ΑΕΛ: Η «είσοδος» του Μπράλιτς, η αλλαγή του συστήματος και η επιθετική «πολυφωνία»

ΑΕΛ: Η «είσοδος» του Μπράλιτς, η αλλαγή του συστήματος και η επιθετική «πολυφωνία»

Gazzetta team
ΑΕΛ: Η «είσοδος» του Μπράλιτς, η αλλαγή του συστήματος και η επιθετική «πολυφωνία»

bet365

Η Λάρισα εξασφάλισε την παραμονής της χάρις σε ένα γκολ του Κροάτη στόπερ, ο οποίος έδωσε την... αφορμή ώστε ο Φέστα να διαφοροποιήσει τη «βυσσινί» διάταξη και έκτοτε η ομάδα έχασε μόνο μία φορά

100% Επιστροφή* χρημάτων Νάπολι - Αταλάντα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Στον στόχο της παραμονής έφτασε η Λάρισα και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, καθώς το 1-1 με τον ΠΑΟΚ διαδέχθηκε το 1-0 επί της ΑΕΚ και αυτόματα η ΑΕΛ εξασφάλισε πως και του χρόνου θα βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία.

Οι «βυσσινί» τον τελευταίο 1,5 μήνα τα πηγαίνουν εξαιρετικά και έκτοτε όχι μόνο γνώρισαν μία ήττα (στη Νέα Σμύρνη) σε επτά παιχνίδια τους (3-3-1 το ρεκόρ τους), αλλά βελτιώθηκαν αισθητά σε όλους τους τομείς. Οχι πάντως τυχαία, καθώς ο Τζιανλούκα Φέστα προχώρησε σε αλλαγές και εκ του αποτελέσματος, το ρίσκο του κρίθηκε πετυχημένο.

Μάλιστα κατά ένα παιχνίδι της μοίρας, το «χρυσό γκολ» στο χθεσινό ματς με την Ενωση σημείωσε ο Μπράλιτς, ο παίκτης που «μπήκε» στο αρχικό σχήμα και ελέω της παρουσίας του, στην ομάδα διαφοροποίησαν τον σχηματισμό τους.

Ο Κροάτης στόπερ αποκτήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου, αλλά μόλις στις 3 Μαρτίου έκανε το ντεμπούτο του. Τότε στο «Γεντί Κουλέ» ο Ιταλός κόουτς αποφάσισε να αφήσει κατά μέρους το 4-2-3-2-1 ή το 4-3-3 που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούσε και καθιέρωσε το 3-5-2, με τον Μπράλιτς, Γκοϊκοβιτς και τότε τον Μπέρτο, μέχρι να αποθεραπευτεί ο Μόρας, καθώς ο Ζίζιτς δεν φαίνονταν να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές του (έκτοτε έπαιξε 3 φορές σαν αλλαγή και ήταν βασικός χθες λόγω της απουσίας του Γκοϊκοβιτς). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «βυσσινί» να δεχθούν μόλις 3 γκολ σε 7 παιχνίδια τους και συνήθως η «σωτηρία» έρχεται μέσα από το μηδέν παθητικό.

Βέβαια το 3-5-2 ήταν και «αναγκαίο» λόγω της έλλειψης ακραίων. Ο Ντέλετιτς μπήκε στο «ψυγείο» μετά το 2-0 επί του Λεβαδειακού (έπαιξε δηλαδή μόνο σε 2 παιχνίδια με τα καινούργια δεδομένα), ενώ σε εκείνο το παιχνίδι χτύπησε ο Μπαργκάν – ήρθε από τον πάγκο – και αυτόματα ελαχιστοποιήθηκαν οι λύσεις για τον «ασβέστη». Την ίδια στιγμή ως «εσωτερική» μεταγραφή λογίζεται ο Μπέρτος. Ο 30χρονος πήγε το καλοκαίρι στη Λάρισα, αλλά στη σεζόν έπαιξε για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, στις 11 Φλεβάρη! Τόσο κόντρα στον Παναιτωλικό, όσο και στη Λαμία αμέσως μετά ήταν δεξί μπακ σε τετράδα, ύστερα – όπως προαναφέραμε – αγωνίστηκε στόπερ και μετά την Κρήτη πήρε όλη τη δεξιά πλευρά. Επειδή η καθιέρωσή του συνέπεσε με την κατακόρυφη αγωνιστική «άνοδο» της ΑΕΛ, λαμβάνει credit.

Ετσι οι «βυσσινί» κατάφεραν να γυρίσουν τον διακόπτη, ενώ δεν επηρεάστηκαν και από τις εσωτερικές «μετατοπίσεις» που υπήρξαν, λόγω των απουσιών που παρατηρήθηκαν από τις κάρτες. Π.χ. τον Γιακιμόφσκι που σκόραρε με τον ΠΑΟΚ τον είδαμε αρκετές φορές στον άξονα, αλλά η ουσία είναι πως στον Κάμπο... έμαθαν να παίζουν άμυνα και έφτασαν στον στόχο τους.

Παράλληλα τους... χρεώνεται και ένας... κυνισμός. Στα 7 παιχνίδια της «αντεπίθεσής» τους βρήκαν μεν στόχο 6 φορές, αλλά δημιούργησαν μόλις 38 τελικές, εκ των οποίων οι 10 ήταν κόντρα στον Λεβαδειακό. Σκόραραν επί του ΠΑΟΚ αν και είχαν συνολικά μόλις 5 προσπάθειες, στην αναμέτρηση με τον Αστέρα σημείωσαν 2 τέρματα με μόνο 7 τελικές, ενώ με αντίπαλο την ΑΕΚ το κοντέρ του «έγραψε» την προβολή του Μπράλιτς που κατέληξε στα δίχτυα και ένα μακρινό σουτ του Καρανίκα που πέρασε ψηλά άουτ! Τα παραπάνω αποτυπώνουν ανάγλυφα πως στην ΑΕΛ απέκτησαν το «εύκολο» γκολ και μάλιστα με πλουραλισμό, αφού στο πετυχημένο τους σερί βρήκαν 6 γκολ με ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ (Γιακιμόφσκι, Μπράλιτς, Αντονι, Μόρας, Ντέλετιτς, Σικάβκα).

Το συμπέρασμα; Η ΑΕΛ άλλαξε το σύστημα, ενσωμάτωσε ορισμένους παίκτες στο αρχικό της σχήμα (κυρίως τον Μπράλιτς), απέκτησε «πολυφωνία» στην επίθεση (6 τέρματα σε 7 παιχνίδια με διαφορετικούς «εκτελεστές») και για αυτό ανανέωσε την παρουσία της στα «σαλόνια».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα