Ανατροπή έχει γίνει μόνο μία φορά, από την καλύτερη ομάδα του Ολυμπιακού!

Ανατροπή έχει γίνει μόνο μία φορά, από την καλύτερη ομάδα του Ολυμπιακού!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με τον δικό του τρόπο το αποψινό ντέρμπι των αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το κλίμα που μπορεί κάποιος να εισπράξει από τον κόσμο του Ολυμπιακού ενόψει του αποψινού ντέρμπι είναι ένα: «Αν δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτό τον Παναθηναϊκό, να πάμε να πνιγούμε».

Ατυχώς, η οικογένεια του Ολυμπιακού έχει μπει σε αυτό το τριπάκι-κάτι που συμβαίνει άλλωστε στα περισσότερα παιχνίδια με τον αιώνιο αντίπαλο εδώ και χρόνια. Εξ ου άλλωστε και τα άσχημα αποτελέσματα του Ολυμπιακού κόντρα στον Παναθηναϊκό…

Κατά τη δική μου άποψη, ο Ολυμπιακός δίνει απόψε ένα από τα πιο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια του σε ολόκληρο το πρωτάθλημα και θα το θεωρήσω πραγματικά πολύ σημαντική επιτυχία αν κάνει διπλό στο ΟΑΚΑ-ούτε θα θεωρήσω αποτυχία την ισοπαλία, για να είμαι ειλικρινής.

Κατ΄ αρχάς, υπάρχει ο παράγοντας έδρα, τον οποίο ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε. Τριάντα χιλιάδες κόσμος δεν είναι ποτέ μικρό πράγμα ως παράμετρος που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός αγώνα. Να δώσει άλλη ψυχολογία στους γηπεδούχους. Και να θυμίσω ότι πρώτον φέτος διπλό σε ντέρμπι έχει κάνει μόνο ο ΠΑΟΚ. Και δεύτερον ότι ο Παναθηναϊκός εδώ και πολλά χρόνια ως γηπεδούχος σε ντέρμπι χάνει μόνο από τον ΠΑΟΚ! Φέτος δε μόνο από τον ΠΑΟΚ έχει χάσει στο ΟΑΚΑ και δη σε ένα παιχνίδι που ξεκίνησε δεχόμενος γκολ στο πρώτο λεπτό από κόρνερ.

Από εκεί και πέρα, την πίεση την έχει περισσότερο ο Ολυμπιακός. Αυτός χάνει και στα τρία τελευταία παιχνίδια του (1-2, 0-1, 0-1) εκτός έδρας από τον Παναθηναϊκό (αρνητικό ιστορικό ρεκόρ). Αυτός δεν μπορεί να κερδίσει στα δύο τελευταία εντός έδρας παιχνίδια του (1-1, 1-1) τον Παναθηναϊκό…

Ο δε Παναθηναϊκός δεν θα είναι όπως στα δύο προηγούμενα ντέρμπι. Με τον ΠΑΟΚ δεν είχε παίξει ο καλύτερος του δεξιός στόπερ στην άμυνα τριών, ο Κουλιμπαλί, και με την ΑΕΚ δεν είχε παίξει ο πιο καλός πασαδόρος και σουτέρ του, ο Μπουζούκης. Σήμερα ο Παναθηναϊκός θα είναι κομπλέ. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που δεν μπορεί να υπολογίζει σε δύο από τους πιο έμπειρους παίκτες του, τους Λάζαρο και Τοροσίδη, ενώ δύσκολη φαίνεται κι η συμμετοχή των Χασάν και Νάτχο.

Κι επειδή υπάρχει η εικόνα του Παναθηναϊκού των πιτσιρικάδων, ουσιαστικά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει! Πιο έμπειροι θα είναι οι παίκτες του Παναθηναϊκού που θα βρίσκονται σήμερα στην ενδεκάδα, παρά του Ολυμπιακού! Ο Διούδης είναι 26 ετών, ο Κουλιμπαλί 29 στα 30, ο Κολοβέτσιος 27 στα 28, ο Οικονόμου 31 στα 32, ο Γιόχανσον 27, ο Ινσούα 28, ο Κουρμπέλης 25 στα 26, ο Κάτσε 25 στα 26, ο Μακέδα 27 στα 28! Τα μόνα πιο νέα παιδιά, αν τελικά παίξουν αυτοί κι όχι οι Δώνης (24 στα 25), Άλτμαν (25), θα είναι ο Χατζηγιοβάννης (21 στα 22) κι ο Μπουζούκης (21).

Αυτό που έχει να αντιπαρατάξει ο Ολυμπιακός είναι την ανωτερότητα του σαν ομάδα, όπως αποτυπώνεται κι η από τη βαθμολογική διαφορά των 19 βαθμών (57 έναντι 38, μαζί με τους μείον έξι) και η καλύτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, έχοντας 10 νίκες στις 11 τελευταίες αγωνιστικές, την στιγμή που ο Παναθηναϊκός στο ίδιο διάστημα έχει τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Παρεμπιπτόντως, και οι τρεις νίκες του Παναθηναϊκού είναι με 1-0 (με Ατρόμητο, Αστέρα και σε Αγρίνιο), ενώ κι από τις τέσσερις ισοπαλίες οι δύο είναι 0-0. Ξεκάθαρα δηλαδή ο Δώνης επενδύει στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του και ψάχνει αυτό που λέμε το «μισό γκολ».

Εάν δε ο Παναθηναϊκός πάρει κεφάλι στο σκορ, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει να ανέβει ένα βουνό. Στο φετινό πρωτάθλημα εννιά φορές άνοιξε το σκορ, κέρδισε τις εφτά και έφερε δύο ισοπαλίες, τη μία στο Καραϊσκάκη με την ισοφάριση του Σισέ στο 95’…

Ιστορικά, η ανατροπή σκορ σε ντέρμπι πρωταθλήματος ΠΑΟ-Ολυμπιακού όταν προηγείται ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός είναι κάτι που έχει γίνει μία φορά στα 56 χρόνια, από το 1963 κι έπειτα!!! Το 1998 το έκανε, η καλύτερη ομάδα του Ολυμπιακού εδώ και δεκαετίες ολόκληρες. Δεκέμβρης του 1998 ήταν και μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί 2-0 στο 30’ !!! Μείωσε με αυτογκόλ σε κρίσιμο σημείο (φινάλε του ημιχρόνου) ο Ολυμπιακός, ισοφάρισε σε επίσης κρίσιμο σημείο (ξεκίνημα του β΄) με γκολ του Καραπιάλη, έκανε το 3-2 ο Ανατολάκης στο 70’ κι ο μέγας Καραπιάλης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα με μία φοβερή γκολάρα στο 90’ για το 2-4!

Μόνο που τότε ο Ολυμπιακός είχε κάνει νταμπλ (κερδίζοντας τον ΠΑΟ 2-0 στον τελικό, με παίκτη λιγότερο από το 30’, λόγω αποβολής του Αμανατίδη) κι έφτασε μία ανάσα από την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (με την ισοφάριση της Γιουβέντους στο 85’). Μιλάμε για ομάδα που δουλεύονταν επί τρία χρόνια από τον Μπάγεβιτς…

Βάζοντας όλα αυτά τα δεδομένα κάτω, εκτιμάω ότι ο Ολυμπιακός για να φέρει διπλό σήμερα στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να είναι πραγματικά πολύ καλός. Να σοβαρευτεί επιτέλους αμυντικά και να είναι ουσιαστικός επιθετικά. Και να είναι και λίγο τυχερός, αφού φέτος έχει τσακωθεί με την τύχη!

Δεν μου αρέσει αυτό, αλλά τον πρώτο λόγο έχει η ισοπαλία και αν ο Ολυμπιακός δεν βγάλει εντελώς άλλα επίπεδα απόδοσης, πολύ καλύτερα από τα τελευταία παιχνίδια του, ακόμη κι από το 4-1 επί του Άρη, θα κινδυνεύσει με (νέα) ήττα από τον Παναθηναϊκό. Και μία ισοπαλία εκτός έδρας σε ντέρμπι είναι τέλος πάντων μία ισοπαλία, αλλά μία ήττα σήμερα θα είναι πολύ δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι σήμερα σοβαρός όπως στο Χαριλάου (1-0), δημιουργικός όπως στο Περιστέρι (2-1), αποφασιστικός όπως στην Τρίπολη (2-0) και με καθαρές φάσεις για γκολ στο παιχνίδι του όπως με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (1-1), για να θυμηθούμε τα καλύτερα του αποτελέσματα μακριά από το Καραϊσκάκη στο φετινό πρωτάθλημα…

Μόνο έτσι θα έχει τύχη για διπλό, απέναντι σε μία ομάδα που θα ψάξει να σώσει τη φετινή σεζόν μέσα από αυτό το 90λεπτο, μέσα στο σπίτι της.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.