Αν κάνει δικό του τον καμβά, θα πετύχει

Αν κάνει δικό του τον καμβά, θα πετύχει

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Αν κάνει δικό του τον καμβά, θα πετύχει

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την προοπτική επιτυχίας του Σάββα Παντελίδη στον Άρη…

Επιστροφή χρημάτων* στο Ολλανδία – Γαλλία και σούπερ αποδόσεις στο Νations League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Ο Σάββας Παντελίδης θα ζωγραφίσει σ’ έναν καμβά που δεν είναι δικός του. Η παλέτα του περιλαμβάνει περισσότερο φανταχτερά χρώματα και λιγότερο μουντά. Κανείς δεν είναι βέβαιος αν θα καταφέρει να κάνει ομορφότερο τον πίνακα, σίγουρα όμως θα επιδιώξει να τον κάνει πιο ρεαλιστικό, πιο… in στην περιβόητη ελληνική πραγματικότητα, την οποία όλοι απεχθανόμαστε, ταυτόχρονα όμως την χρησιμοποιούμε ως κριτήριο στην κατάθεση κριτικής ή στη λήψη αποφάσεων.

Μέσα από την ειλικρίνειά του, στην επίσημη παρουσίασή του, ήταν ευνόητο για τον οποιονδήποτε ότι, βαθιές τομές μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου εμπεριέχουν τεράστιο ρίσκο και δεν θα τις επιχειρήσει. Μεταξύ της ηρωοποίησης και της αποκαθήλωσης, πιθανότερη επιλογή είναι η ισορροπία. Εξάλλου, ο έξυπνος προπονητής δεν είναι αυτός που προσπαθεί να επιβάλλει την αγωνιστική φιλοσοφία του στους παίκτες, αλλά αυτός που προσαρμόζει τη φιλοσοφία του παιχνιδιού πάνω στα χαρακτηριστικά των παικτών του. Πολλώ δε μάλλον όταν υποχρεούται να λειτουργήσει σε ομάδα η οποία δεν είναι δική του. Οι προπονητές που διακατέχονται από εμμονές αποτυγχάνουν, οι έξυπνοι επιβιώνουν και οι πολύ έξυπνοι θριαμβεύουν.

Ο Παντελίδης προσλήφθηκε δίχως την πρόθεση μεγάλης αλλοίωσης του latin ποδοσφαίρου που προσπαθεί να παίξει ο Άρης, αλλά με τη λογική να το φέρει πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Για παράδειγμα, στη φωτογραφία (από τον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης) που βλέπετε παρακάτω, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβει κανείς, ποια ομάδα βρίσκεται στην επίθεση και ποια στην άμυνα. Ο Κύργιας είναι οφ σάιντ για ελάχιστα εκατοστά, αλλά η συγκεκριμένη λογική είναι σαν να παίζεις τη ζωή σου κορώνα γράμματα.

Προσλήφθηκε επίσης με σκοπό να προασπίσει κι αυτό που πατροπαράδοτα λέμε στην Ελλάδα. «Αν δεν μπορείς να νικήσεις, τουλάχιστον μη χάσεις». Όπως για παράδειγμα έγινε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Καλή η ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά η μαζική επίθεση δεν αποτελεί πάντα σοφή επιλογή. Αν στο τελευταίο 15πτο εκείνου του αγώνα, η βασική σκέψη ήταν το «Χ» και όχι το… όλα ή τίποτε, μπορεί και η μοίρα του Πάκο Ερέρα να μην προέβλεπε τη λύση της συνεργασίας.

Η ταυτόχρονη πρόσληψη αναλυτή επίσης συμπεριλαμβάνεται στις καινοτομίες σε σύγκριση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Επί τούτου θα επικαλεστώ τον χώρο του μπάσκετ. Δεν είναι τυχαία η τρομακτική εξέλιξη των Ελλήνων προπονητών και η αξιοζήλευτη αποδοχή τους από το σύνολο της μπασκετικής Ευρώπης στο κορυφαίο επίπεδο. Κάθε άνθρωπος έχει τα ερεθίσματα μάθησης στη διάρκεια της επαγγελματικής καριέρας του. Οι Έλληνες προπονητές τ’ άρπαξαν από τα μυαλά, είτε αυτό λέγεται στατιστική ανάλυση, είτε scouting, σε σημείο να είναι μπροστά από αρκετούς συναδέλφους τους. Αυτό το στοιχείο έλειπε από τον Άρη, τώρα έρχεται για να κουμπώσει σε μια κατάσταση.

Βέβαια, οι προπονητές συνηθίζουν να λένε ότι στη διάρκεια ενός αγώνα οι παίκτες δεν κάνουν ούτε το 20% των όσων έχουν ακούσει από τους καθοδηγητές τους. Αυτό σημαίνει ότι ο Παντελίδης, ως οντότητα, προσωπικότητα και ποδοσφαιρική φιλοσοφία δεν θα κερδίσει αλλά ούτε και θα χάσει μόνος του. Ο προπονητής επιλέγει τα «κομμάτια», δουλεύει μ’ αυτά στη διάρκεια της εβδομάδας, οφείλει να τους προετοιμάσει με την παροχή πληροφοριών και στη συνέχεια (απλώς) στέκεται όρθιος μπροστά από τον πάγκο του με σκοπό να κάνει διαχείριση επί του άγνωστου που πάντα προκύπτει. Μπάλα δεν παίζει. Ως εκ τούτου, η επιτυχία από την αποτυχία έρχονται αναλόγως των επιδόσεων των βασικών πρωταγωνιστών. Των παικτών. Το πρώτο στοίχημα για κάθε προπονητή είναι να τους κερδίσει. Το δεύτερο, να παίζουν γι’ αυτόν και το τρίτο, να πεθαίνουν γι’ αυτόν. Όταν ένας προπονητής το καταφέρνει, μπαίνει στην κατηγορία των πολύ έξυπνων που αναφέραμε παραπάνω.

Ο Παντελίδης θα προσπαθήσει να επιβάλλει την ισορροπία. Ένας αγώνας ποδοσφαίρου διαρκεί 90+ λεπτά. Στην Ελλάδα, ο καθαρός χρόνος είναι λιγότερος. Τα ξεσπάσματα δεν εδραιώνουν καμία ομάδα, απλώς δίνουν νότες χαράς στον κόσμο, εξασφαλίζουν και μερικά αποτελέσματα. Η αύξηση της διάρκειας των καλών διαστημάτων στοιχειοθετεί στόχο. Η ισορροπία έρχεται μέσα από την ευθύνη. Είναι τυχαίο ότι ο Άρης έχει εισπράξει γκολ μόνο από την τετράδα στην επίθεση; Προφανώς όχι. Δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι βασίζεται στο ατομικό ταλέντο, στην πρωτοβουλία του ενός και όχι στην ομαδική λειτουργία. Όπως δεν είναι τυχαίος και ο περιορισμός της βοήθειας των επιθετικών στους ακραίους μπακ.

Όπως συνέβη και με τον Ερέρα, έτσι και με τον Παντελίδη, το αποτέλεσμα είναι ο βασικός κριτής. Αν καταφέρει να βάλει τους ξένους και στην ελληνική λογική, μη αλλοιώνοντας τα κύρια χαρακτηριστικά τους, τότε ο Άρης θα δείξει περισσότερο ομάδα, κυρίως όμως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης και επένδυσης πάνω στη δουλειά που ήδη έχει γίνει από τον Ισπανό τεχνικό. Αν το καταφέρει, τότε ο καμβάς θα γίνει δικός του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.