Από το χάος δεν είναι εύκολο να φτάσεις στον θρίαμβο…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Από το χάος δεν είναι εύκολο να φτάσεις στον θρίαμβο…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την φετινή προσπάθεια του Ολυμπιακού, συγκρίνοντας, θυμίζοντας και υπενθυμίζοντας.

Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πέρσι, τέτοια εποχή, Φλεβάρη μήνα, ο Ολυμπιακός…

Ήταν στην 3η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, μετά από 21 αγωνιστικές, στο -9 από τον ΠΑΟΚ και στο -7 από την ΑΕΚ (αγωνιστικά στο -6 και -4, αφού του είχαν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί). Και είχε μπει και σε μία διαδικασία περαιτέρω οπισθοχώρησης, έχοντας μέσα σε τρεις αγωνιστικές την ήττα εντός έδρας 1-2 από την ΑΕΚ και τις ισοπαλίες στην Τρίπολη και το Περιστέρι.

Είχε αποκλειστεί στο Κύπελλο από την ΑΕΚ.

Κι ήταν εκτός Ευρώπης από το Δεκέμβριο, με τον ένα πόντο από τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Τώρα, ο Ολυμπιακός είναι στη 2η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, μετά από 21 αγωνιστικές, στο -9 πάλι από τον ΠΑΟΚ και στο +8 από την ΑΕΚ (αγωνιστικά στο -11 και στο +5 αντίστοιχα, αφού τους έχουν αφαιρεθεί δύο και τρεις βαθμοί). Και βρίσκεται σε μία γενικά καλή φάση, αφού στις τελευταίες οκτώ αγωνιστικές έχει εφτά νίκες, με πιο πρόσφατη το 4-1 επί της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη την περασμένη Κυριακή, και την ήττα στην Τούμπα.

Βρίσκεται μία ανάσα από την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αφού για να αποκλειστεί πρέπει να χάσει από τη Λαμία μέσα στον Πειραιά.

Μόλις αποκλείστηκε από την Ευρώπη, οριακά από την Ντινάμο Κιέβου κι έχοντας δέκα βαθμούς στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ.

Βεβαίως, η σούμα γίνεται στο τέλος. Κι εκεί γύρω στις αρχές με μέσα Μάη θα την κάνουμε «τελεσίδικα». Να συγκρίνουμε το πέρσι με το φέτος. Προς το παρόν, για φέτος ξέρουμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Και για πέρσι ξέρουμε πώς ολοκλήρωσε τη σεζόν ο Ολυμπιακός: Στην 3η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, στο -13 από την ΑΕΚ και στο -7 από τον ΠΑΟΚ, τον οποίο είχε νικήσει άνευ αγώνος στην Τούμπα κι από τον οποίο είχαν αφαιρεθεί τρεις βαθμοί…

Όπως ξέρουμε και κάτι άλλο: Φέτος ο Ολυμπιακός έχει νίκη κι ισοπαλία με την ΑΕΚ, ενώ πέρσι είχε δύο ήττες. Με τον Αστέρα έχει δύο νίκες, ενώ είχε δύο ισοπαλίες. Στη Λιβαδειά και στο Περιστέρι έχει νίκες, ενώ είχε ισοπαλίες. Στα Γιάννινα έχει νίκη, ενώ είχε ήττα. Με τον μόνο αντίπαλο που πέρσι είχε καλύτερα αποτελέσματα ήταν με τον ΠΑΟΚ (1-0 και 3-0 α.α., έναντι 0-1 κι 1-3). Και ότι φέτος έχασε στον ΟΦΗ, ενώ πέρσι είχε κερδίσει στον (ήδη υποβιβασμένο) Πλατανιά.

Νομίζω ότι τις μεγάλες διαφορές του φετινού με τον περσινό Ολυμπιακό τις βλέπουν όλοι…

Απλά, πρέπει και να δούμε και να καταλάβουμε ότι από το περσινό χάος που δημιούργησε η εικόνα του Ολυμπιακού κυρίως από τις 20-25 Γενάρη κι ως το τέλος της σεζόν, δεν είναι εύκολο να φτάσεις στον θρίαμβο. Η απόσταση είναι μεγάλη. Και γίνεται μεγαλύτερη κι όταν κινείσαι σε ένα περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο που για την ομάδα σου είναι εχθρικό.

Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός που ξαναγεννήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την αρχή, να πετύχει φέτος περισσότερα πράγματα; Ναι. Θα μπορούσε τώρα να διεκδικεί το πρωτάθλημα και να ήταν στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ. Εάν είχαν γίνει ακόμη πιο σωστές επιλογές στο μεταγραφικό πεδίο (καλοκαίρι και χειμώνα), αν ο προπονητής είχε κάνει καλύτερη διαχείριση σε αρκετά μεγάλα παιχνίδια, αν δεν είχε τέτοια ατυχία η ομάδα σε πολλά κρίσιμα ματς (δοκάρια με Ντινάμο, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, Ξάνθη, ΟΦΗ, σε έξι παιχνίδια στα οποία είχε σε όλα απώλειες!) κι αν είχε διαιτησία αντικειμενική κι όχι «εξυγιαντική».

Ναι, αλλά στο παρελθόν ο Ολυμπιακός δύο φορές μετά από σεζόν καταστροφή είχε πάρει πρωτάθλημα! Πράγματι, το 1997, προερχόμενος μάλιστα από τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και το 2011, προερχόμενος από το πρωτάθλημα της πολυμετοχικότητας του Παναθηναϊκού το 2010.

Μόνο που θα πρέπει να θυμηθούμε τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Στην πρώτη περίπτωση μόλις είχε πέσει η επί σειρά δεκαετιών «πράσινη» ΕΠΟ κι ο Κόκκαλης τα έδινε όλα για να φτάσει στην κορυφή, έχοντας φέρει και τον Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό. Στη δεύτερη περίπτωση μόλις είχε πάρει τον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης, έχοντας φοβερό μπάτζετ για το σύλλογο, ενώ παράλληλα κατάφερε και σταμάτησε την άλωση της ΕΠΟ από τους πολυμετοχικούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι και τις δύο σεζόν ο Ολυμπιακός είχε γνωρίσει πολύ γρήγορους και ταπεινωτικούς αποκλεισμούς στην Ευρώπη από την ούγγρικη Φέρεντσβαρος και την Μακάμπι του Τελ Αβίβ αντίστοιχα κι έτσι είχε αγωνιστικά μόνο το πρωτάθλημα στο μυαλό του-ακόμη και στο Κύπελλο είχε αποκλειστεί από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

Ο φετινός Ολυμπιακός έπαιξε μπάλα στην Ευρώπη μέχρι και τον Φλεβάρη, συνολικά 12 παιχνίδια. Είναι ακόμη μέσα στο Κύπελλο. Και πάνω απ΄ όλα έχει να αντιμετωπίσει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου δύο άλλες μεγάλες ομάδες κάνουν ουσιαστικά ό,τι θέλουν. Και με την διαιτησία να παίζει 100 φορές καλύτερα από αυτόν την…Ξάνθη!

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει νομίζω να κρίνουμε την φετινή προσπάθεια του Ολυμπιακού. Μέχρι στιγμής. Και με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στο τέλος της σεζόν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.