Μια... 11άδα η αιτία του κακού!

Μια... 11άδα η αιτία του κακού!

Γιώργος Τσακίρης
Μια... 11άδα η αιτία του κακού!

bet365

Το gazzetta.gr ψάχνει και καταγράφει τους λόγους για τους οποίους η Α.Ε.Κ. έμεινε πίσω στο στόχο διατήρησης του τίτλου και έχει μπει σε αγωνιστική κρίση...

Γκρίνια, μουρμούρες, απογοήτευση, αμφισβήτηση, πρόβλημα... Αυτές είναι οι λέξεις που συνοδεύουν την καθημερινότητα της πρωταθλήτριας και των μελών της τούτη τη χρονική περίοδο. Κι είναι απόλυτα λογικό... Σε κρίση βρίσκεται το ποδοσφαιρικό τμήμα, τα αποτελέσματα είναι μέτρια έως άσχημα, ο στόχος διεκδίκησης – διατήρησης του τίτλου μοιάζει να μετατράπηκε ήδη σε κάτι άπιαστο και ο κόσμος ψάχνει τα αίτια του κακού... Το gazzetta.gr ψάχνει και καταγράφει όλα όσα μπορεί να συνιστούν το πρόβλημα όπως ακριβώς προκύπτει από τα ίδια τα παιχνίδια και ταυτόχρονα από την κουβέντα που έχει ξεκινήσει και εστιάζει ΜΟΝΟ στα κακώς κείμενα...

Δεν γίνεται άλλωστε διαφορετικά... Η ΑΕΚ είναι στο -9 και δεν μπορεί κανείς να ψάχνει να αναδείξει τα καλά και σημαντικά που της έχουν συμβεί έως τώρα. Και δεν είναι λίγα... Θέμα προπονητή (εννοείται πως) δεν τίθεται τούτη την περίοδο. Θα ήταν εγκληματικό έως και γελοίο για τον Ουζουνίδη με όσα μπορούν (δικαίως και κυρίως αδίκως) να του καταλογίσει κανείς. Η μετάβαση από ένα ποδοσφαιρικό... δόγμα σε ένα άλλο δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ εύκολη. Μα μη ξεχνάμε ότι είμαστε στην Ελλάδα και... μιλάμε για ποδόσφαιρο που όλα και πάντα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα. Η λέξη υπομονή είναι άγνωστη και το «πρέπει στο τέλος να κρίνεται συνολικά το έργο του εκάστοτε κόουτς» είναι μια πρόταση που δεν την κατανοεί κανείς!

Παρακάτω θα διαβάσετε μια... 11άδα που μπορεί να αποτελεί την αιτία του κακού για την ΑΕΚ. Είναι μια προσπάθεια να βρει κανείς όλα όσα μπορεί να συμβαίνουν και να μη βοηθάνε την πρωταθλήτρια και ορισμένα αφορούν ευθύνες διοίκησης, τεχνικού τιμ και ποδοσφαιριστών. Προφανώς και αυτό ισχύει άλλωστε... Δεν γίνεται να ευθύνονται οι καθαρίστριες στα Σπάτα! Όμως δεν αποτελεί μια ανάλυση για το αν ''κάνει'', ή αν ''ανταποκρίνεται'' ο Μαρίνος Ουζουνίδης, ούτε ότι όλα στην Ένωση είναι... καμμένη γη. Επαναλαμβάνουμε ότι εστιάζει σε πιθανές αιτίες (σ.σ.: 11 λόγω ποδοσφαίρου προφανώς) του έως τώρα κακού για τους πρωταθλητές που βρίσκονται στο -9 (και) λόγω της τιμωρίας τους από επεισόδια που έκαναν οι οπαδοί της και δεν έχουν ευθύνη καμία διοίκηση και μέλη ποδοσφαιρικού τμήματος...

Σβήνει συνήθως μετά το 60'

Είναι μια σημαντική και εύκολη πρώτη διαπίστωση. Ότι δηλαδή η ''μηχανή'' της πρωταθλήτριας μοιάζει να σβήνει με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα είτε πρόκειται για εντός έδρας αναμετρήσεις είτε για εκτός συνόρων. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα με τελευταίο και σημαντικότερο το παιχνίδι με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Το ίδιο έγινε στο Άμστερνταμ, με τον Παναθηναϊκό (αν και στο ΟΑΚΑ είχε... σβήσει η μηχανή από το 1'), με τον Αστέρα στην Τρίπολη και, και, και... Πρόκειται για ένα πρόβλημα χωρίς λύση εώς τώρα και η Ένωση το πλήρωσε ακριβά σε πολλά ματς. Αν δεν καταφέρει στο καλό κομμάτι του δικού της παιχνιδιού να πάρει κεφάλι (και με διαφορά) στο σκορ, συνήθως, δεν πετυχαίνει να φτάσει και στη νίκη και αποτελεί επιτυχία αν πάρει έστω την ισοπαλία... Είναι ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρει λύση άμεσα το τεχνικό τιμ (και τον υπεύθυνο του προβλήματος) η διάρκεια στο παιχνίδι της ΑΕΚ το οποίο έχει αναφέρει και ο Ουζουνίδης ακόμη και στις καλές μέρες (και νικηφόρες) της ομάδας του.

Το πρόβλημα συγκέντρωσης
Δεν είναι μία, ούτε έστω δυο οι φορές που έχει παρατηρηθεί η ομάδα να χάνει τη συγκέντρωσή της. Γεγονός που ενισχύεται από το κομμάτι που αναφέρουμε παραπάνω σχετικά με το... σβήσιμο και την κούραση των ποδοσφαιριστών μετά το 60'. Διότι δεν υφίσταται (και δεν παρατηρείται) μόνο σωματική κόπωση, αλλά και πνευματική, με αποτελέσμα να δημιουργείται πρόβλημα (αυτό)συγκέντρωσης στην πλειονότητα των «κιτρινόμαυρων». Όταν το -εκάστοτε- ματς στραβώνει η πίεση για το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την κούραση προφανώς και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θα ήθελε το τεχνικό τιμ αλλά και οι ποδοσφαιριστές.

Κανένα ουσιαστικό Plan B

Αυτό που χρεώνεται ο Μαρίνος Ουζουνίδης και το τεχνικό τιμ είναι πως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό plan B. Πρόκειται για μια διαπίστωση που συνιστά την πραγματικότητα σε κάθε αναμέτρηση έως σήμερα της ΑΕΚ πλην εκείνης με αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου όπου ο κόουτς επέλεξε να πάει με 3-5-2 για πρώτη φορά στη σεζόν. Το 4-4-2 (ή 4-4-1-1 για όποιον προτιμάει) δεν αλλάζει. Τα πρόσωπα να μεταφερθούν σε άλλες θέσεις προφανώς και συμβαίνει: όπως ο Μπακασέτας να γυρίσει στον άξονα για να αποκτήσει η 11άδα έναν ακόμη ποδοσφαιριστή στην εξίσωση (και έτσι να γίνει πιο απειλητική στην γραμμή κρούσης) με τον «Μπάκα» να μετατρέπει σε πιο επιθετικογενή (και) τον άξονα της μεσαίας γραμμής!

Η διαχείριση των αγώνων
Πολλοί είναι εκείνοι που διαπιστώνουν πρόβλημα (και) στη διάρκεια μιας αναμέτρησης. Πρόβλημα στη διαχείριση των αγώνων κοινώς από τον πάγκο. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που αφορά το κομμάτι της ενίσχυσης της ΑΕΚ και τις ευθύνες της διοίκησης (που εννοείται έχει το σημαντικό μέρος πάνω της). Ωστόσο υπάρχει και ο σωστός αντίλογος: σιγά τις επιλογές των ρόστερ αντιπάλων όπως ο Ατρόμητος, ο Παναθηναϊκός και οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Σωστή η παρατήρηση με τη σημαντική διαφορά στη λεπτομέρεια να αφορά τον ποδοσφαιριστή που ΔΕΝ υπάρχει στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Από την άλλη το γεγονός ότι ο Ουζουνίδης δεν έχει να αλλάξει κάτι (έστω σε διάταξη) κατά τη διάρκεια ενός ματς όταν αυτό στραβώνει (όπως με τον ΠΑΟ) είναι δική του ευθύνη και το χειρότερο μοιάζει να είναι ότι δεν το καταλαβαίνει ενώ το παιχνίδι... τρέχει!

Η απουσία εμπιστοσύνης σε πρόσωπα

Με την παραπάνω αιτία μπορεί να 'ρθει να... κουμπώσει και αυτή που αφορά την απουσία εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένα πρόσωπα από τον Ουζουνίδη. Όπως για παράδειγμα ο Ροντρίγκο Γκάλο που συνιστούσε έναν εκ των πλέον σημαντικών στην περσινή πρωταθληματική σεζόν της ΑΕΚ (και στο αήττητο στην Ευρώπη). Ο Βραζιλιάνος μπακ δεν έχει πάρει τις ευκαιρίες που θα έπρεπε από τον Έλληνα προπονητή και αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί (ειδικά για αναμετρήσεις όπως αυτή με τον Ατρόμητο και με δεδομένο πόσες φορές βγήκε από τα δεξιά η πρωταθλήτρια αλλά ο Μπακάκης έμοιαζε κουρασμένος πνευματικά για να πάρει τις σωστές αποφάσεις). Το ίδιο ισχύει και για τον Άλεφ που απέδειξε στα τελευταία ματς ότι θα μπορούσε να 'χει πάρει περισσότερες ευκαιρίες. Ή για τον Μοράν πιο πριν που δεδομένα δεν κάνει για να ποντάρεις πάνω του, αλλά στο τεχνικό τιμ άργησαν να καταλάβουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει προσφέροντας σημαντικές ανάσες σε παίκτες (σ.σ.: Σιμόες – Γαλανόπουλος) που δεδομένα θα έπαιρναν μπόλικο χρόνο πάντω τους στα δύσκολα. Εμπιστοσύνη δεν υπάρχει (και) στον Γιακουμάκη και γενικά δίχως πίστη και εμπιστοσύνη ένας ποδοσφαιριστής από τον προπονητή του δεν έχει και μέλλον στο ίδιο το τμήμα.

Τα... ανεξήγητα σε επιλογές
Επιπλέον πρόβλημα για το θέμα της διαχείρισης αγώνων συνιστούν και οι... ανεξήγητες επιλογές του Ουζουνίδη και των συνεργατών του σε αλλαγές και ενδεκάδες. Δεν θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε κάθε πρόβλημα που προέκυψε στην εκάστοτε αναμέτρηση αλλά οι δυο τελευταίες αρκούν με Παναθηναϊκό και Ατρόμητο. Στο τελευταίο ματς είδαμε να περνάει στο χορτάρι ο Γιαννιώτας ο οποίος όχι απλά δεν είναι καλά, αλλά ούτε με τον Απόλλωνα Λάρισας δεν κατάφερε έστω να διακριθεί. Μπορεί στο μέλλον (διότι δεν έχει κάνει καν προετοιμασία το παιδί) να είναι καλύτερος και να βοηθήσει. Όμως τώρα το βλέπει και... πεντάχρονο παιδί ότι δεν μπορείς να πάρεις τίποτα παραπάνω από μια απλή συμμετοχή χωρίς καμία προσφορά. Η μη αντικατάσταση του Μάνταλου σε παιχνίδια που δεν του βγαίνουν (έχει πάρει υπερβολικά πολύ χρόνο με αποτέλεσμα να τα... ακούει συνέχεια), η αλλαγή του Μπογέ σε ματς που ''απαγορεύεται'' να το κάνεις αφού ψάχνεις την προσωπική ενέργεια για να βρεις απειλή, ή η αλλαγή του φορ σου (σ.σ.: Πόνσε) σε ματς όπως με τον Παναθηναϊκό που ψάχνεις γκολ για να βάλεις παίκτη (σ.σ.: Κλωναρίδη) που ξεχωρίζει ότι υπάρχουν χώροι (έγινε αυτό το... ανεξήγητο και στην Τούμπα με το σκορ 2-0 και τον ΠΑΟΚ να 'χει γυρίσει πίσω)!

Συνεχής αλλαγή των στόπερ

Μάλλον ανεξήγητο είναι και η συνεχής αλλαγή των στόπερ από τον Έλληνα τεχνικό. Είναι λογικό αυτό να συμβαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα σε κάποιον ποδοσφαιριστή, όχι όμως συνέχεια επειδή μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι έχει 4 ισάξιους κεντρικούς αμυντικούς, σε καμία των περιπτώσεων. Διότι απαιτείται να αποκτήσουν (και) ρυθμό... «Το αμυντικό δίδυμο μπορεί να μεγαλουργήσει όταν ο ένας με τον άλλον ποδοσφαιριστή που το αποτελούν μάθουν άριστα ο ένας τον τρόπο που αγωνίζεται ο άλλος. Αυτό είναι κανόνας από τους λίγους απαράβατους στο ποδόσφαιρο», έλεγε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον όταν το δίδυμό του αποτελούνταν από τους Φέρντιναντ και Βίντιτς με τους υπόλοιπους διαθέσιμους στόπερ να αποτελούν μόνο και αποκλειστικά το... οξυγόνο τους. Στην ΑΕΚ έως τώρα έχουμε δει να αλλάζουν συνέχεια. Στην αρχή λόγω της ανετοιμότητας των Τσιγκρίνσκι – Τσόσιτς, όσο έπαιξαν μαζί Οικονόμου και Λαμπρόπουλος έκαναν... όργια! Ήταν υπέροχοι. Με τις επιστροφές άρχισε και η συνεχής αλλαγή των στόπερ. Όλοι έχουν παίξει μαζί με όλους. Δεν υπάρχει δεδομένα κάποιο βασικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο και αυτό προφανώς και δεν είναι καλό.

Η μη ενίσχυση και ο κάκιστος αγωνιστικός σχεδιασμός
Όλα αρχίζουν και τελειώνουν από το γεγονός που έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης και αφορά την κάκιστη ανταπόκριση του club στο κομμάτι που αφορούσε την ενίσχυσή του. Ειδικά σε δυο θέσεις: στον άξονα της μεσαίας γραμμής με έναν ποδοσφαιριστή που θα έκανε τη διαφορά όπως επικοινωνούσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΑΕΚ και επιπρόσθετα στο ένα από τα δυο άκρα της επίθεσης με την προσθήκη ενός ακόμη εξτρέμ...
Δεν στηρίχθηκε όπως έπρεπε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και αυτό είναι κάτι που έχουμε γράψει ξανά και ξανά σε κουραστικό βαθμό πλέον! Είναι πολύ σημαντικό ότι ούτε το αφεντικό της Ένωσης αλλά ούτε και ο προπονητής της εστίασαν σε αυτό το κομμάτι. Διότι ναι μεν είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να δικαιολογήσει γκέλες όπως αυτές με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό (για παράδειγμα) που δεν έχουν δα και συγκλονιστικά ρόστερ, ούτε καν έστω καλύτερα της πρωταθλήτριας.

Το αναμενόμενο ντεφορμάρισμα
Το γεγονός ότι κάθε ομάδα διανύει μια κακή περίοδο, αυτό που στο ποδόσφαιρο αναφέρουν ως: αγωνιστική κοιλιά, είναι κάτι που αφορά και την ΑΕΚ του Νοεμβρίου... Από το καλοκαίρι που ξεκίνησε η σεζόν για την πρωταθλήτρια όπου ήταν και απόλυτα επιτυχημένη με την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, έως και τον Οκτώβριο, όλα πήγαν αρκετά καλά αν εξαιρέσουμε την ήττα από τον ΠΑΟΚ. Είχαμε και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο 1-1 αλλά οι συνθήκες με τις οποίες αγωνίστηκε η πρωταθλήτρια ήταν τέτοιες που το γεγονός ότι δεν έχασε σε ένα (ακόμη) ματς από την ομάδα του Φαλήρου και ενώ έπαιζε χωρίς 7 διαθέσιμες επιλογές, ήταν ένα θετικό (στο τέλος της... ημέρας) αποτέλεσμα. Τον Νοέμβριο ήρθε το... ντεφορμάρισμα και στα σημαντικά ματς με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό και τον Ατρόμητο στα οποία η ΑΕΚ έψαχνε 6 βαθμούς, κατάφερε με δυσκολία να κατακτήσει μόλις έναν...

Ο παράγοντας... τύχη και τα σημαντικά ματς

Από τη στιγμή που ασχοληθήκαμε με τα σημαντικά ματς οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο απολογισμός για την ΑΕΚ του Ουζουνίδη είναι τραγικός. Με αντιπάλους τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Ατρόμητο η συγκομιδή είναι αστεία: μόλις δυο βαθμοί! Σε ένα πρωτάθλημα δυο ταχυτήτων αν σε αυτά τα ματς δεν έχουν μοιραστεί οι κερδισμένοι πόντοι μεταξύ των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο, τότε δύσκολα θα μπορέσεις να φτάσεις να το διεκδικείς. Αν δε έχει πάρει -όπως η Ένωση- μόλις δυο βαθμούς (με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό) τότε μένεις εκτός διεκδίκησης από τον Νοέμβριο (αφού υπάρχει και ένα -3 στην πορεία για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη το ποδοσφαιρικό τμήμα. Επίσης δεδομένο ότι στο ποδόσφαιρο ισχύει το: αν έχεις τύχη διάβαινε! Η αλήθεια είναι πως η ΑΕΚ δεν την είχε σύμμαχο στα ματς με τον ΠΑΟΚ και τον Ατρόμητο. Δυο ήττες σε δυο αναμετρήσεις που η πρωταθλήτρια θα έπρεπε να είχε μίνιμουμ δυο βαθμούς (άρα και -2 οι αντιπαλοί της). Δυο δοκάρια με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ να θυμίσουμε και τρία με τον Ατρόμητο!!! Και πώς να πάρεις έστω βαθμό με τόση ατυχία. Τη στιγμή που συνολικά έχει την πρώτη επίθεση (μαζί με ΠΑΟΚ) και δέκα (ήδη) δοκάρια!

Η... λύσσα που πλέον δεν υπάρχει
Υπάρχει και κάτι που όλοι έχουν διαπιστώσει και επισημάνει: η απουσία της... λύσσας και για τη μισή χαμένη μπάλα στη διάρκεια ενός αγώνα. Η ''λύσσα'' που υπήρχε πέρυσι στην... πεινασμένη ΑΕΚ για επιστροφή στην κατάκτηση του τίτλου έπειτα από 23 χρόνια. Λογικό είναι σε έναν βαθμό. Όμως είναι αναμετρήσεις, όπως αυτή με τον Παναθηναϊκό που υπήρξε και από όλους πολύ σκληρή κριτική, όπου η εικόνα της ομάδας έφτανε στα όρια της αδιαφορίας... Μπορεί να χρεώθηκε ο Ουζουνίδης τη μη κατάλληλη προετοιμασία για ένα τέτοιο ντέρμπι, όμως διάολε, ντέρμπι είναι και η ΑΕΚ είχε να κερδίσει στην έδρα του Παναθηναϊκού από το 2006! Πόσο μεγαλύτερο κίνητρο να υπάρχει για τους πρωταθλητές από αυτό; Επιπρόσθετα ήταν επιτακτική η ανάγκη κατάκτησης της νίκης για βαθμολογικούς λόγους και όμως οι «κιτρινόμαυροι» γλίτωσαν την ήττα από την έλλειψη ποιότητας του αντιπάλου. Επίσης στο τέλος της κουβέντας πρόκειται για επαγγελματίες ποδοσφαιριστές!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα