Ο Ολυμπιακός πρέπει να «διαβάσει» τα μαθήματα του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Ολυμπιακός πρέπει να «διαβάσει» τα μαθήματα του Τσάμπιονς Λιγκ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα μηνύματα που δίνει το Τσάμπιονς Λιγκ και πώς αυτά αγγίζουν τον Ολυμπιακό.

Έχετε παρατηρήσει τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ;

Πρόπερσι στα ημιτελικά είχε πάει η Μονακό, μία ομάδα την οποία είχε χτίσει από μηδέν, χωρίς κανένα σπουδαίο όνομα, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Ζαρντίμ.

Πέρσι στα ημιτελικά είχε πάει η Ρόμα, με πρωταγωνιστή ένα πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, τον Μανωλά.

Φέτος στα ημιτελικά πάει ο Άγιαξ, μία ομάδα που δεν παίρνει πρωτάθλημα στην Ολλανδία εδώ και μια πενταετία.

Προσέξτε, αναφέρομαι στα ημιτελικά, ένα βήμα δηλαδή πριν τον τελικό. Αν πάμε στα προημιτελικά, θα βρούμε τα τελευταία χρόνια Βόλφσμπουργκ, Μπενφίκα, Πόρτο, Λέστερ, Σεβίλλη.

Πού το πάω, σε σχέση με τον Ολυμπιακό; Πολύ απλά, ότι ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος πρέπει να «διαβάσει» καλύτερα τα μηνύματα που κάθε χρόνο δίνει η μεγαλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης. Να τα διαβάσει καλά, να τα βάλει καλά στο μυαλό του και να τα αξιοποιήσει. Να καταλάβει ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα του, το πώς θα κάνει βήματα παραπάνω στα Κύπελλα Ευρώπης, ιδίως στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά ενίοτε ακόμη και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Δεν λέω ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να μην ασχοληθεί με το ελληνικό πρωτάθλημα-άλλωστε, μέσα από το πρωτάθλημα θα βγεις στην Ευρώπη. Ίσα ίσα, πρέπει να τα δώσει όλα και να εξαντλεί τις πιθανότητες του, όπως έκανε φέτος κι όπως έκανε και πέρσι-μέχρι που…άλλαξε προπονητή, ενώ ήταν πρώτος! Όμως, η προσπάθεια του στο πρωτάθλημα δεν πρέπει επουδενί να επηρεάζει την «επιχείρηση Ευρώπη»! Εκεί πρέπει να πέσει το μεγάλο βάρος.

Άλλωστε, για να μην κοροϊδευόμαστε κιόλας, ο Ολυμπιακός εντός συνόρων βρίσκεται σε μία εποχή στην οποία δύο άλλες ομάδες παίρνουν εναλλάξ το πρωτάθλημα και κάθε χρόνο παίζουν τελικό Κυπέλλου Εδώ η μία τρικλοποδιά διαδέχεται την άλλη, προκειμένου να ευνοηθούν αυτοί που έχουν το πάνω χέρι. Και ενίοτε του Ολυμπιακού του κάνουν και πλάκα. Π.χ. με το να σφυρίζει τη φιέστα αντιπάλου του ένας συγκεκριμένος διαιτητής με όλο το θόρυβο που προκλήθηκε από το εις βάρος του (απαράδεκτο κι εγκληματικό) περιστατικό και τη φερόμενη εμπλοκή ανθρώπων γύρω από τον Ολυμπιακό. Και την ίδια στιγμή να σφυρίζει τον Ολυμπιακό στο δικό του παιχνίδι ο ίδιος διαιτητής με τον οποίο γνώρισε ταπεινωτικό αποκλεισμό στο Κύπελλο από την ίδια ομάδα.

Κοιτάξτε, τρικλοποδιές στο ποδόσφαιρο υπάρχουν παντού. Και φυσικά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αλλά εκεί βλέπουμε ότι μπορεί να αδικηθείς τη μία, αλλά να ευνοηθείς την άλλη κ.ο.κ. πράγματα που συμβαίνουν. Στην Ελλάδα δεν είναι έτσι-και το ξέρουμε όλοι, εδώ και καμιά πενηνταριά χρόνια.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός, που έχει πρωταθλήματα και κύπελλα όσα όλες οι άλλες ελληνικές ομάδες μαζί, πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. Άμα είσαι συνεπής ποδοσφαιρικά, στηρίζεις την ομάδα σου, δεν την αλλάζεις κάθε χρόνο και έχεις σχέδιο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη δικαιωθείς στην Ευρώπη. Κι ο Ολυμπιακός, με την διοίκηση Μαρινάκη, είναι ένα μέγεθος που μετράει στα Κύπελλα Ευρώπης, όσο καμία άλλη ομάδα της Ελλάδας, ειδικά μετά πλέον και την εδώ και μία δεκαετία «εξαφάνιση» του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός είναι κάποια χρόνια τώρα, που του λείπει ένα κλικ, μόνο ένα κλικ για να πάει πιο ψηλά. Για ένα κλικ αποκλείστηκε φέτος από την Ντινάμο Κιέβου…Πρόπερσι έπαιζε με την Μπεσίκτας και μέχρι το 75’ και παίζοντας με παίκτη παραπάνω ήθελε απλά ένα γκολ για να κάνει το 2-2 και να προκριθεί…Το 2015-16 έπαιξε την πρόκριση του τελευταία αγωνιστική με την Άρσεναλ και πήγαινε για τρία αποτελέσματα, φέρνοντας το τέταρτο…Το 2013-14 αποκλείστηκε για ένα γκολ από τη Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ…

Θα υπάρξουν και σεζόν με αξεπέραστες δυσκολίες, όπως πέρσι που κληρώθηκε με Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους! Αλλά γενικά η πόρτα της Ευρώπης είναι ανοικτή για τον Ολυμπιακό. Κι ακόμη κι αν δυσκολέψουν τα πράγματα υπέρ των μεγάλων, πάντοτε θα υπάρχουν διέξοδοι για τις καλές ομάδες, έστω μέσα από το Γιουρόπα Λιγκ η, την τρίτη διοργάνωση που θα γίνει.

Το ζητούμενο είναι να γίνεται το focus στην Ευρώπη από τον Ολυμπιακό. Με προσεκτικές και σοβαρές κινήσεις, με εύστοχες επιλογές, χωρίς συνεχείς τεράστιες αλλαγές και με σταθερά βήματα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.