Ο ΟΦΗ καλείται να αλλάξει πολλά...

Ο ΟΦΗ καλείται να αλλάξει πολλά...

Γιώργος Ντυμένος
Ο ΟΦΗ καλείται να αλλάξει πολλά...

bet365

Οι Κρητικοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αναφορικά με τη «μάχη» της παραμονής και καλούνται να διορθωθούν άρδην ενόψει των αγώνων που απομένουν

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΟΦΗ και το χθεσινό 3-1 που ηττήθηκε από τη Λαμία, όχι μόνο τον κράτησε εντός της ζώνης του απευθείας υποβιβασμού (πάντα με γνώμονα το 3+1 που έχει εξαγγελθεί), αλλά και επέφερε τριγμούς. Σε έναν «τελικό» παραμονής, η ομάδα δεν πήρε ούτε βαθμό. Απομένουν εννέα ματς, πάρα πολλά, και ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει τους κρητικούς... χαμένους από χέρι. Ομως ο τίλος... «Κύριοι, πέφτουμε....», κολλάει γάντι στην ιστορία τους. Καλούνται να διορθώσουν αρκετά και άμεσα.... Ας δούμε τι και πώς αναλυτικά...

Δεν εκμεταλλεύεται το «Γεντί Κουλέ»
Το «Γεντί Κουλέ» ή πιο επίσημα «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» είναι μία από τις πιο «δυνατές» έδρες της Ελλάδος. Ομως ο ΟΦΗ την έχει εκμεταλλευτεί ελάχιστα. Κέρδισε μεν εκεί τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά πρόκειται για ομάδες που κατέβηκαν να τον παίξουν ανοιχτά, αφού διαφέρουν οι στόχοι τους. Αντίθετα οι υπόλοιποι «μικρομεσαίοι» παρατάσσονται πιο συντηρητικά και εκείνος αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ώστε να διασπά τις αντίπαλες άμυνες. Από την 9η θέση και κάτω έχει υποδεχθεί τη Λαμία, τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα και ο απολογισμός του ήταν δύο ισοπαλίες (1-1 με τους «κυανέρυθρους» και το 0-0 με την «Ελαφρά Ταξιαρχία») και μία ήττα (το χθεσινό 3-1 από τη Λαμία). Παράλληλα έχει χάσει εκεί από ΠΑΟΚ (3-1), ΑΕΚ (3-0), Αρη (2-1 αν και στο 90' κέρδιζε 1-0), με Ατρόμητο και Ξάνθη έμεινε στο 1-1 και το 0-0 αντίστοιχα και κέρδισε μόνο τον Παναιτωλικό (3-0). Οπου ας μην ξεχνάμε πως τα πρώτα του δύο γκολ σημειώθηκαν με απευθείας εκτελέσεις φάουλ του Ναμπί, δηλαδή με ατομικές ενέργειες.
Μέχρι το τέλος της σεζόν θα υποδεχθεί κατά σειρά Λάρισα, Λεβαδειακό, ΠΑΣ, Αστέρα, δηλαδή τέσσερις ομάδες που βρίσκονται στο «ίδιο καζάνι» με εκείνον, με βάσει τα ως τώρα δεδομένα, και «χοντρικά» θα χρειαστεί σε αυτά τα ματς μίνιμουμ 9 με 10 βαθμούς. Οταν στα προηγούμενα 11 της σεζόν μάζεψε μόλις 13. Δεν εκμεταλλεύεται τον παράγοντα έδρα και αυτό τον «πληγώνει».
«Λυγίζει» ως φαβορί
Ως συνέχεια του παραπάνω, είναι και η αντίδρασή του στα παιχνίδια που ξεκίνησε ως το φαβορί. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν στις 4 Νοεμβρίου υποδέχθηκε τον Απόλλωνα και στις 12 Ιανουαρίου τον Πανιώνιο, είχε ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Στην πρώτη περίπτωση λόγω της κακής κατάστασης που βρίσκονταν η «Ελαφρά Ταξιαρχία» και στη δεύτερη επειδή οι «κυανέρυθροι» ήταν αποδεκατισμένοι (μόλις είχε φύγει ο Μασούρας, δεν είχαν κάνει μεταγραφές, εκτός οι Κεϊτά, Κούρντι, στον πάγκο οι Σπιριντόνοβιτς, Μπανανά) και προέρχονταν από αγώνα Κυπέλλου στα «κόκκινα» με τον ΠΑΣ, μόλις τρεις ημέρες πριν (8/1). Παρόλα αυτά σε αμφότερα έμεινε στην ισοπαλία και σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάστηκε το «αφεντικό» του αγώνα. Μάλιστα με τον Πανιώνιο... παραλίγο και να χάσει.
«Πονάει» στις στατικές φάσεις
Χιλιοειπωμένο σε βαθμό που.... κούρασε, αλλά αυτό που γίνεται φέτος με τον ΟΦΗ στις στατικές μπάλες, δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά σε ομάδα της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Στο χθεσινό ματς ο Τομάς στο 61' διπλασίασε μετά από κόρνερ τα τέρματα της Λαμίας και ουσιαστικά «τελείωσε» το ματς. Το γκολ του Ισπανού ήταν ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα της προβληματικής ανασταλτικής λειτουργίας των κρητικών στις στημένες μπάλες, με αποκορύφωμα βέβαια τον αγώνα με τον Αρη, όπου στις καθυστερήσεις δέχθηκε δύο γκολ από τον Γιουνές σε φάσεις-κόρνερ και το 1-0 υπέρ του έγινε 1-2. Αυτό είναι θέμα δουλειάς.
Η δεύτερη χειρότερη άμυνα
Απόρροια των προβλημάτων του στις στατικές φάσεις, είναι και η εν γένει ανασταλτική του παρουσία. Ο ΟΦΗ μπαίνει στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος έχοντας τη 2η χειρότερη άμυνα της κατηγορίας σε παθητικό τερμάτων και την 5η σε σύνολο τελικών που δέχεται. Και το «κακό» είναι συνολικό, δεν ευθύνεται η τετράδα ή τριάδα της άμυνας ή οι «κόφτες». Το πρόβλημα αφορά όλη την ομάδα, καθώς είναι στην 14η θέση στην κατηγορία με τις επιθετικές πάσες. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν κρατά μπάλα και της ασκείται πίεση.
Σκοράρει δύσκολα σε ροή αγώνα
Αν θυμάστε παραπάνω αναφερθήκαμε στο πρόβλημα που έχει ως ομάδα να διασπάσει τις αντίπαλες άμυνες, κυρίως στο «Γεντί Κουλέ». Συνολικά οι κρητικοί έχουν πετύχει 19 τέρματα, αριθμός σχετικά ικανοποιητικός. Ομως υπάρχει ο αντίλογος, καθώς πάρα πολλά προέρχονται από στατικές φάσεις. Π.χ. και τα δύο του Ναμπί ήταν με εκτελέσεις φάουλ, ο Ποτουρίδης σκόραρε – ουσιαστικά – με ανάλογο τρόπο στα Γιάννινα, ο Δεληγιαννίδης έτσι βρήκε δίχτυα στην Τρίπολη, ενώ ο Αραβίδης σκόραρε στη Λιβαδειά από το σημείο του πέναλτι. Στην προκειμένη περίπτωση δεν διευρύνουμε την γκάμα γενικότερα σε ανάλογες φάσεις (π.χ. έτσι σκόραρε και χθες ο Σακόρ), αλλά μόνο όταν όταν η στημένη μπάλα μετατρέπεται άμεσα σε τελική. Αντε «βαριά» με... μισή επαφή, όπως συνέβη στους «Ζωσιμάδες». Οχι σε φάσεις που γίνονται γεμίσματα κτλ. Το παραπάνω αποτυπώνει πως τίθεται και ζήτημα δημιουργίας.
Χωρίς γκολ (πλην Ναμπί) οι χειμερινές προσθήκες
Θα απαντήσει, και εύλογα, κάποιος πως χθες χάθηκαν τα άχαστα. Σωστό. Ομως... δεν μπήκαν και αυτόματα μπορεί κάποιος να ανοίξει το «κουτί» των χειμερινών μεταγραφών. Στο μεσοεπιθετικό σκέλος όπου υπήρχε το μεγαλύτερο «θέμα», κυρίως μετά και την αποχώρηση του Πλατέλλα, αποκτήθηκαν οι Πάρσον, Βαζ, Γιακουμάκης, Φερέιρα και μέχρι στιγμής αθροιστικά και οι τέσσερις έχουν πετύχει δύο γκολ, εκείνα του Ναμπί με φάουλ. Μάλιστα υπάρχει και ένα παράδοξο, καθώς π.χ. ο τελευταίος αποκτήθηκε για τη 2η ομάδα και αποτελούσε επένδυση για το μέλλον, όμως έχει ήδη παίξει περισσότερο από τον Πάρσον που ήρθε στην Κρήτη από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ετσι πλην του Αγγλου, αλλά και του Γιακουμάκη που δείχνει μόνος στην κορυφή της επίθεσης, δεν έχει πάρει «βοήθειες» από τους νέους.
Η μπάλα δεν φτάνει στα φορ (1 τελική/67,5')
Και για να κλείσουμε το κομμάτι της μεσοεπιθετικής λειτουργίας, μπορεί να αποτυπωθεί το εξής. Τα δύο κατά τεκμήριο βασικά «9αρια» του ΟΦΗ, οι Βουό και Γιακουμάκης όπου μάλιστα αμφότεροι είναι τραυματίες, έχουν κάνει αθροιστικά 24 τελικές, σε από κοινού 1.646 λεπτά συμμετοχής στην κατηγορία. Δηλαδή κατά μέσο όρο μία κάθε 68,5', αριθμός τρομακτικά μικρός. Η μπάλα φαίνεται πως δεν... φτάνει μπροστά με ευκολία. Αν προσθέσουμε και τις δύο του Πάρσον σε 109' (ο Φερέιρα παίζει περισσότερο περιφερειακός), τότε οι νυν φορ του μετρούν 26 τελικές σε 1.755, δηλαδή μία κάθε 67,5'. Το νούμερο παραμένει τρομακτικά μικρό.
Ελλειψη «κορμού»
Κλείνοντας υπάρχει και το ζήτημα της ομοιογένειας. Το Γενάρη έγιναν αρκετές προσθήκες που σήμαναν αποχωρήσεις, ορισμένοι από τους νέους (π.χ. Μπράουν) δεν έχουν κάνει τη διαφορά, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει όλοι οι νέοι βασικοί, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο άμεσο μέλλον (π.χ. Σακόρ, τρεις εμφανίσεις από τον πάγκο). Στην Κρήτη από την αρχή της σεζόν δεν έχουν κατασταλάξει σε έναν κορμό και είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στη Super League έχουν χρησιμοποιήσει 31 παίκτες, εκ των οποίων οι 29 ήταν βασικοί έστω μία φορά. Η αντίστοιχη αναλογία σε άλλες ομάδες της ουράς (29/31 του ΟΦΗ) είναι στη Λαμία 22/27 και στον Αστέρα 20/21. Η διαφορά είναι εμφανής.
Τα παραπάνω αποτυπώνουν το γιατί ο ΟΦΗ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και στο Ηράκλειο καλούνται να αλλάξουν πολλά, ώστε στο φινάλε να σώσουν την παρτίδα και να παραμείνουν στην κατηγορία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα