Το σχέδιο απέτυχε, ο Άρης έχασε

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Το σχέδιο απέτυχε, ο Άρης έχασε

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το χειρότερο φετινό παιχνίδι του Άρη και στέκεται στις δηλώσεις του Δημήτρη Κωνσταντινίδη…

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Μπιλμπάο – Χιρόνα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Δεν χρειάζονται αφορισμοί, ούτε κρίσεις πανικού. Είναι εξαιρετική απλή η εξήγηση της αγωνιστικής κατάρρευσης του Άρη στο Περιστέρι. Αναφέρθηκε από δύο ανθρώπους οι οποίοι ανέδειξαν ένα πρόβλημα το οποίο όλοι βλέπουν, αλλά ελάχιστοι παραδέχονται. Γιατί ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης μίλησε ξεκάθαρα για πρόβλημα στη φυσική κατάσταση και ανέλυσε τις προεκτάσεις του. Τη δυσκολία διαχείρισης ενός αγώνα, τα μετρημένα λεπτά πίεσης στον αντιπάλου, την προσαρμογή της τακτικής αναλόγως των δυνάμεων της ομάδας αλλά και των χιλιομέτρων που μπορούν να τρέξουν οι παίκτες. Η φυσική κατάσταση είναι το άλφα και το ωμέγα σε κάθε ομάδα, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κι όταν δεν νιώθεις δυνατός, η ανασφάλεια αναπτύσσεται μέσα σου, μπολιάζει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού και προκαλεί φόβο στη διαχείριση καταστάσεων.

Αυτός όμως είναι ο ένας λόγος των όσων έλαβαν χώρα στο Περιστέρι. Γιατί η εμφάνιση του Άρη στο Περιστέρι ήταν ό,τι χειρότερο έχει παρουσιάσει φέτος αυτή η ομάδα. Στα προηγούμενα παιχνίδια πρόσφερε έστω μια νότα αισιοδοξίας (στη διάρκειά τους) ότι μπορούσε να το καταφέρει. Χθες, ακόμη κι αν «τσιμπούσε» έναν βαθμό θα ήταν η επιβεβαίωση της ποδοσφαιρικής αδικίας γιατί πολύ απλά δεν τον άξιζε.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η αποτυχία του πλάνου. Προφανώς θα αναθεωρήσει ο Σάββας Παντελίδης για συγκεκριμένα πρόσωπα. Στην πραγματικότητα όμως, έκανε το αυτονόητο. Πριν πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η ομάδα του στη μεταγραφική περίοδο, ήθελε να δώσει ευκαιρίες. Να νιώσει σίγουρος για το υλικό του. Καλώς ή κακώς όμως, ο τωρινός Άρης δεν έχει την πολυτέλεια να παίζει δίχως τον Γιώργο Δεληζήση στο κέντρο της άμυνας. Κι ας είναι παίκτης ο οποίος γαλουχήθηκε στο Πρωτάθλημα της Football League. Καλώς ή κακώς επίσης, η ομάδα έχει συνοχή όταν ο Δεληζήσης είναι μαζί με τον Βέλεθ στο κέντρο της άμυνας. Όταν ο Μάβραϊ φθάσει στο επιθυμητό αγωνιστικό επίπεδο, τότε το ξανασυζητάμε.

Ο Παντελίδης προτίμησε τον Νικολάς Κολάσο στο κέντρο, εκτιμώντας ότι θα πρόσφερε τρεξίματα και θα βοηθούσε τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά. Ήθελε να του δώσει ευκαιρία, το πιθανότερο είναι μετάνιωσε για την επιλογή του. Κάποια στιγμή, η κάμερα της ΕΡΤ «συνέλαβε» τον Αργεντίνο στον πάγκο, πολύ απογοητευμένο, αλλά και συνειδητοποιημένο ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά γι’ αυτόν. Η επιλογή έγινε με το δεδομένο ότι ο Ματίγια είναι δύσκολο να βγάλει 90λεπτο και υστερεί ανασταλτικά. Στην πραγματικότητα, έτσι όπως έπαιζε ο Ατρόμητος, ένας παίκτης των χαρακτηριστικών του Ισπανού θα ήταν πιο χρήσιμος.

Επίσης, είναι φανερό το πρόβλημα στα αμυντικά άκρα. Κανείς δεν μπορεί να συνδυάσει την ανασταλτική ικανότητα με τη δημιουργικότητα. Είναι δεδομένο ότι ο Άρης θα χρειαστεί να κοιτάξει πλάγιους μπακ στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Και τα παραπάνω συνδυάζονται με το ντεφορμάρισμα του Ματέο Γκαρσία αλλά και με το δεδομένο ότι ο Μπρούνο Γκάμα λειτουργεί καλύτερα στο γήπεδο όταν είναι σ’ αυτό και ο Ματίγια.

Υπάρχει επίσης και η ποδοσφαιρική αφέλεια που χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα και της κοστίζει στα περισσότερα παιχνίδια. Όταν συμβαίνει κάτι παραπάνω από δύο φορές, προφανώς και δεν είναι συμπτωματικό. Η αντίδραση του Άρη στη μείωση του σκορ (2-1 και 3-2) είναι τουλάχιστον χρήσιμη για σεμινάριο σχετικά με το πώς δεν θα πρέπει να λειτουργεί μια ομάδα.

Καταλήγοντας, ο αγώνας στο Περιστέρι ενδεχομένως να έδειξε το ταβάνι αυτής της ομάδας. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου, παραμένει μέσα στους στόχους της και θα τους πετύχει. Είναι σαφές όμως ότι θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για να φθάσει στο επίπεδο που θέλει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα παιχνίδια απέναντι σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο, πήρε μόλις έναν βαθμό.

Ωστόσο, οι αγώνες που θα διαμορφώσουν το αγωνιστικό μέλλον του Άρη είναι αυτοί που ακολουθούν. Απέναντι στις ομάδες που διεκδικούν την 5η και 6η θέση της βαθμολογίας, γιατί ο στόχος είναι η εξασφάλιση του ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Γιατί αν κερδίσει τους δύο αγώνες (Παναιτωλικός, Ξάνθη) που ολοκληρώνουν τον πρώτο γύρο και αξιοποιήσει το βατό πρόγραμμα των έξι πρώτων αγώνων του δεύτερου, θα διευκολύνει τη ζωή του.

ΥΓ: Πετυχημένο και απίστευτο αυτό που γράφουν οι φίλοι του Άρη στα social media. Ο Άρης είναι η μοναδική ομάδα που σουτάρει με 50% σε πέναλτι και ελεύθερες βολές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.