Κάτι παραπάνω ήξερε ο Βιεϊρίνια…

Κάτι παραπάνω ήξερε ο Βιεϊρίνια…

Κάτι παραπάνω ήξερε ο Βιεϊρίνια…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης βλέπει το ποσοστό νικών του ΠΑΟΚ με ξένους διαιτητές να είναι άνω του 70% των αντιπάλων του κοντά και πιο κάτω από το 40% και απλά ξαναθυμάται όλα όσα του είχε πει ο Αντρέ Βιεϊρίνια...

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στην συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr, λίγο μετά την στέψη του ως πρωταθλητής Ελλάδας, το είπε όσο πιο ξεκάθαρα μπορούσε να το πει ο ηγέτης των φετινών νταμπλούχων:

«…ξέρετε ποια είναι η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια; Οι ξένοι διαιτητές. Δείτε πόσα παιχνίδια παίξαμε και τι αποτελέσματα είχαμε σ’ αυτά τα ματς. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι από τα οκτώ ντέρμπι, κερδίσαμε τα έξι και φέραμε δύο ισοπαλίες. Το κυριότερο, όμως, ξέρεις ποιο είναι; Ό,τι δεν μπορούν να πουν κουβέντα για τους ξένους διαιτητές. Με τους Έλληνες βρίσκουν και κάνουν ό,τι θέλουν».

Είχε απόλυτο δίκιο ο Αντρέ! Κάτι παραπάνω ήξερε απ’ όλους εμάς…

Είπε και κάτι άλλο ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, που μόνο ουρανοκατέβατος δεν είναι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει άποψη, ξέρει τι γινόταν και μπορεί να διακρίνει τη διαφορά, αλλά και να απαντήσει, δίχως φόβο, στις υποτιμητικές αναφορές περί εξυγίανσης, που κάποιοι το έχουν κάνει σημαία. «Μιλούν για το χέρι στο ματς με τη Λαμία. Ναι, ήταν χέρι, αλλά δεν μας είπαν τι έγινε στη συνέχεια στο ίδιο ματς, τι είχε προηγηθεί με τον Πανιώνιο, με τον ΟΦΗ, τι ακολούθησε με τον Αστέρα Τρίπολης, με τον Άρη στην Τούμπα, μπορώ να θυμηθώ ακόμη τέσσερα, πέντε παιχνίδια με κραυγαλέες αποφάσεις κατά του ΠΑΟΚ, αλλά ειλικρινά δεν οδηγεί πουθενά. Ξαναλέω η μεγάλη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια, όπου όλοι μας βλέπαμε τι γινόταν, ήταν οι ξένοι διαιτητές».

Τα ίδια πάνω-κάτω είπε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, έξω από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, κι ο Χοσέ Κρέσπο όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει πως γίνεται και ο ΠΑΟΚ δεν έχει ηττηθεί σε κανένα από τα έντεκα παιχνίδια, όπου τον σφύριξε ξένος διαιτητής. Ο Ισπανός στόπερ έβαλε στην κουβέντα και τον παράγοντα πίεση που έχουν οι Έλληνες διαιτητές κάτι που δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.

«Υπάρχει μεγάλο θέμα με τους Έλληνες διαιτητές, έχουν μεγάλη πίεση όταν παίζουν και αρκετά προβλήματα μετά από τα παιχνίδια όταν δεν κερδίζει μια ομάδα, καταλήγουν στο νοσοκομείο, γενικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη διαιτησία, πρέπει να το διορθώσουμε αυτό και να βοηθήσουμε να βρεθεί μια λύση, αλλά προς το παρόν βλέπουμε ότι αυτή η λύση είναι να φέρνουμε διαιτητές από το εξωτερικό και αυτό είναι το καλύτερο».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στο να έχει κατακτήσει ο ΠΑΟΚ δύο κύπελλα και ένα αήττητο πρωτάθλημα, να κάνει το «three-peat» απέναντι στην ίδια ομάδα και στην απόλυτη κυριαρχία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο (με κερδισμένους τους 4 από τους 6 τελευταίους τίτλους) κάτι που αναγνωρίζεται από τους πραγματικούς φίλους του ποδοσφαίρου. Αυτό από μόνο αρκεί.

Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει παλέψει, εδώ και τρία χρόνια, για να αλλάξει η εικόνα της διαιτησίας, να υπάρξει το VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ μετά τα όσα έγιναν πέρσι με τον Κομίνη στην Τούμπα απαίτησε να έρθουν να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές στο πρωτάθλημα και στους τελικούς Κυπέλλου.

Έμοιαζε με… μονόδρομο η παρουσία ξένων διαιτητών, ήταν κάτι που το γνώριζαν οι άνθρωποι του, έβλεπαν πώς μόνο έτσι θα σταματήσει να υπάρχει καχυποψία και θα φαινόταν στο γήπεδο ποιος είναι πραγματικά καλύτερος. Θα υπήρχε έντονος ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα, το οποίο θα άλλαζε χέρια δε θα κατέληγε μόνο σε συγκεκριμένης απόχρωσης χέρια. Αυτό τελείωσε. Ακόμη και σε ματς που αδικήθηκε, βλέπε ΠΑΟΚ – Άρης (με το γκολ οφσάιντ) και ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (με την υπερβολικά αυστηρή αποβολή του Ζαμπά) δεν βγήκε να φωνάξει, ούτε να στρέψει προς τα εκεί την κουβέντα.

Είναι τελείως άστοχο να συγκρίνουμε μια φάση, όπως αυτή με το χέρι του Κάνιας, με μια άλλη από το γερμανικό πρωτάθλημα και η οποία δεν είναι καθόλου μα καθόλου ίδια στην εξέλιξη και στην κατάληξη της, μόνο και μόνο για να βρούμε ένα «λάθος» του Γερμανού Τσβάιερ.

Άλλωστε, ο Σουηδός παρατηρητής διαιτησίας, Λιφ Λίντμπεργκ, στην αξιολόγησή του έχει κρίνει ότι ο Γερμανός ρέφερι πήρε τις σωστές αποφάσεις σε όλες τις κρίσιμες φάσεις, είτε αυτές εξετάστηκαν από το VAR, είτε όχι.

Οι αριθμοί που τελευταία είναι στη… μόδα και βγάζουν άλλους «πρωταθλητές» (στα δοκάρια, στις τελικές και στις πάσες…) και «κυπελλούχους» (με ένα γκολ σε τρεις τελικούς κι αυτό από γκάφα του τερματοφύλακα) έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα τον Αντρέ Βιεϊρίνια:

Ναι, τη διαφορά φέτος την έκαναν οι ξένοι διαιτητές. Τελεία και παύλα.

Από τον τελικό κυπέλλου το 2018 όταν για πρώτη φορά -μετά από τέσσερις δεκαετίες-σφύριξε ξένος διαιτητής, ο Ισπανός Μπορμπαλάν, μέχρι και τον φετινό τελικό κυπέλλου, υπάρχουν συνολικά έντεκα ματς του ΠΑΟΚ στα οποία έπαιξαν ξένοι διαιτητές.

Ο απολογισμός; Εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες. Κι αν δεν το πιστεύετε ή σας διαφεύγει κάποιο παιχνίδι δείτε την παρακάτω αναλυτική λίστα:

12/05/18: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2 (Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, Ισπανία)

23/09/18: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0 (Ματίας Γκεστράνιους, Φινλανδία)

30/09/18: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1 (Φενταγί Σαν, Ελβετία)

21/10/18: Αρης – ΠΑΟΚ 1-2 (Ντανιέλε Ντοβέρι, Ιταλία)

29/10/18: ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0 (Γενς Μάε, Δανία)

03/02/19: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1 (Μίκαελ Τίκγκαρντ, Δανία)

10/02/19: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1 (Χεσούς Χιλ Μανθάνο, Ισπανία)

24/02/19: ΠΑΟΚ – Άρης 1-1 (Τόρε Χάνσεν, Νορβηγία)

03/03/19: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-2 (Γιάκομπ Κέλετ, Δανία)

10/03/19: ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-0 (Αλιγιάρ Αγκάγεφ, Αζερμπαϊτζάν)

11/5/19: ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-0 (Φέλιξ Τσβάιερ, Γερμανία).

Την ίδια ώρα ο δεύτερος στη βαθμολογία Ολυμπιακός σε επτά ματς με ξένους διαιτητές έχει απολογισμό: 3 νίκες (Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-3 α.α., Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1), 2 ισοπαλίες (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1) και 2 ήττες (Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-1, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1).

Η δε τρίτη στη βαθμολογία ΑΕΚ από τον περσινό χαμένο τελικό του κυπέλλου με διαιτητή τον Ισπανό Μπορμπαλάν, σε συνολικά εννιά ματς μετράει: μία νίκη (Ατρόμητος – ΑΕΚ 0-1), 4 ισοπαλίες (ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1, Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 0-0, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1, ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0) 4 ήττες (ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-2, τελικός 2018, ΠΑΟΚ- ΑΕΚ 2-0, Ολυμπιακός – ΑΕΚ 4-1, ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0 τελικός 2019).

Παρεμπιπτόντως, ο ΠΑΟΚ είναι νταμπλούχος Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του, αήττητος πρωταθλητής Ελλάδας, με το απίστευτο-μοναδικό-ιστορικό ρεκόρ 26-4-0, έχει κάθε δικαίωμα να το γιορτάσει και να το πανηγυρίσει, ο οργανισμός και οι φίλαθλοι του, όπως αυτοί θέλουν και επιθυμούν. Ούτε την άδεια θα ζητήσουν να πάρουν από κανέναν, ούτε έχουν για κάτι να ανησυχούν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.