Το…βαρετό τίκι τάκα και ο παίκτης των "πρώτων" γκολ!

Το…βαρετό τίκι τάκα και ο παίκτης των "πρώτων" γκολ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο gazzetta δύο καθοριστικές φάσεις της χθεσινής νίκης του Ολυμπιακού, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ικανότητα του Μασούρα.

Ο Άρης έκλεισε χθες υποδειγματικά τους χώρους του Ολυμπιακού από τον άξονα. Γι΄ αυτό, όμως, υπάρχουν τα άκρα! Κι ο Ολυμπιακός πήρε τρία γκολ από τους εξτρέμ του, ένα από τον Μασούρα και δύο από τον Ποντένσε, ενώ οι δύο ακραίοι μπακ, ο Ομάρ κι ο Κούτρης, δημιούργησαν το πρώτο και το τέταρτο γκολ!

Θέλω να σταθώ λίγο στο πρώτο γκολ, πολύ απλά γιατί συνήθως είναι καθοριστικό για τον Ολυμπιακό, ιδίως μέσα στο Καραϊσκάκη, όπου σε 10 παιχνίδια πρωταθλήματος άνοιξε το σκορ και στα 10 κέρδισε…Αλλά και γενικότερα, για τον Ολυμπιακό το να ανοίγει το σκορ είναι ίσως το άλφα και το ωμέγα: όταν το έκανε φέτος, σε συνολικά 30 παιχνίδια, εντός κι εκτός έδρας, σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρωπη, τα αποτελέσματα του ήταν 26 νίκες, τρεις ισοπαλίες, μία με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (ισοφαρίστηκε 1-1 στο 90’), μία με την Ντινάμο Κιέβου στο Καραϊσκάκη (ισοφαρίστηκε 2-2 στο 89’), μία με την Μπέρνλεϊ στην Αγγλία (ισοφαρίστηκε 1-1 στο 85’) και μία ήττα, από τη Μίλαν στην Ιταλία (1-3, ενώ προηγούνταν έως το 70’).

Κατ΄ αρχάς λοιπόν τα εύσημα στον Μασούρα, που άνοιξε το σκορ. Και να προσέξουμε ότι και τα τρία γκολ του με την «ερυθρόλευκη» ήταν τα πρώτα σε ένα παιχνίδι! Αυτός άνοιξε το σκορ στο 8’ με τη Λάρισα, αυτός άνοιξε το σκορ στο 15’ με τον ΟΦΗ, αυτός άνοιξε και χθες το σκορ στο 27’ με τον Άρη. Και τα τρία ματς στο Καραϊσκάκη, με τελικά σκορ 4-0, 5-1 και 4-1 αντίστοιχα.

Μόνο που πριν φτάσουμε στο γκολ, τη μεγάλη σημασία έχει να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκε η φάση. Διότι, έχουμε συνηθίσει να υποτιμάμε την κατοχή της μπάλας, να μιλάμε για ανούσια και βαρετή κυκλοφορία κλπ, κλπ. Όμως, ακριβώς αυτή η κατοχή της μπάλας είναι που έχει φέρει ίσως τα περισσότερα γκολ στον Ολυμπιακό…Μία στοχευμένη κατοχή, που θέλει τους «ερυθρόλευκους» να γυρίζουν την μπάλα από δεξιά προς τα αριστερά και το αντίστροφο και την κατάλληλη στιγμή να βρίσκουν την τρύπα και να «χτυπάνε»: όπως έκανε ο Φορτούνης με την ευφυή κάθετη πάσα στον Ομάρ.

Επί 55 δευτερόλεπτα, δηλαδή σχεδόν ένα ολόκληρο λεπτό (!), χρόνος τεράστιος για τα δεδομένα ενός αγώνα, οι παίκτες του Ολυμπιακού κυκλοφορούσαν την μπάλα! Από το 25.21 που οι παίκτες του Άρη τους γύρισαν την μπάλα για φερ πλέϊ, μέχρι το 26.16, που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, οι «ερυθρόλευκοι» άλλαζαν πάσες, 18 (!) για την ακρίβεια, χωρίς οι αντίπαλοι τους να μπορέσουν να έρθουν έστω μία φορά σε επαφή με την μπάλα! Τίκι τάκα, τίκι τάκα, στην 17η πάσα ο Φορτούνης κάνει την προασίστ και στην 18η πάσα ο Ομάρ την ασίστ…

Επειδή δε φαίνεται για ένα πολύ εύκολο γκολ, η προσεκτική ανάλυση της φάσης, μας δείχνει ότι μόνο τέτοιο δεν είναι! Εκτός φυσικά κι αν σταθούμε μόνο στο τελείωμα της φάσης, που ήταν σχεδόν εξ επαφής με την εστία του Κουέστα. Μόνο που σημασία έχει πώς φτάνει εκεί ο σκόρερ για το απλό άγγιγμα της μπάλας προς τα δίκτυα.

Μία ματιά στο βίντεο (01.10 στο https://www.olympiacos.org/video-gallery/79192/highlights-olympiakos-aris-4-1) είναι αρκετή για να δούμε τις δύο πολύ έξυπνες κινήσεις που έκανε ο Μασούρας την στιγμή της κάθετης πάσας του Φορτούνη προς τον Ομάρ και του μπασίματος του Ομάρ. Με την πρώτη κίνηση ο κυνηγός του Ολυμπιακού (αριστερός εξτρέμ στη συγκεκριμένη φάση) απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο, τον (δεξιό μπακ) Βαλεριάνο. Και με την δεύτερη κίνηση απέφυγε τον δεξιό στόπερ του Άρη (Βέλεθ), ο οποίος είχε σπεύσει στη φάση. Αυτή ήταν η όλη μαγκιά του Μασούρα, το πώς θα έφτανε σε απόσταση ανάσας από τα δίκτυα.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι για μεσοκυνηγός ο 25χρονος Έλληνας διεθνής το έχει το γκολ. Προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στη φετινή σεζόν έχει δέκα γκολ (εννιά στο πρωτάθλημα και ένα στο Κύπελλο), με τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό, ανεβάζοντας ήδη τα νούμερα του σε σχέση με πέρσι, όταν κι είχε συγκομιδή οκτώ γκολ (τέσσερα στο πρωτάθλημα, τρία στο Κύπελλο κι ένα στην Ευρώπη). γενικά, κάθε χρόνο σκοράρει και περισσότερο: πρόπερσι πέντε, πέρσι οκτώ, φέτος δέκα-και έχουμε ακόμη.

Χθες είχε και την έξοχη κίνηση στο 2-0, φάση για την οποία επίσης υπάρχει ωραία ανάλυση. Γιατί ξεκινάει με ένα διώξιμο, με κεφαλιά, του Ομάρ, που παράλληλα όμως κάνει και πάσα στον Μασούρα. Ο δε Μασούρας αλλάζει έξοχα την μπάλα με τον Χασάν, που είχε τραβηχτεί πολύ μακριά έξω από την περιοχή του Άρη, κάτω από το κέντρο και προς την περιοχή του Ολυμπιακού! Κι αυτή ακριβώς η έξοχη εναλλαγή του με τον σέντερ φορ της ομάδας ήταν που βοήθησε τον Μασούρα να ξεμαρκαριστεί. Κι η δυνατότητα του στη συνέχεια να αλλάξει το παιχνίδι 50 μέτρα με το καλό του δεξί πόδι, έστειλε την μπάλα στον Ποντένσε.

Ο Μασούρας είχε και μία δεύτερη τελική, δεχόμενος το ριμπάουντ από ένα κόρνερ, όμως είχε μπροστά του πολλούς αντίπαλους και κόντραρε η μπάλα σε έναν από αυτούς, αλλά πρέπει να σταθούμε και στη διάθεση του να γυρίζει πίσω στην άμυνα και να δίνει βοήθειες. Όπως έχω παρατηρήσει κι άλλη φορά, χρειάζεται να φτιάξει καλύτερα τις σέντρες του από θέση εξτρέμ και να προσέχει περισσότερο κάποιες πάσες του, ενώ δεν ξέρω αν βγάζει από κάποια στιγμή και μετά μία κόπωση, καθώς προφανώς κι είναι πρωτόγνωρο για τον ίδιο να παίζει πέντε συνεχόμενα παιχνίδια μέσα σε 18 ημέρες-εξ ου κι η αλλαγή του με τον Ανδρούτσο στο 69’.

Παρεμπιπτόντως, η χρησιμοποίηση του Ανδρούτσου χθες σαν δεύτερη αλλαγή, αυτή τη φορά όχι σαν δεξιού μπακ, αλλά σαν δεξιού εξτρέμ, νομίζω ότι ήταν και μία παραδοχή εκ μέρους του Πέδρο Μαρτίνς, ότι θα μπορούσε αυτό το παιδί να το είχε αξιοποιήσει καλύτερα στο δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη, που ο Ολυμπιακός έπαιξε απίστευτο αριθμό αγώνων και οι βασικοί του παίκτες είχαν μία άνευ προηγουμένου φθορά από την καταπόνηση.

Με μία καλύτερη διαχείριση γενικά του ρόστερ, όλα θα ήταν καλύτερα. Και φαντάζομαι ότι δεν θα βλέπαμε έτσι κατάκοπους π.χ. τον Φορτούνη και τον Γκιγέρμε…

Άσχετο: πρέπει να φέρνουμε διαιτητές από το…Αζερμπαϊτζάν για να παίρνει δύο πέναλτι ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα με τον Ατρόμητο των μείον εφτά (Μέγερι, Ρισβάνης, Χατζηισαίας, Κουλούρης, Ουάρντα, Ουγκράϊ, Μούγιακιτς); Δύο πέναλτι του δίνει κι ο Φωτιάδης από την Καστοριά που είναι και δίπλα στη Θεσσαλονίκη (βλέπε ΠΑΟΚ-ΠΑΣ 2-1)…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.