Ο Φορτούνης σαν «Έλληνας Μέσι», το παράδειγμα και το αντιπαράδειγμα!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Ο Φορτούνης σαν «Έλληνας Μέσι», το παράδειγμα και το αντιπαράδειγμα!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος στέκεται μέσα από το blog του στο gazzetta σε δύο-τρία πράγματα από τον χθεσινό Ολυμπιακό, εκθειάζοντας και κριτικάροντας.

Επιστροφή χρημάτων* στο Αταλάντα – Λάτσιο και σούπερ αποδόσεις στη Serie A από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Το χθεσινό παιχνίδι με τη Λαμία ήταν ένα τεστ χαρακτήρα για τον Ολυμπιακό-και το πέρασε με καλό βαθμό. Έβγαλε μία καλή νοοτροπία κι έπαιξε, τρία 24ωρα μετά τη μαγική βραδιά με τη Μίλαν, όπως έπρεπε για να κλειδώσει το τρίποντο και δη όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Για άλλη μία φορά πρωταγωνιστής του ήταν ο Φορτούνης, τον οποίο μάλιστα είδαμε για πρώτη φορά σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος σε ρόλο «ψευτο-σέντερ φορ». Στην Ευρώπη το είχε κάνει ο Μαρτίνς στα παιχνίδια με την Μπέτις (έξω) και τη Μίλαν (μέσα), όπως κι ο Λεμονής πέρσι στους αγώνες με την Μπαρτσελόνα (μέσα) και την Σπόρτινγκ (έξω), αλλά σε επίπεδο ελληνικής Λίγκας δεν το είχαμε ξαναδεί.

Και αυτό που είδαμε από τον Φορτούνη σε αυτή την…περίεργη θέση μας ενθουσίασε! Μας θύμισε λίγο, κι αναλογικά, τον Μέσι όταν έπαιζε μία εποχή στην Μπαρτσελόνα αυτό το ρόλο, κάτι σαν ψευτοεννιάρι! Ο «Φόρτου» έκανε «παπάδες» σε αυτό τον εντελώς ελεύθερο ρόλο και δεν ξέρω αν ο Πέδρο Μαρτίνς θελήσει να τον διατηρήσει σε αυτή τη θέση μέχρι να αποκτηθεί κανονικός σέντερ φορ, αλλά πραγματικά χθες ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν χάρμα ιδέσθαι.

Μέσα σε όλα τα γκολ, με δημιουργία άλλων τριών, με πέντε δικές του τελικές, με προσωπικές ενέργειες-σλάλομ στις οποίες περνούσε «τρεις τρεις» (κυριολεκτικά) τους αντιπάλους του! Και τον έβλεπες να παίζει άλλοτε από θέση φορ, άλλοτε από θέση εξτρέμ, άλλοτε να γυρίζει πολύ πίσω, να παίρνει την μπάλα στη σέντρα από την άμυνα και να βγάζει κάθετη στον αριστερό μπακ Κούτρη! Φαινόταν ότι απολάμβανε το παιχνίδι ακόμη κι από τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσε τις στημένες φάσεις.

Δέχομαι ότι ο αντίπαλος, η Λαμία, ήταν κάποιων δυνατοτήτων, αλλά χθες ήταν ένας Φορτούνης που έμοιαζε σαν Έλληνας Μέσι! Το μόνο που του έλειπε (κι ατυχώς αυτό το «μόνο» αποτελεί τεράστια υπόθεση) ήταν το γκολ. Και γενικά του λείπει φέτος, αφού κατά βάση σκοράρει μόνο από στατικές φάσεις η, με σουτ έξω από το περιοχή-μόνο με την Ντουντελάνζ σκόραρε με τελικές μέσα από την περιοχή! Η μοναδική λογική εξήγηση έχει να κάνει με την ψυχολογία, γιατί στον Φορτούνη δεν τίθεται θέμα ικανότητας, όταν τον έχουμε δει να βάζει τόσα γκολ με τα «ερυθρόλευκα». Από την αρχή της σεζόν, ενώ πάει φανταστικά, δεν του κάθεται εύκολα το γκολ κι έχει επηρεαστεί, έως και αγχωθεί, νομίζω εγώ. Φαίνεται από τον τρόπο που το κυνηγάει μέσα στο παιχνίδι. Ενίοτε το εκβιάζει κιόλας. Κι όσο το εκβιάζεις το γκολ, τόσο δεν θα σου έρχεται.

Ο Φορτούνης πρέπει να έχει το παράδειγμα του…Φετφατζίδη! Την Πέμπτη με τη Μίλαν ο κοντός το εκβίαζε το γκολ, έχοντας τρία άστοχα σουτ μέσα σε εφτά λεπτά (!), ενώ μπορούσε να πασάρει σε συμπαίκτες του. Χθες, σε όλο το παιχνίδι, έκανε μόλις ένα σουτ-κι αυτό έγινε γκολ! Εννοώ ότι το γκολ θα έρθει από…μόνο του!

Χθες και ο Φορτούνης και ο Νάτχο σε κάποιες στιγμές το εκβίασαν. Και δεν κέρδισαν τίποτα. Δείτε σε αυτή τη φωτογραφία, σε ένα από τα άστοχα σουτ του Φορτούνη, και δη με το σκορ στο εύθραυστο 1-0, ότι ο Γκερέρο ήταν μόνος του, αλλά δεν του έδωσε την μπάλα. Η σωστή κίνηση για τον Φόρτου ήταν να κάνει ό,τι και στη φάση του 1-0, δηλαδή να «αφήσει» την μπάλα στον συμπαίκτη του.

Ο Νάτχο το έκανε το λάθος επί δύο!

Βλέπουμε στη φωτογραφία από τη φάση του 2-0.

Ο Γκερέρο, πάλι, είναι ολομόναχος δεξιά, αλλά ο Ισραηλινός δεν του πασάρει την μπάλα. Προτιμάει να σουτάρει, με συνέπεια να αποκρούσει ο γκολκίπερ. Στάθηκε τυχερός ο Ολυμπιακός, γιατί πήρε το ριμπάουντ ο Ομάρ και έκανε το γκολ, όμως ο Νάτχο ποδοσφαιρικά ενήργησε λανθασμένα.

Το ίδιο συνέβη και στη φάση του 93’ με τον Νάτχο, που δεν πάσαρε στον Φορτούνη, που περίμενε κι αυτός δεξιά, μόνος του. Ο Νάτχο το έκανε ακόμη χειρότερα γιατί ο Φορτούνης ήταν αυτός που του είχε δώσει την μπάλα στο ξεκίνημα της φάσης κι άρα είχε ένα ακόμη λόγο να του επιστρέψει την μπάλα κι όχι να σουτάρει άστοχα.

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν μία ομάδα μεγαλύτερη. Και δεν επιτρέπεται ένας παίκτης της εμπειρίας του Νάτχο και της κλάσης του Φορτούνη, τρεις φορές στο ίδιο παιχνίδι, να το παίζουν «τρελοί». Αυτές οι τρεις φάσεις πρέπει να είναι το αντιπαράδειγμα στον Ολυμπιακό.

Το παράδειγμα πρέπει να είναι η φάση του 1-0, εκεί που και ο Νάτχο αρχικά και ο Φορτούνης στη συνέχεια μπορούσαν ο καθένας να τελειώσει μόνος του τη φάση, αλλά επέλεξαν το πιο σωστό ποδοσφαιρικά: ο Νάτχο την πάσα στον Φορτούνη κι ο Φορτούνης την πάσα στον Γκερέρο…

Άσχετο: καλό θρίλερ στις 03.50 το Stonehearst Asylum στο CosmoteCinema 2.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.