Εσύ και όσα είπες στο παιδί σου, φταίνε για τα επεισόδια;

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Εσύ και όσα είπες στο παιδί σου, φταίνε για τα επεισόδια;

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος διαβάζει την είδηση ότι πέντε από τους οκτώ συλληφθέντες για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ είναι ανήλικοι και τα βάζει μαζί σου.

Αν από χθες το βράδυ ψάχνεις να βρεις τα πώς και τα γιατί μίας νέας επεισοδιακής νύχτας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο κόπος είναι άδικος. Αν αναζητείς τα... φαντάσματα, τους αόρατους εχθρούς, την αστυνομία που την βολεύουν τα επεισόδια και δεν τα σταματά, τους εχθρούς του Αλαφούζου και άλλες ωραίες ιστορίες και παραμύθια με κακούς δράκους ήρθε η ώρα να σταματήσεις να διαβάζεις αυτό το κείμενο. Και κακώς έφτασες ως εδώ, χαμένος χρόνος για σένα. Άλλωστε αυτό εδώ το κείμενο δεν θα πάρει πολλά likes δεν θα έχει αμέτρητα shares, δεν θα πολυδιαβαστεί... Δεν θα ρίξει στην πυρά, κράτος, υπουργούς, αστυνομία, προέδρους ΠΑΕ, δημοσιογράφους, χούλιγκανς, όχι γιατί δεν έχουν ευθύνη, ασφαλώς και έχουν τεράστια, αλλά γιατί κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την δική μας ευθύνη...

Αν είσαι από εκείνους που πραγματικά ψάχνεις τι φταίει για έλα να δούμε τις... ασήμαντες ειδήσεις παρέα. Οι πέντε από τους οκτώ συλληφθέντες είναι ανήλικοι λοιπόν και στη συντριπτική πλειοψηφία τους με λευκό ποινικό μητρώο. Ούτε οργανωμένοι, ούτε στημένοι, ούτε γνωστοί άγνωστοι, ούτε δολοφόνοι (ασφαλώς και τέτοιοι υπήρχαν αλλά δεν τους τσίμπησαν), αλλά ανήλικα παιδιά με λευκό ποινικό μητρώο. Η επόμενη γενιά χούλιγκανς μπορείς να σκεφτείς απλοϊκά. Και ποιος την έφτιαξε, την γέννησε, αυτή την επόμενη γενιά;

Λυπάμαι που θα σου χαλάσω τα στερεότυπα και τις θεωρίες σου. Αυτά τα ωραία που έχεις στο κεφαλάκι σου. ότι αυτά είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, παιδιά από βγήκαν από αναμορφωτήρια, παιδιά που δεν έχουν κανένα έλεγχο από τους γονείς και άλλα αστεία άλλοθι που βρίσκεις κάθε φορά, για να μην αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα. ότι είτε είναι το δικό σου παιδί, είτε ο φίλος, ο συμμαθητής, του δικού σου παιδιού.

Το παιδί του γονιού που κάθε φορά που πάει στο γήπεδο ακούει από τον πατέρα του ότι οι απέναντι είναι οι κακοί, τα λαμόγια, οι στημένοι, αυτοί που δεν τους αξίζει τίποτα και ότι πήραν το πήραν με πουστιά, με αλητεία και όχι επειδή μπορεί να ήταν καλύτεροι.

Για κοιτάξου λοιπόν στον καθρέπτη και με όση ειλικρίνεια διαθέτεις θυμήσου τι είπες στο παιδί σου κάθε φορά που το πήγες στο γήπεδο. Κάθε φορά που μίλησες μαζί του για το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, την ομάδας σας, κάθε φορά που γυρίσατε σπίτι από το ματς του Σαββατοκύριακου στο οποίο έπαιξε με άλλα παιδιά και το... αδίκησε ο διαιτητής.

Του είπες ποτέ ότι είναι μέρος του παιχνιδιού και το λάθος του διαιτητή και όπως κάνει λάθος πάσα το ίδιο ή ο συμπαίκτης του, ή ο αντίπαλος και μπαίνει το γκολ, έτσι μπορεί να κάνει λάθος και ο διαιτητής. Του είπες ότι κακώς πήγε και διαμαρτυρήθηκε και γκρίνιαξε και φώναξε ή έβρισε τον διαιτητή και ότι αυτή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά. Μήπως δεν του τα είπες όλα αυτά, αλλά του είπες ότι οι διαιτητές είναι λαμόγια που τα παίρνουν και μήπως σε άκουσε, την ώρα που το ίδιο έπαιζε, να φωνάζεις και να βρίζεις τον διαιτητή επειδή δεν έδωσε φάουλ στο σπλάχνο σου.

Τι του είπες όταν μπήκατε στο αυτοκίνητο για να γυρίσετε σπίτι μετά το ματς που έπαιξε και η ομάδα του έχασε από τα παιδάκια της άλλης ομάδας. Του μίλησες ποτέ για την αξία της ήττας, για το πόσο χρήσιμη και απαραίτητη είναι για να βελτιώνεται. Οταν γυρίσατε σπίτι και η μαμά ρώτησε τι έγινε στο ματς και πόσο ήρθε, τι απάντησες στον μικρό που της είπε “παράτα μας κι εσύ...” γεμάτος νεύρα; Του έκανες παρατήρηση ή μήπως τον δικαιολόγησες και σε άκουσε να λες “άστον είναι εκνευρισμένος γιατί έχασαν από κάτι κωλόπαιδα που συνέχεια τους κλότσαγαν και ένα μαλάκα διαιτητή που δεν τους έδωσε ένα πέναλτι...”. Του είπες ποτέ ότι έχασαν γιατί οι αντίπαλοι ήταν καλύτεροι και για αυτό το λόγο έπρεπε στο τέλος του ματς να τους σφίξει το χέρι και όχι να κλωτσάει το μπουκαλάκι με το νερό.

Και όταν το πήγες στο γήπεδο το παιδί να δει την αγαπημένη ομάδα, την δική σου που εξυπακούεται είναι και η αγαπημένη του παιδιού σου, διότι δεν ανέχεσαι κάτι διαφορετικό τι του είπες για τον αντίπαλο;

Του είπες ότι αυτοί με το άλλο χρώμα φανέλας από το δικό σας, με την κόκκινη, την πράσινη, την κίτρινη, την ασπρόμαυρη είναι αντίπαλοι που θέλουμε να τους νικήσουμε, αλλά αξίζουν τον σεβασμό μας γιατί είναι και αυτοί μέλη μιας μεγάλης ομάδας ή μήπως και με τα λόγια και με την συμπεριφορά σου το έπεισες το παιδί σου, ότι οι απέναντι είναι λαμόγια που τους γιουχάρουμε με το καλημέρα, που τους βρίζουμε, που είναι για φτύσιμο, που δεν μπορούν να μας νικήσουν γιατί δεν είναι ποτέ καλύτεροι κι' αν το κάνουν θα φταίει ο διαιτητής που είναι λαμόγιο και τα παίρνει, η ατυχία, το σύστημα που τους προστατεύει και τα έχει στήσει όλα και οτιδήποτε άλλο άρρωστο σκέφτηκες προκειμένου να μην πεις την φράση “Σήμερα ήταν καλύτεροι και νίκησαν. Αυτό θα μας βοηθήσει να δουλέψουμε παραπάνω ως ομάδα και την επόμενη φορά να είμαστε καλύτεροι εμείς και να νικήσουμε...”

Και για να στο κάνω λιανά και να το φέρω στα μέτρα σου, αν είσαι οτιδήποτε άλλο εκτός από Παναθηναϊκός, όταν το παιδί σου σε ρώτησε “μπαμπά γιατί ο Παναθηναϊκός δεν τα πάει καθόλου καλά φέτος;” τι του απάντησες; Του είπες “ότι παραμένει μία μεγάλη ομάδα που πάντα θέλουμε να τη νικάμε, τώρα όμως έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προσπαθεί να συνέλθει και για αυτό παίζει με νέα παιδιά και αυτό είναι ωραίο που συμβαίνει και αξιέπαινο και αξίζει τον σεβασμό όλων μας” ή μήπως του είπες “αυτή είναι η κανονική θέση των βάζελων παιδί μου. Και πολύ τους είναι, κανονικά θα έπρεπε να πέσουν στη Β' Εθνική κιόλας γιατί δεν έχουν μία και χρωστάνε παντού...”

Για να συνεχίσω να το φέρνω στα μέτρα σου, αν δεν είσαι ΠΑΟΚ τι του απάντησες όταν σε ρώτησε “μπαμπά πως και το παίρνει φέτος ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα;”. Του είπες “το παίρνει γιατί είναι η καλύτερη ομάδα φέτος και δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς και δικαίως το κατακτά και είναι ωραίο που το παίρνει ο ΠΑΟΚ που είχε τόσα χρόνια να πάρει πρωτάθλημα, γιατί καλό είναι να μπορούν όλοι να βγουν πρώτοι και αυτό το νόημα έχει ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο να μπορούν να νικήσουν όλοι...” ή μήπως του είπες “ε συνέβη μία φορά και αυτό με αυτούς. Εχουν την κυβέρνηση με το μέρος τους και για αυτό το πήραν, δεν θα ξανασυμβεί...”

Δεν χρειάζεται να συνεχίσω με αντίστοιχα παραδείγματα για όλες τις ομάδες, πιστεύω συνεννοηθήκαμε. Πιστεύω μπορεί και να κατάλαβες γιατί ο 16χρονος και ο 17χρονος που συνελήφθησαν στο ΟΑΚΑ δεν άντεξαν το γκολ του Γκερέρο, δεν άντεξαν την ήττα, δεν άντεξαν ότι η ομάδα τους είναι έκτη στη βαθμολογία και όχι πρώτη, δεν σεβάστηκαν τα νέα παιδιά που παλεύουν να κάνουν τη δική τους ομάδα ξανά πρώτη, αλλά θέλουν χρόνο και στήριξη.

Αυτά τα παιδιά τα μεγάλωσες ΕΣΥ με συγκεκριμένο τρόπο και τα έστειλες στο γήπεδο ΕΣΥ με συγκεκριμένη νοοτροπία και λογική.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.