Εκδικάστηκε η προσφυγή του Ολυμπιακού, πρόθεση να βγει σήμερα η απόφαση

Δημήτρης Τομαράς
Εκδικάστηκε η προσφυγή του Ολυμπιακού, πρόθεση να βγει σήμερα η απόφαση

bet365

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της προσφυγής του Ολυμπιακού κατά της Super League, με το προεδρείο να εκφράζει την πεποίθησή του πως θα υπάρξει απόφαση εντός της ημέρας. Αναλυτικά όσα είπαν οι νομικοί εκπρόσωποι των δυο πλευρών.

Στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ εκδικάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (07/01) η προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της Super League να ορίσει τη 15η αγωνιστική, που αναβλήθηκε λόγω του ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου και της αποχής των διαιτητών για το τριήμερο 12-14 Ιανουαρίου, στη θέση της 16ης αγωνιστικής, αποφασίζοντας την μετακύλιση του προγράμματος κατά μια εβδομάδα.

Οι «ερυθρόλευκοι» ζητούν να οριστεί ως εμβόλιμη η αναβληθείσα αγωνιστική, αντιδρώντας κατά της απόφασης που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού με ψήφους 13-3. Από την πλευρά του το προεδρείο άκουσε τα επιχειρήματα Ολυμπιακού και Super League και ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό να εκδοθεί ακόμα και τις επόμενες ώρες η απόφαση, δηλαδή εντός της ημέρας.

Τους Πειραιώτες εκπροσώπησαν νομικά οι κ.κ. Γιάννης Χατζησαββάογλου και Δημήτρης Καρπετόπουλος, ενώ παρέστη και ο Τάκης Αγραφιώτης, που αποτελεί τον νόμιμο εκπρόσωπο του Ολυμπιακού στον Συνεταιρισμό. Η Λίγκα εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο της, Γιάννη Οικονομάκη.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο κ. Χατζησαββάογλου, που ζήτησε να καταθέσει και ο Τάκης Αγραφιωτης σαν μάρτυρας. Το προεδρειο είπε ότι αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρώσης των θεμελίων της Λίγκας. Μια Λίγκα που ζητάει από εσάς να νομιμοποιήσετε μια άκυρη απόφαση με διάφορες εφευρέσεις, που έχετε δει όλα αυτά τα χρόνια. Ελήφθη μια απόφαση που είναι κόντρα στον ΚΑΠ και τους κανονισμούς. Η ίδια η αντίδικος έλαβε αυτή την απόφαση και ενώ σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις λειτουργούσε τελείως διαφορετικά. Υπάρχει το άρθρο 22 Παρ. 6 του ΚΑΠ. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που γίνεται τέτοια προσπάθεια διαστρέβλωσης του προγράμματος.

Πάντα ίσχυε ότι αν αναβληθεί μια αγωνιστική, ορίζεται στην πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία. Εμείς είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλη της Σούπερ Λίγκας αλλά αυτό που γίνεται είναι πρωτοφανές. Όλες οι διατάξεις πρεπει να έχουν ενδοτικό χαρακτήρα. Ακόμα και εμβόλιμη να μπει μια αγωνιστική έχει εφαρμογή στο γράμμα του νόμου. Σύμφωνα με το αρθρο 10 Παρ 4, το πρωτάθλημα γίνεται σε δύο γύρους και όλες οι ομάδες παίζουν με όλους τους αντιπάλους.

Η Λίγκα γνωρίζει το αληθές νόημα και την πραγματικότητα των κανονισμών που έχει φτιάξει, αλλά δεν θέλει να το πει. Εμείς δεν εξετάζουμε γιατί μπαίνει σε αυτήν την διαδικασία. Η Λίγκα για να αιτιολογήσει την απόφαση, αναφέρεται στην Αρχή της μη διατάραξης του β' γύρου. Από την στιγμή που δεν αλλάζει η σειρά των αγώνων, δεν αλλάζει το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα τέτοιο αφού μετά την 16η αγωνιστική παίζουμε την 17η. Επίσης αναφέρεται στην Αρχή της μη εκκίνησης του β' γύρου, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος. Αυτό είναι ένα λεκτικό θέμα, που δεν έχει απαντηθεί ποτέ. Η θέση μας είναι ότι στον ΚΑΠ δεν υπάρχει καμία διάταξη ενδοτικού ή υποχρεωτικού δικαίου που να δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση.

Θα βρείτε στο άρθρο 19 Παρ 2 μόνο μια φορά το "υποχρεωτικά" σε κάτι λεκτικό. Κακά τα ψέματα, οι κανονισμοί είναι κακογραμμένοι. Αυτό δεν μας ικανοποιεί και θέλουμε να το αλλάξουμε. Όλες οι φορές που άλλαζαν οι αγωνιστικές ήταν στη λογική του εμβόλιμου και ποτέ της μετακίνησης του προγράμματος. Εμείς λοιπόν ζητάμε να ισχύσει η απόφαση της 14/12/18 κανονικά. Εξάλλου ζητάμε να υπάρξει αναστολή της εκτέλεσης της απόφσης, μέχρι να βγάλετε απόφαση (σ.σ. κάτι για το οποίο δεν δεσμεύτηκε το προεδρείο αλλά είπε προς τον Ολυμπιακό να μην ανησυχεί γιατί θα βγει απόφαση άμεσα). Αν ακυρωθεί μια αγωνιστική, που είμαστε σίγουροι ότι θα την ακυρώσετε, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες».

Στην συνέχεια μίλησε ο έτερος νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, κ. Δημήτρης Καρπετόπουλος, που αναφέρθηκε στο άρθρο 5 Παρ 3, αλλά και στο παράρτημα 3, απ'οπου προήλθε το κανονιστικό πλαίσιο της Super League και η φετινή προκήρυξη, και ουσιαστικά καλύφθηκε ένα κενό με ένα άλλο κενό.

«Στο έγγραφο που έστειλε η Λίγκα στις ομάδες αναφέρει ότι δεν είναι νόμιμη λύση η μετακύλιση και αυτό το είπε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Λίγκας, Βασίλης Γκαγκάτσης. Υπάρχει το παράδειγμα της σεζόν 2016/17, όπου αναβλήθηκαν οι δύο πρώτες αγωνιστικές και μπήκαν τον Ιανουάριο και στην συνέχεια όταν αναβλήθηκαν ξανά λόγω των καιρικών συνθηκών, πήγαν αφού ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος. Η Λίγκα ισχυρίζεται πως αυτό συνιστά αλλοίωση του πρωταθλήματος, αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί η ίδια η Λίγκα αναφέρει πως οι τελευταίες αγωνιστικές είναι πάντα ακέραιες. Εμείς ζητάμε να ισχύσει η απόφαση που είχε βγει από 14 Δεκεμβρίου».

Τελευταίος μίλησε ο Γιάννης Οικονομάκης, που εκπροσώπησε νομικά τον Συνεταιρισμό. Τόνισε πως «η διάταξη εγκρίθηκε από την ΕΠΟ, άρα μάλλον κάτι παραπάνω ξέρουμε».

«Έχουμε τον β' γυρο, που ειναι ο πιο σημαντικός και υποχρεωτικά δεν ακουμπάμε τίποτα. Υπάρχει και το α 22 Παρ 6, που το αναφέρει χαρακτηριστικά. Θα είναι τεράστιο πρόβλημα εάν πάρουμε για παράδειγμα την 25η αγωνιστική και την βάλουμε μετά την 28η, διότι θα έχουν αλλάξει οι συνθήκες και τα αγωνιστικά δεδομένα και η ομάδα β' που θα παίζει με την ομάδα α' μπορεί να μην έχει κίνητρο. Ο Ολυμπιακός ζητάει να παιχθεί πρώτα η 16η και μετά η 15η, εννοεί δηλαδή να μπει εμβόλιμη αγωνιστική στον β' γύρο. Υπάρχουν πολλές διατάξεις που είναι σαφείς στον ΚΑΠ και δεν ισχύει ότι υπάρχουν ατελείς διατάξεις. Υπάρχουν σαφέστατες αναφορές για τέτοιες περιστάσεις και πως διαμορφώνονται αυτές για την αναβολή ή ακύρωση ενός αγώνα ή μιας αγωνιστικής.

Ο νομοθέτης απλώς δίνει μια κατεύθυνση και οι ιδιώτες εφόσον το κρίνουν σκόπιμο παρεμβαίνουν. Το πρώτο διαθέσιμο Σαββατοκύριακο είναι αυτό που έρχεται. Δεν μπορούσαμε βάλουμε πριν αγώνες. Τα παιχνίδια Κυπέλλου και η αποχή των διαιτητών - που υπήρχε μέχρι την περασμένη Παρασκευή - δεν άφησαν περιθώρια να οριστεί αλλιώς το πρόγραμμα. Αυτό μας ζήτησαν να κάνουμε η Nova και η ΕΡΤ. Η Λίγκα έπραξε το σωστό και σαφέστατα υπάρχει προκήρυξη και δεδομένα. Αν είναι έτσι, να αλλάζουμε τα πάντα, τις έδρες, την σειρά των ομάδων, τους αγώνες ή οτιδήποτε άλλο. Ο κ. Γκαγκάτσης δεν είναι νόμιμος εκπρόσωπος της Λίγκας: είπε την άποψη του, είναι σεβαστή, αλλά 13 ομάδες ψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης. Τότε με τον Μπίκα είχαμε πάρει τις αγωνιστικές που αναβλήθηκαν και τις βάλαμε στο τέλος του α' γύρου. Αν πειραχθει ο β' γύρος, τότε έχουμε αλλοίωση. Πότε ξανά από την σύσταση της Λίγκας δεν μπαίνει αγώνας του β' γύρου αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος. Καταλαβαίνουμε γιατί το κάνει ο Ολυμπιακός: επειδή βλάπτεται το πρόγραμμα του και είναι δικαίωμά του και επειδή πέφτουν πολλά παιχνίδια του μαζεμένα».

Κλείνοντας, ο κ. Καρπετόπουλος εκ μέρους του Ολυμπιακού παρέδωσε στο προεδρείο ένα υπόμνημα κι ενα πρόγραμμα του 2011/12, όταν Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας μπήκαν ετεροχρονισμένα στο πρωτάθλημα. Ακολούθησε η σχετική συνεδρίαση του προεδρείου για να βγει άμεσα η απόφαση.

- Την Δευτέρα ζήτησαν συνάντηση από το προεδρείο της ΕΠΟ και τον Βαγγέλη Γραμμένο οι κ.κ. Αγραφιώτης και Κούγιας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα