Ευλογία για Ολυμπιακό, να του δίνουν τόσα πολλά οι δύο εξτρέμ

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ευλογία για Ολυμπιακό, να του δίνουν τόσα πολλά οι δύο εξτρέμ

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την εικόνα των Ποντένσε και Μασούρα στην χθεσινή πεντάρα του Ολυμπιακού.

Κατ΄ αρχάς, εδώ και αρκετές εβδομάδες ο Ολυμπιακός παίρνει αρκετά έως πολλά πράγματα από τους ακραίους κυνηγούς του.

Σε μία σειρά 11 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις το ενεργητικό τους είναι δέκα γκολ (από τρία οι Λάζαρος, Ποντένσε κι από δύο οι Ζιλ Ντίας, Μασούρας) και δημιουργία άλλων οκτώ (πέντε ο Ποντένσε κι από ένα οι Λάζαρος, Μασούρας, Ζιλ Ντίας). Δεν το λες και…λίγο, να έχουν οι ακραίοι σου κυνηγοί συμμετοχή σε 18 γκολ μέσα σε 11 ματς…

Φτάνοντας πιο συγκεκριμένα στο χθεσινό παιχνίδι με τον ΟΦΗ, νομίζω ότι αποτελεί ευλογία για τον Ολυμπιακό να του δίνουν τόσα πολλά σε ένα 90λεπτο, όπως έκαναν ο Ποντένσε κι ο Μασούρας-με τον Πορτογάλο να γίνεται αλλαγή στο 74΄, καθώς έπαιξε το 11ο παιχνίδι του και δη ως βασικός μέσα σε διάστημα 44 ημερών (!!!), από τις 13 Γενάρη έως τις 25 Φλεβάρη.

Ο Ποντένσε χθες εστίασε σε αυτό στο οποίο είναι σπέσιαλ κι έτσι πρέπει να κάνει πάντοτε. Γιατί ο κάθε παίκτης έχει το δικό του «καλύτερο»κομμάτι-και για τον Πορτογάλο είναι η δημιουργία. Έτσι, κόντρα στον ΟΦΗ έφτιαξε δύο γκολ με υπέροχες σέντρες στο κεφάλι των Μασούρα και Φορτούνη, είχε μία τρίτη ασίστ στον Χασάν στη φάση που τον έβγαλε μόνο με τον αντίπαλο γκολκίπερ κι ο διαιτητής δεν είδε το ξεκάθαρο πέναλτι (!!!) και είχε κι άλλες έξι εκπληκτικές πάσες για δημιουργία φάσεων!

Εκεί ο Ποντένσε είναι μαέστρος κι εκεί πρέπει να επικεντρώνεται, στη δημιουργία-και στις συνεργασίες με τους ακραίους μπακ, κάτι που κάνει με ιδανικό τρόπο, ακόμη κι όταν έχει πίσω του τον Κούτρη να παίζει από δεξιά με το αριστερό πόδι! Κι από εκεί και πέρα όταν του δίνεται η ευκαιρία να ψάχνει και το γκολ, όπως έκανε χθες στην περίπτωση που σούταρε από καλή θέση, αλλά τον κόντραραν την κρίσιμη στιγμή-όχι όμως όπως έκανε σε μία δεύτερη φάση, που επιχείρησε να πλασάρει από τα 18 μέτρα κι ήταν σαν να κάνει προπόνηση στον γκολκίπερ.

Μόνο που ο Πορτογάλος πρέπει να διορθώσει κάποια στιγμή ένα μεγάλο μειονέκτημα του: πουλάει συχνά την μπάλα στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού όταν πιέζεται. Κάπως έτσι, και μάλιστα υπερβολικά εύκολα, του πήραν την μπάλα χθες οι παίκτες του ΟΦΗ και σκόραρε ο Ναμπί με το μακρινό σουτ. Το έχει κάνει και το έχει ξανακάνει ο «κοντός» αυτό το λάθος και θυμάμαι είχα γράψει κάποια στιγμή ότι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα το πληρώσει η ομάδα. Οκέϊ, χθες που το πλήρωσε δεν στοίχισε, αλλά σε άλλα ματς θα του κοστίσει…

Ο Μασούρας δεν ήταν απλά καλός-ήταν καλός σε πολλά πράγματα (!)-και τόσο και μας κάνει να εκνευριζόμαστε περισσότερο με την ακατανόητη επιλογή του Μαρτίνς να ξεκινήσει στο Κίεβο με τον Ζιλ Ντίας, τρεις μόλις ημέρες μετά την κακή εμφάνιση του με την ΑΕΚ.

Τέλος πάντων, ο Έλληνας διεθνής έχει κάτι πολύ σημαντικό για εξτρέμ. Έχει ουσία. Έχει γκολ, έχει πάσα για γκολ κι έχει προσφορά σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού: τον βλέπεις όταν να κάνει άμυνα ο Ολυμπιακός σε στημένες φάσεις να κερδίζει κεφαλιές. Να μαρκάρει, κάνοντας και φάουλ (τρία χθες) προκειμένου να σταματήσει αντίπαλες επιθέσεις. Να έχει πολύ καλές επιστροφές, βοηθώντας τον μπακ, κλέβοντας μπάλες, κόβοντας κλπ.

Χθες άνοιξε το σκορ, κάτι που όλοι ξέρουμε πόσο καθοριστικό είναι για τον Ολυμπιακό. Και το έκανε μόλις στο 15’, όπως το είχε κάνει και στο 4-0 με τη Λάρισα στο 8’! Μπορεί δε κα΄ποιος να προσέξει στο 1-0, ότι δεν ήταν μία τυφλή σέντρα του Ποντένσε-γιατί ο Μασούρας στο ξεκίνημα της φάσης του σηκώνει το χέρι επίμονα και του ζητάει την μπαλιά στο δεύτερο δοκάρι…Και θα μπορούσε να κάνει κι άλλο γκολ, εάν δεν του σταματούσαν το σουτ από πολύ καλή θέση στο β΄ ημίχρονο.

Έβγαλε δύο πάσες για γκολ στον Ποντένσε και τον Φορτούνη, άσχετα αν έχασαν τις ευκαιρίες οι συμπαίκτες του. Κι ήταν πάσες μετά από σούπερ προσωπικές ενέργειες. Είχε τουλάχιστον άλλες τέσσερις πραγματικά πολύ έξυπνες πάσες, που δημιούργησαν προϋποθέσεις επικίνδυνων φάσεων, με αποκορύφωμα εκείνη στον Κούτρη, στο γκολ που έχασε με το κεφάλι ο Χασάν. Κάνει όμορφες κούρσες κι είναι φανερό ότι αρχίζει και παίρνει αυτοπεποίθηση-σε μία στιγμή έστρωσε εκπληκτικά την μπάλα με το στήθος στον Τσιμίκα μέσα στην περιοχή του ΟΦΗ.

Δεν είναι ο εντυπωσιακός κυνηγός, που θα πάει εύκολα με επιτυχία στο ένας μ΄ ένα και θα ξεσηκώσει την εξέδρα, αλλά αυτό δεν λείπει από τον Ολυμπιακό-το κάνουν άλλοι! Ο Μασούρας, όμως, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο. Απλά πρέπει να είναι οπωσδήποτε πιο προσεκτικός με τις πάσες του, να κοιτάξει πώς θα γίνει πιο ακριβής. Και γενικά να μάθει να λειτουργεί σε αυτό το ένα κλικ πιο γρήγορο που χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Σε μία φάση έπαιξε φοβερά το «ένα-δύο» με τον Φορτούνη και έβγαλε τον Ποντένσε μόνο μπροστά, αλλά σε θέση οφσάϊντ. Σε μία άλλη, πήγε και χώθηκε ωραία για γκολ σαν κρυφός φορ, αλλά ήταν αυτός οφσάϊντ. Σε δύο άλλες έφυγε μπροστά έξοχα σε αντεπιθέσεις και κόπηκε γιατί δεν έδωσε όταν έπρεπε την πάσα.

Βλέποντας τον να παίζει έτσι σε δύο μήνες με την βαριά φανέλα της νέας ομάδας του, σε κάνει να πιστεύεις ότι όταν ο Μασούρας πάρει κι άλλο τον αέρα του Ολυμπιακού, μπορεί να εξελιχθεί σε λαχείο!

Άσχετο: Ταινία για σήμερα, Il Capitale Umano, στην Cosmote Cinema 1 (16.00).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.