Όταν ο Ολυμπιακός εκτός έδρας βάζει τα μισά (και αν!) γκολ απ΄ότι στο Καραϊσκάκη…

Όταν ο Ολυμπιακός εκτός έδρας βάζει τα μισά (και αν!) γκολ απ΄ότι στο Καραϊσκάκη…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος δίνει τροφή για σκέψη μέσα από το blog του στο gazzetta με αφορμή το τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Λαμία.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Αλαβές - Μπαρτσελόνα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Κατά την γνώμη μου ο Πέδρο Μαρτίνς πρέπει να δώσει τη σημασία που πρέπει και στο παιχνίδι στη Λαμία-περισσότερο ίσως κι από το παιχνίδι στο Αγρίνιο, όπου ο Ολυμπιακός έριξε πεντάρα στον Παναιτωλικό!

Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι στη Λαμία ο Ολυμπιακός δεν είχε κίνητρο, γιατί ήταν προτελευταία αγωνιστική κλπ, κλπ. Και θεωρώ ότι πιο αντιπροσωπευτικό παιχνίδι για τον φετινό εκτός έδρας Ολυμπιακό ήταν εκείνο στη Λαμία, παρά το άλλο στο Αγρίνιο…

Εννοώ ότι ο Ολυμπιακός εκτός έδρας φέτος πολύ απλά δεν ήταν πειστικός. Ήταν αρκετά καλός, πολύ καλύτερος σίγουρα από πέρσι, όμως πειστικός δεν ήταν-αντίθετα, ήταν πειστικός στο Καραϊσκάκη, παρότι κι εκεί είχε ανάποδα αποτελέσματα. Αλλά όταν κάνεις 70 τελικές με τον ΠΑΟΚ (0-1), τον ΠΑΟ (1-1) και τη Λαμία (0-1) και βάζεις μόνο ένα γκολ, είσαι μεν άξιος της μοίρας σου, αλλά αν μη τι άλλο ξέρεις ότι έπαιξες μπάλα, ότι έκανες μία μεγάλη προσπάθεια και ότι τέλος πάντων «δεν σε ήθελε».

Μακριά από το Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων του. Εξ ου κι η ήττα του με κάτω τα χέρια στην Τούμπα (1-3), η πολύ άσχημη γκέλα στον ΟΦΗ (0-1), η επίσης μεγάλη γκέλα στην Ξάνθη (1-1), αλλά και μία σειρά από πολύ δύσκολες νίκες (με αποκορύφωμα εκείνες στη Ν. Σμύρνη και στο Περιστέρι με τα γκολ στο 93’). Για εμένα και το 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ήταν αποτυχία, με το σκεπτικό ότι η ΑΕΚ έπαιζε χωρίς τους δύο καλύτερους παίκτες της Πόνσε, Μάνταλο (αλλά και χωρίς τους Οικονόμου, Λόπεζ, Αλμπάνη και τον Μπογιέ προερχόμενο από τραυματισμό)…

Θεωρώ ότι εάν δεν υπάρξει η σωστή ανάλυση της φετινής παρουσίας του Ολυμπιακού, δεν μπορεί να υπάρξει και η απαιτούμενη βελτίωση για την επόμενη σεζόν, οπότε το να στεκόμαστε μόνο στα καλά που όντως εμφανίζει η ομάδα αποτελεί επί της ουσίας «μισή δουλειά». Για να υπάρξει, άλλωστε, βελτίωση σε κάτι, πρέπει πρώτα να υπάρξει παραδοχή του προβλήματος…Και ο Ολυμπιακός φέτος έβγαλε πρόβλημα εκτός έδρας.

Να θυμίσω ότι π.χ. στο Καραϊσκάκη έβαλε στο πρωτάθλημα 42 γκολ, ενώ εκτός έδρας 24-κι αν δεν υπήρχε το ξέσπασμα επί του Παναιτωλικού και κέρδιζε π.χ. με δύο γκολ κι όχι με πέντε στο Αγρίνιο, θα είχε εκεί γύρω στα 21 γκολ, άρα τα μισά. Συγνώμη, αλλά δεν υπάρχει λογική σε αυτό: να βάζεις έξω μόλις τα μισά γκολ απ΄ ότι μέσα. Κάτι που επιβεβαιώθηκε ακόμη πιο πανηγυρικά στην Ευρώπη, όπου ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη έβαλε 17 γκολ και μακριά από αυτό μόνο εφτά (εκ των οποίων τα τρία στην Λουκέρνη)…

Γι΄ αυτό λέω ότι σε γενικές γραμμές για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι στη Λαμία (όχι απαραίτητα ως προς την απόδοση αυτή καθ΄ εαυτή, αλλά ως προς το βαθμό δυσκολίας της νίκης, με το σκορ στο εύθραυστο 1-2 έως το 85’) ήταν ο κανόνας φέτος εκτός έδρας κι όχι με τον Παναιτωλικό (με εκείνο το εντυπωσιακό 5-0).

Προσέξτε, εγώ δεν λέω ότι ο μέσος όρος, να το πούμε έτσι, της απόδοσης του φετινού Ολυμπιακού εκτός έδρας ήταν όπως στη Λαμία. Σίγουρα ήταν καλύτερος-εξάλλου, αν δεν ήταν δεν θα έρχονταν διπλά όπως στο Χαριλάου και στο ΟΑΚΑ (με τον ΠΑΟ) η, κι εκείνα σε Τρίπολη και Γιάννινα. Αυτό το οποίο λέω είναι ότι ο Ολυμπιακός παρουσίασε στη Λαμία συμπτώματα που είχε εμφανίσει και σε προηγούμενα παιχνίδια του έξω από το Καραϊσκάκη-και που του στοίχισαν ακριβά.

Διότι λέμε ότι το πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό κρίθηκε στα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Όμως, εξίσου αλήθεια είναι ότι χάθηκε στους πέντε βαθμούς στο Ηράκλειο και στην Ξάνθη…Ο ΠΑΟΚ γκέλες δεν έκανε-οι ισοπαλίες του ήταν με Άρη μέσα κι ΑΕΚ, Ατρόμητο έξω. Άντε να πεις ότι ήταν ανάποδο αποτέλεσμα το Χ στη Λάρισα, που όμως παραδοσιακά είναι πολύ δύσκολη έδρα και για τους τρεις διεκδικητές του τίτλου (με μία ήττα του Ολυμπιακού εκεί και τέσσερις ισοπαλίες των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ!). Τις γκέλες τις έκανε ο Ολυμπιακός…

Η εικόνα της ομάδας στη Λαμία, με το πρώτο σουτ του Ολυμπιακού στο 25’ (!), ατυχώς δεν ήταν πρωτοφανής για την ομάδα φέτος μακριά από το σπίτι της. Έβλεπες τους αμυντικούς της Λαμίας να πηγαίνουν πρώτοι στην μπάλα στο 90% των μονομαχιών…Τους παίκτες του Ολυμπιακού να αδυνατούν χαρακτηριστικά να διασπάσουν την αντίπαλη άμυνα…Και, ενίοτε, να πηδάνε την μπάλα στα μαρκαρίσματα των γηπεδούχων, να φυλάνε τα πόδια τους…

Η ρεαλιστική αποτύπωση του αγώνα είναι ότι η Λαμία μπορούσε εύκολα να προηγηθεί, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ στην πρώτη πραγματικά καλή ευκαιρία του, ότι η Λαμία μπορούσε και πιο γρήγορα από το 65’ να ισοφαρίσει και ότι ακόμη και μετά το 3-1, οι γηπεδούχοι είχαν τρεις τελικές από το 86’ έως το 94’! Απαράδεκτη η αγωνιστική συμπεριφορά των «ερυθρόλευκων», που αξίζουν εύσημα στο συγκεκριμένο ματς μόνο για την ευστοχία τους και για την άμεση αντίδραση τους στο γκολ της ισοφάρισης της Λαμίας, με την απάντηση του Φορτούνη μέσα σε ένα λεπτό με το καλοτραβηγμένο απευθείας φάουλ.

Κι ερχόμαστε στο κυρίαρχο συμπέρασμα, που πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη ενόψει της νέας σεζόν: δεν υπάρχει λογική ο Ολυμπιακός να βάζει εκτός έδρας τα μισά (και ούτε, αν μιλάμε για Ευρώπη) γκολ απ΄ όσα βάζει στο Καραϊσκάκη...

Άσχετο: ταινία για απόψε, Sicilian Ghost Story (23.40) στην Cosmote Cinema 2

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.