Ο σεβασμός στη «φανέλα» και η αδικία του Ποντένσε…

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο σεβασμός στη «φανέλα» και η αδικία του Ποντένσε…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Λάρισα και γράφει και κάτι για τον Πορτογάλο ζογκλέρ του.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Μπαρτσελόνα - Σεβίλλη (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Μπορεί κάποιος να πει, «ο Ολυμπιακός πήρε τρία σερί διπλά, δεν θα κερδίσει τη Λάρισα σήμερα στο Καραϊσκάκη;». Κι όμως, δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Η, θα μπεις στο γήπεδο και θα παίξεις μπάλα η, πολύ απλά, θα την πατήσεις.

Η Λάρισα δεν είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, αλλά είναι ένας αξιόμαχος αντίπαλος κι έχει «φανέλα». Τη «φανέλα» που της δίνουν τα τρόπαια που έχει πάρει. Κι όποτε παίζει ο Ολυμπιακός με τη Λάρισα, πρέπει να την αντιμετωπίζει με σεβασμό. Άλλωστε, εδώ μιλάνε τα αποτελέσματα-τι έκανε φέτος η ΑΕΛ με τους μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος; Ισοπαλία με την ΑΕΚ μέσα, ισοπαλία με τον Παναθηναϊκό έξω και ήττα οριακά στην Τούμπα, παίζοντας με 10 παίκτες από το 40’…

Μία ομάδα που φέρνει τέτοια αποτελέσματα, είσαι υποχρεωμένος να τη σεβαστείς. Αν δεν το κάνεις, θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις…Θυμάμαι πριν δύο ακριβώς χρόνια είχε έρθει η Λάρισα στο Καραϊσκάκη και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 στο 9’! Και είπαμε όλοι, «σήμερα έχει τεσσάρα». Κι όμως η ΑΕΛ στάθηκε με αξιοπρέπεια και το παιχνίδι έληξε με το ίδιο σκορ, 2-0. Ακόμη και πέρσι, που ο Ολυμπιακός νίκησε με πιο ευρύ σκορ (4-1), να σας θυμίσω ότι στο 67’ το αποτέλεσμα ήταν 1-0 και στο 74’ ήταν 2-1. Στο τέλος δηλαδή άνοιξε το σκορ.

Είναι απώλειες σίγουρα για την ΑΕΛ οι Γκόϊκοβιτς, Φατιόν, Ντέλετιτς (ένας βασικός σε κάθε γραμμή), αλλά κι ο Ολυμπιακός θα κάνει ροτέϊσον. Ο Μαρτίνς έδειξε ότι υπολογίζει τη Λάρισα, αφού επέλεξε να δηλώσει να εκτίσει την ποινή του ο Φορτούνης το Σάββατο κι όχι σήμερα. Είναι προφανές ότι έχει επηρεαστεί από την εικόνα της Λάρισας με τους μεγάλους και δη από την επιτυχία της να σταθεί όρθια στο ΟΑΚΑ την Κυριακή.

Τέλος πάντων, με μία κουβέντα: αν ο Ολυμπιακός δεν κερδίσει απόψε, χαλάει ό,τι έκανε στα τρία διαδοχικά παιχνίδια του στην επαρχία (με τα διπλά σε Λιβαδεια, Γιάννινα και Τρίπολη)-θα είναι αυτοκτονία…

Τώρα, θα ήθελα να γράψω δύο πράγματα για τον Ποντένσε. Γιατί όλοι χαιρόμαστε να τον βλέπουμε δραστήριο, κινητικό, θεαματικό, ζογκλέρ, αλλά εγώ νομίζω ότι αδικεί τον εαυτό του και κατ΄ επέκταση την ομάδα του, με την έλλειψη ωριμότητας που σε ένα μεγάλο βαθμό διακρίνει το παιχνίδι του.

Την Κυριακή στην Τρίπολη σε δύο μεγάλες φάσεις μετά το 2-0, ενήργησε εγωϊστικά όσο δεν παίρνει.

Κι άντε να πεις ότι στο φοβερό σόλο που έκανε, εκεί που τους πέρασε όλους, «δικαιούταν» να επιχειρήσει να τελειώσει μόνος του τη φάση, αν και το έκανε με τον χειρότερο τρόπο, σουτάροντας με το κακό του πόδι, το αριστερό, πάνω στον γκολκίπερ, την στιγμή που ήταν δεξιά μόνος του ο Λάζαρος κι αριστερά μόνος του ο Γκερέρο. Αλλά μόλις ένα λεπτό αργότερα ο Πορτογάλος ξεπέρασε κάποια όρια, όταν ο Φορτούνης τον έβγαλε φάτσα με τον γκολκίπερ κι ο Ποντένσε ενώ μπορούσε να σιγουρέψει το γκολ, σπάζοντας την μπάλα δίπλα του στο Λάζαρο, πάλι τέλειωσε μόνος του τη φάση, επιχειρώντας (εντελώς ανεπιτυχώς) να τσιμπήσει την μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα. Το σκορ εκείνη την στιγμή ήταν 2-0, δεν ήταν 3-0 η, 4-0. Τι σημαίνει αυτό; Δύο λεπτά μετά, ο Αστέρας εύκολα θα μπορούσε να μειώσει σε 1-2, εκεί που ο Σισέ έβγαλε την μπάλα σωτήρια από την μικρή περιοχή του Σα. Και με 20 λεπτά ακόμη, το παιχνίδι μπορεί να γίνονταν θρίλερ.

Ο Ποντένσε το έχει κάνει και το έχει ξανακάνει το ίδιο πράγμα, να μην δίνει την μπάλα σε συμπαίκτες του σιγουρεύοντας το γκολ. Ψάχνει να το κάνει ο ίδιος, συνήθως με εξεζητημένα πράγματα, όπως π.χ. και στο δοκάρι με τη λόμπα που είχε στην Ξάνθη στο 1-1 του πρωταθλήματος, με συνέπεια να χαθούν δύο βαθμοί στην Θράκη. Γιατί αν είχε εκεί προηγηθεί ο Ολυμπιακός, δεν νομίζω ότι η Ξάνθη θα μπορούσε να τον ισοφαρίσει...

Είναι ποιοτικός παίκτης, μαχητής, τη βοηθάει πράγματι την ομάδα, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να βγάλει το στοιχείο της επιπολαιότητας από το παιχνίδι του. Σχεδόν σε κάθε παιχνίδι θα πουλήσει την μπάλα μία φορά έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού (στην Τρίπολη το έκανε στο 65’ και έδωσε δώρο κόρνερ στον Αστέρα). Σε μία άλλη στιγμή, τον θυμάμαι να κλέβει ωραία την μπάλα από αντίπαλο κι αντί να την δώσει δίπλα του στον Λάζαρο, πήγε πάλι μόνος του να μπει μέσα και κόπηκε.

Είναι κρίμα και για τον ίδιο και για τον Ολυμπιακό, να δίνει αυτός και να παίρνει έτσι η ομάδα από αυτόν λιγότερα από τα πολλά που μπορεί να δώσει.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.