Το δεδομένο 50 ετών με τα διπλά στα ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Το δεδομένο 50 ετών με τα διπλά στα ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta δύο μεγάλα ιστορικά δεδομένα και αναδεικνύει τα αποτελέσματα που «δείχνουν» στο αποψινό ντέρμπι!

Για να ξεκινήσουμε από εκεί: όντως η ΑΕΚ έχει πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.

Τα λέει όλα και μόνο το δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός δεν την έχει κερδίσει στα πέντε τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια: η ΑΕΚ έχει δύο νίκες (πρωτάθλημα και Κύπελλο) και μία ισοπαλία (πρωτάθλημα) σε τρεις αγώνες στο ΟΑΚΑ και μία νίκη (πρωτάθλημα) και μία ισοπαλία (κύπελλο) σε δύο αγώνες στο Καραϊσκάκη. Κι αν θέλουμε να το πάμε παρακάτω, στα οκτώ τελευταία μεταξύ τους ντέρμπι, η ΑΕΚ έχει πέντε νίκες, ο Ολυμπιακός μία (με αποκλεισμό όμως στο Κύπελλο) κι άλλα δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα.

Γενικά να ξέρετε ότι η παράδοση στα παιχνίδια αυτών των δύο ομάδων, τουλάχιστον με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, έχει μία ιδιομορφία.

Υπάρχουν εποχές που ο Ολυμπιακός τα παίρνει τρένο! Για παράδειγμα, από το Μάη του 2010 έως τον Οκτώβρη του 2016 ο Ολυμπιακός είχε σε έξι πρωταθλήματα έξι νίκες με γκολ 20-1 (και μία ισοπαλία 1-1 στο Κύπελλο). Από το 2006 έως το 2009 είχε άλλες τέσσερις σερί νίκες. Από το 1990 έως το 1994 άλλες πέντε σερί νίκες! Από το 2000 έως το 2002 τρεις σερί νίκες. Κι από το 1973 έως το 1975 άλλες τρεις σερί νίκες.

Και υπάρχουν κι εποχές, λιγότερες αλλά όχι λίγες, που η ΑΕΚ φεύγει συνεχόμενες σεζόν αήττητη από το σπίτι του Ολυμπιακού. Κυρίως αναφέρομαι σε δύο τριετίες (2003-05 και 1967-69) στις οποίες έκανε δύο νίκες και μία ισοπαλία. Αλλά και σε πολύ περισσότερες περιπτώσεις που κρατούσε διετίες το αήττητο.

Η ίδια διαπίστωση γίνεται αν βάλουμε στην παράμετρο και τα παιχνίδια Κυπέλλου. Π.χ. από το 1995 έως το 2000 σε οκτώ παιχνίδια Ολυμπιακός-ΑΕΚ (τέσσερα στο πρωτάθλημα και τρία στο Κύπελλο) η ΑΕΚ έχει αρχικά δύο ισοπαλίες και ένα διπλό και μετά τρία διπλά και μία ισοπαλία, με τον Ολυμπιακό να έχει ενδιάμεσα τη μοναδική του νίκη! Τώρα, βρισκόμαστε σε μία στιγμή που η ΑΕΚ στα τρία τελευταία παιχνίδια της στο Καραϊσκάκη (ένα για το πρωτάθλημα και δυο για το Κύπελλο) έχει δύο διπλά και μία ισοπαλία!

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η ΑΕΚ απόψε έχει τύχη όχι μόνο για την ισοπαλία, κυρίως γι΄ αυτήν, αλλά και για τη νίκη.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ιστορικό δεδομένο, που θεωρώ ότι έχει την ίδια η, ίσως και μεγαλύτερη βαρύτητα: εδώ και 50 πρωταθλήματα η ΑΕΚ πανηγύρισε δύο σερί διπλά επί του Ολυμπιακού μόνο στη…Ριζούπολη! Και πέρσι είχε κάνει διπλό…

Έκανε δύο σερί διπλά μία φορά πριν μισό αιώνα (3.12.1967 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-4 και 27.10.1967 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-3). Έκτοτε, η μοναδική άλλη φορά που κέρδισε δύο συνεχόμενες σεζόν τον Ολυμπιακό εκτός έδρας ήταν τη διετία που ο Ολυμπιακός είχε προσωρινή έδρα τη Ριζούπολη, εκεί δίπλα στη γειτονιά της ΑΕΚ (9.3.2003 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2 και 14.3.2004 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1).

Σε ένα σύνολο 58 αγώνων πρωταθλήματος στην Α΄ Εθνική, από το 1959 δηλαδή, με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό, υπήρξαν 12 ακόμη φορές (πλην της διετίας της Ριζούπολης και της διετίας 1967-68) που η ΑΕΚ έκανε διπλό και στο αμέσως επόμενο εκτός έδρας παιχνίδι της με τον Ολυμπιακό ποτέ δεν κέρδισε. Για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός κέρδισε εφτά φορές (2-0, 1-0, 2-1, 4-0, 2-1, 3-0, 3-1) και άλλα πέντε παιχνίδια έληξαν ισόπαλα (0-0, 2-2, 0-0, 1-1, 1-1).

Με βάση αυτό το ιστορικό δεδομένο, δηλαδή τι επακολουθεί των διπλών της ΑΕΚ και με τελευταίο αποτέλεσμα το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 1-2 πέρσι, το αποψινό παιχνίδι είναι άσος η, ισοπαλία. Σε τι ποσοστά; Αν το πάρουμε στο σύνολο των αγώνων τους στην Α΄ Εθνική, από το 1960, τα ποσοστά είναι 60-40. Αν όμως πάρουμε τα πιο πρόσφατα, εννοώ από το 1980, τότε τα ποσοστά άσου κι ισοπαλίας είναι 40-60…

Τώρα, εάν η ΑΕΚ μπορέσει για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα και κάνει δύο συνεχόμενα διπλά εκτός από εκείνη τη διετία της Ριζούπολης, θα σημαίνει ότι θα έχει συντρίψει τις πιθανότητες. Η, απλά θα ισχύσει αυτό που λέμε ότι κάποια στιγμή όλες οι παραδόσεις σπάνε.

Να προσέξουμε ότι πρώτον και μετά τα έξι διπλά που έχει η ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στο Κύπελλο, τα αποτελέσματα που έχουν ακολουθήσει στο πρωτάθλημα είναι τέσσερις νίκες του Ολυμπιακού και δύο ισοπαλίες. Και δεύτερον ακόμη κι αν «μπλέξουμε» μαζί με τα ντέρμπι πρωταθλήματος και τα ντέρμπι Κυπέλλου Ολυμπιακός-ΑΕΚ, τη μοναδική φορά που η ΑΕΚ είχε δύο σερί διπλά ήταν ένα στο Καραϊσκάκη (19.11.1994 0-1 στο πρωτάθλημα) κι ένα στο ΟΑΚΑ (3.1.1996 στο Κύπελλο). Ποτέ δηλαδή δύο σερί διπλά στον Πειραιά.

Για να δούμε!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.