Ντάνιελ Σούντγκρεν: Ο άνθρωπος που διέλυσε τη λογική

Ντάνιελ Σούντγκρεν: Ο άνθρωπος που διέλυσε τη λογική

Ντάνιελ Σούντγκρεν: Ο άνθρωπος που διέλυσε τη λογική

bet365

Πριν από ενάμιση χρόνο, τα αναπνευστικά προβλήματα τον οδήγησαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διαπίστωσαν πνευμονική εμβολή, δεν του έδωσαν καμία πιθανότητα επιστροφής στο ποδόσφαιρο, αλλά ο Ντάνιελ Σούντγκρεν απέδειξε τη δύναμη της ανθρώπινης καρδιάς, γύρισε πίσω, κατέκτησε το Πρωτάθλημα με την ΑΙΚ και τώρα ετοιμάζεται να ζήσει το όνειρό του με τη φανέλα του Άρη.

100% Επιστροφή* χρημάτων Νάπολι - Άρσεναλ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου σφυρηλατείται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία της ζωής του. Ο Ντάνιελ Σούντγκρεν θα μπορούσε να… στρογγυλοκαθίσει πάνε στις πατρικές δάφνες. Δεν είναι δα κάποιος τυχαίος. Γιος του σπουδαίου Γκάρι Σούντγκρεν, της άλλοτε «σημαίας» της ΑΙΚ με τη σπουδαία καριέρα στη Σαραγόσα και κυρίως, στην Εθνική Σουηδίας. Βέβαια, όταν ο πατέρας υπήρξε τόσο σπουδαίος, ο περίγυρος περιμένει και από το παιδί να κάνει κάτι αντίστοιχο. Να φανεί αντάξιος του πατέρα του. Για πολλά χρόνια, ο Ντάνιελ ήταν ο «γιος του Γκάρι». Τώρα, νιώθει περήφανος όταν ακούει… «αυτός είναι ο πατέρας του Ντάνιελ», γιατί υποδηλώνει ότι κατάφερε πράγματα στη ζωή του.

Ο Σουηδός ποδοσφαιριστής δεν μπήκε ακόμη σε διαδικασία ετοιμασίας βαλιτσών για τον ερχομό του στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα γίνει κι αυτό στο προσεχές μέλλον. Η συμφωνία είναι δεδομένη, απομένει η διευθέτηση συγκεκριμένων λεπτομερειών και επί της ουσίας μέτρησαν τρία δεδομένα. Καταρχήν, η επιθυμία του 28χρονου παίκτη να ζήσει το όνειρό του, να βαδίσει στα χνάρια του πατέρα του, σε μια καριέρα κι εκτός σουηδικών συνόρων. Δεύτερον, η επιμονή του Άρη καθώς στο πρόσωπο του Σούντγκρεν είχε τον κατάλληλο ποδοσφαιριστή στη δεξιά πλευρά. Τρίτον, ο σεβασμός των ανθρώπων της ΑΙΚ στο πρόσωπο του παίκτη, η αναγνώριση της προσφοράς του κι έτσι αποφάσισαν να μην σταθούν εμπόδιο στο όνειρό του. Απλώς, θέλοντας διασφαλίσουν τα συμφέροντα της σουηδικής ομάδας, εξασφάλισαν την παρουσία του στην ομάδα έως και τον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

«Δεν είχα τα προνόμια του γιου του Γκάρι»
Το να είσαι παιδί ενός άλλοτε σπουδαίου αθλητή είναι ευχή και κατάρα. Προφανώς βρίσκεις περισσότερες ανοιχτές πόρτες, αλλά και η κριτική είναι έντονη γιατί η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. «Είχα συνηθίσει να είμαι ο γιος του Γκάρι. Δεν είχα σχετικά προνόμια γιατί έπρεπε να προσπαθήσω περισσότερο για να φανώ αντάξιος του πατέρα μου. Δόθηκα δανεικός σε ομάδα 3ης κατηγορίας και προσπάθησα πάρα πολύ έως ότου παίξω στην Ντέγκερφορς αλλά και στην ΑΙΚ. Ένιωσα πολύ μεγάλη απογοήτευση όταν δεν βρήκα συμβόλαιο στην πρώτη κατηγορία. Πολλοί φίλοι μου το είχαν καταφέρει, ένιωθα ζήλια αλλά είπα στον εαυτό μου… ‘δεν γίνεται να το καταφέρουν αυτοί και όχι εσύ’», είχε πει σε μια συνέντευξή του.

Η συμπεριφορά του πατέρα του και ο τρόπος διαχείρισης της αθλητικής καριέρας των γιων του, μάλλον ήταν ένας από τους λόγους της επιτυχίας του Ντάνιελ. Η συμπεριφορά των γονιών τείνει να γίνει… μάστιγα στον παγκόσμιο αθλητισμό αλλά ο Γκάρι Σούντγκρεν… «πάντα ήταν διακριτικός. Οι περισσότεροι γονείς βάζουν πίεση στα παιδιά. Ο πατέρας μου είχε κουραστεί τόσο πολύ από αυτή τη διαδικασία και δεν το έκανε ποτέ. Ήταν πάντα δίπλα μου, αλλά μου έδωσε ελευθερία για να το διασκεδάσω. Δεν μου έδωσε ξεκάθαρη συμβουλή. Στο σπίτι δεν συζητούσαμε σχεδόν ποτέ για ποδόσφαιρο», είχε ομολογήσει ο Ντάνιελ.

Η νύχτα της 28ης Οκτωβρίου
Ο Ντάνιελ Σούντγκρεν ξεκίνησε από τα χαμηλά και από το 2008 έως και το 2012 βρέθηκε στα χαμηλά πατώματα του σουηδικού ποδοσφαίρου. Τότε πήρε μεταγραφή στην Ντέγκεφορς όπου σε διάστημα τριών χρόνων αγωνίστηκε σε 115 αγώνες, σημείωσε επτά τέρματα και μοίρασε 14 ασίστ. Αυτήν την τριετία ανέβασε κατακόρυφα και την ποδοσφαιρική αξία του. Για να ακολουθήσει η μεγάλη επιστροφή στην ΑΙΚ. Οι φίλοι του σπουδαίου συλλόγου της Σουηδίας τον ένιωθαν σαν έναν από αυτούς. Δεν έκρυψε ποτέ εξάλλου την αγάπη του για την ομάδα της Στοκχόλμης. Βαδίζοντας στον δρόμο της καταξίωσης, ήρθε και η νύχτα της 28ης Οκτωβρίου η οποία λίγο έλειψε να εξελιχθεί οδυνηρή γι’ αυτόν.

Ο Ντάνιελ ένιωθε δυσκολία στην αναπνοή, αλλά υποτίμησε το πρόβλημα. Η κοπέλα του Έλιν έφτασε στο σημείο να τον «απειλήσει» και υπό την έντονη πίεσή της, αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο. Η διάγνωση ήταν σοκαριστική καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε πνευμονική εμβολή. Ταυτόχρονα οι γιατροί δεν του έδωσαν πιθανότητες επιστροφής στο ποδόσφαιρο. «Νιώθεις έναν κρύο ιδρώτα. Δεν ήξερα πώς είναι να στέκεται ένας άνθρωπος δίπλα σου, άγρυπνος για 40 ώρες, αυτό έκανε η κοπέλα μου στο νοσοκομείο. Νομίζω ότι αν δεν μ’ ανάγκαζε να πάω στο νοσοκομείο θα είχα πεθάνει. Το σκέφτεσαι και δακρύζεις», είχε πει.

Για διάστημα τουλάχιστον πέντε μηνών, ο Σούντγκρεν ένιωθε τρομερή μοναξιά. Ο Τύπος στη Σουηδία είχε γράψει για… «προπονήσεις στο σκοτάδι», καθώς δεν προπονούταν με την υπόλοιπη ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2018 ακολούθησε την αποστολή στο Ντουμπάι, για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, αλλά στη διάρκεια των προπονήσεων, αυτός καθόταν στον ξύλινο πάγκο και παρακολουθούσε τις προσπάθειες των συμπαικτών του. Οι γιατροί του συνέστησαν να κάνει υπομονή. Για να φτάσουμε στις 6 Μαρτίου και στο μεγαλοπρεπές… «lookwho’s back». Αυτή ήταν η μέρα της μεγάλης επιστροφής καθώς οι (προ ημερών) εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί έδειξαν την αποκατάσταση της λειτουργίας του πνεύμονα και ταυτόχρονα ο Ντάνιελ άρχισε και πάλι να ονειρεύεται.

Ο άνθρωπος των οκτώ θέσεων
Λες και του το χρωστούσε η ζωή, ο Σούντγκρεν ήταν από τα βασικά στελέχη της ΑΙΚ στην κατάκτηση του περσινού Πρωταθλήματος. Για τον σουηδικό οργανισμό είναι κάτι παραπάνω από ένας παίκτης. Είναι ένας ηγέτης, μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για το σύνολο των ποδοσφαιριστών, ένα χρησιμότατο εργαλείο. Σύμφωνα με το transfermarkt, ο 28χρονος έχει παίξει σε οκτώ διαφορετικές θέσεις στην επαγγελματική καριέρα του. Έχει καλύψει όλες τις θέσεις στις δύο πτέρυγες, μπορεί να παίξει κεντρικός χαφ, σέντερ μπακ, κρυφός κυνηγός… κάνει τα πάντα.

Κι επειδή συνηθίζει να δίνει και την ψυχή του στο γήπεδο, εισπράττει και τον ανάλογο σεβασμό. Γι’ αυτόν τον λόγο η ΑΙΚ και πιο συγκεκριμένα ο αθλητικός διευθυντής της, Μπιορν Βέστρομ, δεν ύψωσαν εμπόδιο στον ερχομό του στον Άρη. Ο Σούνγκρεν μίλησε μαζί του, του εξήγησε πόσο πολύ ήθελε να δοκιμάσει εκτός Σουηδίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, τον περασμένο Ιανουάριο, όταν έμεινε στάσιμο το ζήτημα μεταγραφής του στον Άρη είχε πει… «είναι δυσάρεστο για μένα γιατί ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό στην καριέρα μου. Είμαι 28 ετών, δεν έχω πολλά χρόνια ποδοσφαίρου μπροστά μου. Βέβαια, ο πατέρας μου πήγε στο εξωτερικό σε ηλικία 39 ετών και απέκτησε τη δυνατότητα να ζήσει πολλές εμπειρίες. Από την ΑΙΚ μου είπαν ότι δεν θα μου στερήσουν την ευκαιρία. Υποθέτω ότι ο Μπιορν γνωρίζει πόσα καλά πράγματα έχω κάνει για την ΑΙΚ. Δεν αλλάζει κάτι για μένα, τώρα θέλω να κατακτήσω έναν ακόμη τίτλο», είχε πει.

Ο στόχος της Εθνικής Σουηδίας
Εδώ βρίσκεται το δεύτερο όνειρο του Ντάνιελ Σούντγκρεν. Η εθνική Σουηδίας. Ελπίζει, περιμένει και ονειρεύεται. Πριν από περίπου δύο χρόνια, ένας παλιός γνώριμος των Ελλήνων φιλάθλων, ο Χανς Μπάκε (άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκού) προσπάθησε να τον «κλέψει». Ο πατέρας του Ντάνιελ Σούντγκρεν γεννήθηκε στη Φινλανδία αλλά πριν καλά-καλά αρχίζει να διακρίνει τα χρώματα, η οικογένειά του μετακόμισε στη Σουηδία και δεν απέκτησε ποτέ τη φινλανδική υπηκοότητα. Ο νυν προπονητής της εθνικής Φιλανδίας, Χανς Μπάκε, διέκρινε το ταλέντο του Σούντγκρεν, επένδυσε στο γεγονός ότι δεν είναι διεθνής με τη Σουηδία και προσπάθησε να κινήσει τις διαδικασίες για να παίξει στη Φινλανδία. Αυτό δεν κατέστη δυνατό, παρότι αυτή η σκέψη ωρίμασε αρκετά στο μυαλό του Ντάνιελ. Κι έτσι ο 28χρονος περιμένει την κλήση από την εθνική Σουνηδίας, ελπίζοντας ότι δεν θα αργήσει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα