Κανείς δεν βρίσκεται στο ιδανικό σημείο πώλησης!

Κανείς δεν βρίσκεται στο ιδανικό σημείο πώλησης!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Κανείς δεν βρίσκεται στο ιδανικό σημείο πώλησης!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που πρέπει να μάθει να πουλάει σωστά και τους Κουρμπέλη, Χατζηγιοβάνη και Μπουζούκη που δεν έχουν φτάσει στο ανώτατο όριο της χρηματιστηριακής τους αξίας.

Η ατάκα του Γιώργου Δώνη περί αναγκαίας πώλησης, ώστε ο Παναθηναϊκός να μπορέσει να ενισχυθεί έχοντας περισσότερα οικονομικά εφόδια ήταν λογικό και επόμενο να ανοίξει την συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που ο σύλλογος θα διαχειριστεί το ερχόμενο καλοκαίρι τα πιο σημαντικά του περιουσιακά στοιχεία, τα οποία τούτη την στιγμή είναι οι: Δημήτρης Κουρμπέλης, Γιάννης Μπουζούκης και Τάσος Χατζηγιοβάνης.

Η λογική του Έλληνα τεχνικού, η οποία προφανώς εκφράζει και την κεφαλή του ποδοσφαιρικού τμήματος Νίκο Νταμπίζα, συμβαδίζει απόλυτα με την οικονομική κατάσταση που έχει επιβάλλει στο κλαμπ ο Γιάννης Αλαφούζος και επί της ουσίας αποτελεί… μονόδρομο για να γίνει έστω και λίγο μεγαλύτερη η δεξαμενή επιλογής των ποδοσφαιριστών που θα προστεθούν στο έμψυχο δυναμικό με στόχο να προσθέσουν ποιότητα και προσωπικότητα, συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρό βαθμό στο φετινό σύνολο.

Τουλάχιστον αυτή η είναι μεταγραφική στόχευση του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι που έρχεται, δηλαδή να βάλει ποιότητα και προσωπικότητα στο ρόστερ, όσο δύσκολη και αν είναι αυτή η αποστολή, όταν το μπάτζετ για κάθε νέο συμβόλαιο δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ και δεν θα υπάρχουν σημαντικοί διαθέσιμοι πόροι για αγορά ποδοσφαιριστή. Καλό θα είναι να επαναλαμβάνουμε τα δεδομένα που επικρατούν για να μην ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα και τις αληθινές δυνατότητες για σημαντική ενίσχυση.

Δεν σημαίνει ότι αν για παράδειγμα μπουν στα ταμεία της ΠΑΕ 3 εκατομμύρια ευρώ από πώληση, θα διατεθούν σε τέσσερα συμβόλαια των 500.000 ευρώ και το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο σε ομάδες για αγορά. Το σκληρό μνημόνιο που έχει θέσει τον πήχη ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο Ατρομήτου και Άρη, θα παραμείνει ενώ και η αγωνιστική περίοδος που έρχεται αποτελεί την πιο αδιάφορη στην ιστορία του συλλόγου στο πρωτάθλημα, καθώς ούτε τον τίτλο είναι σε θέση να κυνηγήσει ο Παναθηναϊκός ούτε θα έχει την παραμικρή ανταμοιβή αν τερματίσει στην πρώτη πεντάδα λόγω της τιμωρίας από την ΟΥΕΦΑ που έτσι κι αλλιώς τελειώνει την σεζόν 2020-2021.

Επιστρέφοντας στο θέμα των πωλήσεων, προφανώς και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μάθει να πουλάει σωστά, προφανώς όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν την τιμή τους, ωστόσο, αυτή την στιγμή κανείς από την τριάδα που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου δεν βρίσκεται στην ανώτερη τιμή της χρηματιστηριακής του αξίας και έχει ακόμη περιθώρια να ανεβάσει το ποσό που μπορεί να φέρει στα ταμεία. Ούτε ο Κουρμπέλης, ούτε ο Μπουζούκης, ούτε και ο Χατζηγιοβάνης είναι στο ανώτατο όριο ενώ όταν πουλάς θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως το κενό που ανοίγεις, θα μπορέσεις να το κλείσεις με καλύτερο ή έστω ισάξιο ποδοσφαιριστή, κι αυτό στην περίπτωση του αρχηγού δεν μπορεί να ισχύει με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στον σύλλογο. Όπως, φυσικά, θα πρέπει να υπολογίζεις και αυτά που θα χάσεις σε επίπεδο χημείας και κορμού.

Από κει και έπειτα, και οι τρεις έχουν συμβόλαιο που λήγει το επόμενο καλοκαίρι. Οπότε με τα δεδομένα του σημέρα, ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση όπου θα έχει το πάνω χέρι, όταν σε έξι μήνες θα μπορούν οι ποδοσφαιριστές να διαπραγματευθούν ελεύθεροι τον επόμενο προορισμό στην καριέρα τους.

Όπως, επίσης, και κανείς από τους τρεις δεν έχει προσφέρει εικόνες στους ξένους συλλόγους από την βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως είναι το Champions και το Europa League. Καλό είναι στον Παναθηναϊκό να ζητάνε 3, 4 και 5 εκατομμύρια για τα έμψυχα περιουσιακά τους στοιχεία αλλά η αγορά δεν μπορεί να φτάσει σε αυτά τα ποσά για ποδοσφαιριστές που τα καλά τους παιχνίδια τα κάνουν στο χαμηλότατου επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα.

Ξέχωρα, όμως, από τα συμβόλαια που μπορούν να επεκταθούν μετά το τέλος της σεζόν και την προοπτική της Ευρώπης, υπάρχουν κι άλλα δεδομένα που μας δείχνουν πως ούτε ένας από την τριάδα δεν έχει φτάσει στο ιδανικό σημείο πώλησης.

Ο Κουρμπέλης, για παράδειγμα, με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο της Εθνικής λογίζεται ως βασικός και αναντικατάστατος και οι συμμετοχές με το εθνόσημο ανεβάζουν την αξία του αρχηγού ενώ θα διαθέτει τελείως διαφορετικό ᾽᾽πακέτο᾽᾽ σε περίπτωση που η Ελλάδα τσεκάρει το εισιτήριο για το Euro 2020.

Ο Μπουζούκης μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά ως βασικός σε επαγγελματικό επίπεδο και τα στοιχεία του έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων από το εξωτερικό. Έχει τεράστια περιθώρια ατομικής βελτίωσης, ο Παναθηναϊκός θα κάνει μεγάλο λάθος αν τον πουλήσει αυτό το καλοκαίρι και δεν περιμένει να διαμορφωθεί το ποδοσφαιρικό πακέτο ενός εξαιρετικού κεντρικού μέσου που σε συνδυασμό με παρουσία στην Εθνική και στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, θα τον φέρει σε ιδανικό σημείο πώλησης.

Όσον αφορά τον Χατζηγιοβάνη; Ο νεαρός εξτρέμ με μισό καλό γύρο, προφανώς και δεν βρίσκεται στο πικ της αξίας του. Προφανώς και έχει τα στοιχεία να γίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής, μέσα από την σκληρή δουλειά στο Κορωπί και την εξέλιξη προς το καλύτερο της ποδοσφαιρικής του προσωπικότητας.

Για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, ούτε ο Μπουζούκης αλλά ούτε και ο Χατζηγιοβάνης είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Ανεξάρτητα από το πρίσμα που βλέπει ο Παναθηναϊκός το μέλλον τους, τα δύο αυτά παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα να ανοίξουν τα φτέρα τους για το εξωτερικό. Μόνο καλό θα τους κάνει η παραμονή τους στον Παναθηναϊκό, μόνο εξέλιξη θα έχουν ως βασικοί στο τριφύλλι και κάθε φορά που θα σκέφτονται την μετακόμισή τους σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα, ας ρίχνουν μία ματιά την πορεία που πήρε η καριέρα νεαρών παικτών που έφυγαν ποδοσφαιρικά άγουροι για την Ευρώπη και έχασαν μια για πάντα τον τον δρόμο τους...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.