Γκερέρο, που τον έχουμε αδικήσει και πόσο έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό

Γκερέρο, που τον έχουμε αδικήσει και πόσο έχει βοηθήσει τον Ολυμπιακό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta δέκα πράγματα για τον Γκερέρο, με αφορμή το γκολ του στον Παναθηναϊκό.

Πρώτο, λέει, γκολ του Γκερέρο σε σημαντικό παιχνίδι, αυτό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Όχι! Είναι κάτι άδικο για τον σέντερ φορ του Ολυμπιακού. Και είναι άδικο απ΄ όποια πλευρά κι αν το πάρεις.

Κατ΄ αρχάς, δεν είναι το πρώτο γκολ σε σημαντικό παιχνίδι. Δεν ήταν σημαντικό παιχνίδι το Μίλαν-Ολυμπιακός 3-1, στο οποίο ο Ισπανός είχε ανοίξει το σκορ; Να θυμίσω ότι ο Ολυμπιακός χωρίς εκείνο το γκολ και με σκορ 3-0 στο Μιλάνο, για να άφηνε μετά έξω τη Μίλαν έπρεπε να την κέρδιζε με 4-0 στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη…

Κατά δεύτερον, σε πόσα σημαντικά παιχνίδια έπαιξε βασικός ο Γκερέρο;

Από τα 12 ευρωπαϊκά, έπαιξε βασικός στα έξι και μπήκε αλλαγή σε τρία. Από τα δε έξι στα οποία ήταν βασικός, σκόραρε στα τρία: με τη Μίλαν και στα δύο με τη Λουκέρνη, συνολικά τέσσερα γκολ.

Από τα έξι ντέρμπι, έπαιξε βασικός στα δύο και μπήκε αλλαγή σε τρία. Από τα δε δύο στα οποία ήταν βασικός, σκόραρε στο ένα: με τον Παναθηναϊκό.

Άρα, πρώτον έχει σκοράρει σε δύο σημαντικά παιχνίδια και δεύτερον η στατιστική του είναι ότι σκοράρει στα μισά από τα σημαντικά παιχνίδια στα οποία παίζει. Δεν την λες κακή…

Αν θέλουμε να ασχοληθούμε με το όλο κάδρο;

Σε γενικές γραμμές εγώ περίμενα περισσότερα από τον Γκερέρο. Και σε επίπεδο σκοραρίσματος και σε επίπεδο απόδοσης. Γιατί μιλάμε για ένα σέντερ φορ που ήρθε από το ισπανικό πρωτάθλημα, με εμπειρία τριών ετών από την Α΄ κατηγορία.

Όμως, είναι ψέματα αν δεν παραδεχθούμε ότι ξεκάθαρα το παιδί έδωσε βοήθειες στον Ολυμπιακό. Και με την όλη του προσπάθεια και με τα 11 γκολ του (εφτά στο πρωτάθλημα και τέσσερα στην Ευρώπη) και με τρεις ασίστ που έγιναν γκολ, εκ των οποίων οι δύο σε κρίσιμες φάσεις: η πάσα στο Νάτχο για το νικητήριο γκολ στο 2-1 με τον Αστέρα στο 93’ και η πάσα στον Φορτούνη για το 1-0 στη Λιβαδειά. Λόγω δε αστοχίας του Φετφατζίδη στη μοιραία φάση του 94’ στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-1 στο ΟΑΚΑ, πήγε στράφι άλλη μία ωραία ασίστ του Ισπανού.

Με χάλασε πολύ από τον Γκερέρο η απόδοση του στην Τούμπα και σίγουρα κάποιες σπουδαίες ευκαιρίες που έχασε, με αποκορύφωμα εκείνη στο Κίεβο, που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρυσή-αλλά κι εκείνη στην Κρήτη, με την κοντινή κεφαλιά που έστειλε σχεδόν πάνω στον γκολκίπερ του ΟΦΗ Στρέζο, στην ήττα 0-1.

Είναι αλήθεια ότι κάποια από τα 11 γκολ ήταν όπως λέμε «αδιάφορα»: το τέταρτο στο 4-1 με τον Άρη, το πέμπτο στο 5-0 με τον ΠΑΣ, το τέταρτο στο 4-0 με τη Λουκέρνη, το τρίτο στη ρεβάνς (3-1) στην Ελβετία. Αλλά οι σέντερ φορ βάζουν και τέτοια γκολ. Δύσκολα να είναι όλα τα γκολ του φορ σε κρίσιμα σημεία. Π.χ. στο 3-0 με τη Λαμία άνοιξε το σκορ η, στα παιχνίδια με τον Παναιτωλικό (2-1), το Λεβαδειακό (2-0) και τον Πανιώνιο (4-0) πέτυχε και στα τρία το 2-0, σκορ με το οποίο κλειδώνεις το τρίποντο.

Γενικά το πρόσημο του Γκερέρο, μοιάζει θετικό. Και σίγουρα κάτι λέει ότι στη μία από τις δύο κατηγορίες αξιολόγησης της στατιστικής υπηρεσίας της Λίγκας, την evaluation index, είναι στην 15η θέση του πίνακα του πρωταθλήματος κι ας μην έχει προσμετρηθεί ακόμη το ντέρμπι της Κυριακής, λόγω της διακοπής του.

Οι συμμετοχές του, πέντε αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος, είναι 33 σε όλες τις διοργανώσεις (22 βασικός και 11 αλλαγή): 21 στο πρωτάθλημα (14 βασικός), εννιά στο Γιουρόπα Λιγκ (έξι βασικός) και τρεις στο Κύπελλο (δύο βασικός). Τα λεφτά του πρώτου χρόνου του συμβολαίου του μπορεί κάποιος να πει ότι τα βγάζει. Κι είναι ο τύπος που δεν δημιουργεί προβλήματα στ΄ αποδυτήρια, ακόμη κι όταν δεν παίζει και μένει στον πάγκο. Ένα τραυματισμό είχε (όχι από θλάση) κι έμεινε ένα μήνα έξω. Δεν δείχνει τέλος πάντων επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Προσωπικά με προβληματίζει μία αστάθεια που βγάζει στις εμφανίσεις του-και στο σκοράρισμα: από την αρχή της σεζόν μόλις τώρα για πρώτη φορά σκόραρε σε δύο σερί παιχνίδια, με τον Άρη και τον Παναθηναϊκό. Και υπάρχουν παιχνίδια που είναι σαν να χάνεται. Με τον Παναθηναϊκό προχθές πραγματικά ήταν καλός. Κι όχι μόνο γιατί κέρδισε τις εντυπώσεις από το γκολ. Ξεκίνησε και δύο πολύ καλές άλλες φάσεις, το πάλεψε πολύ και στα 70 λεπτά κι είχε ο ίδιος και μία μοναδική ευκαιρία να σκοράρει, όταν έφυγε μόνος σε αντεπίθεση, αλλά τον νίκησε ο Διούδης.

Ο Γκερέρο μάλιστα σε αυτή τη φάση έκανε κάτι που δεν συνηθίζει, αφού την τέλειωσε μόνος του, ενώ αριστερά του ήταν εντελώς αμαρκάριστος ο Μασούρας κι αν του έδινε την μπάλα ο συμπαίκτης του θα έμπαινε μαζί της στα δίκτυα. Κατά την γνώμη μου ήταν ασυγχώρητο αυτό το λάθος του Ισπανού κι αν δεν έμπαινε το δικό του γκολ, τώρα θα αξιολογούσαμε όλοι διαφορετικά εκείνο το λάθος με την πάσα που δεν έδωσε στο 45+8 του α΄ ημιχρόνου…

Επειδή, όμως, πρέπει να τα βλέπουμε όλα πιο σφαιρικά: κι ο Μασούρας σε μία φάση νωρίτερα θα μπορούσε να βγάλει πάσα στον Γκερέρο και δεν το έκανε, προτιμώντας να τελειώσει μόνος του, χωρίς επιτυχία, τη φάση…Και νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές φάσεις γενικότερα στους αγώνες του Ολυμπιακού, στα οποία ο Γκερέρο παίρνει καλές θέσεις, αλλά όχι τις πάσες που πρέπει από τους συμπαίκτες του. Ίσως γιατί κι ο ίδιος με την όλη παρουσία του, κάπως χαμηλών τόνων, δεν είναι τόσο «απαιτητικός» στο παιχνίδι του.

Κάτι άλλο: παρότι δεν είναι ψηλός, τα πέντε από τα 11 γκολ του (και δη και τα τέσσερα τελευταία) είναι από κεφαλιές-όπως ήταν με κεφαλιά κι εκείνη η ασίστ στον Νάτχο στο γκολ στο 93’ με τον Αστέρα! Με το χαρακτηριστικό ότι ενώ στις στατικές φάσεις δεν είναι ποτέ επικίνδυνος στον αέρα, προφανώς λόγω ύψους, τελικά καταφέρνει και γίνεται πολύ απειλητικός στις σέντρες από τα πλάγια, γιατί αφενός μεν κάνει καλές κινήσεις, αφετέρου δε έχει καλό άλμα και βάζει πολλά φάλτσα στα τελειώματα του.

Δεν δικαιούται ο Γκερέρο να πει ότι δεν έχει πάρει ευκαιρίες-έχει παίξει πολύ. Απλά δεν ξέρω κατά πόσο επηρέασε την ψυχολογία του ότι ο προπονητής από τα τέλη Σεπτέμβρη είχε δείξει, για να μην κρυβόμαστε, ότι ως πιο βασικό σέντερ φορ υπολόγιζε τον Χασάν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.