Η απορία για το πέναλτι μαρς και «για το…γούρι, Κομίνης»!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η απορία για το πέναλτι μαρς και «για το…γούρι, Κομίνης»!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του gazzetta θέματα περί Ολυμπιακού και διαιτησίας, «δείχνοντας» και τον καλύτερο διαιτητή που είδε στο φετινό πρωτάθλημα.

Ειλικρινά στενοχωρήθηκα για τη διαιτησία στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ.

Πήγε στο Καραϊσκάκη για πρώτη φορά ένα νέο παιδί, ο Φωτιάς από την Πέλλα, και σε ένα αγώνα που και πριν την έναρξη του δεν θεωρούνταν κι από τους λεγόμενους δύσκολους και που έληξε τελικά 5-1, με το σκορ να έχει διαμορφωθεί από το 60’ και με το σκορ 3-0 από το 40’, δεν είδαμε μία καλή διαιτησία, αλλά μία με πολλά λάθη, παρότι το παιχνίδι προσφέρονταν για πολύ καλή διαιτησία.

Μόλις στο 3’ πήραν κίτρινη ο φορ του ΟΦΗ Νέϊρα κι ο στόπερ του Ολυμπιακού Μιράντα για αψιμαχία. Μόνο που ο τηλεοπτικός φακός έδειξε ότι ο Μιράντα δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα, σε αντίθεση με τον αντίπαλο του. Κι όμως δέχθηκε κάρτα κι έτσι βρέθηκε ο στόπερ, γιατί έχει σημασία κι η θέση που παίζει ένας παίκτης, με κάρτα επί 90 λεπτά…

Στο 11’ κιόλας είχε πάρει κάρτα κι άλλος παίκτης του Ολυμπιακού, ο Ποντένσε. Κάρτες δέχθηκαν και δύο παίκτες του ΟΦΗ (που γενικά έπαιξε σκληρά, εξ ου και τα 17 φάουλ που έκανε) για κτυπήματα πάνω σε Τσιμίκα και Μεριά-μόνο που τις πήραν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα…

Ενδιάμεσα είχε πάρει κίτρινη για φάουλ κι ένας άλλος παίκτης του ΟΦΗ, ο Κοροβέσης, για μαρκάρισμα πάνω στον Φορτούνη, στο 42’, δηλαδή μετά το 3-0. Λεπτομέρεια πρώτη: στο 21’ και στο 28’, δηλαδή με το σκορ στο 1-0, ο διαιτητής είχε χαρίσει κίτρινες σε Σακόρ και Μιχόγεβιτς για σκληρά μαρκαρίσματα πάνω στον Φορτούνη. Δηλαδή, στο τρίτο σκληρό φάουλ επί του αρχηγού του Ολυμπιακού βγήκε η κάρτα. Λεπτομέρεια δεύτερη: ο ρέφερι έβγαλε την κάρτα σε λάθος παίκτη, αφού ο Μεγιάδο έκανε το φάουλ…

Αποκορύφωμα των λαθών ήταν φυσικά η φάση του εξόφθαλμου πέναλτι που δεν καταλογίστηκε υπέρ του Ολυμπιακού στο 54’, όταν ο γκολκίπερ του ΟΦΗ Στρέζος ανέτρεψε ξεκάθαρα τον Χασάν, σε μία φάση στην οποία ήταν σε ιδανική θέση ο διαιτητής, δύο μέτρα πίσω από τον Χασάν. Και είναι κανείς πραγματικά να απορεί πώς δεν έδωσε αυτό το πέναλτι ο Μακεδόνας ρέφερι, με το σκορ παρεμπιπτόντως στο 4-0…

Τέλος πάντων, ο Φωτιάς είναι καινούργιος στην Α΄ Εθνική, πρέπει να είμαστε καλόπιστοι και να τον κρίνουμε και σε άλλα παιχνίδια. Πάντως, εγώ αν ήμουν στη θέση του Ολυμπιακού κι έβλεπα τέτοια διαιτησία μέσα στο Καραϊσκάκη σε ένα 5-1, δεν θα…ευχόμουν κιόλας να οριστεί πάλι σε παιχνίδι μου και δη εκτός έδρας.

Για τη ρεβάνς Κυπέλλου με τη Λαμία δεν ορίστηκε Μακεδόνας διαιτητής από την ΚΕΔ, που συνηθίζει να βάζει στον Ολυμπιακό διαιτητές από την Θεσσαλονίκη (Παπαδόπουλος, Ζαχαριάδης), την Καστοριά (Φωτιάδης), την Δράμα (Κοτσάνης), το Κιλκίς (Σέζος) και πλέον και την Πέλλα (Φωτιας).

Ορίστηκε ο Κομίνης. Έμπειρος και διεθνής διαιτητής. Και…γούρι της Λαμίας! Τουλάχιστον εγώ έτσι θα τον ένιωθα αν ήμουν Λαμία!

Βλέπετε, με διαιτητή τον Κομίνη η Λαμία απέκλεισε δύο φορές τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο! Πέρσι, στο Παναθηναϊκός-Λαμία 1-0 (ρεβάνς του Λαμία-Παναθηναϊκός 4-1) και φέτος στο Λαμία-Παναθηναϊκός 1-0 (με πέναλτι). Μάλιστα, φέτος ο Κομίνης έχει σφυρίξει άλλες δύο φορές τη Λαμία: Λαμία-Ατρόμητος 2-1 (με το νικητήριο γκολ πάλι από πέναλτι) και Λάρισα-Λαμία 1-2. Μιλάμε για απολογισμό τρεις νίκες, εκ των οποίων τις δύο με πέναλτι και μία ήττα-πρόκρισης.

Ας αφήσουμε, όμως, τα γούρια και τις προλήψεις. Ο Κομίνης είναι τόσα χρόνια διαιτητής. Αν δεν μπορεί να βγάλει με επιτυχία το Ολυμπιακός-Λαμία, τότε δεν έχει νόημα. Εγώ νομίζω ότι θα κάνει καλή διαιτησία.

Κατά την γνώμη μου, η πιο…50-50 διαιτησία που είδα στο φετινό πρωτάθλημα ήταν του Νορβηγού Τόρε Χάνσεν στο ΠΑΟΚ-Άρης. Τίμια διαιτησία, με όλα τα σφυρίγματα σωστά. Ακόμη και το λάθος του επόπτη στο γκολ του Άρη ήταν σε εντελώς οριακή φάση-και για να μην ξεχνιόμαστε, ο ΠΑΟΚ στο ίδιο γήπεδο φέτος τον νυν τεχνικό του Άρη, Παντελίδη τον είχε κερδίσει με ανύπαρκτο πέναλτι (1-0 με τον Αστέρα).

Η διαιτησία του Νορβηγού ήταν τόσο καλή που θα την έλεγα "ηλεκτρονική"! Σε πλήρη αντίθεση με τον πολυδιαφημισμένο Ισπανό Χιλ Μανθάνο που στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός έπαιζε σταθερά 60-40 έδρα. Απλά ήταν τόσο τραγικός εκείνη την βραδιά ο Ολυμπιακός, που πέρασε σε δεύτερη μοίρα ένας διαιτητής (ο ίδιος που έπαιξε έδρα από το πρώτο λεπτό στο ΑΕΚ-Κλαμπ Μπριζ 3-0), ο οποίος στο Μάλαγα-Μπαρτσελόνα 2-0 πριν δύο χρόνια είχε ξεπεράσει κάθε όριο με τις υποδείξεις του εις βάρος της Μπάρτσα, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίρνει το πρωτάθλημα ακριβώς από εκείνο το ματς, ξεφεύγοντας με +3…

Άσχετο: Ταινία για απόψε, το Birth of a Nation (02.45) στην Cosmote Cinema 1.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.