Η «σφαγή» του Σπανέα και ο πανικός της Νέας Σμύρνης! (vid)

Gazzetta team
Η «σφαγή» του Σπανέα και ο πανικός της Νέας Σμύρνης! (vid)

bet365

Σαν σήμερα το 1996 ο Παναθηναϊκός νικούσε τον Πανιώνιο με ένα πέναλτι που έμεινε στην ιστορία, προκαλώντας μια τρομερή επίθεση στον διαιτητή Γιώργο Σπανέα. Το gazzetta.gr θυμάται...

Ο Πανιώνιος του Χρήστου Εμβολιάδη βρισκόταν στις θέσεις που οδηγούσαν στον υποβιβασμό. Η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό του Ρότσα στις 18 Φεβρουαρίου του 1996 έδειχνε ως μια μεγάλη ευκαιρία για τους τρεις βαθμούς, αφού οι «πράσινοι» περνούσαν περίοδο ντεφορμαρίσματος. Δύο συνεχόμενες ισοπαλίες και ένας αποκλεισμός στο Κύπελλο από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς που είχε στο μεταξύ ανέβει στην κορυφή της βαθμολογίας, είχαν στριμώξει τον Παναθηναϊκό στα σχοινιά. Οι «κυανέρυθροι» μπήκαν δυνατά και με γκολ του Σαπουντζή στο 4' πήραν γρήγορο προβάδισμα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη τη θέση του Παναθηναϊκού.

Το 1-0 διατηρήθηκε στο πρώτο μέρος. Στην επανάληψη οι «πράσινοι» ξεκίνησαν να πιέζουν και στο 72' ήρθε η ώρα του Σπανέα. Ο Γιώργος Γεωργιάδης έπεσε στην περιοχή χωρίς να τον βρει ο Κατσαμπής και ο Έλληνας διαιτητής σφύριξε την εσχάτη των ποινών. Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Ο Στράτος Αποστολάκης τελικά ισοφάρισε από την άσπρη βούλα και ο Παναθηναϊκός νίκησε με δύο γκολ του Βαζέχα στο 90' και το 94'. Η Νέα Σμύρνη «έβραζε». Και ο «άρχοντας» του αγώνα δεν την γλίτωσε...

Η «Αθλητική Ηχώ», απαριθμεί τα... εγκλήματα στη Νέα Σμύρνη ως εξής: «1. Ο Σπανέας έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού (72') και ο Αποστολάκης ισοφάρισε τον Πανιώνιο. 2. Κλοτσιά εν ψυχρώ από οπαδό του Πανιωνίου στο κεφάλι του Καλλιτζάκη παραλίγο "ν' αφήσει τον τόπο" τον αρχηγό του Παναθηναϊκού. 3. "Μπράβοι" του Γιδόπουλου, παρουσία του ίδιου και με την ανοχή των αστυνομικών, σάπισαν στο ξύλο τον Σπανέα, μέσα στα αποδυτήρια μετά τη λήξη του αγώνα, ενώ στο ημίχρονο είχαν πάει και τον απειλούσαν ότι δεν θα βγει ζωντανό αν χάσει ο Πανιώνιος! 4. Εξοντώνεται ο Πανιώνιος, "καθώς όλα όσα γράφει ο Σπανέας στο φύλλο αγώνα, είναι καταδικαστικά γι' αυτόν και τον Μουρατίδη". 5. "Έγκλημα χωρίς προηγούμενο"! Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων και η ανακοίνωση της ΠΑΕ, η οποία καταφέρεται κατά του "διαιτητή" Σπανέα και των εγκληματικών αποφάσεων του".

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας διαβάζουμε: «Ο Αθηναίος διαιτητής "καίει" κυριολεκτικά τον Πανιώνιο με αυτά που έγραψε στο φ.α. Μιλάει για τρομοκρατία σε βάρος του, για ξυλοδαρμό από τον Στράτο Γιδόπουλο και τους "μπράβους" του τόσο κατά την ανάπαυλα, όσο και μετά το τέλος του δραματικού αγώνα, προσπαθώντας να βρεθεί στα αποδυτήρια μέσω της φυσούνας της υπογείου σήραγγας και του διαδρόμου. Περίπου μιάμιση ώρα μετά το τέλος του αγώνα υπέγραψαν οι αρχηγοί του Πανιωνίου, Λεωνίδας Βόκολος και του Παναθηναϊκού Γιάννης Καλιτζάκης. Βγαίνοντας από τα αποδυτήρια των διαιτητών ο Βόκολος ήταν σοκαρισμένος με αυτά που έγραψε ο Σπανέας. Που σημαίνει ότι ο αθλητικός δικαστής θα έχει πολλή δουλειά και βέβαια ο Πανιώνιος κινδυνεύει με ποινές αποκλεισμού του γηπέδου του καθώς και ο Βασίλης Μουρατίδης.

Το φύλλο αγώνα που καίει!

Ο Σπανέας πέρα από τις κίτρινες κάρτες αναφέρει: "Στο ημίχρονο δεχτήκαμε επίθεση από τον Γιδόπουλο και τους μπράβους του, οι οποίοι μας εξύβρισαν και εν συνεχεία απομακρύνθηκαν από την αστυνομία. Μου επιτέθη φραστικά λέγοντας "Μ... θα σε γ... Αν χάσουμε θα σε γ... θα σε σκοτώσω κ...ολη". Στο 65' διέκοψα το παιχνίδι γιατί οι φίλαθλοι του Πανιψνίου φώναξαν Σπανέα μπ... πουτ... γιε". Με τη λήξη του αγώνα δεχτήκαμε φραστική επίθεση από τον Β. Μουρατίδη "Π... στη μας έκοψες. Να δω πως θα φύγεις από δω". Και εν συνεχεία μας έφτυσε. Με τη λήξη όταν στα αποδυτήρια δεχθήκαμε από φιλάθλους του Πανιωνίου επίθεση με πέτρες, φιάλες, αναπτήρες και άλλα αντικείμενα. Κατεβαίνοντας τη φυσούνα μπράβοι με επικεφαλής τον Γιδόπουλο μας επιτέθηκαν και μας προπηλάκισαν ενώ ο Γιδόπουλος μου φώναξε: "Γ... λη, π... στη, θα σε σκοτώσω θα με θυμάσαι αλήτη.

Εγώ θα βάλω να σε χτυπήσουν, να σε αφήσουν παράλυτο για να με θυμάσαι". Εκείνη την ώρα δέχτηκα δύο χτυπήματα από πίσω στο κεφάλι από άγνωστους. Ο παράγοντας του Πανιωνίου Α. Ζημάρης έκανε τα αδύνατα δυνατά για να μας προστατεύσει και να αποτρέψει όλα αυτά που έγιναν. Ακόμη φίλαθλοι έσπασαν τα τζάμια των αποδυτηρίων και μας έφτυσαν. Οι αστυνομικοί ήταν αδύνατο να μας προστατέψουν στην υπόγεια στοά μέχρι να φτάσουμε στα αποδυτήριά μας. Δεν είχαν φροντίσει προηγουμένως να λάβουν μέτρα».

«Είμαστε εγκληματίες!»

Και ο ίδιος ο Γιδόπουλος, πάντως, έλεγε μπροστά στους αθλητικούς ρεπόρτερ διάφορα, όντας εκτός εαυτού: «Ούτε μια στο εκατομμύριο θα ξανασφυρίξει ο Σπανέας. Να του πάρουν το λαιμό. Είναι εγκληματίας, ο Πανιώνιος κέρδισε 1-0, ο Πσανέας κέρδισε τον Πανιώνιο 3-1. Αυτός ο χτικιάρης είναι και ο πιο δυνατός από εμάς». Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, αφού αναφέρει ότι δυο-τρεις «κύριοι» πήγαν... ξυλοκοπώντας τον διαιτητή μέχρι τα αποδυτήρια, διαβάζουμε: «"Εγκληματίες...", ακούστηκε κάποια στιγμή να φωνάζει ο Σπανέας για να πάρει την πληρωμένη απάντηση "ναι ρε εγκληματίες είμαστε"...Έξω από τα αποδυτήρια του Σπανέα συνέχισε να υπάρχει αναβρασμός με κάποιον να φωνάζει: "... Σπανέα στο λέω επώνυμα αυτό που έπαθες είναι η αρχή, αύριο σε περιμένουν χειρότερα...».

Οι επιθέσεις δεν έμειναν εκεί. Στο φύλλο της 20ης Φεβρουαρίου, το οποίο εντοπίσαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, αναφέρεται: «Λίμπα και γυαλιά καρφιά έκαναν τον μαγαζί του Σπανέα! Χτες το μεσημέρι, στον Άγιο Δημήτρη, τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανάκια, τους αριθμούς των οποίων έδωσε στην ασφάλεια ο αδελφός του διαιτητή. Στην Πειθαρχική παραπέμπεται ο Σπανέας που βαθμολογήθηκε με 4 στην ερμηνεία και εφαρμογή κανονισμών». Παράλληλα, διαχωρίζει και τη θέση του Παναθηναϊκού: «Όχι άλλος Σπανέας, αλλά ούτε και Βασσάρας. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού αγανακτισμένος από την ντροπή που του φόρτωσε ο διαιτητής της Ν. Σμύρνης, εννοεί και απαιτεί την κάθαρση, για να πάψουν όλα αυτά τα γελοία γεγονότα να λειτουργήσουν "προβοκατόρικα" σε βάρος της ομάδας, των παικτών, αλλά και των ίδιων των περήφανων φιλάθλων του!"».

Η παραδοχή...

Λίγες μέρες μετά, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο Σπανέας ζήτησε συγγνώμη από τον Πανιώνιο. «Ήταν πράγματι ένα σοβαρό λάθος και ζητώ συγγνώμη από τον Πανιώνιο και τους ανθρώπους του. Ήταν όμως το μοναδικό λάθος που παραδέχομαι», είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Θεωρώ βέβαιο ότι κόπηκα οριστικά από τις εθνικές κατηγορίες, διότι φυσιολογικά θα περάσει η υπόθεση από την πειθαρχική επιτροπή και θα υπάρξει δεύτερη ποινή». Ο Γιδόπουλος του απάντησε: «Το ότι ζητάτε συγγνώμη δημοσίως είναι αντρίκειο και σας τιμά. Όμως εγώ δεν παίρνω πίσω τη δήλωσή μου. Ήρθατε στη Νέα Σμύρνη σε διατεταγμένη υπηρεσία για να ευνοήσετε τον Παναθηναϊκό». Η Επιτροπή Διαιτησίας πάντως τον έθεσε εκτός πινάκων με ομόφωνη απόφαση, η οποία λήφθηκε σε 10 λεπτά για «κακή εφαρμογή των κανονισμών».

Ο Πανιώνιος δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία και για τον κόσμο του, η απόφαση αυτή του Σπανέα στο ματς με τον Παναθηναϊκό συνδυάστηκε με τον υποβιβασμό. Την επόμενη χρονιά επέστρεψε στα «σαλόνια» και η νίκη επί του Παναθηναϊκού στον τελικό Κυπέλλου αποτέλεσε την ιδανική «εκδίκηση» για τους «κυανέρυθρους»...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα