Ο Ολυμπιακός 9 χρόνια τώρα έχει μόνο ένα τρόπο να κάνει διπλό στα ντέρμπι!...

Ο Ολυμπιακός 9 χρόνια τώρα έχει μόνο ένα τρόπο να κάνει διπλό στα ντέρμπι!...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta μία σκληρή πραγματικότητα για τον Ολυμπιακό, την εξηγεί και στέκεται στο αυριανό ντέρμπι.

Είναι μία πραγματικότητα που αν την αγνοήσουμε πολύ απλά θα έχουμε κάνει λάθος-ο Ολυμπιακός δύσκολα κάνει διπλά στα ντέρμπι τα τελευταία χρόνια.

Η διαπίστωση έχει την επικαιρότητα της φυσικά λόγω του παιχνιδιού με τον αιώνιο αντίπαλο Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η εξήγηση της είναι εύκολη, με βάση τα δεδομένα. Γιατί πολλά μπορεί κανείς να υποστηρίξει, να θεωρήσει, να εικάσει, να ισχυριστεί, αλλά τα δεδομένα έχουν πάντοτε άλλη αξία.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δυσκολεύεται να κάνει διπλά στα ντέρμπι, γιατί πολύ απλά κάνει διπλά μόνο όταν κρατάει πίσω το μηδέν! Και όταν παίζεις μακριά από το γήπεδο σου ένα ντέρμπι, ποτέ δεν είναι εύκολο να κρατήσεις το μηδέν σαν φιλοξενούμενος. Μπορεί να φας και κάποιο γκολ, πώς να το κάνουμε. Σημαίνει ότι πρέπει να χάσεις;…

Από τον Μάρτιο του 2010 και το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-1 με το γκολ του Ντάρμπισαϊρ στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός έχει δώσει 25 ντέρμπι για το πρωτάθλημα μακριά από το Καραϊσκάκη-δεν υπολογίζω τις νίκες άνευ αγώνα επί του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, στα παιχνίδια που δεν ξεκίνησαν. Από αυτά λοιπόν τα 25 εκτός έδρας ντέρμπι ο Ολυμπιακός έχει χάσει τα 14. Πάνω από τα μισά δηλαδή αριθμός πολύ μεγάλος για τα στάνταρ του.

Έχει φέρει πέντε ισοπαλίες (1-1 με ΑΕΚ, 1-1 με ΠΑΟΚ, 2-2 με Παναθηναϊκό, 0-0 με ΠΑΟΚ κι 1-1 πάλι με ΑΕΚ) κι έχει έξι διπλά. Προσέξτε, 1-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ το 2010, 1-0 πάλι τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ το 2012 (Αμπντούν) στο παιχνίδι που διακόπηκε υπέρ του στο 82’, 2-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το 2012 (Αμπντούν, Μιραλάς), 4-0 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ το 2013 (Αμπντούν, Μήτρογλου δύο και Φουστέρ), 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο το 2013 (Μήτρογλου) και 2-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα το 2015 (Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς). Έξι νίκες, σε εφτά ντέρμπι στα οποία δεν δέχθηκε γκολ!

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι ο Ολυμπιακός είναι ομάδα ψυχολογίας. Όταν δεν τρώει γκολ, θα το πάρει το ντέρμπι (μόνο ένα 0-0 έφερε, στην Τούμπα, που ήταν σαν διπλό, αφού κλείδωσε το πρωτάθλημα). Όταν, όμως, τρώει γκολ, δεν νιώθει άνετα ο Ολυμπιακός μέσα στο παιχνίδι. Το ηθικό του δεν τον βοηθάει και δυσκολεύεται πολύ…

Ακόμη και στο Κύπελλο, τα διπλά που έχει κάνει είναι με 1-0, δύο φορές την ΑΕΚ, με σκόρερ τον Χάρα τη μία φορά και τον Ρομάο τη δεύτερη. Μοναδική δε φορά, σε αυτά τα εννιά χρόνια, που ο Ολυμπιακός έκανε διπλό σε ντέρμπι, έστω Κυπέλλου, έχοντας παθητικό γκολ ήταν το 2-1 στην Τούμπα, με Καμπιάσο και Φουστέρ, στο παιχνίδι που διακόπηκε υπέρ του στο 83’.

Επιμέρους διαπίστωση: γιατί ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είναι ακόμη πιο δύσκολος στα διπλά, στα ντέρμπι; Γιατί δεν έχει εύκολο το γκολ. Και δεν το έχει γιατί δεν σκοράρουν σε αυτά τα παιχνίδια οι σέντερ φορ του και κάποιοι παίκτες από αυτούς που λέμε ότι θα έπρεπε να κάνουν τη διαφορά. Είδατε παραπάνω ποιοι καθάριζαν τα ντέρμπι μακριά από το Καραϊσκάκη; Οι σέντερ φορ (Μήτρογλου, Ντάρμπισαϊρ, Μιραλάς, Ιντέγε, ακόμη κι ο Χάρα) και οι παίκτες με προσωπικότητα, είτε ήταν επιθετικογενείς (Αμπντούν, Φουστέρ), είτε ήταν αμυντικά χαφ (Μιλιβόγεβιτς, Καμπιάσο, Ρομάο)…

Εδώ και κάποια χρόνια, ο Ολυμπιακός σπάνια σκοράρει εκτός έδρας. Το 2-3 από την ΑΕΚ ήταν εξαίρεση στον κανόνα, με τα γκολ πάντως κι εκεί να έρχονται από παίκτες κλάσης, όπως ο Μάριν κι ο Οτζίτζα. Και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι το μοναδικό του θετικό αποτέλεσμα μετά από 3,5 χρόνια, δηλαδή το φετινό 1-1 με την ΑΕΚ, ήρθε όταν σκόραρε επιτέλους εκτός έδρας σε ένα ντέρμπι ο καλύτερος του παίκτης, ο Φορτούνης.

Τώρα, ειδικά για το αυριανό ντέρμπι, και με βάση τα όσα καταγράφτηκαν παραπάνω, μπορεί κάποιος να πει ότι για τον Ολυμπιακό είναι καλό νέο ότι ο Παναθηναϊκός στις έξι τελευταίες αγωνιστικές έχει σκοράρει μόλις μία φορά, στο 1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ. Με τη διαφορά ότι δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πόσο θα μετρήσει αυτό, όταν από την άλλη έχουμε μία ομάδα, τον Ολυμπιακό, που στα εννιά τελευταία παιχνίδια του σε όλες τις διοργανώσεις, έχει διατηρήσει πίσω το μηδέν μόνο σε ένα…

Κι αυτό με τον ουραγό Απόλλωνα-που στο τέλος είχε κι ένα δοκάρι…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.