Επιστροφή στον… τόπο του εγκλήματος!

Επιστροφή στον… τόπο του εγκλήματος!

bet365

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιστρέφει, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ πριν από 15 μήνες πάτησε μια και καλή το κουμπί του restart κι ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τις στιγμές του Ρουμάνου στην αγαπημένη πόλη του.

Στην επιστροφή του στα Πηγάδια ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα συναντήσει μόνο αγαπημένους φίλους, ανθρώπους που παραμένουν πιστοί στο πλευρό του, από την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στην πόλη της Θράκης.

Ήταν φθινόπωρο του 2014, τέλη Σεπτεμβρίου για την ακρίβεια, όταν πήρε το αεροπλάνο και έφτασε σε μια πόλη που πριν δεν γνώριζε ούτε κατά που πέφτει, αλλά ερωτεύτηκε «με την πρώτη ματιά» γι’ αυτό και είπε σχεδόν αμέσως το «ναι» στον Χρήστο Πανόπουλο, ο οποίος στο μεταξύ είχε τελειώσει στο «άψε – σβήσε» την συνεργασία του με τον Σάκη Τσιώλη.

Λένε πως ο «ο δολοφόνος πάντοτε επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος» και αυτό κατά κανόνα ίσχυε τον Δεκέμβριο του ’17 στην περίπτωση του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος γύριζε στον τόπο, όπου κάποτε (2014-2017) ήταν δικός του και στη συνέχεια έγινε ξένος, με τον ίδιο πάντως, να μην εξελίσσεται σε persona non grata: Βλέπετε, η Ξάνθη θα είναι για πάντα ο τόπος στον οποίο άφησε το πρώτο αποτύπωμά του στα μέρη μας..

Στους δεκαπέντε μήνες που παρήλθαν άλλαξαν πολλά, ουσιαστικά άλλαξαν τα κόζα και ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι έτοιμος να πάρει το αίμα του πίσω με την κατάκτηση του φετινού νταμπλ, αλλά όπως και τότε έτσι και τώρα το ματς στα Πηγάδια αποτελεί ορόσημο στην πορεία του προς την εδραίωση της εντός των τειχών κυριαρχίας του.

Πλάκα πλάκα του Ρουμάνου η επιστροφή του στην Ξάνθη δεν του βγήκε...ξινή, διότι ο «Δικέφαλος» από εκείνο το βροχερό βράδυ, στις 2 Δεκεμβρίου του 2017, βρήκε τον εαυτό του και έβγαλε στο χορτάρι τον χαρακτήρα που έψαχνε επί μήνες ο προπονητής του. Μέχρι τότε κάθε προσπάθειά του για νίκη εκτός έδρας (σε Λειβαδιά, Ριζούπολη, Λάρισα, ΟΑΚΑ, Νέα Σμύρνη) είχε στεφθεί με αποτυχία, αφήστε που ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ παρέμενε βαρύς κι ασήκωτος…

Θυμάμαι σαν τώρα την σκηνή να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μου, με τον Πέλκα, τον Κουλούρη, τον Βιεϊρίνια, τον Λημνιό να γίνονται όλοι ένα κουβάρι με τον Λουτσέσκου, δευτερόλεπτα μετά το πρώτο γκολ, αυτογκόλ του Ντε Λούκας για την ακρίβεια, του ΠΑΟΚ. Έκτοτε, ακολούθησαν 14 νίκες μέχρι το βράδυ του… (Οσκαρικού) Γκαρθία στην Τούμπα.

Ο Λουτσέσκου έχει πολλούς φίλους στην Ξάνθη, βοηθάει ακόμη και σήμερα κάποιους ανθρώπους από το κοντινό περιβάλλον της ομάδας, όμως αυτός που παραμένει ψηλά στην εκτίμησή του είναι ο Χρήστος Πανόπουλος.

Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας ήταν σίγουρος για την επιτυχία του στον ΠΑΟΚ. Γι’ αυτό και όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ξανθιώτικης ΠΑΕ «ανέβηκε» μια φωτογραφία στην οποία έγραφε: «Καλή επιτυχία Ραζβάν, Καλή τύχη ΠΑΟΚ με Ραζβάν»!

Η σχέση μεταξύ των δύο έφτασε σε τέτοιο σημείο που ο Ρουμάνος τον θεωρεί «δεύτερο πατέρα μου»! Το είπε στη γιορτή της Ξάνθης για τα 50 χρόνια ιστορία της. «Όταν πρωτοπήγα στην Ξάνθη, πρέπει να ήταν τέταρτη μέρα στην Ελλάδα, ταξίδεψα με το αυτοκίνητο στην Αλεξανδρούπολη, όπου μας είχε καλέσει ο Πανόπουλος και κάποια στιγμή χρειάστηκε να βάλω βενζίνη. Ο υπάλληλος στο βενζινάδικο με αναγνώρισε και με ρώτησε αν είμαι ο νέος προπονητής της ομάδας και όταν του απάντησα θετικά μου είπε: «Κάνεις μεγάλο λάθος. Σε ένα μήνα, το πολύ σε δύο, θα έχεις φύγεις». Πράγματι, πριν αναλάβω ο ιδιοκτήτης, σε μια περίοδο 24 ετών, χρόνο μετά το χρόνο άλλαζε 4-5 τεχνικούς!».

Τελικά, ο Λουτσέσκου όχι μόνο έμεινε, αλλά μακροημέρευσε στην Ξάνθη και στο τέλος έφυγε και μ’ ένα ρολόι δώρο από τον μεγαλομέτοχο. Οι δύο άνδρες φορούσαν την ίδια μάρκα ρολογιών και από εκείνη την πανάκριβη σειρά ο Πανόπουλος του χάρισε ένα ρολόι. «Θα μπορούσα να αγοράσω ένα δώρο για σένα αλλά θέλω να σου δώσω κάτι προσωπικό γιατί σε αγαπώ σαν παιδί μου», του είχε πει.

Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του στον πάγκο της Ξάνθης απέναντι στη Βέροια (30/4/2016) τιμήθηκε για τα 108 ματς, που στην πραγματικότητα είναι ένα λιγότερο, καθώς στο πρώτο ματς με τον Πανιώνιο μετά την ανακοίνωση της πρόσληψης του κάθισε ο Νίκος Νεντίδης, και για την προσφορά του στην ομάδα. Ο τριετής κύκλος του έκλεισε με 37 νίκες, 36 ισοπαλίες και 34 ήττες και μια συμμετοχή σε τελικό κυπέλλου Ελλάδας το 2015.

«Φίλε Ραζβάν, σ’ ευχαριστούμε για όλα και θα είσαι πάντα μέσα στην καρδιά μας», έλεγε η ανακοίνωση της θρακιώτικης ομάδας, ενώ πριν την έναρξη του αγώνα, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης Πιαλόγλου απένειμε την τιμητική πλακέτα στον Ραζβάν Λουτσέσκου η οποία είχε την ελληνική και την ρουμανική σημαία στο πάνω μέρος της και επίχρυσα κλαδιά ελιάς. «Αγαπητέ Ραζβάν, σε ευχαριστούμε ειλικρινά που πέρασες αυτά τα τρία χρόνια μαζί μας. Ο ιδιοκτήτης Χ. Πανόπουλος», ήταν τα χαραγμένα λόγια στην πλακέτα.

Η Ξάνθη υπό τις οδηγίες του έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάνοντας στον τελικό από τον Ολυμπιακό. Η επόμενη χρονιά δεν εκτυλίχθηκε, όπως θα περίμεναν στην ομάδα, έφτασε μέχρι και να κινδυνεύσει στις τελευταίες αγωνιστικές και παρότι ο Πανόπουλος, που στο μεταξύ τα’ χε σπάσει με την SKODA, του μείωνε κάθε χρόνο 30% το μπάτζετ, εκείνος ανανέωνε στις 19 Μαΐου 2016 για ακόμη μια σεζόν στο τέλος της οποίας οδήγησε την ομάδα στην έκτη θέση.

Νωρίτερα είχε φτάσει ξανά μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου, όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα κυπελλούχο ΠΑΟΚ, σ’ ένα ματς στην Τούμπα το οποίο οι περισσότεροι δεν το ξεχνούν, κυρίως ο Ιβάν Σαββίδης και ο Λούμπος Μίχελ, με τον οποίο λίγο έλειψε να πιαστούν στα χέρια! Εκείνο το βράδυ, αμέσως μετά τη δραματική πρόκριση, με τον μετέπειτα κουμπάρο του Χαμζά Γιουνές να καρδιοχτυπάει τους «ασπρόμαυρους» στις καθυστερήσεις, το αφεντικό του «Δικεφάλου», παρότι δεν του άρεσε καθόλου η συμπεριφορά του έδωσε το πρώτο στίγμα λέγοντας: «έναν τέτοιο προπονητή θέλω, να πολεμάει για τα συμφέροντα της ομάδας του», είχε πει και όλοι αντιλήφθηκαν ότι ήταν θέμα χρόνου και να συνεργαστεί με τον Ρουμάνο, αλλά και να τον δει να υπερασπίζεται, όσο κανένας άλλος, τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ, ειδικά μετά την περσινή απώλεια (έτσι όπως αυτή ήρθε...) του τίτλου, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να ξεχάσει ο Λουτσέσκου όσα νταμπλ κι αν κατακτήσει…

Και κάτι τελευταίο, αλλά άκρως σημαντικό που λίγοι το γνωρίζουν.

Είναι γνωστή η αγάπη που τρέφει ο Ρουμάνος τεχνικός για τα ζώα και στην Ξάνθη ακόμη και σήμερα φροντίζει κάποια αδέσποτα ζώα, που είχε από το διάστημα της παραμονής του στην πόλη, πληρώνοντας έναν άνθρωπο αποκλειστικά γι’ αυτόν τον λόγο.

Στο σπίτι που έμενε είχε συγκεντρώσει πολλές γάτες, ενώ με δικά του χρήματα ο φύλακας στα Πηγάδια αγοράζει την τροφή για το σκυλί του γηπέδου!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.