Είμαστε... άρρωστοι και είναι πια αργά!

Είμαστε... άρρωστοι και είναι πια αργά!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Είμαστε... άρρωστοι και είναι πια αργά!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. που ήθελε λίγα, τα έκανε μαντάρα και τώρα ψάχνει για πολλά, ενώ εστιάζει σε Ουζουνίδη και αποδυτήρια

Το είχα σημειώσει μετά την αναμέτρηση της πρωταθλήτριας με αντίπαλο τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο: μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στην ΑΕΚ; Να δούμε όσα δεν έχουμε συναντήσει μετά τον Οκτώβριο στο club και δη στο εσωτερικό του ποδοσφαιρικού τμήματος; Η απάντηση που έδινα τότε ήταν απλή: πολύ δύσκολα με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ήρθε και η απόφαση να τελειώσουν τρία πρόσωπα που εντός των Σπατών είχαν μόνο συμπάθειες και τεράστια εκτίμηση για όσα έκαναν εντός και (κυρίως) εκτός αγωνιστικών χώρων να το... αποτελειώσει το πράγμα...

Ο Έλληνας τεχνικός της ΑΕΚ είχε πει μετά τη νίκη με την Λαμία ότι δεν είναι σίγουρος ότι έχει περάσει η αγωνιστική κρίση του Νοεμβρίου και πως αυτό έπρεπε να αποδειχθεί στην πορεία και μετά το ματς με την ΑΕΛ. Είχε απόλυτο δίκιο και αυτό δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Δεν ήταν ικανές δυο νίκες με Ξάνθη και Λαμία να αντιστρέψουν το κλίμα εντός της ομάδας. Ίσως μεγαλύτερο ρόλο να έπαιζε σε αυτό ένα θετικό αποτέλεσμα στην Πορτογαλία με αντίπαλο την Μπενφίκα. Κάτι που δεν επετεύχθη και εκτός αυτού είχαμε (και) το αρνητικό αποτέλεσμα στην Θεσσαλία να μας φέρει και πάλι στην κατάσταση πριν από τις δυο διαδοχικές νίκες.

Λεβαδειακός – ΠΑΟΚ με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις.

Το όποιο ενδεχόμενο διεκδίκησης πρωταθλήματος από την Ένωση εξαφανίστηκε τον μήνα Νοέμβριο. Θα συνιστά έγκλημα της ίδιας της ΑΕΚ απέναντι στην ομάδα (όλων στην πρωταθλήτρια από τη διοίκηση ξεκινάμε πάντα) να μείνει εκτός και της δεύτερης θέσης από τον Δεκέμβριο και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία! Αλλά καμία και για κανέναν... Και πάλι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποτυχία θα την έχει το μεγάλο αφεντικό και γενικά η διοίκηση και όσοι την ασκούν. Έπειτα όλοι οι άλλοι. Διότι ακόμη και η απόφαση να τελειώσουν πριν την... ώρα τους (δεν μοιάζει ωραίο αυτό που γράφω) οι Μπακασέτας, Σιμόες, Λαμπρόπουλος ήταν προσωπική, του ίδιου του Μελισσανίδη που έχει την απόλυτη ευθύνη!

Το σύνθημα των οπαδών της ΑΕΚ ταιριάζει θαρρώ απόλυτα στην περίσταση: Είμαστε άρρωστοι και είναι πια αργά... Αυτό ισχύει για το ποδοσφαιρικό τμήμα, για την ίδια την ομάδα, με τις συνέπειες να είναι ολοένα και πιο καταστροφικές. Μπορεί να αλλάξει το πράγμα; Ναι μπορεί αλλά θέλει γενναίες αποφάσεις και το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο. Να αποφασιστεί ουσιαστική και άμεση στήριξη στο ποδοσφαιρικό τμήμα με προσθήκη το λιγότερο δυο χαφ και ισάριθμων μεσοεπιθετικών (ακραίων επιθετικών αν προτιμάει κανείς). Αν δεν γίνουν αυτά ειλικρινά δεν βλέπω τον τρόπο να αλλάξει δραματικά η κατάσταση στην Ένωση.

Εννοείται πως η κουβέντα έχει στην ατζέντα και το θέμα του προπονητή. Νομίζω ότι αυτό άλλωστε έγινε από μόνο του όταν γνωστοποιήθηκε στην ομιλία του Μελισσανίδη προς το ποδοσφαιρικό τμήμα μετά το τέλος του ματς με τον Παναιτωλικό ότι έως και το καλοκαίρι προπονητής σας θα είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Μετά το καλοκαίρι; Δεν μπορεί να φτάσει καν τους θερινούς μήνες ένα τεχνικό τιμ που έχει (στο μυαλό όλων στο ποδοσφαιρικό τμήμα) ημερομηνία λήξης! Είναι απλά τα πράγματα: δεν γίνεται να επιβιώσει...

Προσωπικά είμαι απόλυτος εδώ και καιρό στο θέμα προπονητή και τεχνικού διευθυντή: δεν έχουν το μεγάλο μέρος ευθύνης. Έχουν το μικρότερο. Μπορεί στην πορεία να γίνονται χειρότερα τα πράγματα στο εσωτερικό της ομάδας και δικαιολογημένα με όσα συμβαίνουν σε επίπεδο αποτελεσμάτων και γκρίνιας να έχει χαθεί εντελώς η... μπάλα στα αποδυτήρια και η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών να μην θέλουν να συνεχίσουν με το συγκεκριμένο τεχνικό τιμ, αυτά φέρνουν οι γκέλες και οι αποτυχίες, όλα είναι θέμα αποτελέσματος. Όμως την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά (τούτη τη στιγμή) στη διοίκηση για όσα δεν έκαναν όταν έπρεπε.

Ο Ουζουνίδης ευθύνεται αποκλειστικά για το γεγονός ότι επέλεξε να συμβιβαστεί. Να αποδεχθεί το... μοιραίο της μη ενίσχυσης του ρόστερ του με δυο παίκτες που θα έκαναν τη διαφορά όπως ο ίδιος είχε ζητήσει. Το: «αφού δεν βρήκαμε και προσπαθήσαμε πολύ για αυτό τότε καλύτερα να μην πάρουμε κάτι για να το πάρουμε», έχει σωστή βάση αλλά καταδεικνύει και συμβιβασμό. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος του Έλληνα τεχνικού... Με την ΑΕΚ να 'χει αποδυναμωθεί από τις αποχωρήσεις και κάποιες μη ανανεώσεις συμβολαίων, έπρεπε να διαβάσει ότι μη ενίσχυση του ρόστερ θα είναι καταστροφικό τη στιγμή που θα υφίσταται Champions League. Σα να μην έφτανε αυτό αποδέχτηκε τη μοίρα του στην απόφαση της διοίκησης να τελειώσει τρεις ποδοσφαιριστές: αυτό ήταν αυτοκτονικό και δεν άρεσε σε κανέναν στα αποδυτήρια που περίμεναν να βγει μπροστά και να μην το επιτρέψει...

Από την πλευρά του ο Λυμπερόπουλος πιστώνεται την απουσία εύρεσης ποδοσφαιριστών που θα ικανοποιούσαν τον προπονητή. Όμως μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι τεχνικοί διευθυντές. Ο Μελισσανίδης το είπε πολύ ειλικρινά στο δείπνο την ημέρα της ονομαστικής του εορτής: «δεν είμαι ο πιο εύκολος άνθρωπος για να συνεργαστείς». Το αντίθετο ισχύει όπως μπορεί κανείς να καταλάβει. Άρα το μικρότερο της ευθύνης αντιστοιχεί σε προπονητή και Λυμπερόπουλο για το θέμα της διαμόρφωσης του ρόστερ αφού σε καμία των περιπτώσεων δεν διαχειρίζονται το μπάτζετ και πολύ περισσότερο δεν το καθορίζουν!

Η ΑΕΚ με ευθύνη της διοίκησής της και έπειτα των ανθρώπων που έχει στα σημαντικά πόστα, επί της ουσίας αυτοκτόνησε. Το καλοκαίρι έψαχνε λίγα και καλά. Δεν έκανε την υπέρβαση και πλέον έχει ανάγκη από πολλά. Από την εποχή των μπάνιων και των διακοπών που η πρωταθλήτρια είχε μεγάλη ανάγκη ένα σούπερ χαφ επιπέδου Ντιόπ για παράδειγμα, σημείο αναφοράς στον άξονα που θα απογείωνε και τον Γαλανόπουλο (θα καταστραφεί αφού υποχρεώνεται στα 20 προς 21 να παίζει με Μοράν) και ενός σούπερ εξτρέμ όπως ήταν ο Σκόκο (επίσης για παράδειγμα) όταν είχε έρθει τότε και έπαιζε αριστερά και έκανε τη διαφορά, φτάσαμε Χριστούγεννα και η Ένωση πλέον θέλει πολλά: θέλει δυο χαφ αφού πρέπει να βρει και αντί-Σιμόες αλλά και τον Ντιόπ που λέγαμε, ενώ χρειάζεται και δυο εξτρέμ – μεσοεπιθετικούς, τον Σκόκο που γράφουμε παραπάνω και τον αντί-Μπακασέτα.

Πρέπει να είσαι αυτοκαταστροφικός για να το καταφέρεις αυτό. Έγινε όμως και πρέπει να το δουν στην ΑΕΚ και να πάνε παρακάτω. Όσο μπορεί να φαίνεται ένα μικρό φως στο τέλος του τούνελ...

Υγ: Αυτή τη στιγμή που γράφουμε τα παραπάνω δεν φαίνεται να είναι αποφασισμένοι στην ΑΕΚ να αντικαταστήσουν τον Ουζουνίδη. Κι αυτό ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είχαν προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο. Είναι και αυτή η άφιξη του Μανόλο για διακοπές στην Ελλάδα που έχει ξεσηκώσει... πανικό λατρείας και απαίτησης επιστροφής του στα social media από τους ΑΕΚτσήδες. Το θέμα είναι ότι δεν είναι εύκολο εκτός από την πίεση των αποτελεσμάτων και την έξοδο από την κρίση να διαχειριστεί κανείς και τον κόσμο. Θα 'χει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του κόσμου για οποιοδήποτε πρόσωπο από 'δω και πέρα... Τεράστια σημασία όμως διότι αν αποδοκιμάζουν, απαιτούν την αντικατάστασή του, αυτό δεν αλλάζει και κανείς ιστορικά δεν έχει καταφέρει να το γυρίσει το... έργο! Κρίμα και μεγάλη χαμένη ευκαιρία αν τελειώσει ο Ουζουνίδης για την ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο και το σημειώνω διότι δεν στηρίχτηκε όσο και κυρίως όπως έπρεπε.

Υγ2: Με αφορμή το πως ολοκληρώνω το παραπάνω υστερόγραφο, με την αναφορά δηλαδή στη χαμένη ευκαιρία, στην ΑΕΚ θα πρέπει να δουν όπως έχω σημειώσει ξανά και ξανά τούτη την κατάσταση, ως μεγάλη ευκαιρία για να χτίσουν από τώρα την επόμενη πρωταθληματική χρονιά. Πρέπει να δουλεύουν όπως το 'χω σημειώσει και υπογραμμίσει εδώ και ενάμιση μήνα με προοπτική το επόμενο πρωτάθλημα. Αυτή η σεζόν κάηκε εκ των έσω. Να δουλέψουν για το τώρα προκειμένου να σωθεί ότι κι αν σώζεται και κυρίως να τελειώνουν τα θέματα που αφορούν και την επόμενη σεζόν. Δεν μπορεί να δικαιολογείται ότι ψάχνουν στην ΑΕΚ σούπερ χαφ από τον περασμένο Δεκέμβριο και να μην έχει βρεθεί ακόμη. Είναι αστείο έως και εγκληματικό σε βάρος της ομάδας να το συζητάμε ακόμη ενώ γνωρίζαν άπαντες ότι δεν θα ανανεώσει ο Γιόχανσον και δεν θα παραμείνει και ο Κονέ (έστω σαν αλλαγή αφού υποτίθεται ότι έψαχναν άλλον για σούπερ χαφ).

Υγ3: Δεν εστιάζω στο ματς με την ΑΕΛ γιατί ειπώθηκαν και τα έγραψαν όλοι με την ολοκλήρωσή του. Είναι απαράδεκτο να γίνονται ματς σε τέτοια γήπεδα. Δεδομένο και έχει δίκιο που το αναφέρει ο Ουζουνίδης. Το επιτρέπει ο συνεταιρισμός που τον διακρίνει η γελοιότητα στα πλέον σοβαρά θέματα. Δηλαδή έστειλαν από την Super League άτομο εκεί, παρατηρητή, είδε την κατάσταση και έκρινε ότι δύναται να παίξουν ομάδες ποδόσφαιρο σε αυτόν τον αγωνιστικό χώρο; Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του συνεταιρισμού που εκεί βρίσκεται για να... βρίσκεται. Αν ήταν σοβαροί και δεν βρίσκονταν εκεί επειδή τους τοποθέτησαν συμμαχίες θα είχαν ήδη παραιτηθεί. Τι γράφω κι εγώ τώρα; Να παραιτηθεί ποιος και πού; Στην Ελλάδα ποτέ δεν ευθύνεται κανένας. Όμως το σωστό που έπρεπε να πει και στο οποίο έπρεπε να εστιάσει ο Έλληνας τεχνικός ήταν στο γεγονός ότι με εξαίρεση τους Μάνταλο, που ξαφνικά ένιωσε ενοχλήσεις και τον Τσόσιτς που δεν ξεκίνησε στην Λάρισα, όλοι οι υπόλοιποι που επιλέχθηκαν ήταν εκείνοι που είδαμε στο «Ντα Λουζ». Διότι δεν υπήρχε διαθέσιμος άλλος! Και εκεί έπρεπε να εστιάσει. Τα παιδιά για να 'χουν δύναμη, πάθος και επιθυμία, πρέπει να 'χουν και φρεσκάδα μεταξύ άλλων. Η ΑΕΚ μετά την απόφαση να τελειώσουν τρεις πορεύεται με 13 παίκτες... Αυτό δεν υπάρχει πουθενά!

Υγ4: Αφού μείναμε εκτός Ευρώπης και εκτός διεκδίκησης τίτλου ας κερδίσουμε κάποιον ποδοσφαιριστή. Η εικόνα του Μπογέ τόσο με την Μπενφίκα όσο και με την ΑΕΛ είναι τουλάχιστον εκνευριστική. Όχι μόνο του Αργεντινού φυσικά. Αλλά πρόκειται για ποδοσφαιριστή που αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά και αυτός κάνει... διάφορα! Δεν έχουμε δει από τον συγκεκριμένο (και όμως κάποιοι έλεγαν γιατί δεν ξεκινάει ή γιατί τον κάνει αλλαγή) περισσότερο από μισό ματς με αντίπαλο τον Άρη που έπαιζε με την άμυνα στη σέντρα χάρη στον προπονητή που είχαν και πήγε Λας Πάλμας και δεν στραβώνει νίκη... Μπορεί το παιδί να μη θέλει, να μη μπορεί, όλα μαζί, αλλά δεν χρειάζεται η ΑΕΚ να περιμένει. Ούτως ή άλλως δεν της ανήκει. Ας εστιάσει σε αυτούς που είναι δικοί της είτε λέγεται αυτός Αλμπάνης, είτε Γιαννιώτας, είτε Μπότος και Γιούσης. Επαναλαμβάνω εστιάζω στον Μπογέ γιατί είναι ποδοσφαιριστής που κάνει τη διαφορά, αλλά μοιάζει να μη γουστάρει, οπότε...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...