Ιβάν Σαββίδης: Επικίνδυνη ρητορική ή αποτύπωση της πραγματικότητας;

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ιβάν Σαββίδης: Επικίνδυνη ρητορική ή αποτύπωση της πραγματικότητας;

bet365

Μια φράση του πρωταθλητή Ιβάν Σαββίδη μετά την κατάκτηση του τίτλου δίνει αφορμή για σκέψεις.

100% Επιστροφή* χρημάτων Νάπολι - Αταλάντα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι συνέβη το Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη. Πάνω απ’ όλα θα πω, πως πρόκειται για ένα ξέσπασμα, έναν καταπιεσμένο όγκο συναισθημάτων, που λες και κάποιος άνοιξε την μπουκαπόρτα κι αυτά ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης. Ως ουδέτερος αθλητικά, δεν μπορώ να πω ότι δεν χάρηκα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και γενικά από την αναγέννηση αυτού του τεράστιου αθλητικού και κοινωνικού μεγέθους, που ταλαιπωρήθηκε χρόνια από καιροσκόπους και βαλτούς διοικούντες.

Ο Δικέφαλος, που κάτω από τα φτερά του κρύβει πολλές γενιές φιλάθλων και οπαδών, αξίζει ως μέγεθος πολλά περισσότερα από αυτά που έχει κερδίσει, από αυτά που έχει διεκδικήσει εντός γηπέδων και του στέρησαν εντός γραφείων και δικαστηρίων. Στα δικά μου μάτια είναι ένας πανάξιος πρωταθλητής κι επειδή το έχω δει και για τη δική μου ομάδα το έργο, το ζητούμενο είναι το αύριο. ‘Ένα αύριο για το οποίο οι ασπρόμαυροι δεν φαίνεται καθόλου να ανησυχούν, μια που υπάρχει ο εγγυητής Ιβάν Σαββίδης. Αντίστοιχος εγγυητής δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια στον Παναθηναϊκό κι έτσι μετά το νταμπλ του ’10 ξεκίνησαν τα πράσινα πέτρινα χρόνια.

Η μαθηματική κατάκτηση του Πρωταθλήματος ήρθε την ίδια εβδομάδα με μια φαινομενική ήττα της «παράταξης ΠΑΟΚ» στις εκλογές της Superleague κι έτσι για μια ψήφο δεν έγινε το 3 στα 3. ΕΠΟ, Πρωτάθλημα και Superleague. Γράφω φαινομενική ήττα, γιατί πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε στην πράξη πως θα πορευτεί αυτή η πρόσκαιρη σύμπραξη ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού υπέρ του εκλεγέντα Μηνά Λυσάνδρου.

Σε αυτή τη σύμπραξη διάλεξε να αναφερθεί μέσα στο μεθύσι της χαράς του τίτλου ο Ιβάν Σαββίδης επικαλούμενος ρήση του Αθηναίου Περικλή. «Ω Αθηναίοι να έχετε καθαρό μυαλό…» ξεκίνησε ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κι έπειτα είπε, πως όσο η Αθήνα ενώνεται εναντίον του ΠΑΟΚ, τόσο αυτός θα γίνεται πιο δυνατός.

Πρώτα απ’ όλα να δούμε ποιοι είναι οι ενωμένοι Αθηναίοι. Αρχικά ο Ολυμπιακός βέβαια με έναν ιδιοκτήτη τεράστιου οικονομικού μεγέθους και τοποθετημένο απέναντι στον Ιβάν Σαββίδη σε σχεδόν κάθε δημόσια εκπεφρασμένη θέση. Η ΑΕΚ ως η απερχόμενη πρωταθλήτρια που κέρδισε μάλιστα τον τίτλο και άρα το bonus του Champions League μετά από ευθεία δικαστική διαμάχη με τον ΠΑΟΚ και τελευταίος ο Παναθηναϊκός ως τι; Το να θεωρεί κάποιος που παρακολουθεί ποδόσφαιρο τον Παναθηναϊκό, ως έναν τρίτο πόλο στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι κυριολεκτικά αστείο. Διοικητικά λιγότερο ισχυρός από τον Ατρόμητο, την Ξάνθη, τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό, ο Παναθηναϊκός πως να συμμαχήσει κατά του ΠΑΟΚ; Να πούμε ότι τον σέρνουν πίσω από τον έναν και τον άλλο, ναι είναι μια πραγματικότητα, αλλά αμφιβάλλω σοβαρά αν οι Πράσινοι έχουν αρθρώσει τον παραμικρό ψίθυρο για το διοικητικό αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν ο κύριος Σαββίδης πιστεύει ότι οι φίλαθλοι και οπαδοί του Παναθηναϊκού προτιμούσαν πρωταθλητή τον Ολυμπιακό, μάλλον δεν τους έχει μάθει καλά, δεν του έχουν περιγράψει καλά τα παρελθόντα χρόνια και συγχέει τον κόσμο των Πρασίνων με τους διοικούντες. Αυτό βέβαια θα ήταν άδικο κι εκτός πραγματικότητας, όπως άδικο θα ήταν να συγχέουμε παλιότερα τον κόσμο του ΠΑΟΚ με τον Μπατατούδη και τον Γούμενο.

Επίσης με όσα ακούγονται στο δημόσιο διάλογο της χώρας, αλήθεια ο κύριος Σαββίδης πιστεύει ότι το Αθηνοκεντρικό Κράτος και η παρούσα κυβέρνηση επιθυμούσαν επικράτηση του Ολυμπιακού του κυρίου Μαρινάκη; Να προσθέσω, ότι αυτή την ατάκα που «σέρνεται» εσχάτως πολύ στην Θεσσαλονίκη το «όλοι σας και μόνοι μας», την έχω ξανακούσει πρώτα από Ολυμπιακά επίσημα χείλη κι έπειτα από άλλους, τελευταία κι από τον ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με αυτά που εγώ καταλαβαίνω, δεν είστε μόνοι σας φίλοι Πρωταθλητές του ΠΑΟΚ, η πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων χάρηκε με την χαρά σας και χάρηκε που ο ΠΑΟΚ παίρνει στο κάδρο του ελληνικού ποδοσφαίρου την θέση που του αξίζει ανάλογα του μεγέθους του. Δεν υπάρχει «όλοι μας και μόνοι σας», δεν πρέπει να εκπέμπεται κατά τη γνώμη μου ούτε ως σχήμα καθ’ υπερβολή το «Ω εσείς Αθηναίοι».

Είμαι κατηγορηματικός πως κάθε απόπειρα μεταφοράς μιας αθλητικής διαμάχης στον κοινωνικό και πολιτικό στίβο μπορεί να είναι το κερασάκι στην τούρτα της παρακμής μας και είναι εξαιρετικά προφανώς επιζήμιο, για να είναι τυχαίο. Όταν ξεμεθύσουν όλοι από την χαρά, ελπίζω να δουν τα πράγματα με μια ξεκάθαρη ματιά κι αν αυτά έχουν ξεφύγει να τα επανατοποθετήσουν εκεί που πρέπει. Μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου. Αυτή θα είναι χρηστή και χρήσιμη διαχείριση της ισχύος. Αν όμως το ζητούμενο είναι η επίδειξη ισχύος, όπως στο παρελθόν έχει συμβεί εις βάρος του ΠΑΟΚ, τότε δεν βλέπω πως θα αποφευχθεί το «μόνοι μας και όλοι σας» και δεν καταλαβαίνω γιατί θα είναι επιτυχία αυτό. Εκτός αν αποτελεί στόχο…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.