Πώς να στηρίξεις κάτι στο οποίο έπαψες να πιστεύεις;

Πώς να στηρίξεις κάτι στο οποίο έπαψες να πιστεύεις;

Πώς να στηρίξεις κάτι στο οποίο έπαψες να πιστεύεις;

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την απομάκρυνση του Πάκο Ερέρα και την εμπιστοσύνη που έπαψε να υπάρχει…

Επιστροφή χρημάτων* στο Ατλέτικο Μαδρίτης – Ντόρτμουντ και σούπερ αποδόσεις στο Champions League από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Τα κριτήρια του καθενός διαμορφώνονται αναλόγως της θέσης του. Υπάρχει η αγωνιστική εικόνα, το αποτέλεσμα, η καθημερινότητα σε συνάρτηση με την προσδοκώμενη ανάπτυξης μιας ομάδας και φυσικά ο οικονομικός παράγοντας. Κάθε απόφαση που οδηγεί σε ριζοσπαστικές αλλαγές (όπως είναι η απομάκρυνση ενός προπονητή) εμπεριέχει ρίσκο και κρίνεται από δύο πράγματα. Το κύρος του αντικαταστάτη και το αποτέλεσμα. Αυτοί είναι οι κανόνες, αυτοί θα ισχύσουν και στο διαζύγιο του Άρη με τον Πάκο Ερέρα.

Άποψη μου είναι ότι, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Και οι πρώτες φλόγες σ’ αυτή τη σχέση έγιναν ορατές πριν από τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, εκεί άρχισε να καταρρέει (όροφο προς όροφο) το οικοδόμημα της εμπιστοσύνης. Σε συνάρτηση με την απαίτηση ανταπόκρισης της ομάδας σε κάτι για το οποίο δεν ήταν έτοιμη. Δεν ήταν δα και μπαρουτοκαπνισμένη, αλλά απαρτιζόμενη από 18 νέα πρόσωπα. Εδώ οι χαρακτήρες χρειάζονται 2-3 μήνες για να φανούν, φαντάσου να απαιτείς να αποκτήσουν και ποδοσφαιρική χημεία. Αυτό είναι το ισχυρό και αδιαμφισβήτητο ελαφρυντικό του Ερέρα.

Ειλικρινά, δεν είμαι απόλυτα βέβαιος αν αυτή η απόφαση είναι σωστή. Εδώ ο «πληρώνω» της ιστορίας, ο Θόδωρος Καρυπίδης, δε νιώθει απόλυτη σιγουριά. Έως και πριν από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό απορροφούσε όλους τους κραδασμούς και στήριζε τον Ισπανό. Γιατί ήταν επιλογή του; Ίσως. Πιθανότατα όμως, γιατί στα εσώψυχά του κυριαρχούσε η πίστη του ερχομού αποτελεσματικότητας του μοντέλου ποδοσφαίρου που πρεσβεύει και εφάρμοσε ο Ερέρα στον Άρη.

Αυτό ενδεχομένως να ήταν το μεγάλο λάθος του Ισπανού στα μάτια ανθρώπων σαν και του λόγου μου με την πιθανότητα λάθους να βρίσκεται στα ύψη. Ο Ερέρα δεν «μπαστάρδεψε» τη φιλοσοφία του προσαρμόζοντάς την στα ελληνικά δεδομένα, δεν παρέκκλινε ούτε εκατοστό από τον τρόπο προσέγγισης των αγώνων, σε σημείο (στα ντέρμπι) να νιώθουμε όλοι μάρτυρες μιας ποδοσφαιρικής αφέλειας, ως μετά Χριστόν προφήτες. Δεν πάρκαρε… λεωφορείο στα συγκεκριμένα παιχνίδια, βγήκε να παίξει στα ίσα και παλικαρίσια, κυρίως σ’ αυτά απέναντι σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Κόντρα στον Ολυμπιακό, η λογική του (ολίγον) διαφοροποιήθηκε δίνοντας βάση στα μετ’ όπισθεν, νιώθοντας προφανώς ότι η θέση του ήταν επισφαλής, πλέον όμως ήταν πολύ αργά. Εδώ χωρούν και πολλά υποθετικά σενάρια, πλέον όμως δεν έχουν αξία.

Κυρίως όμως, ο Ερέρα πληρώνει το ότι ο Άρης έδειξε στάσιμος, δεν εξέλιξε τον εαυτό του, δεν αναπτύχθηκε στο επίπεδο που θα περίμενε κανείς, με συνέπεια να κριθεί σκληρά κι ενδεχομένως άδικα στα παιχνίδια απέναντι σε ανώτερους αντιπάλους. Με τη σημείωση όμως ότι το… βαρύ κατηγορητήριο προέκυψε στα παιχνίδια απέναντι σε ομάδες που είναι πολύ πιο μπροστά από αυτόν. Αντικειμενικά, με τον ΠΑΟΚ είχε ένα δύσκολο ημίχρονο, με την ΑΕΚ έζησε έναν εφιάλτη και με τον Ολυμπιακό πλήρωσε τη 40αρα μπάλα του Νάτχο και μια στιγμή δυσλειτουργίας. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ είναι όμοιοι με πέρυσι και ο Ολυμπιακός όμοιος του Άρη σε επίπεδο αριθμού αλλαγών και προσθηκών ποδοσφαιριστών.

Μπορεί αυτή η ομάδα με τον ίδιο προπονητή να επέστρεφε σ’ αυτό που πέτυχε στις πρώτες αγωνιστικές στο (πιο βατό) πρόγραμμα που ακολουθεί. Από τη στιγμή όμως που οι υπεύθυνοι (Καρυπίδης, Διαμαντόπουλος) δρομολόγησαν την αντικατάστασή του, προφανώς έχασαν την πίστη τους, εκτίμησαν ότι αυτή η λογική θα οδηγήσει σε περισσότερα πικρά ποτήρια. Έπαιξε ρόλο και μεγαλοποίηση των απαιτήσεων συγκριτικά με αυτές που υπήρχαν τον περασμένο Ιούλιο, προ της μεταγραφικής καταιγίδας και της ανόδου του πήχη. Το τελευταίο εμπεριέχει όμως και ισχυρό κίνδυνο αποπροσανατολισμού.

Σε μια συζήτηση μεταξύ φίλων (προχθές το βράδυ) ένας εξ’ αυτών παρομοίασε την τωρινή κατάσταση μ’ αυτή που Γκιγέρμο Όγιος. Το μοντέλο ποδοσφαίρου του Αργεντίνου ήταν τουλάχιστον ξένο για την Ελλάδα, έλα όμως που η ποδοσφαιρική απλότητα εκείνης της ομάδας δεν οδήγησε στην αποτελεσματικότητα με συνέπεια το διαζύγιο. Οι ακραίες αντιδράσεις καλλιέργησαν κλίμα εσωστρέφειας σαν αυτό που παρατηρείται στον Άρη των τελευταίων ωρών. Και το παράξενο στον Άρη των τελευταίων ετών είναι ότι οι θεωρητικά «θερμοκέφαλοι» έχουν την πιο παγωμένη σκέψη και εγκαλούν άπαντες στην τάξη. Αυτός είναι ο Άρης. Ένας περίεργος και αλλόκοτος οργανισμός, με μοναδική ικανότητα μετατροπής του σε κουβάρι (όπως έγραψε και ο Μιχάλης Λεάνης) στην πρώτη δυσκολία.

Πάμε στο δια ταύτα. Ο Ερέρα πρόσφερε κάτι που είχε χρόνια να δει ο απλός φίλος της ομάδας, τα λόγια των αντίπαλων προπονητών μάλλον δεν εκφράστηκαν χάριν ευγένειας. Ο αντικαταστάτης του, θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός και να οδηγήσει τον Άρη στην εξασφάλιση της εξόδου στην Ευρώπη. Με την απομάκρυνση του Ισπανού προπονητή, Θόδωρος Καρυπίδης και Ντίνος Διαμαντόπουλος βάζουν στις πλάτες τους ακόμη μεγαλύτερη φορτίο. Γιατί από την επιλογή τους θα πρέπει να αναδειχθεί η ορθότητα της χθεσινής απόφασής τους. Σαφέστατα όμως, δεν θα μπορούσαν να βαδίσουν χέρι-χέρι με έναν άνθρωπο για τον οποίον η εμπιστοσύνη τους είχε σκορπιστεί στους τέσσερις ανέμους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.