Η διάταξη, η διάθεση, η αλήθεια και ο Γκάλο!

Η διάταξη, η διάθεση, η αλήθεια και ο Γκάλο!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η διάταξη, η διάθεση, η αλήθεια και ο Γκάλο!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την κουβέντα που αφορά την αλλαγή της εικόνας της Α.Ε.Κ. και αν αυτή προκύπτει μόνο από το 3-5-2 ενώ έχει πολλά υστερόγραφα

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Λαμία - Παναθηναϊκός (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Η κουβέντα πλέον γύρω από την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ, έπειτα από τα δυο σερί νικηφόρα (με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο) αποτελέσματα στο πρωτάθλημα με την άφιξη του 2019, εστιάζεται από σχετικούς και ''άσχετους'' στο κατά πόσο έχουν αδικήσει τον εαυτό τους ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ. Θαρρώ πως πρόκειται για μια κουβέντα χωρίς καμία ουσία και σημασία... Η πρωταθλήτρια έκανε δυο πολύ καλά ματς, για την ακρίβεια ένα εκπληκτικό πρώτο 45λεπτο (και τέλος) στα Ιωάννινα και είχε ένα πολύ καλό ματς με διάρκεια (με νεκρό διάστημα μετά το 20' και το 3-0 έως το ημίχρονο κάτι απόλυτα λογικό με την εξέλιξη της αναμέτρησης) στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Αστέρα Τρίπολης.

Η συνολική εικόνα της ΑΕΚ απέναντι στην ομάδα της Αρκαδίας ήταν ένα σημαντικό κομμάτι να αναλύσει κανείς και να σταθεί. Όχι επειδή... χάθηκε η μπάλα, ή γιατί η ομάδα του Ουζουνίδη θα μπορούσε να βάλει πέντε και έξι γκολ τη στιγμή που δεν δέχτηκε υποψία φάσης, αλλά για το γεγονός ότι μια νίκη μπορεί να απογειώσει τη ψυχολογία ενός ποδοσφαιρικού τμήματος. Προσωπικά έχω καταγράψει αρκετές φορές πως με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν γνήσια (ικανά) εξτρέμ στο κιτρινόμαυρο ρόστερ θα είχα μονιμοποιήσει το 3-5-2 ή ακόμη και ένα 4-4-2 με ρόμβο στη μεσαία γραμμή. Με μοναδικό ικανό εξτρέμ τον Αλμπάνη, ο οποίος αδίκως δεν πήρε περισσότερες ευκαιρίες έως σήμερα και ενώ η ΑΕΚ επέμενε να παίζει με ακραίους και αφού δεν έβγαινε έπειτα από ένα διάστημα στο χορτάρι το 4-4-1-1, θα έπρεπε σημείωνα ξανά και ξανά να δούμε και κάτι διαφορετικό με τριάδα στην άμυνα.

Ωστόσο θα ήταν τουλάχιστον αστείο να εστιάσουμε σε αυτό και να σημειώσουμε με κάθε βεβαιότητα ότι πρόκειται για τη διάταξη που βρήκε η ΑΕΚ και της ταιριάζει απόλυτα. Αυτό κρίνεται σε βάθος χρόνου και σε σερί αγώνων όπου θα υπάρχει και μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας από τον εκάστοτε αντίπαλο. Κακά τα ψέματα, προσωπικά δεν μου αρέσει να εθελοτυφλώ, η πρωταθλήτρια αντιμετώπισε τον κάκιστο φέτος ΠΑΣ που παλεύει για τη σωτηρία (κρίμα για τον κόσμο αυτής της ομάδας που είναι εκπληκτικός σε στάση και αγάπη για την ομάδα του) και χρειάστηκε μόλις ένα ημίχρονο για να τον... ισοπεδώσει. Μετά ήρθε αντίπαλος ο επίσης κακός φέτος Αστέρας Τρίπολης και είχαμε επανάληψη του σκηνικού με τον ΠΑΣ αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι της ομάδας.

Προσοχή για να μη παρεξηγηθώ: φέτος είναι κάκιστος ο ΠΑΣ Γιάννενα και ο Αστέρας Τρίπολης. Αυτό δεν αλλάζει ότι τη τελευταία διετία (και παραπάνω για τους Αρκάδες) συνιστούσαν τις πιο ανταγωνιστικές ομάδες στην επαρχία! Απλά άλλο το πέρυσι, άλλο το πρόπερσι και άλλο -κατά πολύ- το φέτος. Το σημειώνω γιατί έχω ειλικρινή και μεγάλο σεβασμό για τα συγκεκριμένα club και κυρίως για τον ΠΑΣ λόγω κόσμου και στάσης τους από πάντα...

Επανέρχομαι και σημειώνω πως δεν γίνεται σε δυο ματς που έχουν τελειώσει από τα πρώτα ημίχρονά τους, στην πραγματικότητα από νωρίς στο πρώτο 45λεπτο (χθες η ΑΕΚ τέλειωσε το ματς στο 20'), δεν γίνεται να καταλήξουμε σε συμπέρασμα ότι: το 3-5-2 είναι αυτό που έλειπε στην Ένωση και κακώς δεν το χρησιμοποιούσε νωρίτερα ο Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του. Θα μπορούμε να το κρίνουμε σε βάθος χρόνου και ειδικά όταν το δούμε σε ένα ματς (μακάρι να μη χρειαστεί) όπου οι «κιτρινόμαυροι» δεν θα 'χουν βρει από νωρίς γκολ και θα πρέπει να το ψάξουν! Είναι πολύ διαφορετικά τα παιχνίδια όταν δεν είσαι από νωρίς στο 2-0 και στο 3-0 και πολύ διαφορετική η πίεση που ασκείται για το αποτέλεσμα.

Από την άλλη είναι πασιφανές πως η συγκεκριμένη διάταξη ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν στο ρόστερ της ΑΕΚ. Με τον Μπογέ να μη μπορεί, ή να μη θέλει, τον Αλμπάνη να μην υπολογίζεται όσο πρέπει για τα άκρα και ο Γιαννιώτας το ίδιο, αλλά και τους Μάνταλο – Μπακασέτα που αναγκαστικά έπαιζαν εκεί να μην πολύ... γουστάρουν, ήταν απορίας άξιο γιατί χρειάστηκε τόσο καιρό ο Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του να το προσπαθήσουν... Η αλήθεια είναι πως εδώ έχει μεγάλο φάουλ ο Έλληνας κόουτς σε βάρος της ομάδας και του εαυτού του διότι εγώ επιμένω ότι είναι πολύ καλός προπονητής και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για την ΑΕΚ και τον ίδιο (δεν αλλάζω άποψη σε αυτό και ας μου μοιάζει ακόμη δύσκολο -αν και θεωρώ ότι πρέπει- να συνεχίσει στον πάγκο της πρωταθλήτριας και τη νέα σεζόν).

Έπρεπε με δεδομένη την εικόνα (κάκιστη) της ομάδας από τον Νοέμβριο έως και τον Δεκέμβριο (δυο ολόκληροι μήνες) να προσπαθήσει και να το δοκιμάσει νωρίτερα μήπως άλλαζε κάτι και είχε κάποιο διαφορετικό αποτέλεσμα, άρα και καλύτερη ψυχολογία και μεγαλύτερη διάθεση. Για παράδειγμα συμφωνώ απόλυτα με τον Έλληνα κόουτς ότι είναι και θέμα ψυχολογίας και διάθεσης (και αυτοπεποίθησης) των ίδιων των παικτών, αλλά για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει να τους βοηθήσεις. Φτιάξε τους, λοιπόν, τη διάθεση δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παίξουν εκεί που τους αρέσει περισσότερο μήπως και έτσι έρθει και η ψυχολογία. Ένας ποδοσφαιριστής που παίζει εκεί που γουστάρει βγάζει μεγαλύτερη διάθεση!

Στην άλλη... όψη του νομίσματος της «κουβέντας» μας είναι αληθινό αυτό που είπε ο Ουζουνίδης: ότι δηλαδή δεν είναι μόνο η διάταξη που παίζει ρόλο αφού στο διάστημα που η ομάδα ήταν καλή χρησιμοποιήθηκε το 4-4-1-1. Η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο έως τον Οκτώβριο και ΟΛΟΙ αναγνώριζαν (δείτε τα ανάλογα άρθρα και τα σχόλια) ότι η Ένωση από Αύγουστο έως Οκτώβριο ήταν η ομάδα που έπαιζε το καλύτερο και πιο δημιουργικό ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε άλλη (είπαμε ξεχνάμε εύκολα στην Ελλάδα αλλά και μέσα σε δυο μήνες; εεε δεν γίνεται). Αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα στη βαθμολογία και γενικά από όσα πετυχαίνει η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα έως τώρα αν και βρίσκεται εκτός διεκδίκησης του τίτλου που της ανήκει...

Η πρωταθλήτρια έχει καταφέρει να διατηρήσει 12 φορές έως σήμερα το μηδέν στην εστία της (καμία άλλη ομάδα δεν το 'χει κάνει) και έχει σημειώσει 29 τέρματα έχοντας δεχτεί μόλις 7 (στο +22 η σχετική διαφορά). Έχει αξία και σημασία αυτή η αναφορά αν δούμε και τον πρωτοπόρο και καλύτερο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Τούμπας έχει 30 γκολ υπέρ και 6 κατά... Ένα τέρμα στην κάθε κατηγορία η διαφορά μεταξύ δυο ομάδων που τις χωρίζουν 14 ολόκληροι βαθμοί (και ας έχει -1 η Ένωση συγκριτικά με τον ΠΑΟΚ σε αφαίρεση βαθμών, τι -13, τι -14, το ίδιο είναι). Προφανώς και είναι καλύτερα από τον Ολυμπιακό αφού οι «ερυθρόλευκοι» αριθμούν 25 υπέρ τους τέρματα και 9 σε βάρος τους και πολύ καλύτερη του 4ου Ατρόμητου που έχει 25-16.

Κρατήστε και αυτό: η ΑΕΚ έχει 10 νίκες στο πρωτάθλημα σε αυτές τις 16 αγωνιστικές που μετράει και σε όλες δεν έχει δεχτεί καν γκολ από τους αντιπάλους της! Δεν είναι, λοιπόν, θέμα μόνο διάταξης, ή μόνο διάθεσης. Δεν είναι θέμα αποκλειστικά ψυχολογίας, ή επιθυμίας. Δεν είναι μόνο θέμα προπονητή, αλλά ούτε και διοίκησης ή παικτών. Η αλήθεια είναι τόσο πιο απλή: είναι όλα αυτά μαζί και εκεί κρύβεται η ουσία (και η αλήθεια). Δεν είναι ένα γεγονός, είναι πολλά μαζί και αναμενόμενα όλα επηρεάζουν: και η διάταξη, και η διάθεση, και η ενίσχυση, και η ψυχολογία, και η διαχείριση της όποιας κρίσης σε αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια. Όλα μαζί αυτά είναι η αλήθεια όπως και το γεγονός ότι άλλαξε παίκτες η ομάδα, άλλαξε προπονητή, άλλαξε πολλά για να μην έχει και αλλαγές γενικά στο αγωνιστικό και ανισορροπία συγκριτικά με πέρυσι...

Στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, για να μιλήσουμε και λίγο για αυτό, η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τις στατικές φάσεις (ξανά) χάρη στον Γκάλο και πήρε εύκολη νίκη σε διάστημα 20 λεπτών. Αυτό που πρέπει να κρατήσει ο Ουζουνίδης είναι όλο το ματς. Είναι λογικό να ήρθε λίγο χαλαρότητα μετά το 3-0 και ένα νεκρό 25λεπτο από την ομάδα (χωρίς όμως να δεχτεί φάση), όμως στο δεύτερο 45λεπτο η Ένωση είδε να μην της δίνουν πέναλτι σε επέμβαση αλά Μπάρκα του Μουνάφο στο σουτ του Γκάλο, να σταματάει ο ίδιος παίκτης στη γραμμή την μπάλα σε πλασέ του Πόνσε που είχε κερδίσει τον αντίπαλο γκολκίπερ, τον Παπαδόπουλο να διώχνει με όμορφη επέμβαση την κεφαλιά του Αργεντινού φορ από το φάουλ του Γκάλο, αλλά και το σουτ του Βραζιλιάνου μπακ χαφ λίγο αργότερα, τα σουτ του Μπακασέτα να απειλούν δυνατά και τον Κλωναρίδη να χάνει ανεπανάληπτο τετ α τετ από την πάσα πάρε – βάλε του Κρίστιτσιτς!

Είναι πολλά τα καλά μαντάτα για τους «κιτρινόμαυρους» από την αναμέτρηση με τον Αστέρα αλλά όχι αρκετά για να πούμε ότι βγήκε από την αγωνιστική κρίση. Για μένα θα συνιστά αποτυχία αν η ΑΕΚ δεν φτάσει (μαζί με την αναμέτρηση του Κυπέλλου) στις 7 σερί νίκες με το πρόγραμμα που ακολουθεί! Θα πρόκειται για αποτυχία διότι παίζει τώρα στην Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και ακολουθούν τα ματς με Λεβαδειακό, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ...

Υγ: Δεν μπορώ να δικαιολογήσω και να καταλάβω κανέναν στην ΑΕΚ που δεν έχει ανανεώσει τον Γκάλο! Δυο χρόνια μπάλας έχει για πλάκα ακόμη και ειλικρινά προσπαθώ να το δικαιολογήσω και δεν μπορώ. Σταθερά από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια και βασικός στο πρωτάθλημα που κατέκτησε η ομάδα αλλά και την πορεία της στην Ευρώπη. Ήταν απόλυτα λανθασμένη η διαχείρισή του από τον Ουζουνίδη και είναι λάθος από τη διοίκηση να μην τον έχει ήδη ανανεώσει... Εγώ καλύτερο δεξί μπακ (και χαφ όταν απαιτείται) από τον Γκάλο στην ΑΕΚ θυμάμαι μόνο τον Μπορμπόκη! Προφανώς στην αναμέτρηση με τον Αστέρα ήταν ο κορυφαίος -άρα και MVP- αλλά πώς διάολο βλέπουν μπάλα συνάδελφοί μου δεν ξέρω και ανέδειξαν τον Πόνσε που φυσικά τα πήγε μια χαρά αλλά δεν ήταν καλύτερος ούτε του Βραζιλιάνου, ούτε του Μπακασέτα, ούτε του Μάνταλου (που έκανε μεγάλη βλακεία και έπρεπε να αποβληθεί στη φάση με τον Ιγκλέσιας και ενώ είχε κριθεί το ματς)!

Υγ2: Ο Έλληνας κόουτς στη συνέντευξη Τύπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσθήκης. Στην ΑΕΚ από το ρεπορτάζ μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο. Καλό είναι να επικοινωνούμε και μεταξύ μας εντός ομάδας, διοίκηση και τεχνική ηγεσία, διότι διαφορετικά και ο κόσμος δικαίως θεωρεί ότι τον κοροϊδεύουν! Είναι αλήθεια ότι αν και εφόσον (θαρρώ όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό) βρεθεί ο εξτρέμ που θα είναι αντίστοιχης ποιότητας και ικανότητας του Κρίστιτσιτς θα αποκτηθεί... Αλλά επειδή οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ της εύρεσης τέτοιου εξτρέμ καλύτερα να επικοινώμουμε ότι δεν θα γίνει κάτι και αν προκύψει στην πορεία προφανώς και κανείς δεν θα χαλαστεί σε ομάδα και εξέδρα.

Υγ3: Η εικόνα της ομάδας μπροστά από το πέταλο είναι δυνατή και δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είναι όλοι μαζί σε χαρές και πίκρες. Προσωπικά όμως θα ήθελα να μη τους ξαναδώ να πηγαίνουν εκεί για τέτοιο λόγο, για να αποχαιρετίσουν έναν ακόμη φίλο της ομάδας. Χθες στο ΟΑΚΑ είπαμε αντίο σε τρεις Ενωσίτες! Σε ένα ματς σε τρεις οπαδούς της ΑΕΚ... Για όνομα του Θεού δηλαδή, για όνομα. Πολύ σωστά πήγε όλη η ενδεκάδα εκεί και προφανώς τεχνικό τιμ και αλλαγές μένουν στον πάγκο. Εξηγώ και τα αυτονόητα γιατί διάβασα κάπου «γιατί ο Ουζουνίδης και οι αλλαγές δεν πήγαν εκεί», τη στιγμή που ήταν όλοι σε στάση προσοχής μπροστά από τον πάγκο. Ντροπή και αρρώστια να σκέφτεται κανείς ότι δεν πάνε γιατί δεν νιώθουν μέλη της οικογένειας, ντροπή πραγματικά! Φόρο τιμής και λύπη δεν αισθάνεσαι με τον να το... διαφημίζεις, ή να το ''φωνάζεις''...

Υγ4: Είπε πολλά και σωστά αυτή τη φορά ο Ουζουνίδης μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ειδικά για τη διαφορά με τον ΠΑΟΚ και την έως τώρα βαθμολογική συγκομιδή των ομάδων. Η ΑΕΚ όντως δεν έχει τεράστιες διαφορές με πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Αυτό που δεν έκανε η Ένωση είναι να προσπαθήσει (και το τεχνικό τιμ) να αλλάξει την κατάσταση νωρίτερα με αλλαγή σε πρόσωπα και διατάξεις ώστε να φανεί ότι το ψάχνει και το προσπαθεί να το διορθώσει. Είναι όμως τεράστια αλήθεια ότι η πρωταθλήτρια στις μέτριες μέρες της έχασε τους βαθμούς (όπως με Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και με Παναθηναϊκό για παράδειγμα στο ΟΑΚΑ που γλίτωσε την ήττα βέβαια) αλλά και στις καλές της μέρες έχασε από ατυχία (όπως με ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ή με Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ που αντί για έστω 2 έως 4 βαθμούς, δεν πήρε κανέναν).

Υγ5: Στο μπάσκετ όλα ήταν υπέροχα και όπως έπρεπε με το Περιστέρι. Η διαφορά των δυο ομάδων σε ρόστερ και πάγκο αποτυπώθηκε στο παρκέ με το +26... Η ΑΕΚ κάνει αυτό που μπορεί και της πρέπει στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Αν τώρα αποκτήσει και μια βάση 6.000 φίλων της που βρέθηκαν (και) χθες στο κλειστό του ΟΑΚΑ να είστε σίγουροι ότι θα μπορέσει σιγά, σιγά να κάνει και παραπάνω πράγματα από τα βασικά που της επιτρέπουν τα οικονομικά δεδομένα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην είναι αυτοί οι 6.000 συνέχεια στο κλειστό του ΟΑΚΑ!

Υγ6: Δεν μπορεί να υπάρχει τόση γραφικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον Ολυμπιακό... Δηλαδή ειλικρινά έχει χαθεί η μπάλα... Καταλαβαίνω να κράζεις και να φωνάζεις για όλα αλλά για τη διαιτησία στο ματς με τον ΠΑΣ; Δεν έχω ξαναδεί ομάδα να ζητάει και να... ουρλιάζει για πέναλτι σε φάση έξω από την περιοχή! Κι εμείς πέρυσι γράφαμε με την Λαμία ότι ο Λιβάια ήταν εκτός περιοχής και κακώς δόθηκε παράβαση. Για... ρυθμό έλεγαν, για πέναλτι, για άλλους κανόνες! Ειλικρινά αυτοί που έλεγαν «να σταματήσουν το κλάμα» και «επενδύστε στο ρόστερ και αφήστε την καραμέλα των διαιτητών», τώρα κάνουν επί 100 όσα τάχα μου κορόιδευαν και ενώ γνώριζαν και οι ίδιοι τι ακριβώς ίσχυε... Είναι κρίμα γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Μαρτίνς κάνει μια χαρά έργο, ότι παίζει καλά ο Ολυμπιακός δεδομένου και των αλλαγών που έχει κάνει σε μια σεζόν και συνεχίζει νικηφόρα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει τέτοια γραφικότητα. Και στην ΑΕΚ στα Γιάννενα έκοψαν δυο οφσάιντ, με τον Αστέρα δεν δόθηκε χερούκλα επέμβαση αλά γκολκίπερ και είδαν οφσάιντ τον Κλωναρίδη που κάλυπταν δυο αντίπαλοι, αλλά δεν γράφει – λέει κανείς ότι έχει σκόπιμα κακές διαιτησίες. Απ' την άλλη δεν ξέρω τι είναι πιο αστείο να διαβάζω και να ακούω αυτά από τον Ολυμπιακό, ή να βλέπω αυτά τα καραγκιοζιλίκια από τον πάγκο του ΠΑΟΚ στην Τρίπολη και το κράξιμο για 35 λεπτά στην απόλυτα σωστή διαιτησία του Σιδηρόπουλου στο ματς με τον Πανιώνιο; Πόσο μοιάζουν όμως...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...