Η νοοτροπία του ήταν για παιχνίδι… 5Χ5

Η νοοτροπία του ήταν για παιχνίδι… 5Χ5

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τον πραγματικό Άρη που έμεινε στη Θεσσαλονίκη.

Στις έξι επισκέψεις του στο λεκανοπέδιο, ο Άρης γνώρισε πέντε ήττες. Από τα 28 τέρματα παθητικό που έχει στο φετινό Πρωτάθλημα, τα 16 «μπήκαν» στο… λεκανοπέδιο. Από αυτά τα 16, τα έξι ήταν στο ΟΑΚΑ, τέσσερα στο Καραϊσκάκη κι άλλα τόσα στο γήπεδο του Περιστερίου από τον Ατρόμητο. Ωστόσο, δεν είναι ίδιες όλες οι ήττες. Αυτή από την ΑΕΚ έγινε σ’ ένα διάστημα όπου ήδη είχαν φανερωθεί οι αγωνιστικές αδυναμίες και η έμπνευση της τοποθέτησης του Μίτζεν Μπάσα στο κέντρο της άμυνας εξελίχθηκε σε κάκιστη απόφαση. Στο Περιστέρι, ο Σάββας Παντελίδης μετρούσε μόλις τρεις εβδομάδες παραμονής στην ομάδα, καλά-καλά δεν ήξερε τα μικρά ονόματα των παικτών του και κυρίως, δεν είχε περάσει τα στοιχεία της δικής του προπονητικής ταυτότητας στην ομάδα.

Αντιθέτως, σε Καραϊσκάκη και (χθες) στο ΟΑΚΑ, ο Άρης πήγε έχοντας (θεωρητικά) αποβάλει τις παθογένειες αλλά και αφαιρέσει τον τίτλο της αφελούς ομάδας. Απέναντι στον Ολυμπιακό, πλήρωσε το τίμημα των διαδοχικών χαμένων ευκαιριών, δεν έκανε 0-2 το παιχνίδι στο πρώτο ημίωρο και μετά είδε την τύχη του να τον τιμωρεί καθώς οι κόντρες έγιναν γκολ. Στο ΟΑΚΑ, έμεινε λίγο παραπάνω στα αποδυτήρια.

Το κακό για τους «κίτρινους» είναι ότι έχασαν από μια ομάδα η οποία δεν είναι καλύτερη τους. Αφελείς στον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος με τη σωρεία χαμένων ευκαιριών και την ισοφάριση στο 93’, ακόμη περισσότερο χθες. Έχασαν βαθμούς, έδωσαν δικαιώματα, αξιολόγησαν εντελώς άστοχα το παιχνίδι και δεν αντιλήφθηκαν τη σημασία του. Τώρα, ας τους μεταφράσει κάποιος τις δηλώσεις περί βαθμών στο χορτάρι - κι αυτό δεν αφορά τον Γιώργο Δώνη τον οποίον σέβομαι και εκτιμώ - για να καταλάβουν τι έκαναν.

Ο Παναθηναϊκός πάτησε τρεις φορές στην περιοχή και στις δύο αξιοποίησε ότι η αμυντική γραμμή (πλην του Βέλεθ) και προεξέχοντος του Γιώργου Βαλεριάνου ήταν αλλού γι’ αλλού. Μια ομάδα η οποία στο πρώτο ημίχρονο δεν άφησε ίχνη στο γήπεδο, αλλά στο αντίστοιχο δεύτερο διαχειρίστηκε τόσο έξυπνα και απλά το παιχνίδι, σε σημείο να πιστέψεις ότι ακόμη 90 λεπτά να έπαιζαν, γκολ δεν θα δεχόταν. Μια ομάδα επίσης η οποία έδωσε τον άξονα αλλά πέρασε χειροπέδες στους ακραίους επιθετικούς του Άρη, γνωρίζοντας ότι απόντος του Ματίγια, από εκεί μπορούσε να πάθει ζημιά. Κι όταν μπήκε ο Ισπανός, η επιθετική γραμμή ήταν ήδη στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Στα τελευταία παιχνίδια ο Άρης έμπαινε στο γήπεδο με το… μαχαίρι στα δόντια, φαίνεται όμως ότι αυτό έμεινε στο Χαριλάου. Το λυσσασμένο τρέξιμο για τη μία κατοχή και κυρίως για να χαλάσει το μυαλό του αντιπάλου και να τον αναγκάσει να νιώσει φόβο καθώς επίσης και η παραδειγματική ομαδική συνεργασία στην άμυνα, αντικαταστάθηκαν από άνευρες συμπεριφορές. Στη δε επίθεση, ο Άρης θύμισε παιχνίδι 5Χ5. Οι κινήσεις επίδειξης τεχνικής κατάρτισης ήταν περισσότερες από τις πάσες. Στο δεύτερο ημίχρονο, μέτρησα τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις όπου οι ακραίοι επιθετικοί περίμεναν τον αντίπαλό τους για να τον προσπεράσουν.

Δεν γνωρίζω αν η αγωνιστική συμπεριφορά του δευτέρου ημιχρόνου ήταν απόρροια υποτίμησης των δυνατοτήτων του αντιπάλου ή συνέπεια πρόωρων σκέψεων των καλοκαιρινών διακοπών. Γενικώς οι ποδοσφαιριστές πρέπει να γνωρίζουν ότι η διδακτική ύλη για έναν προπονητή δεν εξαντλείται 3-4 αγωνιστικές πριν το φινάλε του Πρωταθλήματος αλλά μετά την ολοκλήρωσή του.

Το χθεσινό παιχνίδι δεν ακυρώνει την προσπάθεια, ούτε αμαυρώνει τη συνολική εικόνα που παρουσίασε ο Άρης, αποδεικνύει όμως ότι έχει… πολύ ψωμί να φάει ακόμη, για να φτάσει στο επίπεδο που ονειρεύεται. Γιατί, αν πραγματικά θέλει να διαδραματίσει πιο σοβαρό ρόλο στο Πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς, προφανώς και θα πρέπει να ξαναχτίσει τη νοοτροπία του και να μη χάνει παιχνίδια σαν το χθεσινό.

ΥΓ: Η νίκη της μπασκετικής ομάδας τη βάζει σε πιο ασφαλές μονοπάτι, αλλά οι… συσχετισμοί δείχνουν ότι χρειάζεται μία ακόμη για να ηρεμήσει και να κοιτάξει την επόμενη μέρα. Πάντως, η τωρινή κατάσταση είναι αδύνατο να συνεχιστεί γιατί η καθημερινότητα έχει γίνει δύσκολη, προϋποθέσεις ανάκαμψης δεν φαίνονται στον ορίζονται και το μέλλον προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Για να προχωρήσει μια ομάδα απαιτείται να έχει υγεία σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή ο Άρης δείχνει άρρωστος.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.