Πετράκης: «Λάθη, ατυχία και κακές διαιτησίες»

Gazzetta team
Πετράκης: «Λάθη, ατυχία και κακές διαιτησίες»

bet365

Ο πρώην πλέον κόουτς του ΠΑΣ έκανε έναν απολογισμό της σεζόν που πέρασε και έδωσε τη δική του εξήγηση για τον υποβιβασμό του «Αγιαξ της Ηπείρου».
Για τη φετινή πορεία του ΠΑΣ που οδήγησε στον υποβιβασμό του, μίλησε ο Γιάννης Πετράκης στον «Ηπειρώτικο Αγώνα».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
-Κύριε Πετράκη, τώρα που υπάρχει κάποια χρονική απόσταση από τα γεγονότα, τι δεν πήγε καλά φέτος στον ΠΑΣ;
«Ήταν συνδυασμός συγκυριών και όλοι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό. Όποια λάθη έγιναν ήταν στην προσπάθεια και την αγάπη που είχαμε για την ομάδα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις άλλες κακές συγκυρίες, τους τραυματισμούς, τη διαιτησία και την τύχη, οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Λάθη κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Αλλά φέτος έπεσαν μαζί όλες οι συγκυρίες με αρνητικό πρόσημο για την ομάδα μας. Με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη στα τελευταία παιχνίδια, όπου μας έκλεψαν βαθμούς από λάθη των διαιτητών. Αν δεν συνέβαινε αυτό και μέναμε στην Κατηγορία, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα σήμερα».
-Ναι είναι αλήθεια, ότι με καλύτερη διαιτησία η ομάδα μπορούσε να σωθεί παρά τα λάθη και τις αδυναμίες που είχε.
«Χάσαμε πολλούς πόντους που δικαιούμασταν να τους πάρουμε, είτε από τη διαιτησία, είτε από την τύχη, ενώ εμείς όσους πόντους πήραμε, τους πήραμε με το σπαθί μας, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά. Επαναλαμβάνω, ότι δεν κερδίσαμε τίποτα, που να μη το δικαιούμασταν. Αυτό που λέω είναι πολύ σημαντικό. Και επίσης είχαμε μεγάλες ατυχίες. Ποτέ δεν μπορέσαμε από αγωνιστική σε αγωνιστική να παίξουμε με την ίδια ενδεκάδα. Και ακόμη από ατυχία χάσαμε βαθμούς όπως με την Ξάνθη ή με τη Λάρισα που είχαμε πολλές ευκαιρίες για γκολ».
-Απ’ ότι φαίνεται, στοίχησαν πολύ στον ΠΑΣ οι απώλειες βαθμών με ομάδες που είχαν τον ίδιο στόχο μ’ αυτόν. Εσείς που το αποδίδετε αυτό;
«Στα περισσότερα παιχνίδια που αδικηθήκαμε, ήταν με αυτές τις ομάδες. Είναι καταγεγραμμένα γεγονότα, που μπορεί να τα δει ο οποιοσδήποτε. Με τον Αστέρα βάλαμε γκολ που δεν μέτρησε. Με τον Πανιώνιο μπήκε σε βάρος μας γκολ που δεν ήταν και δεν μέτρησε κανονικό γκολ δικό μας. Με την Ξάνθη δεν μας έδωσαν δύο πέναλτι και μας έκοψαν τρία οφσάιντ σε φάσεις για γκολ. Όλα αυτά με ομάδες που ήταν στη βαθμολογία κοντά με εμάς».
-Δεν αμφισβητεί κανένας αυτά που λέτε κύριε Πετράκη. Πέρα από τις ατυχίες και τη διαιτησία, μήπως δεν έγινε το περασμένο καλοκαίρι και ο ανάλογος μεταγραφικός σχεδιασμός; Το λέμε αυτό, γιατί από πέρσι η ομάδα έδειχνε σημάδια αγωνιστικής κόπωσης.
«Αυτό είναι ένα κομμάτι και αφορά αυτό που σας είπα στην αρχή, ότι κάναμε και λάθη. Εγώ πάντα βάζω στο πρόβλημα τον εαυτό μου και ξέρω τι λάθη έκανα. Ίσως έπρεπε να είχαμε κάνει διαφορετική επιλογή κάποιων παικτών. Ωστόσο ήρθαν στην ομάδα και ποδοσφαιριστές πάρα πολύ καλοί. Σε μια μεταγραφική περίοδο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα του λάθους. Δεν υπάρχει τίποτα απόλυτο».
-Η περίπτωση Κόντε, που όλο το καλοκαίρι υπήρχε το ερώτημα αν φύγει ή θα μείνει και τελικά ο Ισπανός φορ έφυγε παραμονές του πρώτου αγώνα με την ΑΕΚ, επηρέασε την όλη κατάσταση;
«Όταν ξεκίνησε η προετοιμασία, υποτίθεται ότι είχα επτά επιθετικούς. Αλλά στο πρώτο παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είχα διαθέσιμο μόνο έναν επιθετικό, τον Ξύδα και μετά τον Γιάκο. Ο Κόντε αποχώρησε από την ομάδα παραμονές του αγώνα. Αυτό λέει πολλά πράγματα. Επαναλαμβάνω στην αφετηρία είχα 7 επιθετικούς, πέρα από τους Μυστακίδη και Αθανασιάδη που ήρθαν μετά. Ξεκίνησα προετοιμασία με Κόντε, Μπετρά, Λεό, Ξύδα, Λουκίνα, Παμλίδη, Κριζμάν. Αυτό δεν είναι δικαιολογία αλλά πραγματικότητα. Με την ΑΕΚ είχα σκοπό να βάλω στην επίθεση τον Κόντε, αλλά έφυγε λίγο πριν φύγουμε για Αθήνα. Ποτέ σε κανένα παιχνίδι δεν είχα στη διάθεσή μου όλους τους παίκτες. Δεν μου ξανασυνέβη ποτέ τέτοιο πράγμα».
-Γιατί όμως φέτος είχε τόσους τραυματισμοί η ομάδα; Ενώ για παράδειγμα, προηγούμενα χρόνια με μικρότερο ρόστερ και κακό γήπεδο, οι τραυματισμοί ήταν λιγότεροι;
«Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που φέρω εγώ την ευθύνη και το τιμ της ομάδας, αλλά υπήρξαν πολλές περιπτώσεις απρόβλεπτες. Ο Παμλίδης ήρθε με οστικό οίδημα. Ο Λεό είχε θλάση. Ο Κριζμάν ήρθε στα μέσα της προετοιμασίας και δεν έβγαλε όλο το πρόγραμμα. Ο Μπετρά είχε πρόβλημα και έφυγε από την ομάδα. Ο Κόντε πήρε μεταγραφή μία ημέρα πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ήταν δηλαδή γεγονότα τυχαία και από άσχημες συγκυρίες. Αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι πορευτήκαμε όλη την χρονιά. Ποτέ δεν είχα ένα μόνιμο σχήμα, γιατί υπήρχαν απουσίες. Πέρα απ’ αυτούς, χάσαμε τον Σιόντη και τον Λίλα με οστικό οίδημα. Ο Μπουκουβάλας έσπασε το χέρι του. Ο Κριζμάν σε πολλά ματς ήταν τραυματίας. Αυτά δεν είχαν να κάνουν με τον τρόπο προπόνησης, αλλά ήταν ατυχίες. Δεν τα λέω για δικαιολογίες, αλλά είναι πραγματικά περιστατικά, είναι γεγονότα. Πέραν όλων των άλλων, δεν είχαμε και τύχη φέτος».
-Να τα χαρακτηρίσουμε όλα αυτά που λέτε, ως μια κακή χρονιά;
«Ήταν μια χρονιά, που όλα τα προβλήματα, ως δια μαγείας, ήταν σε εμάς και όχι με τους άλλους. Αυτή είναι η αλήθεια».
-Επειδή πρέπει να ακούμε και την κοινή γνώμη, οι φίλαθλοι στις κριτικές τους λένε, μήπως έπρεπε να πιέσετε περισσότερο εσείς τον πρόεδρο και την διοίκηση για να έκαναν καλύτερες μεταγραφές, να έφερναν καλύτερους παίκτες;
«Το πρόβλημα δεν ήταν ότι δεν κάναμε μεταγραφές, αλλά οι άσχημες συγκυρίες που υπήρξαν. Να προσθέσω στα προηγούμενα, ότι πήραμε τον Κλάους 11 Σεπτεμβρίου, ο Μυστακίδης ήρθε μετά από τραυματισμό και έφυγε γιατί δεν εγκλιματίστηκε. Δεν είναι ότι δεν έγινε η προσπάθεια να ενισχυθεί η ομάδα. Δεν ήταν λίγες οι μεταγραφές που έγιναν, αλλά δεν μας βγήκαν τα πράγματα όπως θα τα θέλαμε, από διάφορες συγκυρίες. Για παράδειγμα σε όλο τον δεύτερο γύρο δεν έπαιξαν οι Σιόντης και Λίλα, τραυματίστηκε ενδιάμεσα ο Κάστρο και σε ορισμένα παιχνίδια δεν είχαμε αμυντικό χαφ».
-Δεν είναι άδικο και για εσάς, να κλείσει η πεντάχρονη θητεία σας με έναν υποβιβασμό ενώ πριν από 3 χρόνια κοουτσάρατε την ομάδα στην Ευρώπη;
«Πάντα στη ζωή κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Έχω μάθει ως άνθρωπος να μη εγκαταλείπω ποτέ, αυτούς που με βοηθάνε. Το πιο εύκολο πράγμα για μένα ήταν να επιμείνω στην παραίτηση που υπέβαλα τον περασμένο Δεκέμβριο και να φύγω από τον ΠΑΣ. Όμως δεν το έκανα. Δεν εγκαταλείπω τους ανθρώπους που με βοήθησαν. Πίστευα ότι στο τέλος η ομάδα θα έπαιρνε αυτό που δικαιούταν να πάρει. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να τα καταφέρει από άλλους λόγους. Ήξερα ότι είναι δύσκολη η χρονιά. Είχα δύο επιλογές: Να φύγω ή να κάτσω. Το εύκολο ήταν να φύγω, αλλά δεν το έκανα».
-Με τι συναισθήματα κύριε Πετράκη αποχαιρετήσατε τα Γιάννινα;
«Έχω πάρα πολλά πράγματα να θυμάμαι. Εισέπραξα από τον κόσμο αγάπη και εκτίμηση. Τα Γιάννινα και τον κόσμο τους θα τους έχω πάντα στην καρδιά μου και πάντα θα είμαι οπαδός του ΠΑΣ Γιάννινα. Έχω μάθει στη ζωή μου να κρατώ μόνο τις καλές στιγμές. Από τις κακές στιγμές θέλω να διδάσκομαι αν κάτι δεν έκανα καλά και στη συνέχεια να τις διαγράφω. Έχω να θυμάμαι πάρα πολλά πράγματα. Στα Γιάννινα καταξιώθηκα ως προπονητής στην Α’ Εθνική, ψηφίστηκα ως πρώτος προπονητής στην Ελλάδα, βγήκαμε στην Ευρώπη, αναδείχθηκαν παίκτες που πήγαν σε μεγαλύτερες ομάδες και με πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτά και σε συνδυασμό με την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό που εισέπραξα από τον κόσμο, δεν πρόκειται να τα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου».
-Πως ήταν η συνεργασία σας με τον κύριο Χριστοβασίλη;
«Είχαμε πάρα πολλή καλή συνεργασία. Με την ευκαιρία, θέλω να τον ευχαριστήσω που μου έδωσε την ευκαιρία να δουλέψω στον ΠΑΣ, σε μια δύσκολη στιγμή και χωρίς να είμαι επώνυμος. Δεν το ξέχασα ποτέ και θέλω να τον ευχαριστήσω».
-Όταν αναλάβατε το 2014 την τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ, πιστεύατε ότι θα είχατε αυτή την εξέλιξη, να γίνετε ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της ομάδας;
«Όχι δεν περίμενα. Εγώ ποτέ δεν κάνω σχέδια, γιατί δεν ξέρουμε στην επόμενη ημέρα τι μας ξημερώνει. Ήταν ένα τρομερό ταξίδι τα 5 χρόνια στον ΠΑΣ και χρωμάτισε τη ζωή μου».
-Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΣ για την επόμενη σεζόν στη Σούπερ Λίγκα 2, για να επιστρέψει πάλι στην μεγάλη Κατηγορία;
«Η ομάδα αυτή την στιγμή έχει λίγα συμβόλαια που λήγουν και αυτό πρέπει να το καταλογίσω στα θετικά του προέδρου. Έχει μια πολύ καλή βάση σαν αφετηρία και είμαι σίγουρος ότι η ομάδα θα επιστρέψει εκεί που είναι η θέση της. Θα χρειαστεί όμως την βοήθεια και τη στήριξη του κόσμου, όπως συνέβη και όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα έχει να κάνει πως θα γίνει ο σχεδιασμός και πως θα βρεθούν κάποιοι παίκτες να καλύψουν κενά παικτών που θα φύγουν. Υπάρχουν όμως η βάση, η δυναμική και το μέγεθος της ομάδας για να επιστρέψει πάλι εκεί που ανήκει. Δυστυχώς, συνηγόρησαν πάρα πολλά πράγματα για να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα».
-Αν γίνουν καλές κινήσεις, ένας υποβιβασμός δεν φέρνει και την καταστροφή. Το λέει και ο κόσμος αυτό.
«Η ζωή κάνει κύκλους για όλες τις ομάδες. Και στο εξωτερικό έχουν υποβιβαστεί και έχουν γυρίσει δυνατότερα μεγάλα κλαμπ. Ο ΠΑΣ έχει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει πρωταθλητισμό και να γυρίσει εκεί που ήταν».
-Υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να προσεχθούν στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, της Σούπερ Λίγκας 2 όπως θα το λένε τώρα;
«θα είναι μικρό σε διάρκεια, γιατί θα έχει 12 ομάδες και θέλει προσοχή. Είναι και ιστορικές ομάδες όπως η Παναχαϊκή, η Δόξα Δράμας και άλλες που θα κάνουν πολύ ανταγωνιστικό το νέο πρωτάθλημα. Όμως θεωρώ και πιστεύω, ότι η δική μας ομάδα, απ’ όλες τις άλλες έχει πλεονέκτημα στην αφετηρία σε όλα τα επίπεδα. Αλλά αυτό το πλεονέκτημα, θα αξιοποιηθεί για να πιάσει τόπο και με άλλες προϋποθέσεις».
-Οι εκτιμήσεις για το απερχόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, δίκαια πήρε τον τίτλο ο ΠΑΟΚ;
«Ναι, για μένα κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα, ήταν η πιο σταθερή ομάδα του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ αναλώθηκε στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και έχασε τον δρόμο στο πρωτάθλημα, ενώ άλλαξε και προπονητή. Ο Ολυμπιακός είχε καλή παρουσία, αλλά είχε στην αρχή σκαμπανεβάσματα που βοήθησαν τον ΠΑΟΚ να κάνει την διαφορά».
-Η επόμενη ημέρα του Γιάννη Πετράκη;
«Σας είπα και πριν ότι εγώ δεν κάνω σχέδια. Να ηρεμήσουμε λίγο, να έχουμε την υγειά μας και η ζωή φέρνει πολλά πράγματα. Μόνο ο Θεός ξέρει τι θα συμβεί αύριο».
-Ως επίλογο θέλουμε ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον κόσμο από μέρους σας.
«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, για την στήριξη, τον σεβασμό και την αγάπη που εισέπραξα».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα