, οι θέσεις των ξένων κι οι μεταγραφές του Ολυμπιακού…

Το Κόπα Άφρικα, οι θέσεις των ξένων κι οι μεταγραφές του Ολυμπιακού…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για «λεπτομέρειες» που παίζουν σοβαρό ρόλο στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού.

Κάθε μεταγραφική περίοδο έχει για τον Ολυμπιακό τις δικές της μικρές λεπτομέρειες, που παίζουν το ρόλο τους στην εξέλιξη των διάφορων υποθέσεων που απασχολούν το σύλλογο.

Για παράδειγμα, φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα του Κόπα Άφρικα, το οποίο για πρώτη φορά γίνεται καλοκαίρι. Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα έχει εκεί τρεις δικούς του παίκτες να παίζουν, τον Μεριά, τον Σισέ και τον Καμαρά, αλλά κι ένα τέταρτο, τον Χασάν, που τον είχε φέτος και θα ήθελε να τον έχει και του χρόνου.

Το Κόπα Άφρικα ξεκινάει 21 Ιουνίου (!) και τελειώνει 19 Ιουλίου!!! Την στιγμή που ο Ολυμπιακός ξεκινάει τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στις 23 η, 24 Ιουλίου. Κι επειδή κάποιος μπορεί να πει, «μα μπορεί οι ομάδες των παικτών να αποκλειστούν από την πρώτη φάση», θα πρέπει να ξέρουμε πρώτον ότι η πρώτη φάση τελειώνει 2 Ιουλίου και δεύτερον ότι προκρίνονται από τους έξι ομίλους όχι μόνο οι δύο πρώτοι, αλλά και οι τέσσερις καλύτεροι δεύτεροι. Όπερ σημαίνει ότι από τις συνολικά 24 ομάδες, οι 16 θα παίζουν τουλάχιστον έως τις 8 Ιουλίου! Μόνο οι εντελώς τραγικές δηλαδή θα αποκλειστούν.

Τι σημαίνει τώρα αυτό: ο Ολυμπιακός πολύ απλά θέλει να αποφύγει το ρίσκο να πάρει παίκτη που θα παίζει στο Κόπα Άφρικα. Έχει ήδη τρεις-τέσσερις δικούς του, που θα χάσουν την προετοιμασία, να βάλει κι άλλο τέτοιο μπελά στο κεφάλι του; Ο δε Καμαρά και οι άλλοι, ξέρουν πώς παίζει η ομάδα και θα τους είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν πάλι στον Ολυμπιακό, όταν επιστρέψουν (δεν θα πάρουν μεγάλη άδεια, περίπου εφτά με δέκα ημέρες). Όμως, μία μεταγραφή χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί. Και χρόνος δεν θα υπάρχει. Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλει τους παίκτες από μεταγραφή να τους έχει στην προετοιμασία κι όχι να του έρθουν π.χ. 15 Ιουλίου, μία εβδομάδα πριν τα προκριματικά…

Άρα, ο Ολυμπιακός, με βάση τουλάχιστον την λογική, πολύ δύσκολα θα πάρει φέτος, για θέση - κλειδί στην ενδεκάδα του, Αφρικάνο ποδοσφαιριστή, που παίζει στο Κόπα Άφρικα - και σχεδόν όλοι οι καλοί παίζουν. Μεταξύ αυτών, π.χ. κι ο Μουνιέ (της Χάντερσφιλντ) με την Εθνική ομάδα του Μπενίν, ενδιαφέρων παίκτης που έχει προταθεί στον Ολυμπιακό.

Μία άλλη λεπτομέρεια: οι θέσεις των (μη Κοινοτικών) ξένων.

Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει οκτώ, πέντε άνω των 23 ετών και τρεις κάτω των 23. Ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή έχει στο δυναμικό του 5+2, τους Σισέ, Μεριά, Νάτχο, Μπα, Μπανανά και τους (κάτω των 23) Καμαρά και Ίγκορ Σίλβα. Ο Μπανανά δεν πρόκειται να μπει στο ρόστερ, αλλά ο Ολυμπιακός θα ήθελε να κρατήσει τον Χασάν, που πιάνει θέση ξένου και δεν τον βάζω στους «5» ξένους γιατί από 1η Ιουνίου θα ανήκει πάλι πίσω στην Μπράγκα.

Θεωρητικά θα φύγει ο Νάτχο, άρα θα αδειάσει μία θέση. Όμως, οι ανάγκες της ομάδας στις μεταγραφές μπορεί να είναι για περισσότερες από μία θέσεις ξένων. Ήδη, άλλωστε, έχει συμφωνήσει ο Ολυμπιακός με τον Μπρούνο και ετοιμάζεται να πάρει και τον Ματέο Γκαρσία, που και οι δύο πιάνουν θέση ξένου. Κι ο Μαρτίνς θέλει τον Εντουάρντο που κι αυτός πιάνει θέση ξένου. Από δε αυτούς τους τρεις παίκτες, μόνο ο Ματέο είναι κάτω των 23, άρα μπορεί να τον έχει ο Ολυμπιακός στους «3» μικρότερους σε ηλικία.

Κι εδώ, όμως, πρέπει να προσέξουμε ότι ο κανονισμός λέει ότι κάθε ομάδα μπορεί να έχει 5+3 ξένους μη Κοινοτικούς, αλλά δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε παιχνίδι έχουν μόνο οι πέντε. Φέτος ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπισε πρόβλημα, γιατί ουσιαστικά είχε όλους κι όλους μαζί πέντε ξένους (Σισέ, Μεριά, Νάτχο, Χασάν, Καμαρά). Συνεπώς, ο Μαρτίνς δεν είχε διλήμματα. Αν όμως οι ξένοι τώρα γίνουν οκτώ και δη πρώτης γραμμής, θα είναι ένα θέμα, οι αποφάσεις που πρέπει να παίρνει κάθε φορά ο προπονητής.

Βάλτε λοιπόν μετά την παράμετρο «Κόπα Άφρικα» και την παράμετρο «ξένοι», σε κάθε περίπτωση που προκύπτει για τον Ολυμπιακό, διότι θα παίζουν το ρόλο τους…

Κατά τα άλλα....Πιστεύει κανείς ότι ο Λάζαρ Μάρκοβιτς (ελεύθερος πλέον από τη Λίβερπουλ) πήγε για…βόλτα στη Θεσσαλονίκη κι όχι για τον ΠΑΟΚ;…

Άσχετο: Ταινία για απόψε, Misconduct (21.00) στο Village Cinema

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.