Η πολυτιμότερη μεταγραφή του Σαββίδη, ένας εκ των σημαντικότερων στην ιστορία του ΠΑΟΚ

Η πολυτιμότερη μεταγραφή του Σαββίδη, ένας εκ των σημαντικότερων στην ιστορία του ΠΑΟΚ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η πολυτιμότερη μεταγραφή του Σαββίδη, ένας εκ των σημαντικότερων στην ιστορία του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τον MVP του πρωταθλήματος Αντελίνο Βιεϊρίνια, έναν Πορτογάλο που οι Ελληνες θαυμάζουμε περισσότερο από τους Πορτογάλους παρόλο που σήκωσε το Euro 2016.

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν τον είχε προλάβει τον Αντελίνο Βιεϊρίνια στην πρώτη του θητεία στον ΠΑΟΚ. Πήρε στα χέρια του την ΠΑΕ τον Αύγουστο του 2012, δηλαδή περίπου επτά μήνες μετά την μεταγραφή του Πορτογάλου στην Βόλφσμπουργκ. Το καλοκαίρι του 2017, όταν την τελευταία στιγμή της μεταγραφικής περιόδου βρήκε νόημα να ανοιχτεί οικονομικά προκειμένου να αγοράσει τον Βιεϊρίνια και να βάλει στα οικονομικά βάρη της ΠΑΕ ένα βαρύ συμβόλαιο, ο Σαββίδης εμπιστεύθηκε όσα άκουγε από τους ανθρώπους που τον περιβάλουν αλλά και το ένστικτό του, δηλαδή την εντύπωση που σχημάτισε μέσα από τη στάση του Βιεϊρίνια, ο οποίος είχε προεγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη και έκανε τα πάντα για να συμβεί η επιστροφή του στον ΠΑΟΚ. Ο Σαββίδης το αποφάσισε επειδή ένιωσε ότι βρίσκει έναν παίκτη με την ποιότητα και την προσωπικότητα, που συνόδευαν ένα βαρύ brand name που έφερε και συναισθηματική αξία για τους οπαδούς, για να εξελιχθεί σε ηγέτη του ΠΑΟΚ. Είτε ήξερε είτε όχι ποιον “αγόραζε”, στο τέλος του Αυγούστου του 2017 ο Σαββίδης απέκτησε ένα από τα βασικότερα γρανάζια που έλειπαν από τον ΠΑΟΚ για να γίνει πρωταθλητής. Τώρα πια, που έχουμε δει τον Βιεϊρίνια στον καιρό της επιστροφής, και έχουμε νωπά τα εντός 2019 αγωνιστικά κατορθώματά του, βρισκόμαστε μπροστά στο συμπέρασμα ότι ο Πορτογάλος δεν είναι απλώς η πολυτιμότερη μεταγραφή της εποχής του Σαββίδη· είναι ένας εκ των σημαντικότερων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του ΠΑΟΚ.

Στην ιστορία των τελευταίων περίπου 20 μηνών ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, διότι είναι η δική του ηγεσία και το man management που έφεραν τον ΠΑΟΚ να φτάνει σήμερα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από περίπου 3,5 δεκαετίες. Ο πρωταγωνιστής του τερέν όμως είναι ο Βιεϊρίνια. Ηταν και πριν πολύ σημαντικός, αλλά εντός του 2019 έγινε game changer. Κι άρχισε να γίνεται τέτοιος στην στιγμή που ο ΠΑΟΚ το είχε περισσότερο από ποτέ ανάγκη στην δεύτερη θητεία του, δηλαδή από τον Ιανουάριο, όταν άρχιζε να ζει χωρίς τον Πρίγιοβιτς, κι ειδικά από το ιστορικό παιχνίδι στην Τρίπολη απέναντι στον Αστέρα. Ο Βιεϊρίνια, ο οποίος είχε μπει από πριν στον ρόλο του ηγέτη του ΠΑΟΚ, εξελίχθηκε στον εντός τερέν μπροστάρη που παρέσυρε τους υπόλοιπους και τους έκανε να πιστέψουν ότι η ομάδα θα πετύχει τον στόχο της παρά την αποχώρηση του μέχρι εκείνη τη στιγμή MVP της. Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε έναν νέο MVP και ο Βιεϊρίνια αποδέχθηκε την πρόκληση. Οχι με λόγια, αλλά με εμφανίσεις, δηλαδή ακριβώς όπως ταιριάζει σε ένα παιδί που θεωρεί ότι πρέπει να μιλά με την εντός τερέν συμπεριφορά και δράση και όχι με τα λόγια.

Είναι πολύ ωραίο που στο φετινό ιστορικό επίτευγμα του ΠΑΟΚ πρωταγωνιστεί ένα παιδί με την ανθρώπινη ποιότητα του Βιεϊρίνια. Ενας αρχηγός με λιγότερη υποκριτική και περισσότερη αυθεντική “μαγκιά”. Ενας τύπος που δεν παίζει μπουνιές για να γίνει αρεστός, ούτε επιβάλει με bullying την ηγεσία του στα αποδυτήρια. Ενας πολύ ψύχραιμος τύπος, που ξέρει από ένστικτο να λειτουργεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, δίχως να χάνει το μυαλό του. Το καθαρό μυαλό του Βιεϊρίνια τον έχει βοηθήσει αφάνταστα τον ΠΑΟΚ στη διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών. Στην πρώτη του συνέντευξη κατά την επιστροφή του, ο Πορτογάλος εκδήλωνε με τα καλά ελληνικά του την επιθυμία του να ανταποδώσει στον ΠΑΟΚ το καλό που του έκανε αγοράζοντάς τον. Περίπου 20 μήνες μετά είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι το ανταπέδωσε, και με το παραπάνω το καλό. Οχι μόνο λόγω της μεγάλης αγωνιστικής συνεισφοράς του στην ιστορική επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος μετά από 34 χρόνια, αλλά και επειδή όλο αυτό το πέτυχε με το στιλ του, με τον πολιτισμό του, χωρίς να χρειαστεί να μεταλλαχθεί σε κάτι που δεν είναι, χωρίς να λαϊκίσει, χωρίς να χάσει το μυαλό και τα στοιχεία της ταυτότητας του χαρακτήρα του.

Βλέποντάς τον να δίνει τη χαρά της παρουσίας του και μιας ολιγόλεπτης συναναστροφής σε ένα κοριτσάκι με κινητικά προβλήματα, χαίρεσαι και συγκινείσαι, διότι τα πάντα στη στάση του δείχνουν ειλικρινές ενδιαφέρον. Τέτοια διάθεση δείχνει σε κάθε αίτημα για φιλανθρωπική δράση. Τέτοια διάθεση δείχνει και προς κάθε συμπαίκτη ή άνθρωπο της ομάδας που χρειάζεται τις συμβουλές του. Τόσο καθαρή ήταν εξαρχής η στάση του απέναντι στον Ραζβάν Λουτσέκου, επειδή ο Ρουμάνος προπονητής τον έπεισε με την γενικότερη στάση απέναντι στους ποδοσφαιριστές του.

Το πρωτάθλημα που θα σηκώσει πρώτος, σαν αρχηγός, έχει πάνω του μεγαλύτερη αντανάκλαση από αυτή που είχε το τρόπαιο που σήκωσε το καλοκαίρι του 2016 στη Γαλλία. Στη συνείδηση των Πορτογάλων ο Βιεϊρίνια βρίσκεται χαμηλότερα από εκεί που τον έχουν ήδη τοποθετήσει οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Η ιστορία πιθανότατα θα δείξει ότι τον Βιεϊρίνια οι Ελληνες τον εκτιμήσαμε και τον θαυμάζουμε περισσότερο από τους Πορτογάλους – εξαιρουμένου του Φερνάντο Σάντος, κι ας ήταν ένας εκ των συντελεστών της κατάκτησης του Euro, κι ας έχει φορέσει μια φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην Εθνική Πορτογαλίας. Συνέβη πιθανότατα επειδή στα δικά μας γήπεδα έχει παίξει ήδη για περισσότερα χρόνια συγκριτικά με την καριέρα του στα πορτογαλικά, αλλά και επειδή οι Πορτογάλοι δεν υπολήπτονται ιδιαίτερα το ελληνικό πρωτάθλημα ώστε να δίνουν μεγάλη σημασία στα επιτεύγματα ενός Πορτογάλου ποδοσφαιριστή στα μέρη μας. Συνέβη ενδεχομένως και επειδή ο ελληνικός κόσμος του ποδοσφαίρου τον έκανε να αισθανθεί πιο καλά, και επειδή η Θεσσαλονίκη φρόντισε να τον αιχμαλωτίσει με την αγάπη που του έδειξε.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.